Dodaj do ulubionych

Na luzie czy na biegu

09.07.04, 17:05
Zawsze uważałem, że bardziej ekonomiczne jest hamowanie silnikiem niż
luzowanie, ale w ciężarowym Volvo FH ze zautomatyzowaną skrzynią, jest tryb
ekonomiczny, w którym komputer rozłącza sprzęgło, gdy kierowca zdejmuje nogę
z pedału gazu, ale silnik chodzi na obrotach biegu jałowego. Nawet delikatne
naciśnięcie pedału gazu załącza bieg. Czyli jednak bardziej ekonomiczne, choć
nie powiem, że bezpieczniejsze w przypadku zwykłych skrzyń, jest luzowanie.
Obserwuj wątek
    • edek40 Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 17:38
      W benzyniaku na wtrysku komputer odcina doplyw paliwa. W wielkiej ciezarowce
      jest diesel. Czy w osobowce diesel sterowany komputerem odcina paliwo? A moze odciecie paliwa w takim aucie grozi konsekwencjami nieznanymi z malych aut?

Niedawno dowiedzialem sie, ze Volvo ma ponacinany wal napedowy. W razie grozby przeciazenia ukladu napedowego (np. strzat sprzeglem pod wielkim obciazeniam) peka on w kontrolowany sposob i pod samochodem robi sie piekna sprezyna powstala przez "rozkrecenie" walu. Podobno ten odcinek jest nieco tanszy i latwiejszy do naprawy niz mechanizm roznicowy czy skrzynia biegow.
      • Gość: TO JA Re: Na luzie czy na biegu IP: *.honeywell.com 09.07.04, 18:40
        Dawno temu Volvo (osobowe) zaskoczylo mnie faktem ze mozna wejsc pod samochod i
        wyjac sprzeglo bez potrzeby wydobywania skrzyni albo silnika.
    • Gość: TO JA Re: Na luzie czy na biegu IP: *.honeywell.com 09.07.04, 17:50
      Urzadzenie o ktorym mowisz to nic innego jak "wolne kolo" z Syrenki. To jest
      wrzucanie na luz i toczenie sie, w czasie jazdy a nie w czasie hamowania.
      Kierowca jedzie przez chwile na gazie do dechy a przez nastepna chwile na
      tym "luzie" az znow musi przyspieszyc, co znow robi na gazie do dechy itd, ku
      uciesze tych co jada za nim. Ale w ten sposob wyjdzie mu mniej litrow na 100
      km.
      • greenblack Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 17:53
        Tylko że bezwład 42-tonowego zestawu jest większy niż Syrenki i w sprzyjających
        warunkach taka ciężarówka może się toczyćna luzie przez kilka kilometrów, a
        tempomat sam koryguje ewentulane przekroczenie zadanej prędkości.
        • Gość: TO JA Re: Na luzie czy na biegu IP: *.honeywell.com 09.07.04, 18:09
          W czasie przyspieszania na tym luzie albo gdy kierowca dotknie hamulca to
          sprzeglo zostaje na pewno z powrotem sprzegniete.
          • greenblack Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 18:12
            Przecież o tym napisałem.
            • Gość: TO JA Re: Na luzie czy na biegu IP: *.honeywell.com 09.07.04, 18:36
              Ty napisales o gazie a ja o hamulcu.
    • zubr_zalogowany Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 18:42
      moze takie volvo mialoby za duzy efekt hamowania silnikiem i stad wolne kolo?

na pewno silniki benzynowe odcinaja paliwo
      diesle ponoc tylko zmniejszaja
      ale na zdrowy rozum powinno byc oszczedniej hamowac silnikiem
      • greenblack Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 18:47
        Ty masz dyzla z komputerem. Jakie wskazuje chwilowe zużycie po zdjęciu nogi z
        gazu?
        • zubr_zalogowany Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 18:48
          nie mam niestety
          c3 ma kompa od chyba maja 2003
    • Gość: AdM Re: Na luzie czy na biegu IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 19:46
      Zdaje się, że jazda na luzie, w przypadku kierowców ciężarówek, to standard.
      Może więc ten system naśladuje tylko typowego kierowcę?
      • greenblack Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 19:48
        A Twoim dyzlu jak wygląda chwilowe zużycie po zdjęciu nogi z gazu?
        • Gość: AdM Re: Na luzie czy na biegu IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 20:02
          Nie wiem, mam wersję bez kompa. Ale np w 320d wskażnik się chowa.
          • greenblack Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 20:04
            W mordę, wydajecie jakieś straszne pieniądze na te swoje nowoczesne dyzla, a
            tam nawet głupiego komputerka nie ma - standard w Punto.
            • Gość: AdM Re: Na luzie czy na biegu IP: *.gdansk.cvx.ppp.tpnet.pl 09.07.04, 20:15
              E, tam nie przesadzaj. Każda firma ma swoją politykę. Ja do swojego nie mogłem
              nawet zamówić kompa, czy ksenonów, ale za to montują Ci nieudane światła
              przeciwmgielne, które używam raz w roku. A np w Stillo też w standardzie masz
              komputer, a zapomnieli zamontować porządne fotele.
            • Gość: MBA Re: Na luzie czy na biegu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.07.04, 20:26
              w safranie V6 na luzie komputer wskazuje 2,4 litra
            • cytryniec Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 20:28
              No dobra.
              Po zdjęciu nogi z gazu zużycie(na komputerze)spada powoli do zera.Na płaskim
              nie pokazał mniej niż 1-1,5 l/100km.Zero pokazuje jadąc ze sporej górki,ale to
              też zależy od obrotów.Obroty w okolicy 2000 i niższe-ɬ.2 litra/100km,obroty
              3000 i wyższe 0.0 l/100km.Nie wiem dlaczego tak jest.Widocznie na niskich
              obrotach komputer dostaje podobny sygnał jak na jeździe na luzie.
    • Gość: Andrzej Re: Na luzie czy na biegu IP: *.debniki.sdi.tpnet.pl 09.07.04, 20:39
      Jestem niepoprawnym zwolennikiem jazdy na luzie (o ile oczywiście warunki
      sprzyjaja w trasie, w długich łagodnych zjazdach itd). Ale nie mam zamiaru
      nikogo do tego przekonywać.
      Natomiast pragnę zwrócić uwagę że odcięcie paliwa przy wtrysku występuje tylko
      przy zamknietej przepustnicy i obrotach silnika powyzej ~2500. A więc w
      sytuacji dość intensywnego hamowania silnikiem i raczej niepokrywa się z
      sytuacjami kiedy stosuje się jazdę na luzie. Porównanie że auto wiecej pali na
      luzie niż przy właczonym sprzęgle jest raczej nie fair, bo dotyczy zupełnie
      innych sytuacji na drodze.
      • kierowiec1 Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 23:27
        Gość portalu: Andrzej napisał(a):

> Natomiast pragnę zwrócić uwagę że odcięcie paliwa przy wtrysku występuje
        tylko
        > przy zamknietej przepustnicy i obrotach silnika powyzej ~2500.

Odejmij 1000..1500 obrotow, to bedzie sie zgadzalo.

Pozdr.

K.
    • Gość: Radek Re: Na luzie czy na biegu IP: *.2015.com 09.07.04, 21:35
      > Zawsze uważałem, że bardziej ekonomiczne jest hamowanie silnikiem niż
      > luzowanie, ale w ciężarowym Volvo FH ze zautomatyzowaną skrzynią, jest tryb
      > ekonomiczny, w którym komputer rozłącza sprzęgło, gdy kierowca zdejmuje nogę
      > z pedału gazu, ale silnik chodzi na obrotach biegu jałowego. Nawet delikatne
      > naciśnięcie pedału gazu załącza bieg. Czyli jednak bardziej ekonomiczne, choć
      > nie powiem, że bezpieczniejsze w przypadku zwykłych skrzyń, jest luzowanie.

Chyba tak samo jest w skrzyniach automatycznych mitsubishi (pajero sport w
      szczegolnosci)
    • zubr_zalogowany Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 22:55
      i wszystko sie zgadza - jezeli silnik dostaje naped z kol pozwalajacy mu sie
      krecic szybciej niz obroty na luzie to paliwo jest odcinane proporcjonalnie do
      wzrostu obrotow, tak ze spalanie jest wtedy mniejsze niz na luzie, a przy
      obrotach jakie wystepuja w normalnej jezdzie ale bez gazu paliwo jest calkiem
      odcinane

dlatego najekonomiczniej jest wytracac predkosc silnikiem, a gdy obroty spadna
      ponizej minimalnej predkosci na biegu to albo reduklujemy, albo wysprzeglamy

oczywiste jest ze nie zawsze silnik bez gazu i z przylaczonym sprzeglem nic nie
      pali, bo przeciez mozna ruszyc i jechac bez gazu, tylko na samym sprzegle
    • maszar Re: Na luzie czy na biegu 09.07.04, 23:49
      greenblack zapominasz uwzględnić siły oporu skrzyni biegów podczas hamowania
      silnikiem - może i chwilowe spalanie podczas hamowania silnikiem jest niższe
      niż jadąc na luzie; ale szybciej wytracasz prędkość (czyli przejeżdżasz
      mniejszy dystans); uwzględniając ten fakt jazda na luzie jest ekonomiczniejsza;
      • Gość: mooj Re: Na luzie czy na biegu IP: *.spray.net.pl 10.07.04, 09:58
        nie "jest" a "może być"
        bo jakie to opory i ile paliwa jestpodawane to nie wiemy
        wskazania komputerów nie muszą być rozstrzygające (algorytmy zliczania mogą
        niexle oszukiwać)
        zreszta wielowariantowość , zróznicowanie warunków jazdy (bieg, prędkość,
        długość dobiegu, nachylenie terenu, opory toczenia) jest na tyle duże że
        prawdopodobnie na dwoje babka wróżyła nawet dla jednego modelu na tych samych
        oponach nie mówiąc o róznych samochodach pod róznymi obciążeniami
        nie wiem gdzie znaleźć odpowiednie warunki ale sprawdzenie swobodnego toczenia
        się byłoby bardzo ciekawe (np odległość która mozna pokonac na luzie wytracając
        prędkość z 80 do 40 km/h róznymi samochodami ew. czas w jakim się to dzieje)
        pozdrawiam
        moze spróbuję jełsi będą warunki

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka