Dodaj do ulubionych

Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili

12.11.12, 15:40
Taki wątek rozrywkowo-flejmowy. Sformułowanie może nie jest za bardzo zgrabne, ale chyba jasne. Czyli chodzi o czynniki subiektywne, uprzedzenia, przesądy, odstręczające od pewnych modeli czy marek, z racjonalnego punktu widzenia sensownych.

Moje typy:

1. Skoda Superb. Obiektywnie bardzo dobre auto, ze szczególnie ciekawymi wersjami topowymi, nawet hatchback mimo pewnej nieproporcjonalności ma w sobie coś jeżeli nie ładnego, to sympatycznego lub budzącego zaufanie, ale jednak własnymi pieniędzmi bym w ten model nie wszedł. Chyba dlatego, że ten segment, te kwoty i Skoda.

2. Ople. Znów, technicznie mucha nie siada, ale, pomijając nieszczególną politykę cenową w Polsce, bezpośrednia konkurencja zawsze wydaje się zawsze chociaż o włos bardziej przekonująca, Golf bardziej niż Astra, Mondeo bardziej niż Insignia. No i jakaś taka nieokreśloność Opla, przez którą nie dziwi, że GM dokłada to swojego europejskiego interesu, ani jak VW nie jest ukierunkowany w stronę jakiegoś dorozumianego czy domniemanego trochę większego niż inne marki popularne "prestiżu", ani, jak Ford, nie oferuje uczciwej taniości.

3. Volvo. Bo to obecnie ekspozytura chińskiego imperializmu gospodarczego.
Obserwuj wątek
    • jamesonwhiskey Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 12.11.12, 16:48
      skoda, wylacznie za przedni gril i kure
      grila bym zniosl bo go nie widze, ale jak bym mial patrzec na kure na kierowniku to bym sie dolowal

dacka bo zbyt budrzetowa
    • jeepwdyzlu Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 12.11.12, 16:51
      -BMW X6 świetne auto, ale nachalnie nowobogackie
      -lexus 200 - znakomita technika, ale kompakt za ponad 100 tys, tylko, żeby być eko?
      -ford focus - świetny technicznie kompakt, ale z modelu na model coraz brzydszy...
      -mercedes R klasse - technologia S'ki z karoserią Żuka....

pozdrawiam
      jeep
      • nazimno R zalazlo Ci za skore? 12.11.12, 17:08

Samochodlo z pieca spadlo,
        R polamalo na zuczku nozeczke
        X6 skromnosc i niewinnosc zgubilo
        L200 cenke mocno zawyzylo,
        ze az sie focusisko przestraszylo...

• jeepwdyzlu Re: R zalazlo Ci za skore? 13.11.12, 12:47
          Samochodlo z pieca spadlo,
          R polamalo na zuczku nozeczke
          X6 skromnosc i niewinnosc zgubilo
          L200 cenke mocno zawyzylo,
          ze az sie focusisko przestraszylo...
          ----------------
          :-)
          łał, stary masz talent...
          brawo!
          i napisz swoje typy - jesteśmy ciekawi...
          Pozdrawiam
          jeep
          • nazimno Nigdy nie kupilbym zadnego Nissana. 13.11.12, 13:25
            Nigdy.
            • jeepwdyzlu Re: Nigdy nie kupilbym zadnego Nissana. 13.11.12, 15:43
              stare patrole są fajne
              jeep
              • nazimno Ta generacja? 13.11.12, 16:25

de.wikipedia.org/w/index.php?title=Datei:1992-1995_Nissan_Patrol_%28GQ_II%29_ST_wagon_01.jpg&filetimestamp=20101127081538
                • jeepwdyzlu Re: Ta generacja? 13.11.12, 18:39
                  ta
                  tylko krótszy rozstaw osi
                  :-)
                  ciao
                  jeep
                  • jeepwdyzlu tu link 13.11.12, 18:41
                    www.xtreme4x4.pl/auta-na-sprz.html
                • carnivore69 Re: Ta generacja? 14.11.12, 18:50
                  Tesc ma takiego dwudziestolatka - na gorzystych bezdrozach wciaz nie do pobicia.

Pzdr.
            • jamesonwhiskey Re: Nigdy nie kupilbym zadnego Nissana. 13.11.12, 22:13
              nawet skylina ? lub nawet figaro
              • nazimno Zadny. To jednoznaczne slowo. 14.11.12, 15:05
                .
    • qqbek Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 12.11.12, 18:27
      BMW X - bo mnie irytują... nie tyle auta, co kierowcy najczęściej. Sąsiad, niezbyt miły typ, ma X3, drugi (też kiełbie we łbie) X5. Dwa na krótkiej ulicy wystarczą :P

RR, Bentley - dwie/trzy tony "popatrzcie jak zajebiście bogaty jestem" bez większego przełożenia na osiągi (RR) lub sportowe osiągi i właściwości jezdne (Bentley)

Lambo - bo podobno prowadzą się do d.

911 Turbo Cabrio - bo szwagier ma a jedno w rodzinie wystarczy (do tego uważam, że coupe jest nieporównywalnie ładniejsze).

SUV (może za wyjątkiem Range Rovera, ale to bardziej terenówka jednak jeszcze) - bo nie cierpię.

...kurde kończę, bo zaraz nie będę miał o czym już marzyć ;)

Z listy "chcem, ale mnie póki co nie stać":
      M5 F12
      911 (coupe)
      Alpina B8 (E36) - pewnie by mnie było stać, bo zakładam, że za 15.000-20.000 ojro można jakąś czasami znaleźć... ale to biały kruk i to "czasami" bywa zdecydowanie zbyt rzadko.
      512 TR - jest u nas na wsi jeden i ilekroć gdzieś ten samochód widzę, to wszystkie pozostałe Ferrari jakie widziałem w życiu bledną przy nim... może i osiągi już nie "supersamochodu drugiej dekady XXIw." ... ale ten wygląd... cud miód.
      • jamesonwhiskey Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 12.11.12, 21:21
        > RR, Bentley - dwie/trzy tony "popatrzcie jak zajebiście bogaty jestem" bez więk
        > szego przełożenia na osiągi (RR)

ponizej 6 sek do 100 w takim klocu to chyba nie sa slabe osiagi
        • qqbek Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 12.11.12, 21:31
          jamesonwhiskey napisał:

> ponizej 6 sek do 100 w takim klocu to chyba nie sa slabe osiagi

A wjedź tym klocem dynamicznie w zakręt... i wyjedź (to może być najtrudniejsze).
          • jamesonwhiskey Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 13.11.12, 16:23
            rzuc okiem na testy w top gear
            faktycznie troche go nosi ale duzo mniej niz na ten przyklad poloneza
            • qqbek Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 13.11.12, 20:15
              jamesonwhiskey napisał:

> rzuc okiem na testy w top gear
              > faktycznie troche go nosi ale duzo mniej niz na ten przyklad poloneza

Poloneza też bym nie kupił :)
              Nie napisałem, bo chyba w sposób oczywisty nie kwalifikuje się (Poldolot) do kategorii "najlepsze samochody" :)
    • fuiio Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 12.11.12, 19:01
      ^^2. Ople. Znów, technicznie mucha nie siada
      skad te rewelacje? dla mnie to byl od czasow comodore symbol shitu..
      ale nawet jesli sie nie znam to dlaczego 20letni mercedes w124 w dobrym stanie kosztuje 20 tys a superwypasiony senator nawet nowszy w niegorszym stanie jest wart tyle ile wazy na zlomie?
      • karakalla Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 13.11.12, 02:56
        To znaczy: Opel jest w porządku w porównaniu z europejską średnią marek popularnych, wskazują na to zarówno doświadczenia znanych użytkowników, jak i statystyki. Miał co prawda okres dołowania w okolicach II połowy lat 90., ale z niego wyszedł i obecnie robi samochody równie dobre/równie syfiaste jak reszta. A do tego dochodzą ciekawe wersje wizerunkowe, czyli OPC. Np. Insignia w tej wersji to chyba najlepszy "kręcony" samochód popularnych (tzn. niepremiowych) marek w tej klasie, co prawda o tyle łatwiej mu osiągnąć że większość to miano, że większość w ogóle nawet nie próbuje startować w tej kategorii.

A stare Ople chodzą tanio, bo to jednak popularny strucel, nie darzona kultem gwiazda. Scorpio, Peugeot 605 czy nawet Alfa 164 z podobnego okresu też jest za grosze.
        • zmiany_zmiany Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 13.11.12, 19:48
          karakalla napisał:

> To znaczy: Opel jest w porządku w porównaniu z europejską średnią marek popular
          > nych, wskazują na to zarówno doświadczenia znanych użytkowników, jak i statysty
          > ki. Miał co prawda okres dołowania w okolicach II połowy lat 90., ale z niego w
          > yszedł i obecnie robi samochody równie dobre/równie syfiaste jak reszta. A do t

jest dokładnie odwrotnie. współczesne ople są o 200 - 300kg za ciężkie i to jest ich problem. te z połowy lat 90 były przyzwoite
          • karakalla Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 13.11.12, 21:50
            Faktem jest, że nieco przyciężkie, ale nie aż tak, nadwaga Astry czy Insigni wobec porównywalnych konkurentów to 100-150 kg, a do tego Opel robi teraz auta mające w momencie wprowadzenia na rynek najwięcej metrów bieżących w klasie.

II połowa lat 90. to falstart Omegi B z powodu niedoróbek, który ostatecznie wywalił firmę z klasy wyższej, w której miała długie tradycje, również nieszczególna Vectra B, duże problemy z korozją, zawalenie kluczowej problematyki Diesli nowej generacji, wskutek czego konieczne było ratowanie się na gwałt u Fiata, przespanie w Europie narodzin SUVów i crossoverów...
            • jeepwdyzlu Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 14.11.12, 14:20

wskutek czego konieczne było ratowanie się na gwałt u Fiata
              ------------
              ee
              to nie była decyzja ad hoc
              w dodatku 1,9 fiata okazał się bardzo dobrym motorem
              jeep
              • karakalla Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 14.11.12, 19:05
                Próbowali najpierw z kupowaniem silnika 2,5 od BMW, z marnym efektem, później z własnymi Dieslami, 1,7 i 2,2, jednak efekt był mało zadowalający, szczególnie ten drugi nie był ani dynamikogenny, ani oszczędny, ani kulturalnie pracujący, ani wreszcie niezawodny. Napatoczył się jeszcze 3-litrowy silnik Isuzu, również zwykle słabo oceniany. To wygląda na dość rozpaczliwe nadrabianie braków. Fakt, że fiatowski 1,9 stanowił obiektywnie bardzo dobry wybór, oczywiście racja że nie był ad hoc, tylko wynikał z ówczesnych powiązań między koncernami. Bez tej jednostki byliby jednak chyba w głębokiej kloace.
            • zmiany_zmiany Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 15.11.12, 11:12
              opel nigdy nie był premium. to samo mozna powiedzieć o fordzie, że 2. gen. scorpio wywalila go z klasy wyższej
              • karakalla Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 15.11.12, 21:14
                Premium nie był, ale takie rzeczy, jak typoszereg KAD z lat 60/70, domknięty Diplomatem z V8, w czasach, kiedy nawet BMW nie oferowało takich jednostek, miały swoją wagę. Jeszcze Senator B był postrzegany lepiej niż wspomniany Scorpio.
                • zmiany_zmiany Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 17.11.12, 19:22
                  rzeczywiście scorpio to raczej odpowiednik omegi
                  • karakalla Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 17.11.12, 20:39
                    Pamiętam testy z niemieckiej prasy motoryzacyjnej wczesnych lat 90. Z samochodami klasy wyższej średniej, w tym Scorpio w najlepszych wersjach, zestawiano raczej Senatora.
    • szymi_mispanda nie kupiem takiego bez ubikacji wbudowanej w fotel 12.11.12, 19:25
      mam dosc ciaglego jezdzenia na stacje i proszenia o klucz przy kasie a kibel z drugiej strony stacji na zewnatrz

i tak ide na prostych nogach bez zginania w kolanach jak cyborg i nie jestem wtedy w formie do dlugiego chodzenia

chyba ze przejde na diete i skoncze z jedzeniem w samochodzie salcesonu i bigosu
    • trypel Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 12.11.12, 20:54
      mercedesa - zadnego (mimo ze podoba mi sie GL i GLK) dla mnie to tak dziadkowy samochód że moze po 70tce.
      bmw (auta - motocykl zawsze) - myslałem ze to takie cudo a to nie mój rozmiar.

z reszty już bym coś wybrał :)
      • jamesonwhiskey Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 12.11.12, 21:17
        sls black srednio wyglada jak dziadkowy samochod
        • trypel Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 12.11.12, 21:30
          to Twoja opinia i masz do niej prawo :)
          dla mnie gwiazda na masce wyglada jak atrybut emeryta i tyle.
          niezależnie od modelu.
          • fuiio Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 13.11.12, 00:07
            atrybut hitlera a nie zadnych emerytow...uczciwych emerytow to ty z nazistami nie mieszaj..
          • jamesonwhiskey Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 13.11.12, 16:22
            emeryta i taksowkarza
            ale sls to bym jednak nie pogardzil i paroma innymi
      • qqbek BMW 13.11.12, 00:10
        ...bywają duże.
        To nie tylko mała trójka i niewielka piątka :)
        Siódemki są olbrzymie w środku :)

Z resztą przymierzałem się do nowej trójki kombi i miejsca w niej sporo, dużo więcej niż w E91 (że o E46 i E36 nie wspomnę)... tyle, że ja wielki nie jestem i w swojej poczciwej (choć chyba już zbyt poczciwej) E36 czuję się dobrze od samego początku. Dwumetrowego wzrostu kuzyn stwierdził (po krótkiej, 100km trasie), że więcej do tego po lewej stronie nie wsiądzie.
        • do.ki sedana 13.11.12, 06:51
          > Siódemki są olbrzymie w środku :)

Przedpiscy pisali juz o BMW. Ja tez mam cos przeciw BMW i nie kupilbym, choc to technicznie dobre auta. Ale warunkiem odebrania nowej beemki jest chyba ukonczenie kursu buractwa za kierownica, to raz.

A po drugie, to wlasnie to w cytacie: siodemka moze i jest olbrzymia w srodku, ale dostepna tylko jako sedan, a sedana sobie nie zycze, ani teraz, ani nigdy. Sedan to poroniony pomysl.
      • jureek Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 13.11.12, 12:11
        trypel napisał:

> mercedesa - zadnego (mimo ze podoba mi sie GL i GLK) dla mnie to tak dziadkowy
        > samochód że moze po 70tce.

Dla mnie mercedes jest dziadkowy lub turecki.
        Jura
    • jureek Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 13.11.12, 12:10
      No to u mnie jest dokładnie odwrotnie, bo nie lubię pływać z prądem i dlatego nigdy nie kupiłbym mercedesa, audi czy bmw, chociaż obiektywnie są to chyba dobre auta.
      Niestety irracjonalnie kojarzą mi się z określonym typem człowieka, z którym nie chciałbym mieć nic wspólnego, dlatego posiadanie takich marek traktuję jako obciach.
      Jura
    • agios_pneumatos EVO 13.11.12, 15:59
      j.w. :D
    • afore1 Włoskie. 14.11.12, 17:14
      Wbrew internetowym masturbacjom fanatyków, są brzydkie i pokraczne.

Awaryjne.

Przereklamowana "kultowość".

W mig tracą na wartości. Nikt nie chce kupować, wszyscy chcą sprzedawać.

Właściciele to fanatycy z klapami na oczach, zajarani "włoską sportowością", czyli Lancią Deltą z grupy B, AR155 z DTM i resztą "włoskich sportowców" ze zdjęć i filmików na necie. Podczas gdy zdecydowana większość produkcyjnych modeli, to porażki technologiczne i marketingowe.

Prawdę mówiąc, nie uważam, że włoskie samochody są najlepsze. Ale jest kilka, które robią wrażenie i nie wstydziłbym się nimi jeździć, np. AR159. Ale większość jest po prostu ostro przereklamowana, ze sztucznie napompowaną "kultowością" i "pięknością".
      • adrian_ktostam Re: Włoskie. 15.11.12, 14:17
        Uważam że jest jeden wyjątek - Freemont 4x4 3,6l. To jest Dodge Journey produkowany w Meksyku, tylko ze znaczkiem Fiata. Za sto kilkanaście zł dostajemy kawał auta świetnie wyposażonego z tradycyjnym widlastym silnikiem pentastar bez żadnych awaryjnych turbinek. Konkurencja ma może trochę lepszy jakościowo towar, ale każe sobie płacić około 200 tys. za auto o podobnym wyposażeniu.
    • carnivore69 Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 14.11.12, 18:48
      1. Lexusy: teoretycznie ta sama liga co MB/BMW/Audi a czegos brakuje: widac to zwlaszcza przy porownaniu starszych modeli - np. design GS/LS z 2 pol. lat 90. nie wytrzymuje moim zdaniem proby czasu (moze za dziesiec lat w przypadku modeli produkowanych obecnie roznica bedzie mniejsza).
      2. Mercedes: poza klasa M i sportowymi/coupe w wyzszej polki oferta subiektywnie nie przyciaga.
      3. BMW jako samochod rodzinny (moze poza X5/X6).
      4. Samochody z teoretycznie gornych polek w bieda-wersjach, typu jaguar X-type z 2-litrowym dieslem od transita.
      5. Najdrozsze wersje samochodow w segmencie D (teoretycznie) tanszych marek.

Pzdr.
    • rraaddeekk Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 17.11.12, 20:54
      Nigdy cabrio.
      Ładne, ale jak pogadać przez telefon lub posłuchać muzyki podczas jazdy?

Nigdy nic z grupy Fiat.
      Raz miałem i o raz za dużo (aby nie było, że szrot - był to nowy z salonu, ówczesny Samochód Roku w Europie).
      • rraaddeekk Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 17.11.12, 20:58
        ale nigdy nie mówię nigdy, bo jeszcze z 10 lat temu twierdziłem, że nigdy nie kupię 4 lub 5 drzwiowego.
        Jednak czym jestem starszy, tym bardziej praktyczne samochody wybieram.
        Może niebawem spodobają mi się nawet sedany (to już będzie oznaczać, że jestem emerytem).
    • net_marika Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 26.11.12, 20:31
      Ja bym nie kupiła renaulta. Niestety, same złe wspomnienia :/
    • karakalla Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 30.11.12, 22:36
      Dzisiaj widziałem na żywo CLS Shooting Brake i zasługuje na podciągnięcie pod tę kategorię. Zupełnie nie rozumiem tego samochodu, a idea, aby najpierw robić na bazie sedana coupe, a potem na jego z kolei bazie kombi, przerasta mnie. Chociaż samo auto niechybnie doskonałe.
      • henryk245 Re: Najlepsze samochody, jakich byście nie kupili 01.12.12, 15:20
        Unikam wszystkiego co sie nazywa OPEL ,nigdy niemialem
        lecz wystarcza mi problemy moich przyjaciol i znajomych
        jakie mieli z swoimi Oplami roznych modeli.

Slyszalem jednak ze CORSA to calkiem dobre autko i z
        lancucjem zamiast paska,ktos moze potwierdzic ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka