Dodaj do ulubionych

Czy zauważyliście

07.01.15, 11:40
Kiedyś kolega mówił mi, że jak jedzie z Warszawy do Zakopanego to zuzycie paliwa wychodzi mu o litr więcej niż z powrotem. Ja się śmiałem i tłumaczyłem mu że to oczywiste bo Zakopane lezy wyżej niż Warszawa. Teraz zauważyłem że kolejny raz mam to samo na trasie Warszawa Szczyrk. Szczyrk też wyżej a wczoraj była piekna pogoda na narty.
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Czy zauważyliście 07.01.15, 12:24
      Popatrz na mape fizyczna.
      I Zakopane i Szczyrk leza na podobnej wysokosci,
      jesli dobrze pamietam.
    • carnivore69 Re: Czy zauważyliście 07.01.15, 14:47
      Czyli jeden litr na jakies 150 m wysokosci?

Predzej obstrawialby wersje, ze gdy slonce swieci w oczy, trudniej optymalizowac predkosc i - w efekcie - zuzycie paliwa.

Pzdr.

• jeepwdyzlu Re: Czy zauważyliście 07.01.15, 15:02
      idąc tym tropem do Berlina spalisz więcej niż z powrotem
      bo wiatr w oczy wieje :-)
      jeep
    • liczbynieklamia Re: Czy zauważyliście 07.01.15, 15:26
      Samochód z pasażerami - 1500kg, siła wymagana do podnoszenia - jakieś 15000N.
      Dystans do podniesienia - ok. 700 metrów. Energia - 10.5MJ. Różnica energii w obie strony - ok. 21MJ, nie uwzględniając strat i sprawności. W litrze benzyny jest ok. 32MJ. Więc różnica przynajmniej litra-dwóch być musi.
      • jeepwdyzlu Re: Czy zauważyliście 07.01.15, 16:26
        litr na 1000 km
        nie do zauważenia.....
        jeep
        • jeepwdyzlu Re: Czy zauważyliście 07.01.15, 16:27
          czy 500
          0,2 na 100 km
          Aż tak dokładnie sprawdzacie spalanie????
          jeep
      • carnivore69 32MJ 07.01.15, 17:20
        Biorac pod uwage sprawnosc silnika (i inne straty), rzeczywiscie ten litr na setke wiecej do Zakopca moze wyjsc.

Pzdr.
        • jeepwdyzlu Re: 32MJ 09.01.15, 11:14
          rzeczywiscie ten litr na setke wiecej do Zakopca moze wyjsc.
          ---------
          nie może
          różnice są minimalne na tej trasie (to nie wulkan na Teneryfie)
          j
          • carnivore69 Re: 32MJ 09.01.15, 11:54
            Zakladajac, ze "wyciskasz" w calosci owe 32MJ z litra, roznica na trasie do i z to rzeczywiscie jakies zaniedbywalne 0.66 litra. Ale zakladajac, ze sprawnosc ukladu to np. 25%, masz juz 2.64 litra, co daje jakies 0.6l/100km.

Pzdr.
          • gzesiolek Re: 32MJ 09.01.15, 18:11
            Nie bierzesz pod uwage samego uksztaltowania trasy i dlugosci np. podjazdow/zjazdow... a to ma wieksze znaczenie dla spalania niz sama roznica wysokosci... a Zakopianka juz tak ma, ze plynniejsze zjazdy (bez swiatel i przeszkadzaczy) sa raczej w strone grodu Kraka...
            Krakow-Zakopane - przy plynnym ruchu (czasem sie zdarza) Lancer spala mi o ok. 1l/100km wiecej niz w drodze powrotnej... wielokrotnie potwierdzane i jest to dostrzegalne i na komputerze i przy dystrybutorze...
            • macgregor-72 Re: 32MJ 10.01.15, 18:20
              Myślę, że większy wpływ na spalanie ma kierunek wiatru a generalnie wieje z zachodu a ostatnio z południowego zachodu, więc do Szczyrku i Zakopanego to oprócz, że pod górkę to mamy pod wiatr.
              • gzesiolek Re: 32MJ 10.01.15, 18:50
                Na zachod? Z Krakowa? Do Zakopca?
                Siakies inne mapy mam ;)
                • macgregor-72 Re: 32MJ 10.01.15, 19:49
                  Z Warszawy do Zakopca lub Szczyrku - południowy zachód.
                  • gzesiolek Re: 32MJ 10.01.15, 22:28
                    tez mocno naciagane... nawet jak jedziesz gierkowka... no ale przyjmijmy, ze rzeczywiscie na Szczyrk masz wiecej jazdy na zachod... niz na wschod...
                    • gzesiolek Re: 32MJ 10.01.15, 22:31
                      no i na Szczyrk z Krakowa tez oczywiscie pomykasz na zachod...

Ale nie wyjasnia to oszczednosci jakie mam na trasie powrotnej w stosunku do Krakow Zakopane (ew. Bialka Tatrzanska, Bukowina, Zawoja)
    • 4slash Re: Czy zauważyliście 09.01.15, 10:03
      Kiedyś już pisałem o tym.
      Podczas wakacji na Teneryfie wypożyczyliśmy VW Polo 1,2 TSI na 3 doby.
      Podczas wycieczki na wulkan El Teide zauważyłem zużycie paliwa wg komputera:
      trasa na wulkan średnio 12,0 l/100 km (początek trasy 0 mnpm, koniec trasy 2600 mnpm, trasa 30 km
      trasa z powrotem średnio 4,0 l/100 km (powrót inną, dłuższą trasą ok 80 km z 2600 mnpm do 0 mnpm)
      średnie zużycie na dystansie 700-800 km wyszło 6,0 l/100 km (4 osoby + podręczne bagaże na wycieczki)
      • nazimno Re: Czy zauważyliście 09.01.15, 12:05
        Zuzycie paliwa zalezy rowniez od wysokosci
        npm, na ktorej pracuje silnik, nawet gdy pojazd jedzie po poziomym odcinku, ze wzgledu na cisnienie powietrza.

Opor aerodynamiczny na wysokosci 2000 m jest
        rowniez inny, gdy juz bawimy sie w analizy.

Czynniki sa "rozniaste" i nie mozna o nich zapominac. To tak na marginesie.
      • 4slash Re: Czy zauważyliście 09.01.15, 12:36
        Wg moich obserwacji przykładowe Polo na 30 km spalało ok. 1,8 l paliwa. (6 l/100
        km)
        Wjazd 30 km na wysokość 2600 mnpm to zużycie 3,6 l (12 l/100 km)
        Pokonanie różnicy wysokości spowodowało dodatkowe zużycie paliwa o 1,8 l.
        Duży wpływ ma oczywiście ciśnienie powietrza, wiatr no i konkretny silnik.
        Powyżej 2000 mnpm Corsy i Fiaty 500 z silnikami wolnossącymi po prosu nie jechały (a podjazdy na prawdę strome i dużo serpentyn z redukcja do 2 a nawet 1 biegu.
        W 1,2 TSI też odczuwałem sporą utratę mocy.
        Podobną przygodę lecz na niższe wysokości miałem w Czarnogórze tj. wjazd z 0 mnpm (wybrzeże Adriatyku św. Stefan) na szczyt Jezerski do mauzoleum Niegosza w Czarnogórze w rezerwacie Lovcen na wysokość 1600 mnpm (ok. 30 km trasy) wtedy nie sprawdzałem zużycia z powodu braku na wyposażeniu auta komputera pokładowego
        • nazimno Re: Czy zauważyliście 09.01.15, 13:08
          Polecam droge na Furkapass.
          • misiaczek1281 Re: Czy zauważyliście 09.01.15, 19:41
            jadąc z górki ze zgaszonym silnikiem auto nie pali nic :) 0 l / 100 km :)
            Serio... w terenie pagórkowatym na odcinku 50 km przejechałem tak 10 km.... spalanie mniejsze o 20%.
            Ps. To metoda tylko dla mistrzów kierownicy i królów szos takich jak ja ....nie próbujcie tego sami :)
            • wsk175 Re: Czy zauważyliście 09.01.15, 19:55
              Misiek zamknij twarz.
              Znasz się jedynie na masturbowaniu w polo, w terenie pagórkowatym
            • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Czy zauważyliście 09.01.15, 20:29
              Misiaczek, były już na tym forum bodajże dwa wątki, w których smęciłeś te swoje farmazony i wykazano jak debilny jest pomysł takiego prowadzenia auta. Ludzie, którzy się znają na jeździe samochodem albo czytają forum regularnie wiedzą jakim :króle szos" jesteś i będą olewać te wypociny.

Ale załóżmy sytuację, że jakiś zielony kierowca wbija na google temat jazda na zgaszonym silniku i wyszukiwarka wyrzuca mu twoje "porady". Jeżeli będzie na tyle głupi, że w nie uwierzy (a wierz mi idiotów nie brakuje) i zacznie uprawiać taki styl jazdy to będzie tykającą bombą, może zabić siebie i innych.

Mam nadzieję, że powyższy przykład zilustruje ci powiedzenie "słowa też mogą zabijać" i zrozumiesz, że czym innym jest ględzić o wyższości 11-letniego polo z odzysku, a czym innym jest zachęcać do skrajnie głupiej i niebezpiecznej jazdy.
              • samspade Re: Czy zauważyliście 09.01.15, 20:37
                Nasuwa sie jedno pytanie.
                Jak to mozliwe ze osoba majaca pj gugluje fraze jazda przy wylaczonym silniku?
                Taka osoba jest tykajaca bomba niezaleznie od tego czy uwierzy w zart misiaczka.
                • wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Czy zauważyliście 10.01.15, 20:04
                  samspade napisał:

> Nasuwa sie jedno pytanie.
                  > Jak to mozliwe ze osoba majaca pj gugluje fraze jazda przy wylaczonym silniku?
                  > Taka osoba jest tykajaca bomba niezaleznie od tego czy uwierzy w zart misiaczka

Jak widać chociażby po często zamieszczanych na forum filmikach, idiotów posiadających prawo jazdy nigdy nie brakuje. Taki głupek jest sam w sobie niebezpieczny, a jeśli naczyta się debilnych rad to jest groźny podwójnie, bo taki osobnik zwykł je przyjmowac bezrefleksyjnie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka