nazimno 21.02.13, 12:48 wyborcza.biz/biznes/1,100969,13435553,_DGP___Nielegalny_diesel_przyplywa_tankowcami.html#BoxBizTxt Patrzcie, gdzie tankujecie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
wujaszek_joe Re: To dlatego pompowtryskiwacze szlag trafia.... 21.02.13, 13:17 Ciekawe po co w Polsce są te wszystkie ABW, CBA, skoro budżet tak się daje łoić na miliardy złotych? "Słyszymy o przypadkach, gdy do Polski przypływają tankowce z paliwem zamówionym np. przez firmy będące w upadłości. Znamy też historie przetargów paliwowych organizowanych przez samorządy, które wygrywają firmy handlujące zabawkami czy psią karmą. Są one w stanie zaoferować znacznie niższe ceny niż krajowi producenci paliwa – wylicza Leszek Wieciech, dyrektor generalny POPiHN. Jak podkreśla, organizacja zebrała dane o eksporcie diesla do Polski z Niemiec, Litwy i Łotwy i zestawiła z polskimi danymi o imporcie. – Wynik był porażający. Okazało się, że zniknęło 670 tys. m sześc. surowca. To jedna trzecia tego, co w 2012 r. legalnie sprowadzono" Link Zgłoś
nazimno 670000 m3 = 670 000 000 litrow !!! 21.02.13, 13:43 Zalozmy, ze zbiornik samochodu srednio przyjmuje jednorazowo np. 40 litrow. Mamy 16.750.000 tankowan. To nie jest w kij dmuchal. A oni udaja, ze nic nie wiedza. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: To dlatego pompowtryskiwacze szlag trafia.... 21.02.13, 13:43 pompowtryskiwacze? parafina? a co to jest? właściciel benzynówki :) Link Zgłoś
wujaszek_joe Re: To dlatego pompowtryskiwacze szlag trafia.... 21.02.13, 14:17 wszyscy ci zazdrościmy Link Zgłoś
wsk175 Re: To dlatego pompowtryskiwacze szlag trafia.... 21.02.13, 22:40 misiaczek1281 napisał: pompowtryskiwacze? parafina? a co to jest? Skończ tłumoku chociaż zawodówkę, to się dowiesz Link Zgłoś
pan99 Re: To dlatego pompowtryskiwacze szlag trafia.... 21.02.13, 14:43 "Ciekawe po co w Polsce są te wszystkie ABW, CBA, skoro budżet tak się daje łoić na miliardy złotych? " ale ty naiwny jesteś. te instytucje zajmują się rzeczami, które trzeba motłochowi podać, aby motłoch mógł się emocjonować przez parę tygodni w tvn (np. łapówka dla lekarza, przeterminowane mięso w spożywczaku itp.). tam gdzie idzie prawdziwa kasa na boku, z których ktoś przecież musi czerpać zyski oprócz tych złych przemytników to już sprawy na które abw i cba nie mają pozwolenia. ps. byłem kiedyś w tzw. "centrum chińskim" w nadarzynie pod warszawsą. to są hale gdzie jest setki stoisk handlowych, a w każdym tylko sprzedaż hurtowa. zrobiłem w kilku zakupy na jakieś 2 tys. w żadnym nie dostałem paragonu, faktury czy jakiegokolwiek potwierdzenia. tak na oko to tam na boku skarbówka traci miliony zł tygodniowo. :-) takich przykładów "niewiedzy" lub "braku zainteresowania" odpowiednich organów naszego państwa są setki. no ale w tvn-ie dowiesz się, że właśnie złapali taksówkarza, co to paragonu nie wydał, albo handlarz włoszczyzną na roku twojej ulicy nie płaci zus-u. Link Zgłoś
fuiio Re: To dlatego pompowtryskiwacze szlag trafia.... 22.02.13, 00:36 Pompowtryskiwacze moga pasc z 2 powodow. Sa kiepskiej ogolnie jakosci lub zabija je zanieczyszczone paliwo. Nigdzie w artykule nie jest napisane ze paliwo jest zanieczyszczone. Legalnosc lub nie danego paliwa nie wplywa na jego jakosc. Zaplacenie akcyzy nie oczyszcza paliwa z nieczystosci stalych. Paliwo do statkow posiada natomiast wieksza ilosc siarki wiec moze co najwyzej skrocic zywot dpf lub katalizatora (przy spalaniu powstaje agresywny H2SO4 ) natomiast zanim sie spali ,sama siarka ma wysmienite wlasciwosci smarujace jak wiemy pewnie ze szkoly i na uklad wtryskowy dziala dobroczynnie..wiec po co ten halas? Link Zgłoś
nazimno Nooooo jaaaaasneeee, "dobroczynne" 22.02.13, 00:48 O tym "paliwie" NIC nie wiesz. Jedno jest pewne: jest "lewe". Ja kiedys zatankowalem na znanej stacji znanej sieci "asdfg" w Katowicach. Skonczylo sie to w warsztacie. Nie mam zamiaru, q....a, eksperymentowac drugi raz, kapujesz? Link Zgłoś
fuiio Re: Nooooo jaaaaasneeee, "dobroczynne" 22.02.13, 23:06 jassne.. przy tankowaniu zadaj certyfikatu podpisanego przez pracownika cpn-u wlasna krwia ze paliwo jest "prawe" . Wtedy o tym paliwie bedziesz wiedzial dokladnie tyle samo co o tym "lewym" z ta roznica ,ze kupisz wlasnie to "prawe". Gratuluje logiki i zycze rownie spektakularnych sukcesow we wszystkich dziedzinach zycia.. Link Zgłoś
nazimno Ciekawe, ze problem ten w Niemczech nie wystepuje. 22.02.13, 23:33 Ta Twoja logika wynika z tego, ze przyzwyczailes sie do tego syfu i nie potrafisz sobie nawet wyobrazic, ze moze byc inaczej. Ciagle wylaza nowe "odkrycia", ze gdzies tam nastepuje cudowna przemiana opalowego w napedowy. A biedna waaaadzaaaa nic nie moze skutecznego przedsiewziac. Link Zgłoś
nazimno bla-bla-bla-bla-bla -bla-bla -bla-bla -bla fuiio 23.02.13, 21:18 katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063,12273002,Szef__alchemikow__zatrzymany__Zalewal_stacje_lewym.html Link Zgłoś
fuiio Wlasnie wlasnie 25.02.13, 18:20 SPECJALNY OLEJ SMAROWY a nie g-niany ekodiesel z cpn-u. A kto smaruje..nawet nie musze konczyc jak dobroczynny jest lewy olej dla nowoczesnych aut!!!!! Link Zgłoś
nazimno Napiles sie tego oleju czy co? Smakowalo? 26.02.13, 00:27 ? PS A jak tam "dobroczynnosc" dla Volvo, fabryka tez to zaleca? Link Zgłoś
nazimno Pooooooopatrz ponad 60 oktanoooooow !!!!!!!!!! 26.02.13, 00:38 Cytuje: Kupują także komponenty i produkują własne mieszanki na bazie benzyny bazowej (około 50 oktanów) lub krakingowej (ponad 60 oktanów). PS Talenty w narodzie jednak tkwia. Nikt nas nie docenia. A to sol drogowa, a to konina w wolowinie (ostanio jednak PL), a to jakies szczochy z superamrketu jako luksusowe wino w restauracji, a to ... Cuuuuudnieeee jest. Link Zgłoś
darmowy1 bo to ZŁY diesel jest.... 22.02.13, 22:37 " nawet połowa diesla importowanego do Polski sprowadzana jest nielegalnie, z pominięciem akcyzy i podatku VAT... Branża ocenia, że co dziesiąty litr ropy sprzedawany jest nielegalnie." Zło tego diesla polega na tym, że nie została opłacana akcyza i VAT. Wystarczy zapłacić powyższe i ZŁY diesel zamieni się w oczach państwa w DOBRY diesel. Link Zgłoś
piotr33k2 Re: bo to ZŁY diesel jest.... 22.02.13, 23:16 o to własnie chodzi co kolega powiedzał ,pozatym "branza ocenia" że" moze nawet" co dziesiaty litr moze byc ewentualnie nielegalny itd itp. "może" to jest szerokie glebokie a pojecie niepewne , he he. czasy wielkich przekretów paliwowych i afer juz dawno skonczyły a baronowie do dzisiaj petają sie i mają sprawy karno-skarbowe po sadach albo siedza .czy paliwo ktore np.na lewo sprzedaje operator jakiejs koparki jest legalne ?, paliwo jest jak nalbardziej legalne i dobre tylko jezdzenie na nim jest nielegalne i niedobre , he he. Link Zgłoś
fuiio Re: bo to ZŁY diesel jest.... 26.02.13, 01:42 Spokojnie. Nikt nie siedzi bo cala wczesniejsza afera ukrocona za czasow kaczora to bazowala na lukach w prawie i chachmecie w papierach. Pociag z cysternami (ponad 2mln litrow na raz) zmienial sie w swietna benzyne sprzedawana zaraz na cpn-ach na slasku. Organizator tematu zatrudnial ponad 1300 osob i nie byl organizatorem z przypadku tylko mial swietne kontakty na istotnych szczeblach wladzy ktora mozna by rzec troszke uchylila mu furtke ,ulatwila po kolezensku ..Potwierdza to teorie ,ze milo jest miec jako kumpla np..min kaczmarka.. Poza wszystkim proceder ow byl na tyle dochodowy ze organizatorowi wystarczylo siana na zakup sporej ilosci nieruchomosci w roznych miejscach globu, paru kont na kajmanach a zwienczeniem sukcesow byl zakup skromnego jachtu za drobne 19 mln $.. Wracajac do wspomnianego procesu przed sadem we wrocku..przy tej skali biznesu stac nas na najlepsze mozliwe papugi ..spimy snem szalenie spokojnym a w wolnych chwilach rozkoszujemy sie luksusami tego swiata.. Link Zgłoś
nazimno Bilans.... 26.02.13, 12:18 Ciekawe, ile silnikow zalatwiono ludziom... PS Sami musieli miec dobre rozeznanie, gdzie nie tankowac. Link Zgłoś
edekmacedonski Re: To dlatego pompowtryskiwacze szlag trafia.... 23.02.13, 21:09 Jak "legalna" ropa będzie nadal tyle kosztować, to szara strefa nie zniknie - wręcz przeciwnie. A co do jakości, to kontrole ujawniły, że nawet w dużych koncernach zdarzają się wpadki. Link Zgłoś
misiaczek1281 sikam ze śmiechu gdy mówią o oszczędnych Dieslach 25.02.13, 12:22 1. Nie wiem co to parafina... 2. Nie wiem co to padające pompowtryski.... 3. Nie wiem co to Turbo i że kosztuje 4 tys.zł.... 4. Nie wiem co to dwumasa i że kosztuje 5 tys.zł.... 5. Nie wiem co to DPF i że kosztuje 6 tys.zł.... ...Nie wiem bo nie potrzebna mi ta wiedza....mam benzynówkę i śpię spokojnie :) Pozdrawiam właścicieli pseudo "oszczędnych" Diesli którzy chwalą się kolegom że ich Dizelek pali 4 litry :) Gdyby policzyć koszty napraw , droższej ceny zakupu i dodać to do ceny paliwa to by się okazało że Diesel pali więcej jak benzyna Hehehehehe ;-) Link Zgłoś
wsk175 sikam ze śmiechu gdy mówią o oszczędnych Dies 25.02.13, 17:20 To polo twego taty jest nie tylko wypierdziane, ale i oszczane . Dla kompletu nasraj tacie na twarz gdy będzie spał. Link Zgłoś