Dodaj do ulubionych

okulary przeciwsloneczne

IP: *.konin.sdi.tpnet.pl 07.04.02, 21:03
nie badalem tematu ale chcialem sobie jakies kupic

troche lepsze niz te za 12 PLN

ale z drugiej strony nie chce wydac tyle aksy dla nazwy aby nosic Boss'a czy
inne (nie znam nawet wlasciwych nazw)

na co zwrocic uwage przy doborze?
parametry?
czy starczy mi 200-300 PLN na jakies takie w miare porzadne???

kolezanka miala Polaroid'a, mowila ze sa super

mozecie cokolwiek doradzic i gdzie kupic? (wawa lub poznan)

pozdrowka i dzieki

Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: okulary przeciwsloneczne IP: *.acn.waw.pl 07.04.02, 22:37
      Fakt mam już drugą parę Polaroid TopGun i są super. Kupiłem je w Oświęcimiu u
      optyka o nazwie Kołder (dołożył nawet futerał). Niestety nie wiem gdzie w Wawie
      albo Poznaniu, ale szukaj w necie sklepów Polaroida.

Ps.Jak połamałem pierwszą parę jakiś czas używałem takich z CPN u, ale tylko
      kształt miały taki sam. Polaroid jest bezbłędny a kosztował pomiędzy 100 a
      200PLN nie pamiętam dokładnie.
      Adam
      • Gość: Tig Re: okulary przeciwsloneczne IP: 192.168.170.* 07.04.02, 22:53
        Ja na codzien nosze okulary korekcyjne, dosc silne, wiec uzywanie normalnych
        okularoow przeciwslonecznych nie wchodzilo w gre.

Tak wiec kupilem sobie oprawki z normalnymi skzalmi , do ktorych na magnesikach
        przyczepia sie okulary przeciwsloneczne - sa jeszcze zbyt ciemne, musze
        poczekac, az slonce je rozjasni, by jezdzic w nich samochodem...

Druga sprawa, ze nigdy nie chodzilem w takich ciemnych szklach i moze musze
        jeszcze sie przyzwyczaic....
    • Gość: AK Re: okulary przeciwsloneczne IP: 195.117.159.* 08.04.02, 07:57
      Jeżeli już chcesz wyłożyć na okulary 300 PLN, to polecam dołożyć jeszcze trochę
      i kupić okulary firmy Ray Ban. Z własnego doświadczenia, mogę powiedzieć, że
      oko czuje się w nich bardzo komfortowo. Moim zdaniem są bardziej "przejrzyste"
      niż Polaroida (mam porównanie z XOOR).

Pozdrawiam,
      AK
      • Gość: Darek Re: okulary przeciwsloneczne IP: 212.106.189.* 08.04.02, 09:18
        Nie szukaj firmowych ale spełniających warunki-boczny kąt widzenia wypełniony
        szkłem[ale mniej estetyczne-takie jak Bono nosi]to pierwszy bardzo
        ważne,następne fotochromy kryte złotem są zielone lub matowo czarne[w refleksie
        odbitym]ich reaktywność liczy się w milionowych sekundy[można prowadzić auto w
        półmroku] i oprawki lekkie teleskopowe najlepiej tytanowe.Koszt ok.od 1000zł.do
        3000zł.ale to są profesionalne do prowadzenia auta.
        • Gość: AK Re: okulary przeciwsloneczne IP: 213.192.80.* 08.04.02, 09:45
          Byłbym bardzo wdzięczny za wskazanie miejsca, ew. sieci dealerskiej, gdzie
          można takie kupić. Swego czasu "napaliłem" się na Ray Ban "Drive Series", ale
          okazało się, że na terenie Trójmiasta jest z tym problem. Zresztą, z
          przykrością mogę stwierdzić, że większość punktów sprzedaży artykułów
          optycznych wykazuje się wysokim stopniem nieprofesjonalizmu, a wręcz niewiedzy
          w tym temacie.:(

Z góry dziękuję i pozdrawiam,
          AK
    • Gość: cc Re: okulary przeciwsloneczne IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 08.04.02, 22:29
      najlepsze dla kierowców są o barwie lekko brązowej (nie za ciemne) lub
      ciemnozielonej (też bez przesady). Polaroidy z filtrami (poziomymi) są też
      niezłe do długotrwałej jazdy pod słońce. Poza tym ważne aby były w miarę lekkie
      i wygodne. Porządna firma powinna Ci wymienić na inne, jeśli stwierdzisz że są
      niewygodne.
      pozdrowienia

mąż kobiety pracującej w salonie optycznym ;-)
    • Gość: Marcel Re: okulary przeciwsloneczne IP: *.med.umich.edu 08.04.02, 23:13
      Od lat jezdze w Polaroidach i uwazam ze sa super. Nie pamietam nazwy modelu,
      ale sa to dosc duze "druciki" za ok 150 zl. Wiem, ze z Polaroidami byly i moze
      jeszcze sa problemy z przejrzystoscia w zaleznosci od kata padania promieni
      slonecznych. Problemy te pojawialy sie w tylko w niektorych egzemplazach.
      Dlatego nie kupowalbym w sieci a jedynie osobiscie u optyka.
      Acha, do Polaroidow musisz miec dobrej jakosci szybe. W przeciwnym razie
      bedziesz widzial plamy.
    • Gość: logistyk dzieki za info!!!!!!!!!!!! IP: *.zke.com.pl 12.04.02, 11:49
      juz mam wiecej info

jelsi ktos moze dorzucic more info na temat wawy i poznania pod katem salonow
      optyucznych to bede wdzieczny

pozdrowka

• Gość: malko Re: okulary przeciwsloneczne IP: *.rzeszow.sdi.tpnet.pl 12.04.02, 12:59
      Wdzięczny Ci jestem za ten wątek, bo tydzień temu kolega usiadł na mioch
      okularach nieopatrznie zostawionych na siedzeniu pasażera. Zrobiłem rozeznanie
      w internecie i w "salonach" optycznych. W połowie salonów goście nie mają
      wielkiego pojęcia i ściemniają głupoty. W dwu spotkałem dość kompetentnych
      ludzi, którzy sprawiali wrażenie wiedzących o czym mówią. Dodatkowo pokrywało
      się to z tym co przeczytałem w internecie więc chyba można im wierzyć. Oto co
      się dowiedziałem o okularach do jazdy samochodem:
      - warto kupić z polaryzacją
      - najlepiej brązowe lub żółte (odcinają niebieską składową światła podnosząc
      kontrast), zielone i szare do chodzenia po ulicy (niewielki wpływ na kolory)
      - nie warto przepłacać za police czy ray bany
      - szkła (a raczej tworzywa) pochodzą od jednego producenta (polaroid)
      - okulary ze szkłami szkalanymi - od 300pln - nie specjalnie warto

Co zauważyłem przy okazji:
      - najtańsze okulary 400UV + polaryzacja - to 55pln
      - im ładniejszy sklep to te same okulary były droższe (55, 90, 195PLN)
      - w okularach z polaryzacją nie ma specjalnego wyboru jeśli chodzi o wzornictwo
      (do 300PLN)
      - jak masz do wydania 500 pln i więcej - wzory oprawek są całkiem, całkiem

Co kupiłem i jakie są moje spostrzeżenia:
      - kupiłem okulary Vogell z dość ciemnymi szkłami szarymi za 100pln (brązowe
      były u innego optyka i kosztowały 200PLN za ten sam model)
      - wybrałem model z dużymi szkłami (teraz są modne wąskie)
      - polaryzacja daje mniejsze oślepianie w jeździe pod słońce (redukcja odblasków
      z asfaltu, z deski i szyby przedniej), dobrze widać droge przez szybe samochodu
      z przodu
      - załuje że dopiero teraz kupiłem takie okulary
      • Gość: logistyk Re: okulary przeciwsloneczne IP: *.zke.com.pl 18.04.02, 10:38
        widz,e ze masz podobna nature

badasz temat i dopiero idziesz, udajesz glupa, zbierasz info i podejmujesz decyzje

mam duzo brazpwych ciuchow, mysle o brazowych, srednich z tendencja do duzych
        (taka buzka) - tak, kupie brazowe z polaryzacja - cos co mi sie spodoba od 50 do
        300 - wiecej nie bede dawal

dzieki i pozdrowka

Gość portalu: malko napisał(a):

> Wdzięczny Ci jestem za ten wątek, bo tydzień temu kolega usiadł na mioch
        > okularach nieopatrznie zostawionych na siedzeniu pasażera. Zrobiłem rozeznanie
        > w internecie i w "salonach" optycznych. W połowie salonów goście nie mają
        > wielkiego pojęcia i ściemniają głupoty. W dwu spotkałem dość kompetentnych
        > ludzi, którzy sprawiali wrażenie wiedzących o czym mówią. Dodatkowo pokrywało
        > się to z tym co przeczytałem w internecie więc chyba można im wierzyć. Oto co
        > się dowiedziałem o okularach do jazdy samochodem:
        > - warto kupić z polaryzacją
        > - najlepiej brązowe lub żółte (odcinają niebieską składową światła podnosząc
        > kontrast), zielone i szare do chodzenia po ulicy (niewielki wpływ na kolory)
        > - nie warto przepłacać za police czy ray bany
        > - szkła (a raczej tworzywa) pochodzą od jednego producenta (polaroid)
        > - okulary ze szkłami szkalanymi - od 300pln - nie specjalnie warto
        >
        > Co zauważyłem przy okazji:
        > - najtańsze okulary 400UV + polaryzacja - to 55pln
        > - im ładniejszy sklep to te same okulary były droższe (55, 90, 195PLN)
        > - w okularach z polaryzacją nie ma specjalnego wyboru jeśli chodzi o wzornictwo
        >
        > (do 300PLN)
        > - jak masz do wydania 500 pln i więcej - wzory oprawek są całkiem, całkiem
        >
        > Co kupiłem i jakie są moje spostrzeżenia:
        > - kupiłem okulary Vogell z dość ciemnymi szkłami szarymi za 100pln (brązowe
        > były u innego optyka i kosztowały 200PLN za ten sam model)
        > - wybrałem model z dużymi szkłami (teraz są modne wąskie)
        > - polaryzacja daje mniejsze oślepianie w jeździe pod słońce (redukcja odblasków
        >
        > z asfaltu, z deski i szyby przedniej), dobrze widać droge przez szybe samochodu
        >
        > z przodu
        > - załuje że dopiero teraz kupiłem takie okulary

• Gość: logistyk Re: okulary przeciwsloneczne IP: *.sap-ag.de 24.04.02, 15:53
      ostatnio widzialem takie jakie mnie interesuja

brazowe oprawy, szkla brazowe lub zielone lub cos miedzy zoltym a brazowym

nie widzac marki zauwazylem potem, ze kosztuja PLN 500 - 700 wiec duzo

szukam takich jak opisane wyzej w cenie do 400 pln z polaryzacja

jak cos kupie to dam znac
      ostatnio bylem w Bielsko Bialej i widzialem ciekawe ale drogo

pozdrawiam!
      • Gość: Stanik Re: okulary przeciwsloneczne IP: *.pjwstk.edu.pl / 10.111.0.* 24.04.02, 15:59
        Czesc
        Ja ostatnio sobie kupilem VOGELLE (wogla - tak sie
        chyba czyta a pisowni nie jestem pewien) i jestem
        bardzo zadowolony. Maja oczywisicie polaryzacje i
        wszystko to co w tej klasie powinny miec. Szkla sa
        zielone. Dalem 260zl. Polaroidy zaczynaly sie od 160,
        przy czym roznica miedzy sklepem a sklepem na
        identycznym modelu siegala 100zl !!!! , wiec warto
        troche pochodzic. Natomiast najbardziej podobaly mi
        sie RayBan-y ale niestety 480zl to troche za duzo.
        Pozdrawiam
      • Gość: Jankes Re: okulary przeciwsloneczne IP: 5.1R2D* / 3.225.84.* 24.04.02, 20:21
        Oprocz tych rzeczy wymienionych wczesniej, warto abys zwrocil uwage na to jaki
        daka stopien przyciemnienia. W instrukcji, ktora dostajesz do okularow( kazde
        markowe powinnay ja miec) powinno byc zaznaczona klasa "sciemniania". Sa ich
        cztery -prozaicznie od 1-4. opisy poszczegolnych klas z grubsza pokazuja, gzdie
        je mozna i nalezy stosowac, ew. gdzie nie. Pisze o tym dlatego, ze klasa czwarta,
        jakkolwiek daje duzy stopien "sciemnienia", jest zaznaczona jako nie nadajaca sie
        do prowadzenia samochodu. Nie wiem dlaczego ale tak jest. Wprawdzie ja spotykam
        okulary w tej klasie rzadko, ale bywaja. Mowie spotykam, bo juz od dluzszego
        czasu szukam i jakos nie moge sobie dobrac. Nie , zebym wybrzydzal na ceny, ale
        chodzi o to jak siedza na nosie, jaki maja ksztalt i jak przez nie widac.
        Ciezko!!!!. Moze dlatego, ze porownuje je caly czas z innymi ktore mialem 3 lata
        temu i zostawilem w wynajentym samochodzie( oczywiscie w wypozyczalni potem
        stwierdzili, ze w samochodzie nic nie bylo). Byly idealne i dlatego teraz mi
        trudno znalezc nastepny ideal. Pewnie przestali je produkowa. Gdyby ktos jednak
        widzial gdzis okulary marki "ANARCHY" model "Vigillante", to bylbym dozgonnie
        wdzieczny za kontakt.
        NIe wiedzialem, ze mi taki elaborat wyjdzie. Sorrki za te osbiste rzeczy, ale
        mnie naprawde trudno jest znalezc dobre okulary p-sloneczne.
        PZDR
        Jankes

• troy-der-1 Re: okulary przeciwsloneczne 24.04.02, 22:51
          Uzywam i polecam:
          Dolce&Gabbana
          Ray Ban
          • Gość: Tomaszek tylko Polaroid IP: *.soft / 192.168.2.* 24.04.02, 23:03
            Od roku używam Polaroid i są bez porównania lepsze od Ray Banów ( w USA
            kosztują góra 60 USD). Wcześniej miałem właśnie Ray Ban i Serengeti
            (japońskie).Polaroida kupisz w Vision Express.
            Pzdr.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka