Dodaj do ulubionych

Rodzinne autko do 14tys

06.09.12, 23:32
Witam. Potrzebuje porady będę zmieniał swojego Civica na coś nowszego budżet tak 12-14tys. Kryteria- ocynk blacha bo hondą super się jeździ ale ta blacha..., duży bagażnik:) No i w miarę niezawodne:) Wstępnie wytypowałem taką trójkę

bmw e 36 touring ale ciężko coś w dobrym stanie znaleźć

toyota avensis wizualnie mi się podoba, bagażnik ponad 500litrów więc ok

nissan primera p11 nudna i nijaka ale podobno niezawodna

Jeśli ktoś ma inne propozycje i sugestie proszę pisać:)

Obserwuj wątek
    • trypel Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 08:34
      jak już sie konkubinie znudzi (bo psuć uparcie sie nie chce) to mogę opchnąc naszego saaba 9-3.
      Po 14 latach zero rdzy, wszystko działa (od klimy do automatycznej anteny), bagażnik miesci dwa wózki. W trasie 7-7,5, w miescie 10.
      No i zostanie na krzynke piwa bo jak bede sprzedawal to max za 6-7 tys :D

To oczywiscie żart ale żart wyjasniający że jak mam budżet na auto 12-14 tys to kupuje max za 10 tys żeby miec na pakiet startowy :)
      • kolo100 Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 08:40
        Też racja rozrząd klocki, filtry i już sporo kasy pójdzie:) A Saab 9-3 nie myślałem nad nim bo zawsze wydawało mi się iż strasznie drogie części są do saaba? Czy to tylko mity?
        • fuiio Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 08:59
          Czesci do sabinki niedrogie..Duzo rzeczy pasuje od ulubienca polskich wiosek-opla vectry a poza tym wartosc saaba w UK -czytaj mogliby dodawac go do gazety..ale ekologia panie.., sprawia ,ze nawet tutaj slowo drogie czy ekskluzywne i saab to 2 rozne rzeczy..
        • trypel Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 09:17
          czesci są za grosze - przedpiszca napisał dlaczego.

Sam bym nigdy nie kupił ale po 2 latach jazdy dziewczyna jest zachwycona, a i ja lubie sie nieraz przejechać. Mimo 14 lat i 240 tys km do 200 dobija bez problemu, prowadzi sie swietnie, w srodku nic nie trzeszczy/skrzypi, zero rdzy, jedynie reflaktory zmatowiały (ale wycieraczki na nich dalej chodzą).
          Naprawdę swietny jest bagaznik i bardzo wygodny jest z tyłu.
          Co może byc równie ważne - pierwszy w zyciu przedninapędowiec który tak dobrze prowadzi sie po sniegu i po sliskim, pełna przewidywalność nawet po gwałtownych manewrach. Po śniegu jak czołg na całorocznych navigatorach.
        • qqbek Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 09:20
          kolo100 napisał:

> Też racja rozrząd klocki, filtry i już sporo kasy pójdzie:) A Saab 9-3 nie myśl
          > ałem nad nim bo zawsze wydawało mi się iż strasznie drogie części są do saaba?
          > Czy to tylko mity?

W BMW i Toyocie chyba rozrząd to sobie możesz odpuścić (przynajmniej 1,6 i 1,8 VVTi mają łańcuch, to samo w BMW M43 i M52 z E36).

Najbardziej niezawodna będzie Primera, najwięcej frajdy z jazdy da BMW (pod warunkiem, że w dobrym stanie technicznym będzie).
          Wadami BMW są bardzo niewielki bagażnik (w kombi, bez rozkładania siedzeń, ma mniejszą pojemność niż w sedanie i coupe - 370l tylko - coupe ma 405, sedan 435-450 [w zależności od wersji silnikowej i umiejscowienia akumulatora]) i specyficzna pozycja za kierownicą (dla mnie zaleta, ale ja 7 lat E36 już jeżdżę).

Jako, że o BMW mogę powiedzieć najwięcej, to opiszę ten tylko samochód (pod kątem tego "na co patrzeć przy kupnie, żeby na minę nie wpaść").
          Oglądamy - wszystkie blachy - samochód ma dobre zabezpieczenie antykorozyjne, ale miej pewność, że tam gdzie zostało kiedyś naruszone, wyjdzie, wcześniej lub później rdza. W Touringu (kombi) więcej uwagi poświęć tylnej klapie (znana wada E36 i E39 Touring).
          Silnik - ma brzmieć dobrze, w benzynowych niedopuszczalne jest dymienie i klekot zaworów. Tanim wyborem, ale nie oferującym odpowiedniej dynamiki, będzie M43 (316i, 318i), 6 garów (M52) wcale nie pali dużo więcej (litr-dwa), a oferuje lepsze osiągi. M43 jest za to prosty jak konstrukcja cepa, w M52 może już wiele rzeczy pójść nie tak (czytaj - droga wymiana rozrządu VANOS). Zarówno starszy M43 jak i M52 lubią się trochę "spocić", tak więc uwalany lekko olejem silnik, to rzecz normalna, podejrzany będzie czysty silnik (dla pewności postaw nad czystą powierzchnią i daj mu kilka minut popracować, żeby sprawdzić, czy "znaczy teren" - samochody terytorialne [tj. znaczące już teren] od razu skreślamy).
          Czułe punkty - elektryka. Przed zakupem sprawdzić całe wyposażenie dodatkowe - części są co prawda bardzo tanie, ale szukanie przyczyny drobnej ale wkurzającej awarii może potrwać - działa jak należy. Nie mówię tylko o wycieraczkach i światłach - sprawdź wszystko - lusterka, fotele, komputer, sterowanie klimatyzacją, podgrzewanie tylnej szyby, podnośniki szyb, oświetlenie wnętrza i kufra... i co tam jeszcze będzie. Potrąć z ceny oferowanej przez sprzedawcę rzeczy drobne, spore awarie dyskwalifikują samochód.
          Maglownica (przekładnia kierownicza) i pompa - sprawdzić stan elementów gumowych, koniecznie sprawdzić, czy nie cieknie. Sprawdzić czy pompa nie wydaje z siebie agonalnych dźwięków przy maksymalnym skręcie kół.
          Tylny most - ma być suchy, kropka.
          • trypel Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 09:28
            2litrowa bazowa jednostka w saabie tez ma łańcuch i z tego co mowią to raczej auto sie rozpadnie niż ten silnik zepsuje :)
            u mnie w kazdym razie łańcucha nie słychac a od nowosci nie ruszany
          • kolo100 Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 10:03
            No to mi głupot znajomy z tym Saabem naopowiadał. Co do bmw oglądałem 2- jedno pracowało jakby był diesel pod maską tak klekotały zawory ale blacha w miarę ok. A drugie- chyba z każdej strony było bite:) Samochód miał podobno 200tys a wszytko poprzecierane bardziej niż w moim civicu, który ma ponad 300tys... Do tego kontrolka absu, poduszki się paliła i coś tam jeszcze ale sprzedający mówił że już 2 lata tak jeździ:) Coraz bardziej mi się ten saab podoba i avensis ale to chyba zupełnie inne samochody. Toyota taka oklepana a Saab rzadko spotykany.
            • trypel Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 10:17
              wejdz sobie tutaj:
              www.saabklub.pl/index.php?option=com_marketplace&page=show_category&catid=2&Itemid=215
              jak kupujesz od forumowicza to masz z reguły sprawdzony model, przebiegów sie nie bój, mechanicy forumowi tez zawsze chętnie sie wypowiedzą :)
            • qqbek Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 10:45
              kolo100 napisał:

> No to mi głupot znajomy z tym Saabem naopowiadał. Co do bmw oglądałem 2- jedno
              > pracowało jakby był diesel pod maską tak klekotały zawory ale blacha w miarę ok
              > .

Klekot w M43 lub M52 to ostateczny sygnał ostrzegawczy, że już po rozrządzie.
              W M40 za to dość powszechna sprawa (dość udziwniona konstrukcja hudraulicznych popychaczy zaworów sprawia, że gościły one tylko w tym silniku i BMW pozbyło się ich czym prędzej).

> A drugie- chyba z każdej strony było bite:) Samochód miał podobno 200tys a ws
              > zytko poprzecierane bardziej niż w moim civicu, który ma ponad 300tys...

Welurowa tapicerka w BMW nie jest zbyt trwała - moje ma 200 tysięcy i przetarłem już fotel (trzeba będzie naprawić w końcu:). Tak samo trwałe nie jest wykończenie gałki dźwigni zmiany biegów (też do wymiany u mnie, a przebiegu jestem pewien na 100%).
              Dobrym wyznacznikiem przebiegu będzie za to koło kierownicy (ja mam fabrycznie obszyte skórą - skóra jest już lekko wyślizgana po 200k, ale przetarć nie ma żadnych), nakładki na pedały (lekko starte u mnie).

> Do teg
              > o kontrolka absu, poduszki się paliła i coś tam jeszcze ale sprzedający mówił ż
              > e już 2 lata tak jeździ:)
              Czujnik ABS można kupić za kilkanaście złotych, kontroler (sterownik) ABS to od kilkuset (używany) do ponad 2tysięcy (w salonie) - raczej nie warto kupić auta ze świecącą się kontrolką w nadziei, że to tylko czujnik (bo przez dwa lata nawet sknera by go w końcu wymieniła).
              Powodem błędu poduszki może być jej brak, albo (dość powszechna awaria w E36) rozłączenie się czujnika przyśpieszeń wzdłużnych pod fotelem kierowcy. Tak czy siak - warte wyjaśnienia przed zakupem. Wyczyszczenie styków i ponowne podłączenie czujnika nie kosztuje nic, poza odrobiną pracy, wymiana poduchy to już trochę zachodu.

> Coraz bardziej mi się ten saab podoba i avensis ale t
              > o chyba zupełnie inne samochody. Toyota taka oklepana a Saab rzadko spotykany.

Saab należy do tej samej kategorii, co BMW - to samochód mający poza walorami użytkowymi oferować też przyjemność z jazdy. Bez wątpienia też to robi. O ile nie razi Ciebie zapalanie samochodu kluczykiem umieszczanym w środku konsoli, za dźwignią zmiany biegów ;) Saab ma jeszcze jedną cechę wspólną z BMW - kapryśną elektrykę, tak więc i tu sprawdź dokładnie wszystko przed kupnem. Za BMW przemawia dostępność części zamiennych - BMW stoi w sobotni wieczór pod każdą remizą, a części można (prawie) dostać w każdym GS-ie. Przeciw BMW jest to, że stoi pod każdą remizą, a potem wraca po północy - trudno, na prawdę trudno, o nie (wy)tłuczony egzemplarz - za to Saabem wieś nie jeździ, bo "dziwny", tak więc łatwiej znaleźć egzemplarz w dobrym stanie technicznym, od właściciela reprezentującego sobą wysoką kulturę techniczną.

Powiem to tak- jeżeli chcesz prawdziwie rodzinnego auta za te pieniądze, to kup sobie Forda Mondeo, albo Opla Omegę kombi. Będą się psuły, ale naprawy będą kosztowały grosze (nie dotyczy jedynie silników Diesla - te, zwłaszcza w Fordzie, mogą być bardzo kosztowne w naprawie).
              Jeżeli chcesz poza miejscem na wózek mieć też trochę frajdy z jazdy, to bierz BMW lub Saaba - licz się jednak z tym, że niektóre części będą do nich dużo droższe (na pewno jednak i Saab i BMW to samochody dużo bardziej niezawodne niż Ford czy Opel).
              Jeżeli chcesz auta nudnego do porzygania, praktycznego (ale nie aż tak ładownego jak Ford i Opel), prawie się nie psującego - Nissan i Toi-Toi są dla Ciebie.
              • kolo100 Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 12:31
                Właśnie to jest dylemat kupować kierując się sercem czy rozumem:) Nudne auto mam( civic) psuć się nie psuje ale rdzewieje na potęgę. Nissana sobie odpuszczam bo czytałem że blach też za mocnych nie ma. Więc chyba bmw lub saab.

Mondeo kiedyś miałem ale diesla i więcej nie chce... Psuło się wszystko a najbardziej silnik:) Chyba obejrzę jakiegoś saaba bo bmw kilkoma jeździłem i fajnie się jeździ a saaba co najwyżej na ulicy widziałem nawet w środku nie siedziałem:) Ta stacyjka między siedzeniami ma swój urok jak dla mnie:) Super, że nikt nie polecił passata bo mam jakąś alergię na to auto- oklepane, brzydkie moim zdaniem i wcale nie takie dobre jak ludzie uważają. Szczególnie zawieszenie ma bardzo nienadające się na nasze drogi:)
                • misiaczek1281 Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 21:26
                  Nie słuchaj tych znawców co ci piszą o 14 letnim Saabie który jeszcze nie rdzewieje ;-)
                  Lepiej kup 9 letnie Polo 9N jak ja :-)
                  1,4 16V 75 KM benzyna...już za 13-15 tys. kupisz 5 drzwiowego z klimą i elektryką...blacha ocynk...silnik benzynowy cichutki ... pali 6,8 l w mieście z klimą...
                  a poza miastem 5,5 l...przebieg połowę mniejszy niż u zajeżdżonego Diesla...ja tak zrobiłem i jestem zadowolony ;-)
                  • des4 Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 21:47
                    a do tego polo hak i przyczepkę, wtedy będzie zestaw rodzinny :)))

bo jak wiadomo polo bierze 4 osoby plua parę kufrów na pokład, w przyczepce zmieści się wozek, hehe
                    • misiaczek1281 Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 22:07
                      des4 napisał:

> a do tego polo hak i przyczepkę, wtedy będzie zestaw rodzinny :)))
                      >
                      > bo jak wiadomo polo bierze 4 osoby plua parę kufrów na pokład, w przyczepce zmi
                      > eści się wozek, hehe
                      >
                      >

nieee....lepszy 14 letni Saab który "jeszcze nie rdzewieje"...Hehe ;-)
                      • kolo100 Re: Rodzinne autko do 14tys 07.09.12, 23:06
                        Polo '' troszkę'' za małe:) Poza tym z całym szacunkiem nie przepadam za VW:)
                        • misiaczek1281 Re: Rodzinne autko do 14tys 08.09.12, 15:02
                          kolo100 napisał:

> Polo '' troszkę'' za małe:) Poza tym z całym szacunkiem nie przepadam za VW:)

Polo IV to tylko przykład...może być 6 letni Opel Astra ...też mały? byle nie 14 letni Saab który "jeszcze nie rdzewieje" ...nie słuchaj tych znawców :) Hehe
                  • octavian-33 Re: Misiaczek debil wkracza do akcji z POLO! 08.09.12, 10:32
                    • babaqba Re: Misiaczek debil wkracza do akcji z POLO! 08.09.12, 13:16
                      Ty, ale daj spokój, wytnij misiaczka w ustawieniach i koniec. Ale nie pisz o nim, bo ty wycięty nie jesteś i przez twoje posty misio mi wyłazi. Dzięki za niezacytowanie :)
                      • misiaczek1281 Re: Misiaczek debil wkracza do akcji z POLO! 08.09.12, 14:59
                        babaqba napisała:

