Gość: Sławek Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: *.artcom.pl 21.04.01, 15:00 Moim zdaniem nawet gdyby Espero ta była jedna wielka wada to mimo to się opłaca, 3-latek za 12 koła,tylko polonez jest tańszy :) Link Zgłoś
Gość: Artur Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 02.06.01, 18:10 U mnie w firmie od 5 lat jeżdzi Espero.Samochód ma kilku kierowców i jest niemiłosiernie tłuczony.Przejechał coś ponad 100.ooo km.Nie ma z nim żadnych problemów,bieżące przeglądy i to wszystko.Pozdr. Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: *.icpnet.pl 03.06.01, 19:17 Jedyne co mi się podoba w Espero to tylne światła .Przypominają mi styl amerykański (szczególnie "podwójne" kierunki ) .Ewentualnie także ogólna linia nadwozia zawierająca tak popularne teraz kanty. Reszta raczej do "bani" ,a szczególnie deska rozdzielcza i silniki . Link Zgłoś
Gość: trurl Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.06.01, 20:06 Nie wiem o jakim silniku myślisz.Jeździłem przez 4 lata Nexią z silnikiem 1,5 DOHC takim jak ma m.in Espero.Przejechałem ok120 tys. km i jedynym problemem było to że ten motorek lubi nieco za dużo wypić szczególnie w mieście.Mój znajomy ma czeroletnie Espero i wlaściwie dopiero teraz sypneła mu się pierwsza rzecz tj. wydech.Co prawda o gustach się nie dyskutuje ale moim zdaniem jest to dość brzydki samochód za to ma kupę miejsca w środku i w kufrze. PZDR :) Link Zgłoś
Gość: ffmarkus Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: *.icpnet.pl 04.06.01, 15:03 Co do miejsca to się zdecydowanie zgodzę (w tym i kufer o poj.550l. ) .Mówiąc o silnikach to miałem na myśli przede wszystkim spalanie .Zarówno 1.5 jak i 2.0 spalają w mieście ponad 11 l/100km i to według danych katalogowych ,które jak wiadomo są trochę zaniżone .Dodatkowo to spalanie jest liczone wg starych norm ECE (podział na miasto /90km/h /120km/h ) ,które dodatkowo obniżają dane o spalaniu .Także osiągi nie powalają na kolana ( 2.0 ma maxa 185km/h i do 100 w 11s.) . PZDR Link Zgłoś
Gość: Adam Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 04.06.01, 21:05 Zdecydowanie nie zgadzam się z twierdzeniem,że silniki 1,5 i 2,0 potrzebują dużo paliwa.Tak się składa,iż przez dwa lata miałem Nexię,póżniej 2 lata Nubirę,a teraz Leganzę,Dwa pierwsze miały odpowiednio silniki o pojemnici 1,5 ośmiozaworowy,1,6 16 zaworowy i 2.0 16 zaworowy.Nexia maksymalnie paliła mi 7,7- 8 litrów w mieście.Nubira do 8.5 litra,natomiast srednia spalania Leganzy z półrocznego okresu wynosi 9.34 l przy czym w 90% jest to jazda po mieście w tym 4 zimowe miesiące. Tak więc zuzycie paliwa zależy jednak zdecydowanie od techniki jazdy i nie demonizowałbym ilości spalanego paliwa w samochodach Deu.Co do Espero jest to przeprojektowany Opel Ascona,a więc konstrukcja sprawdzona i doprowadzona już przez Niemców do perfekcji.Istotnie wnEtrzenie nie rzuca nan kolana,ale jak ktoś dysponuje kilka razy większymi środkami to nie kupuje koreana tylko idzie do salonu Audi lub Volva.Pozdr. Link Zgłoś
Gość: Sahel prosze bardzo IP: 212.244.51.* 07.06.01, 13:14 od 1999 roku jestem szczesliwym posiadaczem Espero 1.8. Autko ma juz przejechane 75 000 km. Przez caly okres eksploatacji zero problemow. Serwis odwiedzalem tylko podczas przegladow. Teraz troche o osiagach. Silnik 1.8 dysponuje moca 94 KM i 145 Nm przy 2800 obr/ min. Zweryfikowalem te dane na chamowni u Chojnackiego i wyszlo tyle samo konikow (przy 5200 obr/min), a max moment obrotowy 118 NM przy 2900 obr/min - ale to jest moment na kolach a nie na silniku. Tak wiec porownywalnie. Spalanie zalezy od nogi - max w miescie 12 l/100 km przy bbbaaarddzzzooo dynamicznej jezdzie. Pozwolilem sobie na tescik i przez jedno tankowanie jezdzilem jak "kapelusznik" - tzn 3 przy 30 km/h, 4 przy 50 km/h, 5 przy 65 km/h. max predkosc podczas testu to 80 km/h (test w Warszawie wiekszosc w godzinach szczytu). Autko spalilo podczas testu 9,4 l/100 km w miescie. Niestety ten test strasznie mnie zmeczyl, ale pokazal, ze mozna zejsc do takiego spalania jak ktos ma zelazne newy. Standardowo pali mi w miescie 10,5 - 11 l / 100 km i to nalezy przyjac za norme. poza miastem przy predkosci podruzowania okolo 130-140 km/h pali okolo 7,8 - 8,2 l/100 km. Przyspieszenie zmierzone przez Chojnackiego to 11,8 do setki. Usterki: nic sie nie dzieje. Wlasciwie tylko dolewam benzyne i pilnuje przegladow. Auto nie bierze oleju mimo intensywnej eksploatacji. nalezy wymienic amortyzatory na gazowe, bo orybinalne sa za miekkie. Link Zgłoś
daltonista Re: prosze bardzo 08.06.01, 13:33 Konkretna odpowiedz. Bardzo mi się podoba. Dziwię się że nie ma tu jeszcze 184 postów, że deawoo to samochód dla wieśników, buraków, kaszkietów itp. A swoją drogą to mam wrażenie że wykończenie, brzydota i spalanie to jedyne wady daewoo. W moim służbowym lanosie 1,5 8v 110 tys. przebiegu, wymieniałem tylko przepalony wydech. Link Zgłoś
Gość: robin espero IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.01, 18:54 jeżeli jesteś zainteresowany 7letnim espero w dobrym stanie to napisz; an35@interia.pl Link Zgłoś
Gość: wstawka Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: 195.205.36.* 18.06.01, 08:51 aktualnie mam Lanosa, ale kiedyś bardzo chciałem mieć espero, opływowa ładna sylwetka, auto - jak ktoś tu zaznaczył - z opla ascony, więc dopracowane do perfekcji. A poza tym niezłe wyposażenie, łącznie z klimatyzacją we wczesniejszych rocznikach. No i niemiłosiernie duży kufer. Ogólnie warto - za psie pieniądze można miec młode auto z klimą , a że się komuś nie podoba to rzecz gustu, za to złodzieje je omijają - to też plus. Link Zgłoś