Dodaj do ulubionych

Proszę o opinie na temat daewoo espero

• Gość: Sławek Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: *.artcom.pl 21.04.01, 15:00
      Moim zdaniem nawet gdyby Espero ta była jedna wielka
      wada to mimo to się opłaca, 3-latek za 12 koła,tylko
      polonez jest tańszy :)
    • Gość: Artur Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 02.06.01, 18:10
      U mnie w firmie od 5 lat jeżdzi Espero.Samochód ma kilku kierowców i jest
      niemiłosiernie tłuczony.Przejechał coś ponad 100.ooo km.Nie ma z nim żadnych
      problemów,bieżące przeglądy i to wszystko.Pozdr.
    • Gość: ffmarkus Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: *.icpnet.pl 03.06.01, 19:17
      Jedyne co mi się podoba w Espero to tylne światła .Przypominają mi styl amerykański (szczególnie
      "podwójne" kierunki ) .Ewentualnie także ogólna linia nadwozia zawierająca tak popularne teraz kanty.
      Reszta raczej do "bani" ,a szczególnie deska rozdzielcza i silniki .
      • Gość: trurl Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 03.06.01, 20:06
        Nie wiem o jakim silniku myślisz.Jeździłem przez 4 lata Nexią z silnikiem 1,5 DOHC takim jak ma m.in
        Espero.Przejechałem ok120 tys. km i jedynym problemem było to że ten motorek lubi nieco za dużo wypić
        szczególnie w mieście.Mój znajomy ma czeroletnie Espero i wlaściwie dopiero teraz sypneła mu się
        pierwsza rzecz tj. wydech.Co prawda o gustach się nie dyskutuje ale moim zdaniem jest to dość brzydki
        samochód za to ma kupę miejsca w środku i w kufrze. PZDR :)
        • Gość: ffmarkus Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: *.icpnet.pl 04.06.01, 15:03
          Co do miejsca to się zdecydowanie zgodzę (w tym i kufer o poj.550l. ) .Mówiąc o silnikach to miałem na myśli
          przede wszystkim spalanie .Zarówno 1.5 jak i 2.0 spalają w mieście ponad 11 l/100km i to według danych
          katalogowych ,które jak wiadomo są trochę zaniżone .Dodatkowo to spalanie jest liczone wg starych norm ECE
          (podział na miasto /90km/h /120km/h ) ,które dodatkowo obniżają dane o spalaniu .Także osiągi nie powalają na
          kolana ( 2.0 ma maxa 185km/h i do 100 w 11s.) . PZDR
          • Gość: Adam Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: 192.168.134.* / *.Astral.Lodz.PL 04.06.01, 21:05
            Zdecydowanie nie zgadzam się z twierdzeniem,że silniki 1,5 i 2,0 potrzebują
            dużo paliwa.Tak się składa,iż przez dwa lata miałem Nexię,póżniej 2 lata
            Nubirę,a teraz Leganzę,Dwa pierwsze miały odpowiednio silniki o pojemnici 1,5
            ośmiozaworowy,1,6 16 zaworowy i 2.0 16 zaworowy.Nexia maksymalnie paliła mi 7,7-
            8 litrów w mieście.Nubira do 8.5 litra,natomiast srednia spalania Leganzy z
            półrocznego okresu wynosi 9.34 l przy czym w 90% jest to jazda po mieście w
            tym 4 zimowe miesiące.
            Tak więc zuzycie paliwa zależy jednak zdecydowanie od techniki jazdy i nie
            demonizowałbym ilości spalanego paliwa w samochodach Deu.Co do Espero jest to
            przeprojektowany Opel Ascona,a więc konstrukcja sprawdzona i doprowadzona już
            przez Niemców do perfekcji.Istotnie wnEtrzenie nie rzuca nan kolana,ale jak
            ktoś dysponuje kilka razy większymi środkami to nie kupuje koreana tylko idzie
            do salonu Audi lub Volva.Pozdr.
    • Gość: Sahel prosze bardzo IP: 212.244.51.* 07.06.01, 13:14
      od 1999 roku jestem szczesliwym posiadaczem Espero 1.8.
      Autko ma juz przejechane 75 000 km. Przez caly okres
      eksploatacji zero problemow. Serwis odwiedzalem tylko
      podczas przegladow.
      Teraz troche o osiagach.
      Silnik 1.8 dysponuje moca 94 KM i 145 Nm przy 2800 obr/
      min. Zweryfikowalem te dane na chamowni u Chojnackiego i
      wyszlo tyle samo konikow (przy 5200 obr/min), a max
      moment obrotowy 118 NM przy 2900 obr/min - ale to jest
      moment na kolach a nie na silniku. Tak wiec
      porownywalnie.
      Spalanie zalezy od nogi - max w miescie 12 l/100 km przy
      bbbaaarddzzzooo dynamicznej jezdzie. Pozwolilem sobie na
      tescik i przez jedno tankowanie jezdzilem jak
      "kapelusznik" - tzn 3 przy 30 km/h, 4 przy 50 km/h, 5
      przy 65 km/h. max predkosc podczas testu to 80 km/h
      (test w Warszawie wiekszosc w godzinach szczytu). Autko
      spalilo podczas testu 9,4 l/100 km w miescie. Niestety
      ten test strasznie mnie zmeczyl, ale pokazal, ze mozna
      zejsc do takiego spalania jak ktos ma zelazne newy.
      Standardowo pali mi w miescie 10,5 - 11 l / 100 km i to
      nalezy przyjac za norme.
      poza miastem przy predkosci podruzowania okolo 130-140
      km/h pali okolo 7,8 - 8,2 l/100 km.
      Przyspieszenie zmierzone przez Chojnackiego to 11,8 do
      setki.
      Usterki:
      nic sie nie dzieje. Wlasciwie tylko dolewam benzyne i
      pilnuje przegladow. Auto nie bierze oleju mimo
      intensywnej eksploatacji.
      nalezy wymienic amortyzatory na gazowe, bo orybinalne sa
      za miekkie.
      • daltonista Re: prosze bardzo 08.06.01, 13:33
        Konkretna odpowiedz. Bardzo mi się podoba. Dziwię się że nie ma tu jeszcze 184
        postów, że deawoo to samochód dla wieśników, buraków, kaszkietów itp. A swoją
        drogą to mam wrażenie że wykończenie, brzydota i spalanie to jedyne wady
        daewoo. W moim służbowym lanosie 1,5 8v 110 tys. przebiegu, wymieniałem tylko
        przepalony wydech.
        • Gość: robin espero IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 17.06.01, 18:54
          jeżeli jesteś zainteresowany 7letnim espero w dobrym stanie to napisz;
          an35@interia.pl
    • Gość: wstawka Re: Proszę o opinie na temat daewoo espero IP: 195.205.36.* 18.06.01, 08:51
      aktualnie mam Lanosa, ale kiedyś bardzo chciałem mieć espero, opływowa ładna
      sylwetka, auto - jak ktoś tu zaznaczył - z opla ascony, więc dopracowane do
      perfekcji. A poza tym niezłe wyposażenie, łącznie z klimatyzacją we
      wczesniejszych rocznikach. No i niemiłosiernie duży kufer. Ogólnie warto - za
      psie pieniądze można miec młode auto z klimą , a że się komuś nie podoba to
      rzecz gustu, za to złodzieje je omijają - to też plus.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka