Dodaj do ulubionych

FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy

20.03.13, 17:40
Zaczął mi odchodzić lakier z tylnej klapy, - to jakieś lekkie nieporozumienie (szok ) jak na 3letnie auto! Samochód nowy zakupiony w salonie - jak go kupowałem, to mi mówili, że Fordy fokusy nie rdzewieją sranie w banie . Weźcie to pod uwagę przy zakupie samochodu tej marki FORD !!!! Spotkałem następnego użytkownika - jemu tez wyszła rdza po tej zimie na 3 letnim FORDZIE FOCUSIE czyli lipa. Dzwoniłem do Ford Polska Sp. z o.o. - powiedzieli mi, że gwarancja mi minęła i tego babola nie naprawią bezpłatnie. Tak FORD dba o swoich klientów - tylko do momentu zapłacenia kasy za auto - później ma ich gdzieś.

Obserwuj wątek
    • wsk175 Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 20.03.13, 17:58
      "Dzwoniłem do Ford Polska Sp. z o.o. - powiedzieli mi, że gwarancja mi minęła i tego babola nie naprawią bezpłatnie. Tak FORD dba o swoich klientów -tylko do momentu zapłacenia kasy za auto - później ma ich gdzieś. "

Jesteś tak naiwny, czy wczoraj się urodziłeś ?
      • qqbek Wczoraj się urodził najwyraźniej. 20.03.13, 18:27
        Wiadomo, nie od wczoraj, że Focus z rudym się lubi (niezależnie od wersji).
        To coś jak Opel Corsa, albo Mercedes "okular", tylko jeszcze gorzej.

Uwierzył w zapewnienia sprzedawcy, że to rdzewienie to mit... no mało z krzesła nie zlecę.
        W Mikołaja i krasnoludki też by uwierzył, gdyby mu sprzedawca w salonie o ich istnieniu deklarację złożył?

Dobre zabezpieczenia antykorozyjne mają Audi (przynajmniej do niedawna), BMW (za wyjątkiem wiecznie rdzewiejących tylnych klap w Touringach i X-ach) i "Francuzy" (bo kwestia dopracowania technologii zabezpieczeń antykorozyjnych po takich "hitach" jak Saxo, 406 czy Xantia była dla Puga i Cytryny kwestią "być albo nie być", co dziwne Renault odwrotnie - gniły mniej w końcówce lat 90-tych niż teraz).
        • ulubiony19 Re: Wczoraj się urodził najwyraźniej. 20.03.13, 18:38
          Hahaha Dareczku, aleś mnie rozbawił!

Tylko klapa? Nie wierzę... Ford z Focusami po liftingu się poprawił, ale to i tak poziom 3+ najwyżej.

Generalnie to nie ma co rozpaczać. Zanim wóz trafił do Ciebie, ze dwa razy zleciał z lory, a przed salonem dilerskim praktykanci docierali twój silnik, żebyś był zadowolony.
          • misiaczek1281 a nie mówiłem? ;-) 20.03.13, 21:38
            Kuźwa ! Przez 2 lata trąbiłem na tym forum żeby nie kupować nówki z salonu ani nic na F i że francuzi są dobrzy w łóżku ...nie dość że utrata wartości duża to jeszcze współczesna motoryzacja to już nie to samo co 5-6-7 lat temu...Żadne auta na F ...
            Nie słuchałeś moich mądrych rad to masz ! ;-)
            Moje Polo blacha ocynk ideał mimo 10 lat...Golfy miały chyba nawet 12 lat gwarancji na blachę...
            Haha
            • ulubiony19 Re: a nie mówiłem? ;-) 20.03.13, 22:01
              Misiu, nie pie...
              Ocynk? Chyba pocynk...
              Polo po prostu nie gnije tak jak np. Micra, ale do poziomu naprawdę spoko brakuje fest.
              Poza tym...

uno: 10 lat? Co to jest 10 lat? Za dużo chyba telewizji publicznej oglądasz.

uno drugie: jakby był ideał z tego Polo, to by taki misiaczek w dalszym ciągu na karcie rowerowej opierał swój transport, a pan doktor ateista do dzisiaj odkurzałby wyciorkiem kratki nawiewu

uno trzecie: Gwarancja. Śmieszne słowo.

uno czwarte: Ty przestań to tempo w niego wcierać i zobacz z czego masz progi, luknij też na zawartość profili zamkniętych, zobacz jak ładne są punkty mocowania poszczególnych partii. Tragedia to będzie. Bankowo.
            • wsk175 Re: a nie mówiłem? ;-) 20.03.13, 22:48
              misio masturbator znowu japę otworzył?
              do budy !
              "Moje Polo blacha ocynk ideał mimo 10 lat." - kolejna wersja marzeń sennych zakończonych bolesnymi upławami.......
              • oldboy42wawa Re: a nie mówiłem? ;-) 21.03.13, 00:33
                co to jakiś pomór z tymi tylnymi klapami - Tata Indigo 2008r - tylna klapa zardzewiała
    • wujaszek_joe Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 21.03.13, 08:27
      faktycznie szybko. Mój jest rocznik 2005 i w tym sezonie będę coś musiał zrobić z tą klapą.
      o ile samochód jest bardzo fajny i bezobsługowy to z podejściem producenta do rdzy jest niewiarygodne. gwarancja działa jeśli robisz coroczne płatne przeglądy karoserii!
      mi jeden błotnik malowali. Z bardzo daleka widać który to błotnik..
      Nie mam sił ani czasu na walkę z nimi, wiem tylko że mój następny samochód nie może być fordem.
    • derff Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 21.03.13, 12:02
      Sasiadka ma Pandę 9 lat i od 3 lat jeżdzi z otartym bokiem. Cały czs widzę biły ocynk a rdzy ani grama. Mozna???
      • misiaczek1281 Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 21.03.13, 13:02
        derff napisał:

> Sasiadka ma Pandę 9 lat i od 3 lat jeżdzi z otartym bokiem. Cały czs widzę biły
        > ocynk a rdzy ani grama. Mozna???

Panda ? Lepiej wybrać coś mniej tandetnego....Jeżdżę 10 letnim Polo....ocynk i ani grama rdzy...można? ;-) a nie jakimś pordzewiałym Fordem !
        Czytaj forum i ucz się od znawców (ja) i nie kupuj zardzewiałków :) hehe ;-)
        • qqbek Pierdyknij tym Polo... 21.03.13, 13:17
          ...w solidną ścianę, tak, żeby się na podłużnicach poskładał. Zobaczysz na ile Polo jest z żelaza, a na ile z tlenku żelaza.

Rozwiążesz tym samym dwa problemy:
          1. problem z wytłumaczeniem Tobie, że Twoje Polo gnije, tylko jeszcze tego nie widzisz.
          2. problem z chwaleniem się co 10 minut posiadaniem Polo, bo posiadanie wraka Polo już mniejszym powodem do dumy będzie.
          • gekon-3 Re: Pierdyknij tym Polo... 21.03.13, 13:30
            Jeśli chodzi o focusa oprócz tylnej klapy /kombi/ przy spryskiwaczu, ruda pojawia się w nadkolach kół przednich. A co do pandy – 10 lat i ani grama rdzy.
          • misiaczek1281 Re: Pierdyknij tym Polo... 21.03.13, 17:00
            qqbek napisał:

> ...w solidną ścianę, tak, żeby się na podłużnicach poskładał. Zobaczysz na ile
            > Polo jest z żelaza, a na ile z tlenku żelaza.
            >
            > Rozwiążesz tym samym dwa problemy:
            > 1. problem z wytłumaczeniem Tobie, że Twoje Polo gnije, tylko jeszcze tego nie
            > widzisz.
            > 2. problem z chwaleniem się co 10 minut posiadaniem Polo, bo posiadanie wraka P
            > olo już mniejszym powodem do dumy będzie.

a ty przytrzaśnij sobie palce drzwiami...rozwiążesz w ten sposób swój największy problem: pisanie głupot na forum ;-)
            Lepiej się chwalić ocynkowanym Polo niż zardzewiałym Focusem haha

• qqbek Wole 3-letniego Focusa, 21.03.13, 19:02
              ...rdzewiejącego w miejscu typowym, niż 10-letnie Polo, pospawane po dziadku Abdulu z Wehrmachtu, rdzewiejące już zdrowo w obrębie elementów konstrukcyjnych.
              • misiaczek1281 Re: Wole 10 letnie Polo niż rdzewiejącego trupka 21.03.13, 19:38
                qqbek napisał:

> ...rdzewiejącego w miejscu typowym, niż 10-letnie Polo, pospawane po dziadku Ab
                > dulu z Wehrmachtu, rdzewiejące już zdrowo w obrębie elementów konstrukcyjnych.

a ja wolę 10 letnie Polo blacha ocynk bez grama rdzy nie bite i nie spawane niż 3 letniego rdzewiejącego Focusa który kosztował 20 tys.zł więcej...
                Jeśli już po 3 latach Focus rdzewieje to do 10 lat nie dojeździ bo przez 7 lat rdza go całego zje buuuuhahahahhahahahaha ;-)

• qqbek Już walnąłeś w ten murek? 21.03.13, 19:55
                  misiaczek1281 napisał:

> a ja wolę 10 letnie Polo blacha ocynk bez grama rdzy

Z powyższego wynika, że już żeś murek zaliczył błaźnie.
                  Skoro nie posypało się rude, to gratuluję ;)
                  A tak serio - walnij w murek, lepsze to, niż zejść (nie tylko ze zdziwienia na widok ilości "rudego") w kolizji z jakimś 3-letnim Fordem.
                  • misiaczek1281 Re: Już walnąłeś w ten murek? 21.03.13, 21:29
                    qqbek napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                    >
                    >
                    > > a ja wolę 10 letnie Polo blacha ocynk bez grama rdzy
                    >
                    > Z powyższego wynika, że już żeś murek zaliczył błaźnie.
                    > Skoro nie posypało się rude, to gratuluję ;)
                    > A tak serio - walnij w murek, lepsze to, niż zejść (nie tylko ze zdziwienia na
                    > widok ilości "rudego") w kolizji z jakimś 3-letnim Fordem.
                    >
                    a ty zwal sobie konia...większa przyjemność niż dogadywanie na forum ;-)
                    • qqbek Ech - rok na to czekałem. 22.03.13, 00:16
                      misiaczek1281 napisał:

> a ty zwal sobie konia...większa przyjemność niż dogadywanie na forum ;-)

Misio w końcu "poziom" pokazał.
                      Proszę moderatorów o nieusuwanie tego postu :)
                      Będzie dla potomnych, twierdzących że ja cham a misio trzyma poziom :)

A tak do rzeczy - nie mam Polo, mam żonę, koniowalstwo zbędne.
                      • misiaczek1281 Re: Ech - rok na to czekałem. 22.03.13, 10:56
                        qqbek napisał:

> misiaczek1281 napisał:
                        >
                        > > a ty zwal sobie konia...większa przyjemność niż dogadywanie na forum ;
                        > -)

>
                        > Misio w końcu "poziom" pokazał.
                        > Proszę moderatorów o nieusuwanie tego postu :)
                        > Będzie dla potomnych, twierdzących że ja cham a misio trzyma poziom :)
                        >
                        > A tak do rzeczy - nie mam Polo, mam żonę, koniowalstwo zbędne.

Ogólnie trzymam poziom...Ja ci źle nie życzyłem...
                        "zwalenie konia" to nic złego ;-)...a ty co mi życzyłeś? Żebym pierdyknął w murek i rozwalił siebie i auto? więc lepiej spójrz w lustro jeśli masz odwagę;-)
              • misiaczek1281 Re: Wole 3-letniego Focusa, 21.03.13, 19:41
                qqbek napisał:

> ...rdzewiejącego w miejscu typowym, niż 10-letnie Polo, pospawane po dziadku Ab
                > dulu z Wehrmachtu, rdzewiejące już zdrowo w obrębie elementów konstrukcyjnych.

"W miejscu typowym" ?
                3 latek nie powinien mieć "rdzewiejących miejsc typowych" skoro 10 latek ich nie ma hehe;-)

• qqbek Miejsca "typowe" dla wypierdzianych Polo 9N 21.03.13, 20:00
                  Nadkola (wszystkie), progi, wydech.
                  Jak masz stare wypierdziane Polo 9N, to dolicz jeszcze tylną belkę i jej mocowanie.
                  Aaa - ten genialny dynks we wspomaganiu już remontowałeś, czy dopiero zamierzasz remontować?
                  • misiaczek1281 Re: Miejsca "typowe" dla wypierdzianych Polo 9N 21.03.13, 21:26
                    qqbek napisał:

> Nadkola (wszystkie), progi, wydech.
                    > Jak masz stare wypierdziane Polo 9N, to dolicz jeszcze tylną belkę i jej mocowa
                    > nie.
                    > Aaa - ten genialny dynks we wspomaganiu już remontowałeś, czy dopiero zamierzas
                    > z remontować?

Wypierdziane to są noszone tydzień majty...Moje Polo jest zadbane....;-)
                    Zaskoczę cię...niczego nie remontowałem...przez rok wymieniłem tłumik końcowy (jedyna rzecz która zardzewiała!)-170 zł),nabiłem klimę 80zł,wymieniłem filtry (100 zł), olej (120 zł), jeden czujnik za 25 zł i żarówkę (15 zł)...razem tylko 350 zł...
                    Blacha jest w stanie idealnym...jeszcze jakieś pytania?
                    • only_the_godfather Re: Miejsca "typowe" dla wypierdzianych Polo 9N 22.03.13, 10:56
                      Tobie się wydaje że blacha jest w stanie idealnym. To że rude nie wyłazi na wierzch nie oznacza że go tam nie ma. To samo tyczy się elementów konstrukcyjnych pod podłogą zapewne jest tam pełno rude.
                      • misiaczek1281 Re: Miejsca "typowe" dla wypierdzianych Polo 9N 22.03.13, 10:59
                        only_the_godfather napisał:

> Tobie się wydaje że blacha jest w stanie idealnym. To że rude nie wyłazi na wie
                        > rzch nie oznacza że go tam nie ma. To samo tyczy się elementów konstrukcyjnych
                        > pod podłogą zapewne jest tam pełno rude.

zaglądałem pod podłogę i nie ma tam rudego...rudy był tylko tłumik ale został wymieniony na nowy :)
            • wsk175 Re: Pierdyknij tym Polo... 21.03.13, 19:43
              Lepiej się chwalić wypierdzianym Polo, w którym tato pozwala się masturbować niż zardzewiałym Focusem haha [/b]
      • dr.hayd Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 22.03.13, 09:54
        derff napisał:

> Sasiadka ma Pandę 9 lat i od 3 lat jeżdzi z otartym bokiem. Cały czs widzę biły
        > ocynk a rdzy ani grama. Mozna???

Kiedyś miałem Fiata Cinquocento 700. Też 3 lata jeździłem z drzwiami i błotnikiem obdartymi do gołej blachy - śladu rdzy nie było. No, ale to były solidne lata 90, a nie czasy obecnych oszczedności.
    • edekmacedonski Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 21.03.13, 18:14
      Słyszałem o problemach z lakierem w Focusie. Co ciekawe, na masce zostają ślady po płynie do spryskiwaczy...
      • nazimno Trzeba wiedziec, gdzie plynu nie kupowac. 22.03.13, 12:02
        Niektore z nich "trawia nawet szklo"....
        • qqbek Re: Trzeba wiedziec, gdzie plynu nie kupowac. 22.03.13, 12:06
          Jak spłacasz raty za nówkę, to sklep z drapieżnym owadem w logo często wydaje się "rozsądną alternatywą" ;)
          A co do płynu - rzeczywiście zwłaszcza w wypadku zimowego zdaje się mieć to jakiś wpływ. Ja od dość dawna jestem wierny pewnej marce ze "średniej półki cenowej" i jeszcze się na niej nie przejechałem (dodatkowo kanistry mają z takim wygodnym, wkładanym "dziobkiem", dzięki czemu nie muszę oblewać płynem pół nadkola w Oplu, gdzie wlew projektował jakiś niedorobiony inżynier po wieczorowym kursie szydełkowania).
    • dr.hayd Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 22.03.13, 09:51
      Nie wiem jak w Focusie, ale w Felici tylne klapy rdzewiały od środka. Pod plastikowy spojler na wierzchu klapy wnikała woda i wilgoć była we wnętrzu klapy. Nawet w 8-letnich egzemplarzach klapa z wierzchu potrafiła wyglądać dobrze, a potem wyłaziła rdza - jak już rdza zaczęła się przebijać na drugą stronę.
      Niektórzy próbowali temu zapobiegać uszczelniając dziury pod spojlerem silikonem.
      Lancia, Renault i inni robili kiedyś po prostu plastikowe klapy. Zresztą zdarzają się francuskie modele, gdzie co tylko się da jest z plastiku: klapy, błotniki, dachy, maska.
      Jedyne co można sensownego doradzić: nie bądź Pan guma i nie pękaj, praw przyrody Pan nie oszukasz. 3 letni Ford to już stary samochód, zmieniaj na nowszy model. Albo nie przejmuj się, rdza w jeździe nie przeszkadza. Zanim przerdzewieje na wylot zdąży Ci się zepsuć setka rzeczy w tym samochodzie. Jak tak bardzo Ci to przeszkadza, możesz profesjonalnym zakładzie lakierniczym kazać rdzę wyczyścić, zabezpieczyć i klapę polakierować - koszt 400zł - taniej i prościej niż użerać się z ASO i Fordem. Oczywiście po 3 latach rdza znów wyjdzie.
      • misiaczek1281 Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 22.03.13, 11:02
        dr.hayd napisał:

> Nie wiem jak w Focusie, ale w Felici tylne klapy rdzewiały od środka. Pod plast
        > ikowy spojler na wierzchu klapy wnikała woda i wilgoć była we wnętrzu klapy. Na
        > wet w 8-letnich egzemplarzach klapa z wierzchu potrafiła wyglądać dobrze, a pot
        > em wyłaziła rdza - jak już rdza zaczęła się przebijać na drugą stronę.
        > Niektórzy próbowali temu zapobiegać uszczelniając dziury pod spojlerem silikone
        > m.
        > Lancia, Renault i inni robili kiedyś po prostu plastikowe klapy. Zresztą zdarza
        > ją się francuskie modele, gdzie co tylko się da jest z plastiku: klapy, błotnik
        > i, dachy, maska.
        > Jedyne co można sensownego doradzić: nie bądź Pan guma i nie pękaj, praw przyro
        > dy Pan nie oszukasz. 3 letni Ford to już stary samochód, zmieniaj na nowszy mod
        > el. Albo nie przejmuj się, rdza w jeździe nie przeszkadza. Zanim przerdzewieje
        > na wylot zdąży Ci się zepsuć setka rzeczy w tym samochodzie. Jak tak bardzo Ci
        > to przeszkadza, możesz profesjonalnym zakładzie lakierniczym kazać rdzę wyczyśc
        > ić, zabezpieczyć i klapę polakierować - koszt 400zł - taniej i prościej niż uże
        > rać się z ASO i Fordem. Oczywiście po 3 latach rdza znów wyjdzie.

Mam lepszy pomysł...sprzedaj Pan Focusa, kup Pan Polo , Golfa albo Audi i zapomnij Pan o rdzy haha ;-)
        • kolpik124 Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 22.03.13, 12:33
          Rdzewieje mi nadkole w 4-letnim Tiguanie.
          • ulubiony19 Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 22.03.13, 19:54
            Generalnie rzecz biorąc Volkswageny gniją. Wygląda to tak, że wszystkie modele z lat 70. miały duży problem z trwałością nadwozia. Potem lepiej, przełom lat 80. i 90. spoko, dobra średnia. Lata 90. za wyjątkiem paru modeli dobrze (np. Passat B5 to solidny wóz jeśli chodzi o blachę, wykonanie, zabezpieczenie, zmyślność konstrukcji, no ogólna jakość jest bardzo niezła). Z Golfów np. najlepsza jest "dwójka", która i tak ideałem nie była. Owszem, wóz jest doskonały, ale np. mój Golf '88 za 5 stów, absolutnie nietknięty z zewnątrz wygląda zdrowo (lakier bardzo wysokiej jakości), no może poza obskurnymi wrotami kierowcy, które pokryły się rdzawymi plamami, bo całe poszycie jest pomięte i poobtłukiwane, natomiast niedaleko mocowania tylnej osi zwyczajnie gnije - "śrubokręt wpada".
            Ale to nic. Ba! Przecież nawet kochany (także przeze mnie) W124 też w końcu doczekał się rudej. Przykładowo XM czy Safrane były o klasę lepsze.
            Z nowymi Volkswagenami jest ogólnie różnie. Passat B6 lubi czasem pokazać pryszcze, Golf V potrafił nie mile zaskoczyć.
            Jednak 10-letnie egzemplarze Polo gniją w najwredniejszy sposób. Po prostu wydaje Ci się, że jest igła, a gdy pojedziesz na gryla do szwagra, któremu wpadła kiełba akurat pod twoje Polo, dowiesz się strasznych rzeczy.
            Tak jest i koniec kropka. No chyba, że znajdzie się jakiś właściciel 10-letniego Polo, który wrzuci mi tu fotki. No inaczej zdania nie zmienię!
            • ulubiony19 Re: FORD FOCUS II rdzewieją tylne klapy 22.03.13, 19:56
              nie mile razem, wiem...
              • wsk175 Padlina misiowego taty dobrze zakonserwowana, 22.03.13, 21:51
                najpierw dwa pokolenia helmutów opierdziały wszystko dokładnie swoimi piardami powurstowymi, potem turasy powcierały gluty w tapicerkę, a teraz młody misiaczek obficie wszystko spryskuje białą , kleistą substancją...
                Korozja nie ma szans !
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka