Gość: maciekr IP: *.pp.com.pl 09.08.04, 17:56 chcę kupic mało awaryjne autko za ~60tys. zastanawiam się nad nissanem almerą albo mitsubishi space star. który jest lepszy? dziękuje za opinie. Link Zgłoś Obserwuj wątek
Gość: Bishop Re: almera czy space star IP: *.zabki.net.pl / *.zabki.net.pl 09.08.04, 18:58 IMHO SS jest większy i wygodniejszy. Za niższą cenę kupisz sponiewieranego na tym forum ale trwałego, dynamicznego i oszczędnego dizelka + klima w serii. Bishop Link Zgłoś
Gość: josif Re: almera czy space star IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.08.04, 00:47 Zrobiłem SS dieslem wynajętym 6400 km. po Europie. Spalił średnio 6 litrów, prękościomierz z górki potrafił pokazać prawie 220 (musiał kłamać). Mogę sobie wyobrazić człowieka, który będzie bardzo zadowolony. Ja bym tego auta za takie pieniądze nie kupił, ale nie jestem specjalnie wiarygodny, bo pewnie nigdy nie kupię nowego samochodu - wolę wyższej klasy używki. Normalnie jeżdżę 16-letnią Suprą. Wady: Źle zestopniowana skrzynia biegów (może nie potrafię używać turbodiesla) Na górskich krętych drogach ? porażka. Samochód był 3-miesięczny, a z każdę setką kilometrów czułem jak sypie się zawieszenie. Na koniec: plecy mnie bolały jeszcze 2 tygodnie po powrocie. Link Zgłoś
Gość: tadeusz Re: almera czy space star IP: *.pp.com.pl 10.08.04, 13:53 almera: -rdzewieje jak ruski czołg, bagażnik przecieka. -jest droższa od mss (przy podobnym zestawieniu wyposażenia) Link Zgłoś
Gość: maciekr Re: almera czy space star IP: *.pp.com.pl 10.08.04, 14:07 dziękuję za opinie, rzeczywiście space star jest większy od almery, zresztą bardziej mi się podoba jego sylwetka. choć opinia o niewygodnych siedzeniach trochę mnie do niego zniechęca (mam taka pracę, że musze duzo jeździć). do nissana namawia mnie teść. jeździ nim od wielu lat i bardzo go sobie chwali. ostatnio biorę pod uwagę również forda fusion - ford ma teraz świetne promocje - fusion w wersji "gold" jest autkiem świetnie wyposażonym a kosztuje około 50tys. niestety, zdaje się, że to już klasa niżej niż almera czy space star. Link Zgłoś
obudzony Re: almera czy space star 05.11.04, 14:41 zdecydowanie polecam mss.jestem posiadaczem takiego samochodu i bardzo sobie chwale super wyposażenie.1 wada- na miescie pali ok 11 litrów. na trasie ok 6.2. pozdrawiam :-) Link Zgłoś
Gość: zielarz Re: almera czy space star IP: 80.50.13.* 05.11.04, 20:42 zgadza się fusion to klasa niżej ale to szczególnie czuć na tylnej kanapie. w domu mamy fiestę na dyzlu - spalanie rewelacja: w lecie 5 l/100km, w srogie mrozy do 6 l/100. Przeglądy też chyba tanie po 20tys. - 340zł, po 40tys. - 510zł. almerę i ss uważam za nieporozumienie. auta lekko przestarzałe, z drogimi i częstymi przeglądami - co 15tys. za podobne pieniądze możesz kupić albo dość drogie w eksploatacji, ale fajne auto segmentu C np. Honda Civic - przeglądy co 20tys. w cenie ok. 800 zł i spalanie na poziomie 9l benzynki w mieście. Albo oszczędne i dość przestronne auto segemntu B (Fusion, Fiesta lub coś innego z małym dyzelkiem). Jeśli masz jakieś pytanie dotyczące fordowskiego dyzla - wal. pozdrawiam Link Zgłoś
remo29 Re: almera czy space star 05.11.04, 14:47 > chcę kupic mało awaryjne autko za ~60tys. zastanawiam się nad nissanem almerą > albo mitsubishi space star. Przymierzałem się i do tego, i do tego. O niebo lepiej wypadł space star. Almera jest wbrew pozorom ciasna i (wewnątrz) krótka. W SS siedzi się wygodnie zarówno z tyłu jak i z przodu. Nie wiem jak wyglądają dzisiaj ceny obu aut, ale parę miesięcy temu były bardzo zbliżone przy takim samym wyposażeniu. Link Zgłoś