Dodaj do ulubionych

Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG

23.03.13, 21:57
Mam pytanie do wieloletnich użytkowników skrzyń biegów DSG.
Konserwacja skrzyni biegów mechanicznej z mojego doświadczenia to wymiana oleju zgodnie z instrukcją obsługi. Raz czy drugi (na paręset tysięcy przejechanych km) miałem jakieś niewielkie naprawy skrzynki biegów czy uszczelnienie. Generalnie nie były to drogie operacje w porównaniu z pozostałymi kosztami eksploatacji.
Teraz zaczynam się zastanawiać nad zakupem samochodu ze skrzynką DSG7.
Znajomi straszą mnie, że to o wiele bardziej skomplikowana i awaryjna maszyneria i po 100.000 km zaczynają się poważne koszty, bo są tam elementy zużywające się, jako że całość pracuje na permanentnym poślizgu. Jakoś mi się to nie wydaje prawdopodobne. Jak jest naprawdę? I czy podobnie jest przy "zwykłych" automatycznych skrzyniach biegów?
Obserwuj wątek
    • rraaddeekk Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 24.03.13, 11:44
      Przecież po 100 000 km to już nie będzie twój problem.
      Do 100 000 masz gwarancję, a później sprzedasz.

PS
      Teraz egzemplarze z DSG zostały wezwane do serwisu.
      • chaladia Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 24.03.13, 13:50
        Służbowy po 100.000 i 4 latach oddaję leasingodawcy.
        Istotnie, nie mój problem.
        Ale w przypadku auta własnego jestem zwolennikiem eksploatacji znacznie dłuższej.
        4-letni garażowany, serwisowany i prawidłowo eksploatowany samochód to "prawie nówka". nie widzę powodu, by sprzedawać.
        To dobre dla snobów, którzy zmieniają samochód, gdy zmienia sąsiad, "bo muszą trzymać fason".
        • trypel Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 24.03.13, 20:28
          jedyny passat jakiego mamy w firmie na własność jest już po 300 tys km
          wersja 170 KM dsg rocznik 2010.
          Dwumas wymieniany 2 x, raz uszczelka pod głowicą.

Skrzynia działa bez zastrzeżeń.

Tradycyjny automat (ten z poslizgiem :) ) po 180 tys km w jeepie działała jak nowa

Multitroniki podobni sie psują ale po sobie nie zauwazyłem - 135 tys km autem. W 2,5 roku
          • fuiio swietna skrzynia.. 25.03.13, 17:40
            zna ja juz caly swiat..vw wymiania tog-no nawet w chinach..

www.motor-talk.de/news/china-wird-zur-achilles-ferse-von-vw-t4452607.html
          • chaladia Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 25.03.13, 20:19
            A ile taka wymiana kosztuje?
            Kolega postraszył mnie dziś, że sama wymiana oleju w skrzyni to 900 zł co 60.000 km.
            (Ma takiego samego Passata, jak w Waszej firmie).
            • soner3 Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 26.03.13, 01:11
              Jak Ciebie przeraza wydatek 900zl na 60tys km to chyba Ciebie nie stac na taki luksus jak DSG ani na taki samochod.
              • wujaszek_joe Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 26.03.13, 08:09
                nosz kuźwa, 900zł za głupią wymianę oleju?
              • chaladia Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 26.03.13, 19:46
                Nie przeraża, bo jeśli planuję wydać 60.000 zeta za Seata Ibizę ST, albo coś podobnego, to taki wydatek nie "przeraża". Za to nie lubię płacić za coś bez sensu. Czy to 1 zł, czy 1000 zł.
            • roney03 Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 26.03.13, 09:21
              W skrzyniach DSG 7- biegowych tzw "suchych" nie ma obowiazku okresowej wymiany oleju
              , natomiast w DSG 6 ta operacja w nieautoryzaowanych serwisach to koszt ok 500zl

• gugengajer Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 26.03.13, 17:24
                Jeżdziłem octavią ze skrzynią dsg i szczerze mówiąc nie było zadnych problemów. Pod wzgledem ekslopatacji nie mozna nic zarzucic natomiast w tym roku kupilem nowe auto w manualu. Tym razem to Ford Mondeo Krak Motors
                ze skrzynią Powershift. Narazie jeździ mi się dobrze
              • chaladia Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 26.03.13, 19:44
                Czym się różni DSG7 od DSG6 poza liczbą kół zębatych?
    • boczek150 Re: Koszt eksploatacji skrzyni biegów DSG 26.03.13, 22:03
      @chaladia

Znajomi straszą mnie, że to o wiele bardziej skomplikowana i awaryjna maszyneria i po 100.000 km zaczynają się poważne koszty, bo są tam elementy zużywające się, jako że całość pracuje na permanentnym poślizgu. Jakoś mi się to nie wydaje prawdopodobne. Jak jest naprawdę? I czy podobnie jest przy "zwykłych" automatycznych skrzyniach biegów?

Na poślizgu to pracuje klasyczny automat, w DSG są sprzęgła i właściwie to skrzynia ręczna obsługiwana przez elektronikę.

Pozdrawiam.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka