Dodaj do ulubionych

auto automat do 12 tys dla kobiety.

09.12.14, 22:05
Szukam auta do 12 tys
-pelen automat
-najlepiej 5 drzwi
-ekonomiczne

Często jeżdżę passatem w automacie i jestem zakochana. Chce kupic auto w automacie dla siebie. Auto mniejszych rozmiarów. Myślałam o c3 ale one są półautomatyczne. Jakies propozycje? Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • approved Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 09.12.14, 23:26
      12 to nie szans ma coś sensownego. 120 to możesz wymagać pełen automat, 5 drzwi i ekonomiczne. Także sięgnij głębiej do kieszeni i błagam nie mów "w automacie" tylko z automatyczną skrzynią biegów. Nie uważasz , że lepiej brzmi :)
    • do.ki Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 10.12.14, 06:45
      W tej klasie wielkości jak C3 trudno jest o ekonomiczny samochód z automatyczną skrzynią biegów, w dodatku sprzed wielu lat, bo gotówki strasznie mało.
      Na pewno znajdziesz Nissana Micrę K11 z 1998-2002 roku, wtedy były jeszcze z CVT. Jeśli nie musi być aż tak bardzo ekonomiczny, to nowsza Micra (K12) też się znajdzie, ale tam już był klasyczny automat, niezbyt udany.
      W samochodach tej wielkości nadal nie montuje się zbyt wielu automatów godnych uwagi, no chyba że w najdroższych (czytaj: niezbyt ekonomicznych) wersjach. Automatem godnym uwagi jest DSG (pomimo narzekań na tym forum), więc poszukałbym auta z taką skrzynią (Seat Ibiza, VW Polo, Skoda Fabia).
      • prawie.blondynka Kobiece auto:) 10.12.14, 10:16
        Moj Peugeot 206, trzydrzwiowy, 2002, 70 tys km, automat, sprzedalam rok temu za
        9 500 PLN. Prawie plakalam:) Teraz jezdze Honda Jazz. Usmiecham sie:) Trudno bedzie
        cos znalezc z takimi wymaganiami i takim budzetem.
        • blondynkapoznan Re: Kobiece auto:) 10.12.14, 13:32
          cena jak dla mnie nie jest niska bo ja nie potrzebuje droższego auta.Jeżdżę mało ok dziennie 20km.
          a jak się jeździ takim półautomatem? czy lepiej manual?
          u mnie wsród znajomych same vw, ople dlatego też bym chciała coś zupełnie innego.
          • trypel Re: Kobiece auto:) 10.12.14, 13:44
            1,5 roku temu szukajac auta dla exkonkubiny trafilismy na mazdę 3 ok 10 letnią z tradycyjnym automatem (chyba nawet 3 biegowym), i z benzynowym silnikiem 1.5. Gdyby nie brak abs to byśmy wzięli bo autko było w stanie idealnym, bardzo ekonomiczne w eksploatacji a jednoczesnie cena była coś koło 5-6 tys. Tyle że do mierzenia przyspieszenia na desce trzeba było zamontować kalendarz.
            • fuiio Re: Kobiece auto:) 10.12.14, 14:26
              >>do mierzenia przyspieszenia na desce trzeba było zamontować kalendarz.

To zupelnie tak samo jak ktos z 2tonowej tesli przesiada sie w porsche 911 turbo.."fajne, zgrabne...ale stoi w miejscu..."
          • do.ki Re: Kobiece auto:) 10.12.14, 17:52
            > cena jak dla mnie nie jest niska bo ja nie potrzebuje droższego auta

Auto, którego chciałaś, jest droższe.

> Jeżdżę mało ok dziennie 20km.

No to polecam Mercedesa Citaro. Seryjnie wyposażony w automat, wychodzi tanio w eksploatacji.

> u mnie wsród znajomych same vw, ople dlatego też bym chciała coś zupełnie innego.

Stąd moja propozycja: Nissan.
    • boczek150 Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 10.12.14, 17:30
      Z osobistych doświadczeń - w takiej cenie to będzie auto 10 letnie lub starsze. Bałbym się kupić z manualną skrzynią, a co dopiero automatyczną. W razie awarii znaleźć kogoś kto to naprawi, a potem jeszcze części to jak wygrać milion w totka. W rodzinie przerabiałem Grand Voyagera. Pierwsza skrzynia wytrzymała 220 tys. km. Zamiast naprawy była wstawiona inna z rozbitka przebieg nieznany. Ta wytrzymała 20 tys. i kolejna naprawa. To są automaty stosunkowo popularne jak na nasz rynek a i tak sensowny warsztat znalazłem w innym mieście a na części było ze 2 tyg. czekania. Znajoma miała z kolei Astrę mk II. Chyba z rok jeździła w trybie manual, bo nie było chętnych do naprawy. Do przemyślenia.
      • yasiaq Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 10.12.14, 21:50
        Voyager to faktycznie porazka, ostatnie miejsce we wszystkich rankingach awaryjnosci..Ja mialem jakis czas temu 20 letnie volvo 240 z automatem aisan warner i oprocz wymiany oleju nic nie musialem reperowac. Dodam, ze klimatyzacji przez 3 lata tez nie trzeba bylo nabijac jak we wspolczesnych zlomach i cala elektryka wraz z podgrzewaniem foteli tez byla bezbledna. Moja rada: nie kupowac zlomow typu voyager to okaze sie ,ze mozna jezdzic bezawaryjnie nawet 30letnimi autami (jak biedni szwedzi)
      • trypel Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 11.12.14, 07:51
        boczek150 napisał:
        w takiej cenie to będzie auto 10 letnie lub starsze.
        > Bałbym się kupić z manualną skrzynią, a co dopiero automatyczną.

mógłbyś rozszerzyć wypowiedź? :)
        zwłaszcza czego byś się bał z tą manualną skrzynią?
        • blondynkapoznan Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 11.12.14, 11:46
          po konsultacji z męzem
          pojedziemy zobaczyć citroena c2 i c3 pluriel zob jak półautomatem się jeździ.One są 3drzwiowe zbytnio nie chciałam takiego.Ale może się zakocham.
          • blondynkapoznan Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 11.12.14, 11:49
            chodzi mi po głowie jeszcze yaris w półautomacie lub Vw Vox manual.
            • frequentflyer Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 11.12.14, 14:31
              za podobne jak C2 piniondze masz rjego rówieśnika smartforfoura z automatem, całkiem sympatyczny wytwór, choć autoryzowany serwis tylko w Warszawie i gdzieś na Śląsku. Ae mechanicznie to w 60% klon Mitsu Colta, i to rozwiązuje większość problemów.
              (BTW: półautomat to automat który zmienia biegi tylko w górę, czy tylko co drugi?)
              • blondynkapoznan Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 11.12.14, 20:58
                ja muszę mieć auto na 4 miejsca bo czasami muszę dzieci muszę z przedszkola odebrać lub gdzieś z Nimi podjechać.Więc muszą dwa foteliki wejść z tyłu.
                • trypel Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 11.12.14, 21:32
                  sorry ale kocham pluriela (mamy takiego od 1,5 roku) ale fotelik z tyłu powoduje że z przodu osoba o wzroscie powyżej 150 cm musi trzymać nogi za oknem. Chyba że tylko poddupnik a nie pełny fotelik.
                  Tam z tyłu jest mniej miejsca niż w C3.
                • frequentflyer Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 12.12.14, 00:52
                  smart forfour ma czworo drzwi, rejestrowany jest na 4 lub 5 osób, nie pamiętam od czego to zależy, ale 4 miejsca są bankowo
              • dr.hayd Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 11.12.14, 22:49
                Kiedyś Fiat oferował Seicento bez pedału sprzęgła, ale biegi trzeba było zmieniać wajchą. To chyba nazywali półautomatem. Na żywo nigdy nie widziałem, to cudo występowało chyba tylko w katalogu.
                • dr.hayd Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 11.12.14, 22:51
                  Zaintrygował mnie ten "półautomat". Może ktoś rozwinąć co to takiego?
                  • fuiio Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 12.12.14, 01:23
                    Polautomat w yarisie to megaporazka i padaka. Za 12 tys najlepiej kupic auto ze skrzynia starego typu, sprawdzona, najlepiej toyotke rav4 z pierwszej serii -beda zaraz tanie bo to w UK kosztuje po 300 funtow to i tutejsze stanieja w wersji 5D albo zwykla prosta carine..kolega taka niestety juz sprzedal za 3500 zl -jezdzilo sie nia naprawde super , miala dobra klime, abs silnik 2.0 136 koni chyba nie barl oleju itd
                    • blondynkapoznan Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 12.12.14, 12:19
                      co do fotelików to na tą chwilę taki 18-36kg, i 9-18kg.Te drugi jest tych wiekszych ale na wiosne chyba zmienie na 18-36kg.
                      półautomat masz dwa pedały i takie manetki w kierownicy do zmiany biegów.Nie mam pojęcia jak się tym jeździ.
                      a w Pluriel na tylniej kanapie się nie zmieści dorosła osoba?
                      • frequentflyer Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 12.12.14, 12:57
                        manetki masz, ale jako dodatek do automatu, przydają się praktycznie tylko do wymuszenia redukcji na długich zjazdach (czyli hamowania silnikiem) bo w tych skrzyniach nie ma pozycji D3, D2 itp, poza tym są zbędne bo ten "półautomat" robi wszystko za ciebie. Kickdown w skrzyniach zautomatyzowanych działa tak jak w automatach.
                      • trypel Re: auto automat do 12 tys dla kobiety. 12.12.14, 14:09
                        Po odsunięciu przodu do końca z tylu masz mniej niż 10 cm miedzy kanapa a oparciem.
    • qqbek O/T Automat za niecałe 4 tysiące... dla kobiety!!! 12.12.14, 14:16
      Znajdziecie tutaj.
      Wybaczcie za offtop, ale jak to zobaczyłem, to nie mogłem się powstrzymać przed wklejeniem :)
      • qqbek Wybaczcie. 12.12.14, 14:17
        Piątkowe popołudnie.
        No to pojechałem po bandzie "wybaczcie za".
        Wybaczcie więc nie tylko offtop, ale też i to "za" :-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka