Dodaj do ulubionych

Pochwała Fiata Sedici

28.12.14, 19:15
Sedici mojej zony ma 6 lat 70 tys. przebiegu i dotychczs nie miało najmniejszej usterki a nie było serwisowane nawet na gwarancji.Tylko raz wymiana klocków i 3 razy wymiana oleju.
Dodam,że jeżdzi wyłącznie po mieście.
Obserwuj wątek
    • to.niemozliwe Re: Pochwała Fiata Sedici 28.12.14, 19:20
      Nie za rzadko ta wymiana oleju?
      • piotr33k2 Re: Pochwała Fiata Sedici 28.12.14, 22:25
        bo..." po miescie "nie trzeba wymieniać.
      • only_the_godfather Re: Pochwała Fiata Sedici 29.12.14, 17:38
        Jak auto ma 6 lat i 70 tys. przebiegu, a wymian było 3 to wychodziło by co 2 lata lub 20 tys km., czyli pewnie zgodnie z zaleceniami producenta. Choć ja osobiście olej wymieniam częściej niż zaleca producent.
    • fredoo Re: Pochwała Fiata Sedici 29.12.14, 08:41
      moto.pl/MotoPL/1,111276,5414038.html
      To producenci oleju nas wpędzaja w maliny podobnie jak opon itd.
      • gzesiolek Re: Pochwała Fiata Sedici 29.12.14, 10:29
        No i np. dlatego ten sam silnik w Renault psul sie statystycznie 3x czesciej niz w Nissanie, a jedyna roznica byl przebieg pomiedzy przegladami i wymiana oleju (30tys vs 15tys km)...
        Ach to lobby olejowe, nawet silniki psuja dla swojej sprawy...
        To po co w ogole wymieniasz olej, jak to mafia Ci go tylko wciska... dolewaj rzepakowego z biedronki... i tak sie zaraz w nim sadza odlozy i bedzie wtedy mial taaaaakie parametry..

Ech...
        • jamesonwhiskey Re: Pochwała Fiata Sedici 29.12.14, 11:46
          to dlatego ze "japonczyk" sie nie psuje
        • bimota Re: Pochwała Fiata Sedici 29.12.14, 16:32
          JA W DACII WYMIENALEM CO 30 TYS. I ZADNYCH PROBLEMOW Z SILNIKIEM... JEDYNIE FILTR OLEJU PRZERDZEWIAL NA WYLOT :)
    • gzesiolek Re: Pochwała Fiata Sedici 29.12.14, 10:33
      Skad wiesz, ze nie ma najmniejszej usterki, skoro nawet najdrobniejszych przegladow nie robisz... Mam nadzieje, ze choc rejestracyjne sa dokladnie zrobione...
      Po prostu nie dymi, nie halasuje i jakos jezdzi...
      Co zreszta kazde auto do 100tys km powinno zawsze robic bez najmniejszych problemow...
    • only_the_godfather Re: Pochwała Fiata Sedici 29.12.14, 17:39
      Tak na prawdę nie wiesz czy to auto nie ma usterki. Zwyczajnie nie zepsuło się jeszcze stając na drodze.
      • piotr33k2 Re: Pochwała Fiata Sedici 29.12.14, 17:50
        olej z filtrem wymienia się przynajmniej raz w roku ,to jest tak samo jak z rozrzadem przynajmniej raz na 5 lat bez przejechanego limitu kilometrów .
        • only_the_godfather Re: Pochwała Fiata Sedici 29.12.14, 18:13
          Tak tylko że w przypadku rozrządu masz w książce obsługi zapis o tym że 5 lat albo limit kilometrów. W przypadku oleju i filtrów tez jest taki zapis, a nie wiem jaki zapis jest w Fiacie ale znam auta gdzie było 30 tys. km albo 2 lata.
          • piotr33k2 Re: Pochwała Fiata Sedici 29.12.14, 23:06
            a co ty z tymi zapisami , myslisz że jak bedzie zapis np. co trzy lata olej a ty wymienisz co 1,5 roku to zrobisz gorzej dla silnika czy lepiej ? koszt wymiany oleju nie jest taki drogi i przynajmniej raz do roku kogos kogo stac na samochód musi i stac być na to . zapisy nalezy odpowiednio i zdroworozsadkowo rozumieć ,np ten o konkretnym koncernie (nie specyfikacji oleju) mozna olac bo to jest tylko zwykły komercyjny deal miedzy producentem a koncernem olejowym ,takze spokojnie z tymi zapisami .
            • poohdell Re: Pochwała Fiata Sedici 30.12.14, 09:25
              Wymiana zalezy od charakterystyki jazdy. Jesli jeździsz na ogół trasy to sobie możesz co 30 tys zmieniać. Jak w większosci miasto, to co 15 tysi. I tyle. To nawet piszą producenci w zaleceniach, można dopytac w serwisach. a nie sugerowac sie tylko albo ("bo napisali 30 tys", albo "bo napisali na forum co 10 tysi". Nie zaszkodzi zmieniac oleju nawet co 5 tysi, ale po co?
              • piotr33k2 Re: Pochwała Fiata Sedici 30.12.14, 13:38
                co 5 tys napewno nie zaszkodzi ale co 30 juz może zaszkodzić i to jest istota sprawy .
                • poohdell Re: Pochwała Fiata Sedici 30.12.14, 14:20
                  Istotą sprawy jest, że nie ma reguły mówiącej, co ile nalezy wymienić. Ani, że wymiana co 30 tys jest szkodliwa.
                  • piotr33k2 Re: Pochwała Fiata Sedici 30.12.14, 14:41
                    jest taka reguła od wielu wielu lat ,optymalna uniwersalna i bezpieczna bez wzgledu na rodzaj oleju firme itd itp. ,co 10 tys lub raz do roku .
                    • gzesiolek Re: Pochwała Fiata Sedici 30.12.14, 16:34
                      A dlaczego 10tys, a nie 15tys km?

Ja mam zasade co 20tys km lub raz do roku (u mnie prywatnie to od pewnego czasu rownowazne) i jakos silniki zawsze igielki...

Masz swoja zasade ok... sprawdza sie... ciesze sie... ale dlaczego chcesz ja narzucac innym?
                      • piotr33k2 Re: Pochwała Fiata Sedici 30.12.14, 17:57
                        idz do mechanika i sie zapytaj dlaczego, he he .mozesz sobie i wymieniać i co 30 tys tylko że tym co wymieniałes 10- 15 tys zrobisz i ponad 300 tys a tym co wymienialęs co 40 tys nie wiem czy nawet 150 tys przejedziesz bez remontu . nie ma takiego fachowca praktyka od silników który ci powie że to bez znaczenia dla żywotnosci silnika .
                        • only_the_godfather Re: Pochwała Fiata Sedici 30.12.14, 19:06
                          Ale że co ten twój mechanik jakiś doświadczenia robił czy co? Czy kolejna prawda objawiona jakiegoś Mietka czy innego Zdziśka? Wymieniasz co 10 tys lub raz do roku?OK fajnie, ale nie zmuszaj do tego innych. Ja wymieniem co 15 tys lub raz do roku, co w moim przypadku oznacza że przynajmniej raz w roku mam świeży olej. Ale jak ktoś trzyma się zapisów producenta?Czemu nie, pasek rozrządu tez wymieniasz częściej niż zaleca producent?
                          • piotr33k2 Re: Pochwała Fiata Sedici 30.12.14, 23:33
                            co 15 tys ok jest w normie , ale sprawdz sobie nawet wszelkie poradniki i literature kiedy wymieniać olej i nie bądz madrzejszy od wszystkich fachowych praktyków ,ogólnie kazdy mówi to samo tzn. nie wymieniac jak zalecaja co niektórzy producenci po 30 -40 tys tylko co najmniej o polowe skrócic ten okres ,a najwieksze bezawaryjne przebiegi robia silniki oprócz konkretnych marek te które regularnie wymieniaja olej co 10-15 tys lub raz do roku .
                            • piotr33k2 Re: Pochwała Fiata Sedici 30.12.14, 23:44
                              co do rozrzadu to drugą wymiane tez skracam do 60-8o tys albo piec lat dalej . i tego bede sie trzymał , he he. a tak w ogóle to ty myslisz że jesteś madrzejszy od tego pana mietka czy zdziska ? oni zeby na tym zjedli a ty tylko liżesz lizaka . co do tych co to mówią że wymieniaja co 30 tys i silnik igła , no tak pali i jedzie to dla nich juz jest igła, he he.
                              • 4slash Re: Pochwała Fiata Sedici 31.12.14, 09:55
                                Przejeżdżając 50-60 k km rocznie nie wyobrażam sobie wymiany co 3 miesiące co 15 k km. Mój olej po 30 k km eksploatowany tak, że po nagrzaniu auto przejeżdża 100-800 km głównie w trasie ma parametry na pewno lepsze od tego, który ciagle jeździł niedogrzany, stał w korkach, był wiele razy dziennie odpalany na zimno i przejechał w ciągu roku 15 k km i ma podobną liczbę roboczogodzin bo moja średnia prędkość to 50-60 km/h, a auta użytkowanego w mieście 20-30 km/h.
                                • poohdell Re: Pochwała Fiata Sedici 31.12.14, 10:37
                                  To tez i w serwisie mi jasno powiedzieli. I tak samo twierdzi producent. I sam zaleca skracanie interwału wymiany przy jeździe glownie miejskiej. Ale nie ma żadnego dowodu, że trzeba co 10 tysi.
                        • gzesiolek Re: Pochwała Fiata Sedici 01.01.15, 20:02
                          Ale dlaczego wyskakujesz z 40tys km? To napisz od razu 100tys w porownaniu z ta liczba Twoja zasada 10tys bedzie sie wydawac jeszcze bardziej sluszna...
                          Ale ja pisalem, ze osobiscie mam zasade 20tys km lub co rok i sie ona sprawdza i nie rozumiem dlaczego mialbym sie jej nie trzymac, skoro jest to zgodne z zaleceniami producenta...
                          Ale wlasnie jedno moje auto zrobilo ponad 300tys km i silnik byl igielka w pelnoletnim jak wreszcie poszlo dalej a nie tylko w rodzinie...
                          Drugie ma prawie 120tys km i tez bezproblemowo...
                          Ot wymieniam raz do roku byle by nie przekroczyc 20tys km... czasem jest to 15tys, czasem 20tys km... ale pelny syntetyk kupowany samemu z pewnego zrodla... a nie niewiadomo co z beczki...

• fredoo Re: Pochwała Fiata Sedici 31.12.14, 13:11
      Tym, którzy nie przeczytali załączonego linku wyjaśniam. Jakiś ekspert twierdzi,że olej staje sie tym lepszy im dłużej jest elsploatowany. Próby wykazały że nawet 350 tys. bez wymiany nie jest zbyt dużo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka