Dodaj do ulubionych

Reflektory wykonane w pełni w technice LED.

12.10.13, 16:29
Witajcie.

Ostatnimi czasy czytałem, że np. nowe audi A6 może mieć reflektory w całości wykonane w technice LED. Pisząc "w całości" - mam na myśli zarówno światła dzienne, mijania jak i drogowe + ewentualnie migacze (ale kierunkowskazy to w tej chwili mało istotna sprawa).

Niedawno dowiedziałem się (co oczywiste), że reflektory takie będą dostępne też w audi A8 (z tym, że będą sprzężone z nawigacją itp. - słowem - będą jeszcze bardziej zaawansowane).

Sprawa jak dla mnie zrozumiała - wszak samochody te nie kosztują po 100 000zł, więc można w nich powolutku wdrażać tego typu nowoczesne technologie.

Ale, ale... Okazuje się, że aktualnie nawet w samochodzie segmentu C istnieje możliwość zamówienia fabrycznego zestawu takich właśnie reflektorów.
Mowa tu o nowym seacie Leonie. Dzisiaj nawet byłem w salonie coby te cudeńka ;) pooglądać, ale w dzień ciężko cokolwiek testować.

Ale nie o Leonie miała być mowa, a o reflektorach.

Jestem ciekaw jak wygląda porównanie reflektorów halogenowych, xenonowych oraz LEDowych. Jest na youtube jeden test, który dość jasno wykazuje wady i zalety wszystkich wyżej wymienionych.

Ale! Tyczy się to nazwijmy to „drogich” reflektorów w nowoczesnym audi.
Moje pytanie jest natomiast takie – jak wygląda jakość reflektorów wykonanych w pełni w technice LED w znacznie tańszych samochodach niż w/w audi, a więc np. we wspomnianym Leonie. Czy światła takie należy porównywać raczej z halogenami, czy też raczej z dobrymi xenonami? Czy „wybieg” seata z takimi reflektorami należy traktować na zasadzie lansu „a ja mam takie i takie reflektory” nie zważająć na jakość „świecenia”, czy też są to naprawdę dobrej klasy światełka?

Moje wątpliwości pojawiły się szczególnie dlatego, że konstrukcyjnie Leon nawiązuje do octavii i golfa, a jednak te modele ledów nie mogą mieć nawet za dopłatą. Szczególnie dziwi mnie to w przypadku golfa, który ponoć jest pod względem prestiżu pozycjonowany wyżej niż Leon.

Jeśli posiadacie jakiekolwiek informacje na w/w temat, szczególnie w języku polskim bądź angielskim – będę wdzięczny za ich przesłanie. No, a poza tym liczę na dyskusję ;)

PS. Widziałem już na drodze audi A6 oraz właśnie seata Leona z włączonymi światłami (chyba) mijania wykonanymi własnie w technice LED. Rzecz działa się w tunelu. Przyznać muszę, że światełka te wyglądały naprawdę kosmicznie… Na plus znaczy się ;)
Obserwuj wątek
    • miszasty Re: Reflektory wykonane w pełni w technice LED. 13.10.13, 18:49
      Rozmawiałem ze znajomym, który jeździł bodaj najnowszym Priusem (ale nie jestem pewien jakim konkretnie autem i czy to był Prius czy nie) z dziennymi LED. I był pełen zachwytu. A na pytanie JAK wygląda porównanie tychże LEDów z ksenonami, powiedział, że ksenon świeci dużo gorzej: gorsza barwa, słabiej (? ), a LED ma barwę dużo bardziej zbliżoną do dziennej.
      Poza tym - też się czegoś dowiem więcej ;)
      A link do tego testu dasz?
      • cool_piwo Re: Reflektory wykonane w pełni w technice LED. 13.10.13, 19:45
        Czekam na inne opinie :)

link do testu:
        www.youtube.com/watch?v=utfW04kT5Ug
        • miszasty Re: Reflektory wykonane w pełni w technice LED. 13.10.13, 20:00
          Dzięki, oglądnąłem. Mało miarodajne - ale coś tam widać...
          Generalnie odczucia mam dwa: barwa najlepsza na LED, ale zasięg wydaje się gorszy niż na ksenonach.
      • galtomone A co jest takiego ekstra w dziennych LED? 14.10.13, 07:04
        miszasty napisał:

> Rozmawiałem ze znajomym, który jeździł bodaj najnowszym Priusem (ale nie jestem
        > pewien jakim konkretnie autem i czy to był Prius czy nie) z dziennymi LED. I b
        > ył pełen zachwytu.

Rozumiem, że Twoj znajomy nie jezdzi wieczorem... tylko czym sie tu w dzien zachwycac?
        Do swojego auta tez dzienne LED zalozylem I tez jestem pelen zachwytu, ale wieczorem sie z tym jezdzic nie da.
        • nazimno Ktrotko o LEDach. 14.10.13, 09:48
          1. Jest to wyjatkowo efektywne zrodlo swiatla.

2. Osiagnieto juz poziom ponad 231 lm/W ( tzw. 'neutral white' emitter)

3. Oznacza to, ze dla osigniecie poziomu H1/H7/H4 (~1500 lm) wystarczy zrodlo LED
          o mocy ok. 7...10 W, zamiast 55...65 W jak w klasycznych zarowkach halogenowych.

4. Problemem jest uklad zasilajacy, ktory wymaga wysokiej jakosci podzespolow
          pracujacych w szerokim zakresie temperatur od -50 °C na Alasce do + 50°
          w warunkach niektorych rejonow pustynnych.

5. Swiatla LED moga byc sterowane na zasadzie matrycy emitujacej taki snop swiatla,
          jaki wymagany jest dla optymalizacji oswietlenia drogi. Przyklad:

www.autonews.com/article/20130915/OEM06/309169996#axzz2hgBpN3tB
          www.audileds.com/
          6. Zarowki predzej niz pozniej pojda na zlom.

6. No i koszty - ale to sie wszystkim, za wyjatkiem klienta, oplaca.

Amerykanie maja problem:

www.extremetech.com/extreme/148601-the-feds-dont-know-what-to-make-of-audis-new-headlamps
          I tyle.
          • miszasty Re: Ktrotko o LEDach. 14.10.13, 10:09
            Wszystko super, ja też jestem "za". Ale boję się jednego - jak to robią w żarówkach, że świecą krótko, to w LEDach też kiedyś zaczną robić (domowe już świecą krócej niż niektóre stare żarówki): żeby się szybko paliły (krótka żywotność projektowana na etapie projektu i produkcji).
            A potem przy LEDach... nowy reflektor?
            • nazimno Na razie jest tak. 14.10.13, 10:21
              Same LEDy jako produkt przemyslu polprzewodnikowego, sa w zasadzie niezniszczalne
              ( jakies 100 000 godzin lub wiecej MTBF)

Problemem sa inzynierowie projektujacy zrodla swiatla z zastosowaniem LEDow.

To sa czasem wyjatkowi durnie, ktorzy nie uwzgledniaja ani zasad odprowadzania
              ciepla z modulu LEDow (chlodzenia po prostu) ani tez nie uwzgledniaja analizy
              "worst case", ktora wymaga zastosowania wysokiej jakosci glownie kondenstorow
              stosowanych w ukladach zasilania, ale nie tylko.

Skutkiem tego jest skrocona zywotnosc calego modulu.

Sprawa jest podobna do zasilaczy na plytach glownych PC-tow, tylko ze w przypadku
              LEDow w motoryzacji, czynnikem dramatycznie wywierajacym nacisk na jakosc, jest
              ZAKRES TEMPERATUR pracy.

• nazimno Dlaczego kondensatory sa krytycznym czynnikiem: 14.10.13, 10:26

jianghai-america.com/uploads/technology/JIANGHAI_Elcap_Lifetime_-_Estimation_AAL.pdf
              • vogon.jeltz Re: Na razie jest tak. 28.03.14, 12:36
                > Problemem sa inzynierowie projektujacy zrodla swiatla z zastosowaniem LEDow.
                > [...]
                > Skutkiem tego jest skrocona zywotnosc calego modulu.

A może specjalnie tak to projektują?
        • szymi_mispanda a co to sa swiatla dzienne? 14.10.13, 09:51
          chodzi ku... mac o mijania, pozycje czy tzw. festyn czyli wlasnie ledy na jakims mondeo czy innym tico nalepione na zderzak?
          • nazimno Szymi, te "swiatla dzienne" to pomysl 14.10.13, 10:01
            na model biznesowy, gdzie w jednym g.wnie sprzedac mozna od razu jakies 40 tandetnych
            LEDow za niezla cene, a idiota, ktory to nabyl, jest nawet zadowolony i dumny, ze mu sie taka
            choinka swieci (dopoki sie nie sp....li).
            Zreszta, taki sam biznes jest z tzw. "xenonami".

• galtomone te "swiatla dzienne" to pomysl - DOBRY! :-) 20.10.13, 08:27
              A ja sobie dzienne ledy dolozylem I sobie chwale. Nie musze pamietac o wlaczaniu swiate, to raz.
              Druga sprawa to zuzycie reflektorow przy jezdzie non stop na swiatlach mijania (co w miescie, w dzien, w korkach jest lekko chore).
              Widac po kilkuletnich autach jak bardzo szybko mocne zarowki zuzywaja plastikowe w wiekszosci reflektory, ktore wtedy gdy faktycznie sa potrzebne swieca coraz slabiej.

Na przykladzie mojej Ave. Jak ja kupilem to oba reflektory swiecily kiepso. Kupilem nowe (zamienniki nie kosztuja majatku). Przy wymianie okazalo sie, ze orginalne odblysniki sa ponadtapiane (wygladaly jak kapica swieczka) + matowe (I tlumiace swiatlo) pokrywy (szyby) reflektorow.

Zalozylem nowe, dolozylem mocne zarowki +50 czy 70% swiatla - faktycznie fajnie swieca. Ich wada jest jednak ograniczona zywotnosc (a wymiana zarowek w nwych autach to nie 2 min grzebania w reflektorze, jak kiedys. Dzieki temu, ze uzywam ich tylko wieczorem/w nocy - to swieca juz drugi rok I przypuszczam, ze jeszcze z rok zycia im zostal.

Dla mnie same plusy.
              • przemekthor Re: te "swiatla dzienne" to pomysl - DOBRY! :-) 28.03.14, 12:05
                To zużycie, o którym piszesz, jest wyjątkowo bolesne właśnie w avensisie II. Lustra wypalają się po prostu do imentu. Tojociarze to najlepsi klienci warsztatów regenerujących reflektory :)
                • galtomone Re: te "swiatla dzienne" to pomysl - DOBRY! :-) 28.03.14, 12:24
                  Dlatego po zakupie nowych reflektorow + Philips Night breaker kupilem tez ledy philipsa do jazdy dziennej. Reflektory swieca (gdy trzeba OK) a zarowek od 2 lat nie musiaelm wymianic.
                  • przemekthor Re: te "swiatla dzienne" to pomysl - DOBRY! :-) 28.03.14, 13:03
                    Jak masz rozwiązane włączanie tych ledów - świecą się razem z pozycyjnymi, czy trzeba było wydrutować dodatkowy przycisk?
        • miszasty Sorry - chodziło o LED mijania a nie dzienne 14.10.13, 10:06
          Sorry - chodziło o LED mijania a nie dzienne
    • cool_piwo Re: Reflektory wykonane w pełni w technice LED. 20.10.13, 03:01
      Dzięki za opinie - szczególnie użytkownikowi nazimno, który przybliżył mi nieco techniczny aspekt tej sprawy.

Mam jednak szczerą nadzieję, że w najbliższym czasie pojawią się tu użytkownicy owych LEDów, którzy mogliby praktycznie ocenić ich jakość (wiem... wiele lat może minąć...:) )
    • przemekthor Re: Reflektory wykonane w pełni w technice LED. 28.03.14, 12:01
      Jechałem ostatnio audi z lampami wykonanymi w całości na led-ach, ale - niestety - w dzień.
      Co do halogenów i ksenonów, bo autami z takimi jeżdżę na co dzień. Ksenony świecą bardzo jasno, ale dość krótko zarazem - po prostu jest sobie ściana białego światła, która urywa się w pewnym momencie i koniec. Halogeny dają słabsze światło, ale - jak dla mnie - jęzor światła sięga dalej; mowa o dobrym, soczewkowym reflektorze. Raz założyłem sobie halogeny o podwyższonej mocy (tzw. najtbrejkery) i zasięg był fantastyczny, szkoda tylko, że przez 4 tygodnie, bo żarówki przepaliły się bardzo szybko. Dobry halogen daje radę.
      • galtomone Nie zgadzam sie! 28.03.14, 12:22
        Zupelnie sie nie zgadzam co do tego jak swieca reflektory soczewkowe.
        Piszesz,

przemekthor napisał:

> Ksenony świe
        > cą bardzo jasno, ale dość krótko zarazem - po prostu jest sobie ściana białego
        > światła, która urywa się w pewnym momencie i koniec.
        > Halogeny dają słabsze świa
        > tło, ale - jak dla mnie - jęzor światła sięga dalej; mowa o dobrym, soczewkowym
        > reflektorze.

Nie wiem o jakich ksenonach mowisz - bo te (jak i halogeny) moga swiecic z reflektora odblaskowego jak i soczewkowego.

I jesli chodzi o plame swiatla i jej odciecie, to zarowka, czyli halogen czy ksenson nie ma to NIC DO RZECZY!!!

Za rozklad swiatla jest odpowiedzialna konstrukcja reflektora a nie zrodlo. I tak w tradycyjnych reflektorach z lustrami, plama swiatla jest bardziej rozmyta i nie ma wyrazniej granicy swiatlo/cien.

W przypadku reflektorow soczewkowych widac wlasnie to odciecie o ktorym piszesz bardzo wyraznie.
        Czyli mamy jasne, oswietlone pole. Na jego granicy jest swiatlo rozszczepione (widac dodatkowe barwy, najszczesciej fiolet - soczewka dziala torche jak pryzmat) i kilka cm dalej jest juz kompletnie ciemno.
        • miszasty Re: Nie zgadzam sie! 28.03.14, 12:52
          galtomone ma rację co do granica światłocienia przy soczewkach. Odbicia występują i owszem, ale przy odbłyśniku, nie przy soczewkach.
          Aktualnie też jeżdżę na "najtbrejkerach", tyle że na H11, które dużo dłużej świecą niż H7
        • przemekthor Re: Nie zgadzam sie! 28.03.14, 13:00
          Zawsze, kurde, wykrzykujesz swoje racje?
          Niech będzie, wygląda na to, że w jednym aucie mam bardzo dobre reflektory z żarówką halogenową, w drugim przeciętne z palnikiem ksenonowym. Ergo w tym pierwszym mam większy komfort widzenia przy jeździe z większą prędkością.
          Jedna rzecz jest niepodważalna - ksenon świeci jasno jak Słońce, plama światła przed autem jest jak na stole operacyjnym. Halogen wysiada.
          • galtomone Re: Nie zgadzam sie! 28.03.14, 13:04
            Ale ja nie przecze, tyle, ze ma sie to nijak do odciecia swiatla i cienia. Za to odpowiada refletor a nie zarowka.
            Byc moze inaczej jest w ledach... ale na pewno nie w tradycyjnych reflektorach z zarowkami halogenowymi i ksenonowymi - bez wzgledu na to czy sa projektorowe (soczewka) - bo tak sie to fachowo nazywa, czy bazuja na odblysniku.
            • nazimno Technologia LED nie potrzebuje odblysnikow. 28.03.14, 13:14
              Odblysniki wprowadzaja dodatkowe straty optyczne.
              W technologii LED nie sa one potrzebne, chyba ze to jakas poczatkujaca tandeta.
              Modul LED posiada wiec wlasna optyke.

Musi byc tez odpowiednio chlodzony.
              Napiecie i prad zasilania (oba parametry nadzorowane) musza byc dostarczone ze zlozonej przetwornicy DC-DC.

To zrodlo awarii.

Przyklad rozwiazan na przyszlosc:

gmauthority.com/blog/2013/11/opel-developing-next-generation-led-matrix-lighting-system/
              • jeepwdyzlu ostatnio w Niemczech widziałem 28.03.14, 14:06
                wiele audi i kilka seató z ledowymi światłami mijania
                BAJKA!!!
                Przede wszystkim temperatura światła jest jeszcze lepsza niż w ksenonach - bliska światła słonecznego. Nie oślepiają, dają skupiony, efektywny strumień, wyglądają efektownie, są energooszczędne..
                czego chcieć więcej?
                To przyszłość samochodowych świateł.. Nie ksenony
                jeep (ksenonowiec)
                • galtomone Re: ostatnio w Niemczech widziałem 28.03.14, 14:18
                  Temperature ksenonow (barwe swiatla) mozna przeciez zmienc.
                  Ra rynku sa rozne... od trupich, do bliskich bialych. Jak rozumiem, ledy sa jeszczeblizsze swiatlu widzialnemu.

A cena tez odstrasza jak w przypadku ksenonow?
                  • nazimno Producenci musza sie zmiescic w normach. 28.03.14, 14:22
                    Sa wymagania homologacyjne na wszystko (dotyczy oswietlenia).

To, ze w Polsce panuje totalna anarchia, nie oznacza, ze tak jest albo ma byc.
                  • jeepwdyzlu Re: ostatnio w Niemczech widziałem 28.03.14, 14:23
                    żarówki xenon mam prawie białe, osrama (u) :-)
                    i prawie robi różnicę
                    ledowe są wyraźnie "bielsze" i mniej oślepiające
                    jak ceny tego ustrojstwa to nie wiem
                    ale wszystko tanieje :-)

jeep
                    • nazimno Tzw "barwa" LEDow. 28.03.14, 14:29
                      Nie ma zadnego problemu, aby uzyskac temp. barwowa swiatla "bialego"
                      ( w rzeczywistosci to tez nieprawda) od 2700°K do ...6000, 6500, nawet 7000°K.

• nazimno Technologia LED wykorzystuje luminofory: 28.03.14, 14:31

www.mt-berlin.com/frames_cryst/descriptions/led_phosphors.htm
    • duze_a_male_d_duze_m Re: Reflektory wykonane w pełni w technice LED. 28.03.14, 15:00
      Ledy da się wykorzystać jak tutaj:
      www.youtube.com/watch?v=Tajs8sqfOQY
      znajomy jeździł przez weekend z takimi lampami w nowym X5. Stwierdził, że są rewolucyjne w porównaniu pomysłów jakie wymyślali z xenonami skrętnymi i automatycznymi długimi. Warte każdych pieniędzy, jak określił.
      • 4slash Re: Reflektory wykonane w pełni w technice LED. 05.04.14, 10:34
        Ze względu na pełne LED-y byłem zainteresowany zakupem Seata Leona w wersji Style, gdzie są one z standardzie. Niestety sprzedawcy Seatów nie stanęli na wysokości zadania i oferowali mi auta z wyprzedaży 2013 lub 6% rabatu na auta 2014, które dodatkowo podrożały w stosunku do 2013 o 2-4 tys. zł. Zdecydowałem się na Golfa, gdzie można ksenony dołożyć do każdej, nawet najtańszej wersji (biksenony, doświetlenie zakrętów, automatyczna kontrola zasięgu i poziomu, spryskiwacze + kontrolka poziomu płynu) za 1350 pln. Niestety w Golfie i Octavii nie występują pełne LED, nie są chyba nawet w Audi A3. W Niemczech pakiet LED do Seata Leona kosztuje ponad 1000 Euro.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka