Dodaj do ulubionych

Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt ?

02.09.13, 15:53
Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt chciałabym zobaczyć opinie osób, które jeżdżą tymi autkami.
W wyprzedaży nowe z 2012r. mają dość atrakcyjne ceny.
Obserwuj wątek
    • anten_ka Re: Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt ? 03.09.13, 21:14
      Bez zastanowienia Suzuki swift jest o niebo lepszy. Miałam okazje jexdzic tymi autkami i jest naprawde przepasc miedzy komfortem jazdy swiftem i coltem. Co prawda jezdziłam automatami więc nie wiem jak się sprawdzają auta manualne. Ale swift jest lepiej wyposażony, lepiej trzyma się drogi i jazda jest bardziej komfortowa. W colcie jest tez jeden problem, przedni slupek szyby jest na takiej wysokości, że można nie zauważyć nadjeżdzajacego auta lub człowieka. Nie tylko ja mam takie spostrzezenia. Znam jeszcze dwie osoby jezdzace coltami. Dobrze kupić auto z mocnym silnikiem, bo jeżdząc swiftem miałam wrażenie, że tiry wyprzedzam godzinę, za to coltem w sekunde :-) mam nadzieję że pomogłam w wyborze.
    • pandzik Re: Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt ? 05.09.13, 12:25
      Jak to z 2012 roku?
    • jeepwdyzlu Re: Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt ? 05.09.13, 14:29
      swift diesel
      W Polsce rzadki, często sprowadzany..
      Z polskim małym dieslem 1,3 - ten sam w fiatach i oplach..
      Moja córka jeździ 2,5 letnim - kupionym dzięki tutejszym Forumowiczom (dzięki) - wcześniej nie brałem tego auta pod uwagę...
      Po wymianie pasków, oleju, opon, przeglądzie - jeździ jak złoto
      Średnio pali na trasie 4,5
      Jak większe przebiegi w mieście - spokojnie bierz benzynę...
      Miałem napisać krótki teścik - ale nie mam jak - za wyjątkiem krótkiej trasy w ogóle tym autem nie jeżdżę...
      Ale kłopotów zero.
      UWAGA - mały bagażnik!
      ciao
      jeep
    • aviance Re: Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt ? 05.09.13, 18:59
      A jak wyglądają koszty napraw/eksploatacji Swifta? Zastanawiam się nad kupnem nieco starszego ok. 7 letniego i powstrzymuje mnie właśnie obawa o koszty.
      • jeepwdyzlu Re: Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt ? 05.09.13, 19:49
        przegląd duży płyny filtry jakieś drobiazgi w podwoziu, rozrząd - wszystko razem 2400
        I mam nadzieję że to koniec na dwa, trzy lata
        jeep
    • legend3.2 Re: Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt ? 06.09.13, 09:06
      Mam doświadczenie z Coltem 1.3 98KM z 2007 roku, samochód od nowości w rodzinie. Jak dotąd zero usterek i napraw. Mocny i zrywny silnik jak na takiego malucha, wnętrze bardzo plastikowe ze słabej jakości plastików, zaczynają wydawać już dźwięki. Spalanie auta jest na poziomie 6 - 6,5l. Samochód przestronny w środku, brak koła zapasowego, wyłącznie zestaw naprawczy. Auto godne polecenia. Suzuki ma słabsze motory jednak wnętrze samochodu jest przytulniejsze.
    • gzesiolek Re: Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt ? 06.09.13, 10:15
      Swift to nowsza konstrukcja... lepiej wyglada... i jest bardziej komfortowy z lepszymi materialami wlacznie... i chyba bym wybral jego...
      Ale zeby wybor nie byl zbyt prosty...
      Colt to prosta, stara konstrukcja, w tej samej cenie lepiej wyposazony, zrywny i dosc oszczedny silnik pochodzacy jeszcze z przymierza z Daimlerem/Chryslerem (jakby ktos nie wiedzial to Colt i Smart ForFour to bracia)... Mitsu ma wady takie jak plastiki i lakier, czy powierzchowna korozja na ukladzie wydechowym, ktora powstaje jeszcze w salonie, ale pod wzgledem niezawodnosci mechanicznej - nie do zajechania...
    • dr.hayd Re: Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt ? 06.09.13, 10:28
      Po pierwsze: czy zamierzasz korzystać z tylnych siedzeń?
      Bo Swift jest z tyłu wyjątkowo ciasny. Ale dla jeżdżących w 1-2 osoby nie ma to znaczenia.
      Colt ma na tylnym siedzeniu wyjątkowo dużo miejsca. Kuzynka ma Colta 2012 i żadnych problemów z montażem fotelika, wyjmowaniem dziecka, itd. a to przecież mały samochód.
      Ja się przymierzałem do Colta 2010 i odstraszyło mnie ohydne wnętrza i paskudne plastiki. Wersja 2012 jest już pod tym względem lepsza. Zniechęciło mnie jeszcze podejście dilera: klient może wybrać spośród 2 sztuk stojących na placu, o sprowadzeniu innej wersji nie ma mowy. Podczas gdy w salonach większości marek rozmawia się o czasie oczekiwania na zamówioną wersję. Ale jak myślisz o wyprzedaży to wybór też masz prawie żaden.
      Mitsubishi Colt bazuje na Smarcie Fortwo. I to wszystko wyjaśnia. Swift ma o niebo lepsze właściwości jezdne. Ale wspomniana kuzynka ma Colta z automatyczną skrzynią i jest bardzo zadowolona. Jedyne jej zastrzeżenia to, że "automat jest nieco dziwny" - czyli inny niż miała do tej pory w Mercedesie i BMW. Ale ona nie przekracza dozwolonej prędkości.
      Awaryjności nie ma się co obawiać, czy to będzie holenderski Colt, czy węgierski Swift pierwsze 100 tys. km przejeżdżają bezawaryjnie.
    • bimota Re: Suzuki Swift czy Mitsubishi Colt ? 06.09.13, 16:49
      COLT MOZE I ZRYWNY, ALE JAK SIE GO PODKRECI, ELASTYCZNOSC SLABA. DLA KOBIET MOZE BYC. NO ALE TA WIDOCZNOSC, A RACZEJ JEJ BRAK...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka