Dodaj do ulubionych

Dealer nie chce wydac dok. na potwierdzenie wplaty

22.06.04, 17:13
Dokonalem przelwu w banku 20 dni temu i dealer nie chce mi wydac dokumentow na
zarejestrowanie samochodu, bo stwierdzil, ze "nie zauwazyl zadnych ruchow na
swoim koncie". Dealer znajduje sie w innym miescie, wiec najpierw potrzebuje
dokumentow do rejestracji, zeby potem odebrac samochod.

Co mam robic, bo rece mi juz opadaja.

Obserwuj wątek
    • motodawca1 Re: Dealer nie chce wydac dok. na potwierdzenie w 22.06.04, 17:17
      najlepiej napisz mu list że zglaszasz sprawę na policję, do tego opiszesz
      wszystko w gazecie.... iżycz miłego dnia
      Oczywiście masz jakies "papiery" na to, ze pieniądze wpłaciłeś na jego konto...
      • knossos Re: Dealer nie chce wydac dok. na potwierdzenie w 22.06.04, 17:20
        motodawca1 napisał:

> Oczywiście masz jakies "papiery" na to, ze pieniądze wpłaciłeś na jego konto...

Gdybym ich nie mial, nie uzalalbym sie i nie plakal wam na forum

Dzieki
        • Gość: hehe.he Re: Dealer nie chce wydac dok. na potwierdzenie w IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.06.04, 18:43
          oprócz tego co napisal moj poprzednik wysłałbym tez ostre pismo do
          przedstawicielstwa. kiedys myslalem ze to nic nie daje ale ostatnio mialem
          klopoty z wyplatą odszkodowania 13.000 zł i po kilku miesiacach uzerania sie z
          ze złodziejami napisalem pismo do zarządu hestii i ci mnie przeprosili i kazali
          zaplacic kase tym dupkom ode mnie
          Jesli juz ubezpieczalnie sie czasem uginają to mysle ze przedstawicielstwo
          bedzie jednak reagowało
    • Gość: Figo Sprawa jest prosta... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 19:01
      1. bierzesz potwierdzenie przelewu ze swojego banku
      2. Dzwonisz do Rzecznika Praw Obywatelskich i Urzędu ochrony Konsumentów o
      Konkurencji z prośba o radę. Może coś doradzą, ale pewnie niewiele więcej niż
      tu znajdziesz w dalszych punktach.
      3. Piszesz pismo w którym wzywasz dealera do wydania dokumentów. Pamietaj
      istotne jest, żeby to nie było sformułowanie "proszę" tylko "wzywam do wydania
      dokumentów w terminie....." (ma to znaczenie z punktu widzenia bełkotu
      prawnego). Ważne jest tez aby zakończyć informacją, że w przypadku
      niezastosowania się do tego wezwania podejmiesz "wszystkie dostępne środki
      prawne, aby uzyskac odszkodowanie za zawinione przez firmę.." (to tez powinno
      być) opóźnienie i szkody moralne. Dopisujesz też, że poinformowałes już o tej
      sprawie Rzecznika Praw O. i UOKiK.
      Jak kwota jest duża to powinieneś dopisac jeszcze "wezwanie" do zapłacenia
      odsetek karnych od daty przelewu do daty wydania dokumentów.
      3. pismo z załączonym potwierdzeniem przelewu wysyłasz expresem, za
      potwierdzeniem odbioru.

4. czekasz na odpowiedź (u Rzecznika Praw O. możesz się dowiedzieć ile ustawowo
      taka szuja ma czasu na dopowiedź).

5. Niszczysz szkodnika....
      pozdro
    • Gość: verte Re: Dealer nie chce wydac dok. na potwierdzenie w IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.04, 19:02
      knossos napisał:

> Dokonalem przelwu w banku 20 dni temu i dealer nie chce mi wydac dokumentow na
      > zarejestrowanie samochodu, bo stwierdzil, ze "nie zauwazyl zadnych ruchow na
      > swoim koncie". Dealer znajduje sie w innym miescie, wiec najpierw potrzebuje
      > dokumentow do rejestracji, zeby potem odebrac samochod.

Ja się im w sumie nie dziwię że nie chcą ci dać skoro nie dostali kasy.
      W swoim banku raczej interweniuj.Kiedyś przesyłałem z banku w Krakowie
      do innego w Warszawie.Trwało to dwa tygodnie.
      • Gość: Figo To co to był za "bank" ?? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.06.04, 19:09
        Potwierdzenie przelewu (nie mylić ze zleceniem przelewu) oznacza potwierdzenie
        _przekazania_ pieniędzy do banku odbiorcy. Takie potwierdzenie ma obowiązek
        wydać _każdy_ bank po wykonaniu przelewu. Jeżeli Knossos ma takie
        potwierdzenie, to znaczy, że kasa jest w banku docelowym i bank który wysyłał
        kase NIC nie może juz zrobić. To niech dealer (mając potwierdzenie od knossosa)
        ruszy tyłek i interweniuje w swoim banku.
        Pozdro
        • knossos Re: To co to był za "bank" ?? 22.06.04, 20:01
          Dzieki wszystkim za odpowiedzi

Bank to Citi - przez te 20 dni okazalo sie takze, ze zablokowali przelew, bo
          nie mogli go potwierdzic telefonicznie (akurat dokonalem przelewu osobiscie w
          okienku, wiec nie mialem zielonego pojecia, ze beda do mnie jeszcze dzwonic pod
          wskazany numer stacjonarny pod adresem zameldowania), ale od tygodnia zapieraja
          sie rekoma i nogami, ze pieniadze wyszly wedlug dyspozycji podanej na
          posiadanym przez mnie potwierdzeniu przelewu wydanym 20 dni temu, ktory zostal
          przeslany do dealera.

Pozdrawiam!

• Gość: Figo Aaaa Citi Bandit :)) IP: *.aster.pl / 212.76.33.* 22.06.04, 21:22
            To faktycznie mogli tych pieniędzy nie przelać bez potwierdzenia
            telefonicznego. W informacje z InfoLinii nie wierz tylko poproś o wystawienie
            potwierdzenia dokonania przelewu (jak napisałem). Jak bedziesz miała papier w
            łapce z pieczątka i podpisem to wtedy bedziesz wiedział, że faktycznie kasa
            poszła i kiedy.
            pozdro
            • tomaszek874 Re: Aaaa Citi Bandit :)) 22.06.04, 22:44
              Gość portalu: Figo napisał(a):
              > Jak bedziesz miała papier

tak na marginesie: będziesz miał:)
            • knossos Re: Aaaa Citi Bandit :)) 23.06.04, 09:29
              Tylko ja ten durny papierek z pieczatka banku i z wszystkimi niezbednymi danymi
              mam od 20 dni :((
              • bama7 Re: Aaaa Citi Bandit :)) 23.06.04, 09:59
                Jak z pieczątką i dostałeś go w oddziale banku to znaczy, że jest to "zlecenie
                przelewu" a nie "potwierdzenie doknania przelewu". A to jest duza różnica. Przy
                składaniu dyspozycji nikt Ci nie wyda potwierdzenia dokonania przelewu - bo on
                tak naprawdę jeszcze nie jest dokonany. Rozliczenia i faktyczne przelewy są
                dokonywane kilka razy w ciągu dnia (rozliczenia z KIR-em) a nie przez cały
                dzień (chyba, ze dealer ma rachunek w tym samym banku, wtedy w przypadku Citi
                pieniądze miał by na rachunku od razu). Sprawdz lepiej tytuł dokumentu. Jeśli
                to tylko zlecenie dokonania przelewu - to mogą tego u dealera nie uwzględnić,
                bo teoretycznie istniała możliwość, że takie zlecenie potem odwołałeś. Musisz
                mieć potwierdzenie dokonania przelewu (zadzwoń do Citi i niech Ci to przeslą do
                domu).

pozdrawiam i powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka