Dodaj do ulubionych

kapitalny remont silnika

07.08.13, 13:42
Witam
Mam pytanie czy warto robić kapitalny remont silnika samochód peugeot 307sw 2002rok przebieg na liczniku 200tys w serwisie 500tys bierze mi olej co 2tys dolewać muszę 1l oleju silnik 2.0 hdi 110KM nie odpala mi w zimne dni więc wtryski do naprawy i kompresia na poziomie 22/23 a minimum powinno byc 25 i czy lepiej kupić anglika i przełożyc silnik czy zrobić remont tego
Obserwuj wątek
    • hutchence Re: kapitalny remont silnika 07.08.13, 14:40
      Musisz to skalkulować. Czyli koszt naprawy do kosztów zakupu i wymiany silnika. Ale musisz również uwzględnić, że zakupiony silnik nie będzie przecież nowy i może się zaraz także nieprzyjemnie zje..ć. Natomiast fachowa naprawa sprawi, że będziesz się cieszył długą i bezawaryjną jazdą.
      • loyezoo Re: kapitalny remont silnika 07.08.13, 14:51
        Moje subiektywne zdanie: sprzedać tak jak stoi,dołożyć to co miało być na remont + ewentualnie kilka tys. i kupić coś innego.
        Jeżeli jednak pragniesz tego auta,to kup sam silnik np. z Anglika ale taki ,który jeszcze jest w aucie i można go sprawdzić.Na szrotach raczej nie ma z tym problemu.
        • andrzej1984307 Re: kapitalny remont silnika 07.08.13, 14:58
          Mam taki zamiar kupic całe auto anglika sprawdzic czy odpala ale jest jakiś strach czy te km co widnieją w autach są prawdziwe a co do dołożenia tych pieniedzy do auta i kupna kolejnego też myslalem tylko jak zobaczyłem auta do 13tys zł to się przeraziłem tye rdzy na nich że szkoda gadać
          • piotr33k2 Re: kapitalny remont silnika 07.08.13, 15:24
            remont tego silnika hdi diesla na pewno sie nie oplaca bo przewyższy wartosc całego tego auta ,sprzedaj to i kup jakąs benzyne bo ładowanie się w nastepnego zajeżdzonego diesla (który akurat teraz bedzie odpalał i nie dymił) to idiotyzm i strata pieniedzy .
            • misiaczek1281 Re: kapitalny remont silnika 07.08.13, 15:53
              Kupowanie starego Diesla to głupota..Diesle są zajeżdżone bo robią dużo większe przebiegi niż benzynówki...moja benzynka ma 180 tys.km prawdziwego przebiegu i zrobi drugie tyle a twój kręcony z 500 000 km do 200 tys.km Diesel nadaje się na złom hehe:)
              • andrzej1984307 Re: kapitalny remont silnika 07.08.13, 16:09
                a jakiego benzyniaka do 13tys polecicie nie duze autko 4/5 drzwiowe
                • piotr33k2 Re: kapitalny remont silnika 07.08.13, 16:32
                  moze bede nudny ale za niewielkie pieniądze czyli auto bedzie juz leciwe oplaca sie szukac tylko japonczyka bo tylko taki( pomiajac blacharke) da ci gwarancje że jeszcze długo bezproblemowo nim pojezdzisz . szukaj najlepiej jakiejs hondy , toyoty ostatecznie suzuki .
                  • nom73 Re: kapitalny remont silnika 07.08.13, 22:18
                    piotr33k2 napisał:

> moze bede nudny ale za niewielkie pieniądze czyli auto bedzie juz leciwe oplaca
                    > sie szukac tylko japonczyka bo tylko taki( pomiajac blacharke) da ci gwarancje

To nie jest tak do końca pewne. :-)
                    Poczytaj na forum japońskich samochodów o ich problemach (Toyota też miała problemy z silnikami).
                    Najlepiej kupić samochód w dobrym stanie technicznym niezależnie od marki. :-)
                    • piotr33k2 Re: kapitalny remont silnika 07.08.13, 22:52
                      napewno nie z silnikami benzynowymi ,pozatym mówimy tu o samochodach ponad 10 letnich ze sporymi przebiegami a tu nawet pomijając moje zdanie(oparte zreszta na autopsji i doswiadczeniu) wszystkie statystyki i rankingi wygrywaja albo toyota albo honda ,musiałby byc nienormalny zeby kupowac takiego np francuza ,zresztą autor watku ma juz jednego takiego i ma go chyba dosyć, więc po co ma jednego złoma wymieniac na drugiego .
                • who_cares Re: kapitalny remont silnika 08.08.13, 11:44
                  Za tyle kupisz 4-5 letniego Logana czy Sandero z klimą, ABS elektrycznymi szybami.
                  Kupionego w polskim salonie, z przeglądami (są tanie więc opłaca się je robić żeby zachować gwarancję na mechanikę i blachy) itp.
                  Swojego sprzedałem za tyle , fakt że w rodzinie ale tyle mniej więcej oferowano za niego na rynku.
                  Pakowanie hajsu w 13 letni paździerz to idiotyzm.
                  • andrzej1984307 Re: kapitalny remont silnika 08.08.13, 15:41
                    bardziej podoba mi się Sandero ale mało dostepny
              • wsk175 misiek won ! 07.08.13, 18:50
                spadaj trolu
              • ok_vip Re: kapitalny remont silnika 07.08.13, 22:51
                Nie uogólniaj.

Ja np. po prostu nie przepadam za dieslami, stąd wolę kupować auta z benzynowymi silnikami.
                Moje kilka ostatnich aut dostawczych/typowych wołów roboczych to były samochody z silnikami benzynowymi a ich założeniem i tak jest możliwie bezawaryjne przejechanie kilkuset tysięcy km. Do tej pory się udawało - zobaczymy jak będzie z moim aktualnym wynalazkiem. Bo generalnie, samochody tego typu są użytkowane z silnikami diesla. W dużych flotach jest to wręcz standardem.

Poza tym w "normalnym" trybie użytkowałem wiele silników diesla. Z nimi zawsze miałem o wiele większe problemy niż z benzynowymi. To tyczyło się przede wszystkim kosztów i częstotliwości napraw. Niestety, ale moje diesle psuły się częściej niż porównywalne silniki benzynowe, a ich (diesli) naprawy, z racji zaawansowania konstrukcji - właściwie zawsze były sporo wyższe.

Ja zdecydowanie bardziej cenię bezawaryjność i świadomość bycia w pełni mobilnym nad oszędności przy kazdym tankowaniu.

Wniosek z powyższego jest taki, że zarówno diesle jak i benzyniaki mogą być w pewnym sensie zajechane (w moim przypadku - zawsze dobrze serwisowane, ale użytkowane jako typowe auta robocze) - stad nie warto uogolniac.

Ps. Nie, nie interesuje mnie zakup zajechanych trupow za 20% ceny nowego samochodu.
          • galtomone Kupic anglika 07.08.13, 19:44
            Tam na przebiegach nikt nie oszukuje bo to latwo sprawdzić (przez internet) wraz z cala historia serwisowa auta.
            Samochody sa generalnie w lepszym stanie niż w PL i ze znacznie mniejszymi przebiegami.
            Jeśli możesz przywieźć/przyjechać takim autem, to wymontowal bym z niego wszystko co się da. Nie tylko silnik ale rozwazylbym przekladke skrzyni, zawieszenia a nawet blach, które soli nie widzialy.
            Znajoma do dziś place, ze mojej AveI (która przywiozłem) nie kupila by wymianic 3/4 swojej, identycznej.
    • liczbynieklamia Re: kapitalny remont silnika 08.08.13, 07:03
      A jest w ogóle firma, która się takiego remontu podejmie? To nie jest tylko kwestia pracy, ale też choćby dostępności nadwymiarowych części (pierścienie, panewki, etc.).

Zawsze uważam, że lepiej dać 2x więcej za fachowy remont kapitalny silnika czy skrzyni, niż za używkę w nieznanym stanie. Masz jednak samochód, który ma pół miliona kilometrów i nie tylko silnik, ale wszystko jest już wyeksploatowane. Nie ma sensu ładować w niego pieniędzy, lepiej go sprzedać i kupić coś innego, w przeciwnym razie będziesz kompleksowo naprawiał kolejne układy wydając masę pieniędzy, uzyskując bardzo niewiele w zamian.
    • bimota Re: kapitalny remont silnika 08.08.13, 11:26
      JA CHYBA ZA 11000 SPRZEDALEM DACIE Z PRZEBIEGIEM 60000 W PRAWIE IDEALNYM STANIE... NO ALE WIEM... OBCIACH...
      • andrzej1984307 Re: kapitalny remont silnika 08.08.13, 15:52
        czemu obciach
      • piotr33k2 Re: kapitalny remont silnika 08.08.13, 22:59
        bimota napisał:

> JA CHYBA ZA 11000 SPRZEDALEM DACIE Z PRZEBIEGIEM 60000 W PRAWIE IDEALNYM STANIE
        > ... NO ALE WIEM... OBCIACH...
        prawdziwy solidny samochód z takim przebiegiem jest prawie jak nowy i sie go nie sprzedaje, a juz napewno nie za 11000 . tak że nie rozumiem dlaczego go sprzedałeś , he he.
      • loyezoo Re: kapitalny remont silnika 10.08.13, 19:37
        bimota napisał:

> JA CHYBA ....

To nie pamiętasz za ile sprzedałeś auto??
        • misiaczek1281 Re: kapitalny remont silnika 11.08.13, 14:24
          Oddaj trupka na złom i kup Polo...moje Polo jest w podobnym wieku a do remontu silnika mu bardzo daleko...jakieś 8 lat:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka