Dodaj do ulubionych

Wideorejestratory

07.07.14, 23:43
Co to za dziwna moda nastała ostatnio? Najpierw CB radio, którego w tzw. cywilizowanych społecznościach nie uświadczysz poza kierowcami tirów, a teraz wideorejestratory. Rozumiem, że wynika to z naszej wrodzonej nieufności, a z drugiej strony cwaniactwa, ale nie dajmy się zwariować. Niejaki Miro miał rację, że Polska to dziki kraj...
Obserwuj wątek
    • kontik_71 Re: Wideorejestratory 08.07.14, 09:50
      W tych tzw "normalnych" krajach kamerki tez sa coraz czesciej uzywane. I nie ma to nic wspolnego z cwaniactwem tylko zwyczajnym zabezpieczeniem dowodow w razie ewentualnego wypadku. A te, jak wiadomo, sa wszedzie..

Skoro sam siebie uwazasz za dzikusa to wspolczuje..
      • corky1 Re: Wideorejestratory 08.07.14, 10:35
        Tak sie sklada, ze od dluzszego czasu mieszkam w tych tzw. normalnych krajach i zapewniam, ze posiadanie kamerki nie jest norma, a jedynie wzbudza zdziwienie. Polecam przeczytanie komentarzy na YouTube pod wlasnie takimi nagraniami. Ludzie maja do siebie wiecej zaufania i nie potrzebuja takich wynalazkow (np. przy zwyklej stluczce nikt nie wzywa policji, bo kazdy wozi z soba papier wystawiony przez firme ubezpieczeniowa, ktory obie strony wypelniaja i zgodnie podpisuja). W Polsce, nad czym ubolewam, niestety dominuje cwaniactwo, zwlaszcza tych z CB (na tym forum czesto mozna przeczytac jak to niektorzy sie chwala, czego to oni nie zrobili). Za krytyke nie ma co sie obrazac, po prostu chcialbym, aby ''miszczowie szosy'' pojezdzili pare lat za tzw. cywilizowana granica i nauczyli sie normalnych zachowan i uprzejmosci na drodze. I wtedy zadne kamerki nie bylyby potrzebne.
        • kontik_71 Re: Wideorejestratory 08.07.14, 10:44
          W Polsce kamerki to tez nie jest zadna norma.. Wiec pewnie nie wie, ze piszesz z kims, kto przez ponad 23 lat mieszkal poza Polska.. wiec doskonale wiem jak to "tam" wyglada i jak to jest z zaufaniem lub jego brakiem. Glupie, wredne, bezmyslne zachowania sa we wszystkich krajach i na kazdej drodze. Roznica polega na tym, ze na "Zachodzie" jest wieksza szansa bycia zlapanym i odpowiednio ukaranym. W Polsce wielu czuje sie bezkarnymi i dlatego takie a nie inne zachowania tej glupiej mniejszosci.
          • corky1 Re: Wideorejestratory 08.07.14, 10:52
            Tu w pelni sie zgadzam. Na tzw. Zachodzie w niektorych krajach norma sa kamery na kazdych wazniejszych swiatlach i tam na zoltych to kazdy sie zatrzymuje, a nie przyspiesza jak w Polsce, przez co jest wiele wypadkow. Radary sa ustawione bez znakow ostrzegajacych i w kolorze szarym, tak ze ich nie widac, a u nas swiete oburzenie. No i mandaty sa tak dotkliwe, ze wiekszosci do glowy nie przychodzi znaczne przekraczanie predkosci. A w Polsce od razu komentarze, ze to zamach na wolnosc osobista i panstwo policyjne. Zeby byla jasnosc, nie wszystko na Zachodzie jest ok, ale akurat te rozwiazania sa dobre, bo ucza (czy wymuszaja) prawdilwoe zachowania na drodze.
            • kontik_71 Re: Wideorejestratory 08.07.14, 11:25
              Dokladnie, oni jezdza spokojnie bo zostali do tego przymuszeni drastycznymi karami i permanentna kontrola. To nie ma nic wspolnego z nacja a jedynie z metoda wymuszania poszanowania dla prawa.

• jureek Re: Wideorejestratory 08.07.14, 10:54
            kontik_71 napisał:

> W Polsce kamerki to tez nie jest zadna norma.. Wiec pewnie nie wie, ze piszesz
            > z kims, kto przez ponad 23 lat mieszkal poza Polska.. wiec doskonale wiem jak t
            > o "tam" wyglada i jak to jest z zaufaniem lub jego brakiem.

Ten poziom zaufania społecznego był przedmiotem badań, z których wynika, że w Polsce jest on wyraźnie niższy, niż w krajach zachodnich. Nie ma co się pocieszać, że "tam" jest tak samo, bo tak samo nie jest.
            Jeśli chodzi o kamerki instalowane w samochodach, to najwięcej jest ich chyba w Rosji (wyszło to, gdy spadł meteoryt), natomiast w kręgu moich znajomych (z pracy, z parafii) nie znam nikogo, kto by miał taką kamerkę. Zupełnie nieznanym wynalazkiem (poza kierowcami zawodowymi) jest też CB-radio.
            • galtomone Re: Wideorejestratory 08.07.14, 11:24
              jureek napisał:

> natomiast w kręgu moich znajomych (z pr
              > acy, z parafii) nie znam nikogo, kto by miał taką kamerkę. Zupełnie nieznanym w
              > ynalazkiem (poza kierowcami zawodowymi) jest też CB-radio.

Wiec tak... kamerke ze strachu kupil wlasnie syn (bliskiej) sasiadki. Dopiero co zrobil prawo jazdy i sie boi.
              CB nie ma nikt ze znajomych.

A co do parafii to sie nie wypowiadam bo nie uzywam (miejsca magiczne przerazaja mnie tak samo jak horrory - nie lubie jak sie mnie straszy).
              • kontik_71 Re: Wideorejestratory 08.07.14, 11:28
                Ty obrzydliwy komunisto :D
                • galtomone Re: Wideorejestratory 08.07.14, 12:10
                  Przypuszaczam, ze prawdziwi komunisci nazwaliby mnie prawicowa swinia, ale niech ci bedzie :-)
                  • kontik_71 Re: Wideorejestratory 08.07.14, 12:13
                    Nie mnie.. ja, zgodnie z artykzlem, tez jestem komunista bo jesten niewierny i do tego antyklerykal :) A ksiedza lazacego za koperta, pogonilem (fakt niechcacy) psami :D Wasyl ma metode walenia z rozpedu calym cielskiem w brame co przy jego gabarytach ma niesamowite skutki na stojacych poza posesja :D Czarny spierdzielal az milo :)
                    • galtomone Re: Wideorejestratory 08.07.14, 12:18
                      Dobre :-) (nawet jek niechcacy) :-)
                      • kontik_71 Re: Wideorejestratory 08.07.14, 12:26
                        Ty sie smiej.. w zeszlym roku stalem z sasiadem za brama. Wasyl nie znosi sasiada (zadne psy go nie toleruja) i zrobil swoj popisowy numer gdy sasiad zblizyl sie za bardzo do bramy.. Powiem Ci, ze sam mialem mieszane uczucia gdy brama sie zatrzesla pod rozpedzonymi 70 kg :)
                • galtomone Baj De Łej - XM 08.07.14, 12:11
                  Dalej sie rozglądasz?
                  Poza XM coś jeszcze by Cie interesowalo?
                  • kontik_71 Re: Baj De Łej - XM 08.07.14, 12:15
                    Na razie sobie odpuszczam.. przynajmniej do momentu gdy zrobie rugi wjazd na posesje i kolo niego bedzie utwardzony teren. Przy okazji Xma zdalem sobie sprawe, ze nie mialbym go gdzie trzymac i mialbym spora zawalidroge na podworku.
            • kontik_71 Re: Wideorejestratory 08.07.14, 11:27
              Ale to jest oczywiste, ze na "zachodzie" zaufanie jest wyzsze niz w krajach bylego bloku wschodniego. Jestem przekonany, ze w samych Niemczech jest rozny poziom zaufania w zachodnich i wschodnich landach.
              Nie znam nikogo kto ma kamerke lub CB... O parafii tez sie nie bede wypowiadal bom antyklerykal :)
        • tomek854 Re: Wideorejestratory 09.07.14, 02:07
          > Tak sie sklada, ze od dluzszego czasu mieszkam w tych tzw. normalnych krajach i
          > zapewniam, ze posiadanie kamerki nie jest norma, a jedynie wzbudza zdziwienie.

Tak się składa, że ja również, od ośmiu lat, z czego większość pracuję w transporcie. I dla aut firmowych tu w UK to już sie staje normą, bo ubezpieczyciele za zainstalowane kamerki dają całkiem pokaźne zniżki!
          • corky1 Re: Wideorejestratory 09.07.14, 09:53
            Mialem na mysli osoby prywatne, nie firmy, co nie zmienia faktu, ze powoli staje sie to paranoidalne...
            • tomek854 Re: Wideorejestratory 09.07.14, 22:41
              Niektórzy ubezpieczyciele oferują zniżki także osobom prywatnym - nawet chciałem skorzystac, ale założenie porządnej kamerki (a nie przyklejanie czegoś do szyby i ciąganie kabli) wyszło by drożej niż zniżka :)
    • josner ja mam pare słów do szeryfów z kamerkami 10.07.14, 11:56
      Robicie świetną robotę przesyłając nagrania policji ale może się zdarzyć, że na wniosek strony pozwanej możecie być wezwani jako świadek do sądu. Pół biedy jeśli jest blisko...

"Fenomen" kamerek zaczął się po meteorytach w Czelabińsku. Nagle "nie dla idiotów" i inne takie zaczęły reklamować kamerki. Teraz należy wmówić ludziom, że ten sprzęt jest niezbędny do przeżycia na drodze i biznes się będzie kręcił.
      Podejrzewam, że niektórzy producenci aut sami zaczną proponować auta w wyposażone w kamerę.
    • galtomone Jakie ostatnio??? 11.07.14, 14:13
      Blind Date - 1987 r.
      Przejdz do sceny 55 min i 40 -45 s i zobacz co wisi pod lusterkiem auta :-) (Choc moze to byc do otwierania bramy garazowej...;-) )
      • kontik_71 Re: Jakie ostatnio??? 11.07.14, 14:49
        1987? To raczej mozna by sobie polaroida pod lusterkiem powiesic ewentualnie kamere napedzana sprezyna.. :) Nie te czasy i nie te technologie.. a to "ostatnio" jest tez spowodowane tym, ze takie kamerki przestaly kosztowac krocie a i jakosc nagrania jest zadawalajaca..
    • qqbek Czasami mnie korci. 11.07.14, 15:08
      Zwłaszcza po jakimś "wyczynie" mistrza prostej, którego muszę być świadkiem.
      Ale potem mi przechodzi (strasznie nie lubię lepić czegoś do szyby, a schowana kamerka to już pokaźne pieniądze - choć akurat u mnie w BMW lusterko wewnętrzne ma własne zasilanie i do niego można by ją było podpiąć bez ciągania kabli po całym samochodzie).

Czy znam kogoś, kto z kamerką jeździ?
      Trochę osób by się znalazło, ale chyba nikt kto jeździ z tym prywatnie.

Zakładam jednak, że przy obecnych cenach elektroniki znajdzie się zaraz jakaś mądrala w KE czy PE i nakaże obowiązkowe instalowanie kamerek nagrywających ostatnie momenty przed wypadkiem we wszystkich nowych autach. Tak więc nie martwcie się - za kilka lat wszyscy będziemy jeździć z kamerkami.

Myślicie, że się nabijam? Niemcy postulują to już od dwóch lat.
      • kontik_71 Re: Czasami mnie korci. 11.07.14, 15:32
        I teraz nastawienie do takich kamerek jest zalezne od sytuacji.. jesli sie jest winnym wypadku to dupa, jesli jednak jest sie ofiara i nie ma swiadkow to taki zapis jest duzo wart..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka