Gość: pat Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.05.12, 16:16 "Mazda jako jedna z niewielu firm motoryzacyjnych pozostała niezależna i rozwija swoje samochody a nie kopiuje części koncernu-matki." Tak, zwłaszcza fajnym przykładem tej niezależności i braku kopiowania jest Mazda 121 z lat 1996-2002 identyczna z Fordem Fiestą (różniło się tylko logo), płyta podłogowa Focusa w obecnej Mazdzie 3 (Volvo zostałoby to wypomniane, ale Maździe już nie wolno :P), silniki od PSA itd.. :-). Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda 08.05.12, 16:34 @ @gzesiolek & m Jakbym mial okazje znalezc taka 2letnia, nie bita, z pewnej reki, z malym przebiegiem... spoko dam nawet 70k... ale jak mam ogladac kolejne szroty skladane z dwoch, lub "Paaaanie to perelka jest za ta cene" -a zostawia 4 slady... To sorki wole wydac kase ktora mam, niz sepic i tracic czas na poszukiwania swietego Gralla... Najwyzej jak ja rozbije albo sie odpukac zacznie sypac to ja sprzedam zaraz przed uplywem gwarancji takim naiwniakom, co to jak oszczedza 20ty to mysla ze Boga za nogi zlapali (a jakby dokladnie sprawdzili spawy to by sie dowiedzieli ja sa tego chwytania blisko) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wookiee.chewbacca Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda 08.05.12, 16:35 Daleko do pierwowzoru i ideału BMW X3. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: none Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.gruppocredit.it 08.05.12, 16:39 Sorry, ale ja czegoś nie rozumiem. Dlaczego porównujecie CX5 do RAV4 czy Kugi? Przecież taka Kuga to Fordowska wersja CX7, czyli klasa wyżej (również cenowo). Tiguan optycznie jest mniejszy, ale to również wyższa pólka. Porównajcie CX5 do Mitsu ASX i nagle okaże się, że jest duuużo droższa. A tak w kwestii ceny: 90kPLN za najsłabszy silnik z ręczną skrzynią? Śmiech na sali. W dodatku benzyna 2.0 jest za słaba na taki samochód. Powinien to być albo Diesel (np. 1.8 140KM) z dużym momentem albo coś w stylu 1.8 turbo (tak ponad 160KM), żeby autko się zbierało. A tutaj Diesel ma pojemność 2.2L, więc od razu wskakuje w akcyzę 18,6%. Powodzenia z próbą sprzedaży takiego auta przy cenie 110kPLN za wersję podstawową. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.plock.mm.pl 08.05.12, 16:42 zobaczcie to: www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=358&t=130358&start=340 i wyobraźcie sobie jak osoby czekają na swój upragniony statek z Mazdami CX-5. Niewiedziałem że tyle osób w Polsce robi ołtarz z kupna samochodu. Rozumiem gdyby to jeszcze latało a nie jeździło i aby kupić trzeba wygrać w totka albo sprzedać duszę. Panowie, to przeciętnie wykonany, przeciętnie jeżdżący i przeciętnie zużywający paliwo dupowóz. NIC WIECEJ. Co jest fajnego do kupienia? Prosze bardzo ACURA, INFINITI, BMW, AUDI, LEXUS.. do tych można się modlić, ale do CX-5??? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.05.12, 16:50 Niech sobie czekają i przeżywaja.. u nas w kraju nawet kupno nowego Chevroleta Aveo to jest duże wydarzenie i nie ma się co przy tych zarobkach, infrastrukturze itd temu dziwić. Sam kiedy kupowałem już dawno temu swój pierwszy samochód za 10 tysięcy to było dla mnie wydarzenie, a fura najlepsza na świecie i o to chyba chodzi w miłości do motoryzacji ;-). Nie zmienia to jednak tego, że w CX-5 obiektywnie zbyt dużo do kochania nie ma ;). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.plock.mm.pl 08.05.12, 16:57 ciekawe jak z tym spalaniem? są jak dotychczas bardzo rozbieżne opinie.. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klakson Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.12, 17:00 Jak testowaliście, to gdzie zdjęcia z testu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jjagisław Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.play-internet.pl 08.05.12, 17:03 Doskonały silnik z 2.0 benzyna Japończycy wycisnęli 210Nm i spalanie 6.5L/100km do tego stopień sprężania 14 atmosfer czyni z tego silnika rewelacyjną kulturę pracy , Pozdrawiam Jan Jagisław Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: artisan Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.euro-net.pl 08.05.12, 17:47 grzesiolek czyżbyś chciał porzucić Mitsu i Hondę na rzecz Mazdy ??!!! jako fan Mazdy napiszę tylko - słuszny kierunek :) A teraz na poważnie, dziwi mnie porównywanie CX 5 do CRV dla mnie to inna klasa, raczej porównywałbym ją do ASX, Sportage itp. No i żeby w aucie za ponad 90 tyś nie było automatycznej klimy ? to przesada. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaxtus Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.internetdsl.tpnet.pl 08.05.12, 18:00 Fakty: - Mazda daje 12 lat gwarancji na peforacje nadwozia. Wystarczy raz do roku na przeglad pojechac (za śmieszne pieniądze) i problem z rdzą ma się z głowy. Jak ktoś sprowadza rozbite (albo nie jeździ na przegląd bo mu szkoda kilku złotych) to sam jest sobie winien. - Co do przeciętności - polecam lekturę prasy polskiej (ostatnio mazda 6 kombi wygrała swoją klasę w zdaje się Auto Świacie) albo lepiej bardziej niezalezną prasę zagraniczną (pierwsze z brzegu: Mazda samochodem roku w UK - www.carpages.co.uk/mazda/mazda6-15-01-10.asp). Pewnie tak samo będzie z CX5. - Przed wygadywaniem głupot na forum (np. małe fotele) warto się samemu autem przynajmniej przez chwilę przejechać. Helps. Mam 1.86 i problemu z małym fotelem jakoś nie zauważyłem. :)) Pozdrawiam serdecznie Kaxtus Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Andronikus Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.home.aster.pl 08.05.12, 18:04 @pat "Kolejny samochód po Subaru XV, który może i ma potencjał ale słabe silniki" Bez jaj, diesel boxer to słaby silnik ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 18:05 Widać, że konkurencja sr... po gaciach i już pisze paszkwile. RAV4 stara, ciasna i brzydka, CR-V brzydka nowa czy stara, Tiguan drogi. Do tego jednego, co to dla niego VW i Ford są z wyższej półki - sprawdź najpierw rozstawy osi, a później się wymądrzaj. Ale nie to jest najsmutniejsze. Najsmutniejsze, że te 100 tys. to dla większości komentujących dwuletnie zarobki. Skąd więc 10 s do setki to dla nich mało? No tak, pewnie jeżdżą jak Jan Jagisław BMW 750... Rocznik '88, tylko przy niedzieli. Kocham ten kraj. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.warszawa.vectranet.pl 08.05.12, 18:18 "Bez jaj, diesel boxer to słaby silnik ?" Nie no, wspaniały.. pomijam już historie ze sprzegłęm, dwumasą i olejem. ale to mrożące krew w żyłach 147 koni to naprawdę klasa, zwłaszcza porównując do tego co Subaru oferowało kiedyś czyli 230 koni w dwulitrowej benzynie itp : -). "Ale nie to jest najsmutniejsze. Najsmutniejsze, że te 100 tys. to dla większości komentujących dwuletnie zarobki." Nie widzę, żeby ktokolwiek tutaj dołączył do swojej wypowiedzi PITa. Odpowiedz Link Zgłoś
k2i Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda 08.05.12, 18:57 moim zdaniem świetny samochód, a co do klienteli to ci co byli zwolennikami tej marki czy japończyków i tak przy tym zostaną, zwolennicy niemców będą obstawać przy swoim.... jednym słowem każdy znajdzie na rynku samochodów coś dla siebie ale wystarczy spojrzeć na ilość wpisów ...heh tam mazda wywołała dyskusję a o to przecież chodzi.... japonia górą:) Swego czasu mazda miała problemy z korozją ale samochodów starszych jak 10 lat tej marki jest jeszcze co niemiara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.cable.fcom.ch 08.05.12, 19:11 8,2 srednie spalanie na odcinku 1200km, w tym 500/600 w Niemczech z prędkością ok. 140km/h. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tytus Andronikus Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.home.aster.pl 08.05.12, 19:45 @pat "ale to mrożące krew w żyłach 147 koni to naprawdę klasa, zwłaszcza porównując do tego co Subaru oferowało kiedyś czyli 230 koni w dwulitrowej benzynie itp : -)." A chyba się z kolegą nie zrozumieliśmy ;-) myślałem, że rozmawiamy o miejskich niedużych crossoverach :-) O samochodach, dla których 147 konny silnik o 350 Nm i spalaniu w cyklu mieszanym na poziomie 6L/100 i dużej kulturze pracy to idealne "serce". Serce, które pozwala spalać w mieście poniżej 6 L, poza miastem spokojnie radzić sobie z Tirami i innym złomem naszych fantastycznych i szerokich drogach, a i bez stresu wyjechać czasami w śnieg, błoto czy inny trudny teren. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.plock.mm.pl 08.05.12, 20:04 ddd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 21:58 jestem właścicielką tej mazdy i jak do tej pory zadowolona z niej jestem bardzo! a co spalania to pali ona w mieście poniżej 10l (zazwyczaj koło 9l) a w trasie ok 7l. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gosc Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 21:59 Do dup... Ta mazda, tak jak wszystkie inne ich modele, poza mx-5, ale to inna historia. Nikt mający nawet słabe pojęcie o motoryzacji tego nie kupi, a pomysleć że jeszcze 15 lat temu mazda, honda a nawet toyota to były niezłe marki i fajne modele (rx7, supra, s2000, prelude, itd... Subaru to zawsze była marka niszowa: sam chłam i impreza... A dzis zalość,... Szkoda ze zostali lata swietlne za niemcami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosć Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.plock.mm.pl 08.05.12, 22:51 ddd Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xyz Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.chello.pl 08.05.12, 23:10 Gosc, to dlatego, ze nie kupowales tych rx7, supr i s2000. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: koreanczyk Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.aster.pl 09.05.12, 00:05 nowy ssangyong Korando bardziej mi sie podoba. tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pat Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.warszawa.vectranet.pl 09.05.12, 01:30 "A chyba się z kolegą nie zrozumieliśmy ;-) myślałem, że rozmawiamy o miejskich niedużych crossoverach :-) O samochodach, dla których 147 konny silnik o 350 Nm i spalaniu w cyklu mieszanym na poziomie 6L/100 i dużej kulturze pracy to idealne "serce"." No rozmawiamy, ale miejskich niedużych crossoverów z dychawicznymi silnikami są dziesiątki i ta Mazda (jak i zresztą Subaru też) mimo, że są na rynku najkrócej nie mają tak naprawdę nic co mogłoby przekonać kogoś zdecydowanego na ASXa, Sportage czy innego Qashqaia.. Teraz jeśli ktoś chce coś szybkiego musi iść w kierunku klasy premium typu BMW X1 28i, ew. 23d, Audi Q3 2.0 TFSI czy większego Volvo XC60 T6. Za cenę minimalnie większa niż tej Mazdy ze 160 konną benzyną masz Outlandera ze 177 konnym dizlem. Ja bym się raczej długo nie zastanawiał ;). Odpowiedz Link Zgłoś
marroz Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda 09.05.12, 10:53 @pat Kiedyś mazda była w różnych mariażach ale nie wyszły jej koniecznie na dobre. Teraz tworzą modele według własnych rozwiązań. Będę się zatem upierał, że to firma idąca niezależną, swoją drogą, rozwijająca samochody po swojemu, szukająca tych rozwiązań. Odpowiedz Link Zgłoś