> Ty, ale daj spokój, wytnij misiaczka w ustawieniach i koniec. Ale nie pisz o ni
                        > m, bo ty wycięty nie jesteś i przez twoje posty misio mi wyłazi. Dzięki za niez
                        > acytowanie :)

sam siebie wytnij...ciekawe czy jest taka opcja żebyś swoich wpisów nie widział? Hehe ;-)
                      • octavian-33 Re: Przepraszam. Postanowiłem za Twoją radą, że 09.09.12, 11:30
                        już nie będę odpowiadał na jego wpisy.
                        Pozdrawiam.
                        • misiaczek1281 Re: Przepraszam. Postanowiłem za Twoją radą, że 09.09.12, 12:03
                          octavian-33 napisał:

> już nie będę odpowiadał na jego wpisy.
                          > Pozdrawiam.

Nie będziesz? Właśnie to zrobiłeś ;-) Prawda w oczka koli? hehe
                          • gzagorski Re:On odpowiedział, ale nie na twój wpis. 09.09.12, 17:07
                            Ty naprawdę masz jakieś kłopoty z myśleniem i ocenianiem. Może octavian ma rację używając takiego określenia względem Twojej osoby.
                            • misiaczek1281 Re:On odpowiedział, ale nie na twój wpis. 09.09.12, 19:39
                              gzagorski napisał:

> Ty naprawdę masz jakieś kłopoty z myśleniem i ocenianiem. Może octavian ma racj
                              > ę używając takiego określenia względem Twojej osoby.

a może to ty zazdrościsz mi popularności? ;-)
                              • wtopek Re:On odpowiedział, ale nie na twój wpis. 10.09.12, 13:17
                                popularności woskowego przygłupa? cóż niektórym to wystarcza :)))
    • vogon.jeltz Re: Rodzinne autko do 14tys 10.09.12, 15:44
      Jak chcesz coś, co nie rdzewieje, a jednocześnie jest niedrogie w zakupie i eksploatacji, to bierz... francuza. Szczególnie Peugeoty i Citroeny słyną z doskonałego zabezpieczenia antykorozyjnego. Z rodzinnych samochodów w założonej cenie dostaniesz np.
      - Citroena C5 I - krążą niepotwierdzone plotki o jego awaryjności, ale jak już coś nawala to przeważnie jakieś elektryczne duperele, za to masz niezrównany komfort hydropneumatycznego zawieszenia, bardzo dobre silniki diesla z rodziny HDI i niezłe benzyniaki, znakomicie nadające się do LPG, a poza tym wyposażenie, którego np. w niemieckich markach za tę cenę nie uświadczysz i chyba największy bagażnik w klasie
      - Peugeota 406 z końca produkcji - dobra, sprawdzona konstrukcja, choć może bez fajerwerków, te same silniki co w cytrynie
      • kolo100 Re: Rodzinne autko do 14tys 10.09.12, 21:30
        Peugeota odrzucam kompletnie mi się wizualnie nie podoba. A co do Citroena to popatrzę chociaż jakoś nie mam przekonania do Citroenów. Kiedyś ojciec miał Xsarę nową z salonu i po gwarancji co chwila jakieś czujniki wariowały, wieczne problemy z elektryką.
        • vogon.jeltz Re: Rodzinne autko do 14tys 11.09.12, 11:47
          A propos Xsary - jeśli lubisz vany (ja nie lubię), to możesz się jeszcze zainteresować Xsarą Picasso. Bardzo praktyczny samochodzik, teściowa ma taki od 4 lat, 1.6 benzyna i jest mega zadowolona - prosta konstrukcja, nieźle wyposażony, wielkościowo dla rodziny w sam raz, pali umiarkowanie i ani razu się nic nie zepsuło. Być może twój ojciec trafił na jakiś felerny egzemplarz, ale wierz mi, że nie warto się od razu zrażać. Co ciekawe - zauważyłem, że najczęściej narzekają na awarie właściciele, którzy kupili nówki w salonie; nabywcy używek jakoś narzekają mniej...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka