Dodaj do ulubionych

Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda

• Gość: xyz Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.bauer.pl 09.05.12, 11:55
      @pat, masz rację, przepraszam wszystkich, zapędziłem się. Po prostu uważam, że 160-konny silnik spełnia potrzeby większości kierowców. Co do Outlandera, najtańszy kosztuje po upuście 125,5 tys. zł. I wiele osób odtrąca swoim przeterminowanym wnętrzem.
    • desperato Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda 09.05.12, 14:40
      @pat,

dobrze to opisał / ujął. Silniki to mają te subaki czy mazdy marne (przynajmniej benzyny). Nie wiem czy wiecie, ale VW szykuje do nowego Tiguana (będą 3 wersje / długości tego modelu) i najmocniejszy silnik 2.0 TFSI o mocy 220 kM / 350 Nm (teraz 211kM/280Nm) - chyba od Audi (zmienne wzniosy zaworów). Więc jak się ma ta Mazda CX5 :ze swoimi" 208Nm ?

W benzynie CX5 jest po prstu słaby. "Dorzućcie" obciążenie i będzie kicha. Taki wóz do pracy , ok - czemu nie. Chyba nawet nieźle się będzie sprawował po mieście. Ale wycieczka z rodzinką i bagażem - to będzie już wyzwanie.
      • Gość: gostek Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.swidnica.mm.pl 01.12.12, 23:23
        TFSI są najmocniejsze ...... to fakt ...... ale w spalaniu oleju 0,5 L /1000km :(
        że nie wspomnę o super jednostkach 2.0 TDI z pękającymi głowicami.
        Pozdrawiam i wybieram wolnossącego japońca z tymi 160 KM. Jak dla mnie wystarczy
    • Gość: gindi Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.12, 15:23
      9,2s to dla forumowiczów za mało...szczególnie widać to po drogach. 15s to i tak zbytek łaski dla 90% kierowców.
    • marroz Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda 09.05.12, 16:04
      @desperato
      A ile wytrzyma ten silnik VW i jego osprzęt bez żadnej usterki?
    • Gość: xyz Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.bauer.pl 09.05.12, 16:32
      Mazda ma całkiem przyzwoity moment obrotowy jak na wolnossaka (CR-V 192 Nm, RAV4 198 Nm) i typowo dla swoich silników w miarę łagodny przebieg krzywej => i40.tinypic.com/20z5z6f.jpg

Wiadomo, to nie turbo. Do 160-konnego Tiguana TwinCharger nie ma porównania, ten silniczek to optimum, chyba że ktoś chce 210 KM (180 nie polecam). Ale pod względem awaryjności też nie ma porównania, tylko w drugą stronę.
    • Gość: guido Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.171.104.102.static.crowley.pl 09.05.12, 16:52
      Eeeee średnio mi się podoba, wolę Yeti, która świetnie wygląda z boku i z tyłu bo z przodu już nie tak dobrze. Ten napęd 4x4 w CX-5 coś jest wart czy to tylko bajer jak w większość podobnych?
    • Gość: gosc Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.plock.mm.pl 09.05.12, 16:54
      Jeden gosc z dilera Mitsu z Płońska wydzwania do mnie codziennie ze maja tegorocznego Outlandera za 95 tysi i to nie jest golas i mało tego z oponami zimowymi. To bardzo dobry samochód z silnikiem 150 km w benz. i duzym bagaznikiem. tylko niestrety FWd.
    • wirecki Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda 10.05.12, 10:24
      Dużo teorii i prezentacji producenckiej jak na test i pierwszą jazdę. Pełny test z wynikami przyspieszenia, elastyczności poziomu hałasu w kabinie oraz próby min. nowatorskiego systemu SCBS mają już na www.autosalonpomorski.pl.
    • Gość: Hartge Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.mll.pl 10.05.12, 12:43
      @Leon - nikt, to chce kupić nowy samochód, nie będzie się kierował opiniami z moto.pl bądźmy szczerzy... poziom tego portalu spada lotem koszącym w dół (nawet się nie zastatanawiałem, czy kiedyś był wysoki...)

Wracając do samego auto - mi się podoba :P ale di gustibus non est disputandum, a cały ten HMi wygląda "nieco" bodobnie jak w Audi
    • Gość: bw Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.12, 23:46
      Irytujące jest to, że autorytatywnie wypowiadają się na tym forum osoby, które nawet nie stały przy tym samochodzie, tylko słyszały, że "znajomy wujka słyszał od kolegi szwagra"...Otóż ja kupiłem ten samochód. A oto moje spostrzeżenia: spalanie faktyczne ( nie komputerowe) na dystansie 1500 km 50/50 miasto/trasa: 8,2l, silnik ma wystarczającą moc nawet z pełnym obciążeniem, wyprzedzanie bezstresowe, skrzynia bardzo szybka chociaż nastawiona na oszczędzanie, fotele wygodne (długie siedzisko), ale powinny mieć pamięć ustawień, bardzo wygodna pozycja za kierownicą, brak polskiego menu w komputerze i nawigacji chociaż "gada" po polsku. Wewnątrz cicho, robi się głośniej przy 5-6 tys. obrotów/min.Jak na kompaktowego SUV-a bardzo dużo miejsca z przodu z tyłu i w bagażniku z tym, że brak koła zapasowego. Nieliczne schowki w kabinie, brak nawiewów na tylne siedzenia. Klimatyzacja sprawna, cicha, robi trochę przeciągu. Szeroko otwierane drzwi, ale klapa bagażnika mogłaby unosić się kilka cm wyżej. Zawieszenie dość twarde, ale bardzo ciche. Nic nie skrzypi, nie puka, nie brzęczy. Systemy bezpieczeństwa dobrze, że są - oby nie trzeba było z nich korzystać.
      Może te informacje pomogą komuś wyrobić sobie zdanie o maździe cx5 - bez wyzwisk, buraków, wieśwagenów itp.

Buźka
    • Gość: pat Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.warszawa.vectranet.pl 11.05.12, 02:38
      "Irytujące jest to, że autorytatywnie wypowiadają się na tym forum osoby, które nawet nie stały przy tym samochodzie, tylko słyszały, że "znajomy wujka słyszał od kolegi szwagra"...Otóż ja kupiłem ten samochód."

... i przecież nie wypowiesz się o nim źle skoro wydałeś 100k, prawda? ;-). Twoja opinia jest tyle samo warta co tych co nie stali przy tym samochodzie ;).
    • Gość: bw Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.12, 13:03
      Przeczytaj jeszcze raz i zauważ, że wytknąłem też wady cx-5. Starałem się być obiektywny i nie ma znaczenia ile za niego dałem
    • Gość: Leon Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.dynamic.mm.pl 12.05.12, 22:11
      @pat
      Stary, jeśli coś kupisz to jest to najlepsze i bez wad? Miałem takiego kolegę. W podstawówce...
      • Gość: bw Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: 83.1.252.* 13.05.12, 19:30
        Widzę, że czytanie ze zrozumieniem szwankuje. Żałuję, że dałem się wciągnąć w dyskusję na tak żenującym poziomie. Mimo wszystko pozdrawiam.
    • Gość: gladiator Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.devs.futuro.pl 15.05.12, 12:50
      kto ma wątpliwości to najlepiej chyba wybrać się na jazdę testową :D Polecam, ja już byłem, odsyłam do strony gdzie można się zapisywać dealers.mazda.pl/boltowicz/general/Side-Components/Vehicle/MAZDA_CX-5_box/MAZDA_CX-5_JAZDA_TESTOWA/
    • Gość: barney Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.ghnet.pl 12.06.12, 14:56
      cx 5 wygląda rzeczywiście obłędnie, obejrzałem go sobie w anndora i kusi mnie żeby kupić :) ale pójdę jeszcze na testową, sprawdzę czy jest tak dobry jak wygląda :)
    • Gość: gość Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.13, 17:43
      Jeżdżę Mazdą CX5 od 2 miesięcy, prawie 5 tyś. km. na liczniku, wcześniej miałem RAV4 z 2006 roku, uważałem, że jest super samochodem, myślałem, że samochód tej wielkości i mocy musi palić dużo. Ravka przegrywa we wszystkich porównaniach, w mieście mazda pali 7,5 litra, na trasie 60-90 km na godzinę 6,7 litra!!! Na autostradzie od 110 do 170 km 8,7 litra. Dla porównania w mieście RAV 9,5 do 10 litrów, na trasie 60-90 8,7 litra, na autostradzie do 12 litrów, porażka. Chciałem kupić nowa ravkę na szczęście tego nie zrobiłem, jestem zakochany w Mażdzie, która ma systemy bezpieczeństwa, których nie ma rav najdroższa w najdroższej wersji, reasumując Toyota dała kolorowe wnętrze, otwierany elektrycznie bagażnik ale zero zmian w silniku, w ciągu dwóch miesięcy widziałem kilkanaście CX5, Rav tylko jedną w Wawie. Co do blach myję CX5 myjka wysokociśnieniową przed domem, nic się nie dzieje, nic się nie ugina, miałem lagunę rocznik 2002, ta miała błotniki plastikowe, uginały się, nic się nie działo.
      • Gość: sławek Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.swidnica.mm.pl 24.07.13, 10:43
        Może nie zauważyłem , ale chyba nie dopisałeś czy Twoja Mazda to benzyna czy diesel ?
        W mojej CX5 2.0 benzyna AWD w manualu z przebiegiem 19000 km , a jeżdżę od grudnia 2012 ,spalanie średnie wynosi 10L/100km. Nie wiem jak może palić jak piszesz na autostradzie od 110 do 170km/h 8,7 L ???? chyba że z moją jest coś nie halo .Sprawdzałem na autostradzie przy stałej prędkości 170km/h komputer pokazuje na chwilowym spalaniu grubo powyżej 11L !!! W mieście 7.5 L to wynik w moim przypadku nie do osiągnięcia.Przy włączonej klimie i jeżdzie miejskiej to około 11L!!! odczyt średniego spalania nigdy nie zszedł mi poniżej wartości około 9L.
        A tankuję na Shellu V-Power racing 100 OKTAN !!!
        więc teoretycznie bogatsza mieszanka =mniejsze spalanie ????
        Pozdrawiam
        • Gość: Gość Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.08.13, 17:50
          Moja Mazda to benzyna 2.0, 5000 przebieg od maja, w niedzielę zrobiłem 150 km poza miastem, średnia 6,7, teraz w mieście pokazuje 7,2, na tym tankowaniu przejechałem 500 km, w zbiorniku jest jeszcze troszeczkę mniej niż połowa, nie chce mi się wierzyć ale w RAV4 kontrolka zapalała się przy 450 km przejechanych a tu przy 628 km w cyklu miejskim i liczę zawsze spalanie na podstawie paragonu ze stacji i przebiegu. Na autostradzie jechałem zmienną prędkością 110, 140, momentami 170 km/h. W mieście przy włączonej klimie, średnia prędkość pokazywana na wskaźniku ok. 30 km/h 7,5 litra spalanie, biorę benzynę w Auchan 95 oktanów. Rozmawiałem w serwisie, zapytali czy zmieniam biegi zgodnie ze wskazaniem, odpowiedziałem tak, powiedzieli że zbyt szybkie przełączanie biegów powoduje większe spalania. Trzeba się trzymać wskazań, teraz nie patrzę bo już to czuję kiedy trzeba zmieniać biegi, może tu pies pogrzebany, pozdrawiam.
    • Gość: martol mazda cx-5 IP: *.adsl.alicedsl.de 14.11.13, 20:34
      Piękny samochód Mazda to jest coś auto nowe i mało spotykane ,Bmw x3, x-5 Audi -q5 lub VW Tuareg możne się schować nie wiem co oni widza w tych pospolitych autach jest ich za przeproszeniem na s.... ;-) Mazda ma piękny kształt i pięknie się prezentuje podczas jazdy najładniejszy kolor uważam biały ale kolorem się nie jeździ to sprawa gustu itp. Polecam wszystkim najlepsza wersja to 2,2 automat 150ps 2awd euro 6 jest dynamiczny średnie spalanie 5,0.l. po dotarciu najlepiej kupić w nawigacji jest lepiej wyposażony chociażby w czujniki wyhamowywania lub RVM pomarańczowa dioda w lusterkach martwy punkt świetna sprawa i w opcje LDWS w sygnalizator gdy się wjeżdża na sąsiedni pas pobocza auto sprawia wrażenie bezpiecznego i komfortowego ...pozdrawiam fanów mazdy cx-5
    • Gość: Gość Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.adsl.inetia.pl 18.11.13, 10:11
      kupiłem wersję Skypassion 2.2 175 AT, bo zależało mi na niskim spalaniu i przyzwoitych osiągach. jeśli kogoś stać to nie widzę problemu.
    • Gość: Marcin Re: Mazda CX-5 - test | Pierwsza jazda IP: *.a2c-250-162.astra2connect.com 06.01.14, 02:45
      Kupiłem w listopadzie 2013 nowego Subaru Forestera.
      Pod względem napędu i dzielności w terenie CX5 od Forestera dzieli przepaść.
      Z Mazd wybrałbym nową 6 - jechałem wersją 2.5 190KM. Jeśli już ma być delikatny i w terenie nie dawać sobie rady to wziąłbym 6 kombi z tym silnikiem. Z jazdy mam wrażenia pozytywne, jednak chciałem mieć suva którym pojade nad jezioro bez obawy o zawieszenie, czy poprostu samochodu tym nie zniszcze.
      Po przejechaniu 4000 kilometrów wiem, że dokonałem dobrego wyboru. Sprawność stałego napędu na cztery koła poprzez centralny dyferencjał jest niesamowita. Polecam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka