Dodaj do ulubionych

Problemy z parkowaniem

16.10.13, 08:53
Witam
Chciałbym zwrócić się do wszystkich z prośbą o wpisy dotyczące problemów z parkowaniem i ogólnie parkingów m.in.
-jaki rodzaj parkingu lubicie (równoległy, prostopadły, skośny, wydzielony lub nie wydzielony z sieci ulic)
-co was najbardziej irytuje podczas parkowania (sam parking lub błędy kierowców(mile widziane zdjęcia))
-co sądzicie o parkingach automatycznych i czy kiedykolwiek spotkaliście się z tego typu rozwiązaniem
-opłaty parkingowe kiedy? dlaczego? i ile płacić za parking?

Z góry dzięki za odp.
Obserwuj wątek
    • el_elefante Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 09:00
      -rodzaj parkingu: pusty
      -co irytuje: błędy nie, wiadomo - bywa, ale myślenie "ja zaparkowałem a wy się martwcie" - owszem
      -co to znaczy automatyczny?
      -parkomaty, w których pod ceną 2,70zł za godzinę pisze, że urządzenie nie wydaje reszty.
      • qazwa12 Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 09:10
        www.youtube.com/watch?v=GxygxD3T_P0 - inaczej regał parkingowy
        • el_elefante Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 09:17
          A to nie, takich cudów to u nas na prowincji nie masz :)
          • carfan Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 21:42
            Jedna firma z Mikołowa takie coś ma u siebie, chyba jako reklama tego co może zrealizować. Ostatnio widziałem artykuł.
    • galtomone Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 09:14
      Parkin czy tez rodzaj miejsca parkingowego jest mi obojetny. Chcialbym za to, by wszyscy stosowali sie do zasad, jak sa wyznaczone miejsca to nalezy stac pomiedzy liniami a nie blokowac 6 miesc parkingowych Maluchem...
      Jak sa koperty wzdluz chodnika to nie parkujemy skosem, polowa auta na chodniku.

Generalnie, pakrowanie na chodnikach powinno byc zakazane!!!! I nie wazne, czy szeroki czy waski - auta sa za ciezkie i chodnik szlag trafia. Potem aut nie ma ale chodzic i tak sie nie da....
      • bimota Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 10:39
        SIE NIE DA, A SIE CHODZI...

DODAM PARKOWANIE NA SRODKU WOLNEJ PRZESTRZENI ZAMIAST NA SKRAJU, CZYLI OGOLNIE - BEZMYSLNE...

CHYBA ZA MALO LUDZI OBLEWAJA NA EGZAMINIE, BO KOMPLETNIE NIE POTRAFIA PARKOWAC...
        • galtomone Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 13:18
          Bo pisze patrole policji w miastach zamiast sie szwendac bez celu powinny walic mandaty za brak mozgu, egoizm i ch...owe parkowanie.
          • bimota Re: Problemy z parkowaniem 17.10.13, 10:59
            EGOIZMEM JEST BLOKOWANIE JEZDNI, GDY CHODNIK WOLNY.
            • galtomone Re: Problemy z parkowaniem 17.10.13, 13:12
              Nie egozimem tylko racjnalnym mysleniem. Mam ci pokazac jak wygladaja chodniki w moim miesice? Zrzucisz sie na naprawe??? Nie sadze.

Tam gdzie chodnik jest szeroki, oczywiscie mozna wyznaczy miejsca do parkowania i nalezy pilnowac kierowcow by tylko z nich korzystali. Ale u nas jest wolna amerykana, jak jest miejsce tzn. ze mozna stwac gdzie sie chce, jak sie chcve i wszyscy to maja gdzies.

Zauwaz, ze jak sie przewiduje parkowanie samochodow, to projekt i budowa takiej nawiezchni rozni sie od podsyapania pisakiem i ulozenia plyt betonowych.

Poza tym, w zwiazku z tym, ze u nas na chodnikach parkowac wolno to w wiekszosci wypadku z tego 1,5m luzu dla pieszych zostaje zero lub kilkanascie cm.

Jesli egozimem nazywasz blokowanie jezdni (choc jakie blokowanie? jesli da sie na niej parkowac tzn. ze jest na tyle szroka ze auta moga stac a ruch nadal sie moze odbywac!!!! a nie ztastawienie ulicy calkiem) - jak jest weziej to sobie zakolkiem nie radzisz????) - to jak nazwiesz calkowite blokowanie chodnikow przez auta???

Piesi nie chodza po jezdni ani na niej nie stoja tak, ze sie nie da przez caly dzien przjechac. Jak auta parkuja na ulicy to tez tylko tam, gdzie nie zastawia calej drogi. A jak auta parkuja na chodniku to czesto tak, ze przejsc sie nie da. - To jest OK???

Wez sie czlowieku puknij w czolo zanim znow napiszesz jakas bzudre o blokowaniu jesdni przez parkujace (normalnie) auta. Tym bardziej, ze chodnik (jak sama NAZWA WSKAZUJE!!!!) jest do chodzenia a nie parkowania!
              • bimota Re: Problemy z parkowaniem 18.10.13, 12:35
                JEZDNIE ZWYKLE SA WASKIE, A KIEROWCY PLACA ZNACZNIE WIECEJ... NIE MOJA WINA, ZE BUDUJE SIE CHODNIKI-BUBLE...
    • do.ki Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 10:47
      > -jaki rodzaj parkingu lubicie

bezplatny i pusty

> -co was najbardziej irytuje podczas parkowania

nieumiejace parkowac lajzy

> -co sądzicie o parkingach automatycznych

Niewielki pozytek i strata czasu

> -opłaty parkingowe kiedy? dlaczego? i ile płacić za parking?

Najchetniej wcale.
    • nazimno Ten parking bardzo lubie: 16.10.13, 10:51

funnypicture.in/funnypicture/37_camel_parking.jpg
    • qqbek Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 14:39
      qazwa12 napisał(a):

> -jaki rodzaj parkingu lubicie (równoległy, prostopadły, skośny, wydzielony lub
      > nie wydzielony z sieci ulic)

Miejsce obojętne, układ też mi jest obojętny.
      Byleby projektant wiedział o normach i dało się na wyznaczonych miejscach zaparkować średniej wielkości auto (bo na typowym parkingu pod marketem, po wjeździe "do linii" zostaje mi 20-30cm od tylnej krawędzi auta i po 25 cm po bokach... a to mało, zwłaszcza jak jakaś sierota zechce zaparkować obok krzywo, albo przy samej linii).
      Jak na takich miejscach parkować mają ludzie dużymi (ponad 475cm długości, ponad 200cm szerokości bez lusterek) autami, pozostaje dla mnie zagadką.

> -co was najbardziej irytuje podczas parkowania (sam parking lub błędy kierowców
      > (mile widziane zdjęcia))

Sieroty, które nie potrafią zmieścić się na jednym miejscu i ci, którzy stają "bo tak stał obok".
      Jak widzę, że część miejsca parkingowego jest zajęta, to szukam sobie innego miejsca, zamiast "klonować" błąd stojącego nieprawidłowo.

> -co sądzicie o parkingach automatycznych i czy kiedykolwiek spotkaliście się z
      > tego typu rozwiązaniem
      Nie mam zdania.

Coś za coś.
      Czyli jak mam płacić, to mam prawo wymagać, że miejsce będzie dobrze wyznaczone i czyste (odśnieżone w zimie, na jesieni nie zasyfione 20cm warstwą liści).
      Kiedy? Kiedy nie da się zapewnić odpowiedniej ilości miejsc darmowych (czyli tylko w centrach miast).
      Ile?
      Myślę, że cennik ode mnie ze wsi jest rozsądnym wyjściem (50gr za pierwsze pół godziny, 2zł za pełną godzinę, potem 2,40, 2,80... i po trzeciej godzinie znów 2zł, dobowy za 15 zeta, abonament miesięczny za 150, roczny za 1300... dla mieszkańców strefy abonament ulgowy [100 za rok]).

> Z góry dzięki za odp.
    • vogon.jeltz Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 18:40
      > -co was najbardziej irytuje podczas parkowania

Debile, którzy zajmują tyle miejsca, że normalnie zmieściłyby się tam dwa samochody. Jak trafię na takiego kogoś w miejscu, gdzie często parkuję (np. pod domem na osiedlu), to czasami wkładam karteczkę z uprzejmym ostrzeżeniem, że źle parkujące samochody w tych okolicach często tracą anteny lub lusterka. Jak się fest mocno zirytuję, to nalepka z karnym kut.asem na szybę (taka trudna do zerwania) albo spuszczenie powietrza z koła wraz ze stosowną informacją za wycieraczką.
      • nazimno Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 22:14
        No i wyszla sloma z butow, vogon.jeltz.
        Wyszla w calej okazalosci.
        Zalosne, plaskie, beznadziejne.

Moze to zdanie ci cos przypomni, zacytuje:

No cóż, nie wiem czy chciałbym mieszkać w świecie urządzonym wg twojego "gustu".

I Ty masz ambicje wypowiadania sie o ESTETYCE?

A sloma pozostala.

• klemens1 Re: Problemy z parkowaniem 17.10.13, 12:55
          > No i wyszla sloma z butow, vogon.jeltz.

Co ty byś uczynił w takiej sytuacji zamiast tych karteczek?
          • nazimno Krotko. 17.10.13, 13:06
            1. To, ze ktos jest idiota i nie potrafi parkowac - no coz, zdarza sie.

2. To, ze ktos inny albo bawi sie w szeryfa (karteczki) albo jest wandalem (anteny+lusterka)
            to kwestia uzdolnien osobniczych

3. Przypadek, gdy taki ktos chwali sie swoja mentalnoscia jest wrecz kliniczny.

4. Ja jestem zdania, ze albo sie dzwoni na tzw. Straz Miejska albo, gdy nas zablokowano, na Policje. Nie zajmuje sie zabawa we wladze.

5. Nie jestem wiec ani szeryfem, ani wandalem.

PS
            Natomiast sa tacy, ktorzy sa szeryfami, wandalami i idiotami w jednej osobie.
            I jeszcze sie do tego otwarcie przyznaja.
            A potem p...la cos o estetyce w innych postach.
            Zalosne.

• jamesonwhiskey Re: Krotko. 17.10.13, 18:24

> 1. To, ze ktos jest idiota i nie potrafi parkowac - no coz, zdarza sie.

a ja mysle ze notorycznego idiote trzeba oswiecic ze jest idiota
              i dzialania opisane jak najbardziej maja sens

> 4. Ja jestem zdania, ze albo sie dzwoni na tzw. Straz Miejska albo, gdy nas zab
              > lokowano, na Policje. Nie zajmuje sie zabawa we wladze.

nie rozsmieszaj mnie
              ide sobiie ulica i widze jakis koles szarpie jakiegos dziada czasem liscie czasem kopy
              mowie koles nie kop dziada , a bo on mi ukradl pieniadze
              no to ja nie kop dziada ukradl to dzwonie po psy
              w przyplywie obywatelskiej postawy dzwonie na 112 czekam jakies 10 min az ktos laskawie raczy odebrac no i mowie szarpanina tu i tu wezcie przyjedzcie bo dziad moze zle skonczyc
              no i seria pytan a kim jestem a po co dzwonie a co sie dzieje a cos
              nie wiem jak sie to skonczylo zwyzywalem tego barana co to odebral i poszedlem
              ta krotka historyjka chcialem tylko opisac zaangazowanie i chec pomocy sluzb o ktorych pisales
              ty bys zablokowany dzwonil po psy i czekam 5 godzin az sie laskawie pojawia
              ja bym nigdzie nie dzwonil tylko wrzucil bieg w przod czy w tyl i by, blokujacego przestawil
            • klemens1 Re: Krotko. 18.10.13, 16:04
              > 4. Ja jestem zdania, ze albo sie dzwoni na tzw. Straz Miejska albo, gdy nas zab
              > lokowano, na Policje. Nie zajmuje sie zabawa we wladze.

Władza też w takich przypadkach się nie zajmuje zabawą we władzę.
              Jakieś alternatywy?
    • oixio Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 19:45
      > -jaki rodzaj parkingu lubicie (równoległy, prostopadły, skośny, wydzielony lub
      > nie wydzielony z sieci ulic)

Parkingi winny być urządzane w zależności od natężenia ruchu na danej jezdni, dozwolonej prędkości i dostępnego miejsca.
      - skośny - daje możliwość najszybszego wjazdu;
      - równoległy - daje możliwość najszybszego wyjazdu przy minimalnym zajmowaniu przestrzeni;
      - prostopadły winien być zabroniony przy ruchliwych ulicach - dobrze zdaje egzamin przy uliczkach osiedlowych.

> -co was najbardziej irytuje podczas parkowania (sam parking lub błędy kierowców)
      Niebezpieczne planowanie parkingu - obserwuję stanowiska prostopadłe przy ruchliwej ulicy - cotygodniowo - rozbite klosze lamp ...

> -co sądzicie o parkingach automatycznych i czy kiedykolwiek spotkaliście się z
      > tego typu rozwiązaniem
      Nie spotkałem ;(

Parkingi winny być bezpłatne a te zbiorcze wielopoziomowe przy wjazdach do dużych miast za pozostawiony tam pojazd będą dawać nagrodę w postaci bezpłatnego biletu na komunikację zbiorową :)

Przy okazji przepisy i zasady parkowania
      • aka10 Re: Problemy z parkowaniem 16.10.13, 21:58
        www.youtube.com/watch?v=baAdEyg9HnY
    • klemens1 Re: Problemy z parkowaniem 17.10.13, 13:00
      > -co was najbardziej irytuje podczas parkowania (sam parking lub błędy kierowców
      > (mile widziane zdjęcia))

Kąty proste krawężników przy skrajnych miejscach parkingowych.
      Krawężniki powinny być zaokrąglone - w przeciwnym przypadku nie sposób zaparkować/wyjechać bez zahaczania kołem o krawężnik.
      Nawet miejsce dla inwalidy ma ten mankament:
      goo.gl/maps/F9eoi
      U kierowców wiadomo: zajmowanie więcej niż jednego miejsca.
    • 1abcabc Re: Problemy z parkowaniem 18.10.13, 14:29
      niestety jestem idealnym potwierdzeniem tezy, że kobiety nie potrafią ponoć parkować. równolegle nawet nie próbuję, chyba że jest naprawdę mnóstwo miejsca. jestem chyba jedynym kierowcą na tym forum, którego najbardziej denerwuje jego własne parkowanie.

dlatego lubię parkingi, gdzie jest dużo miejsca na manewrowanie i możliwość parkowania prostopadłego przodem. i oczywiście w miarę możliwości tylko strzeżone.
    • rraaddeekk Re: Problemy z parkowaniem 21.10.13, 21:26
      Irytuje tylko to, że muszę mieć zawsze drobne na parkometry.
      Płacenie kartą kredytową i to zbliżeniowo powinno być standardem.
      Monety w XXI wieku pozostawmy kolekcjonerom na pamiątkę.

Inna bajka, ale tak a propos autostrad i płacenia kartą.
      Obowiązkowe powinno być płacenie kartą zbliżeniowo - przecież to o wiele szybciej niż gotówką.

Do płacenia gotówką wydzielona powinna być tylko 1 bramka, do której ustawialiby się wszyscy Ci, którzy długie minuty przeliczają drobne i oczekują na resztę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka