Dodaj do ulubionych

Badania techniczne

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 07:24
Właśnie patrzę do dowodu rejestracyjnego i okazało się, że wczoraj upłynął mi
termin badań. Badania chcę zrobić w m-cu zameldowania to jest ok 150 km stąd.
Jak mnie dopadnie w drodze policja, to co mogą mi zrobić - zabrać dowód, do
wykonania badań, walnać mandat czy odholować auto?
Obserwuj wątek
    • Gość: lex Re: Badania techniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 09:46
      Gość portalu: zdziwiony napisał(a):

> Właśnie patrzę do dowodu rejestracyjnego i okazało się, że wczoraj upłynął mi
      > termin badań. Badania chcę zrobić w m-cu zameldowania to jest ok 150 km stąd.

a dlaczego tylko w miejscu zameldowania? czy tam masz zaprzyjaźnionego
      diagnostę a gdzie indziej auto przeglądu nie przejdzie? Oczywiste, że bez
      ważnego przeglądu kwalifikujesz się do przejażdżki pomocą drogową na najbliższy
      parking.
    • wichura Re: Badania techniczne 09.08.04, 10:15
      Zależy od humoru policjanta.
      a) nieoficjalnie - może Cię puścić (bo auto wydaje się saprawne, a termin minął
      tydzień temu),
      b) oficjalnie - na pewno zatrzyma dowód rejestracyjny. Powinien też dać jakiś
      skromny mandat. Teoretycznie powinien wydać Ci zaświadczenie o zatrzymaniu
      dowodu, wraz z pozwoleniem na dojazd do miejsca zamieszkania / na badania
      techniczne, o ile stan pojazdu nie budzi zastrzeżeń. Ale ponieważ większość
      sk*** z drogówki ma układy z sępami, zadzwoni po zaprzyjaźniony holownik.
      c) to wszystko małe piwo - kontrola zdarza się raz na trzy lata, mandat
      niewysoki, tylko strata czasu na odzyskiwanie dokumentu. Gorzej w razie
      kolizji - Twoje OC nie działa (!!!), AC także, a cwany ubezpieczyciel spróbuje
      nawet odmówić Ci wypłaty nawet z OC sprawcy!
      Cóż, jeśli musisz... (ceny przeglądów są ujednolicone w PL. No, chyba że
      znajomy...).
      • oka5 Re: Badania techniczne 09.08.04, 10:36
        Wichura pięknie to wyłuszczył. Moim zdaniem, przy tej odległości, ryzyko bardzo
        wzrasta. Po co kusić los? Lepiej zrobić badania na miejscu. Mam nadzieję, że
        nie masz jakiegoś trupa, który zagraża bezpieczeństwu i bez znajomości
        stempelka nie dostanie...
        • Gość: zdziwiony Re: Badania techniczne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.08.04, 11:26
          Chyba faktycznie pojade zrobić jednak te badania w najbliższej stacji.
          Dzieki
          • megas1 Re: Badania techniczne 09.08.04, 13:00
            Mnie to kiedyś spotkało na Łysej Polanie. Polski granicznik chciał dzwonic po
            policję bo badania się skończyły dwa tyg wcześniej. Było grubo po północy i
            jechaliśmy na kwatery w Żdiarze. Wtedy Słowacki granicznik zrobił coś czego
            nigdy nie zapomne: Wziął Polskiemu granicznikiowi nasze paszporty - wbił
            słowacką pieczatke i powiedział Polakowi żeby dał spokój bo "oni już na
            Słowacji są" :D

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka