nazimno 03.03.15, 17:21 www.heise.de/autos/artikel/Die-30-wertstabilsten-Automarken-Resteschaetzung-2535233.html?view=bildergalerie Link Zgłoś Obserwuj wątek
liczbynieklamia Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 03.03.15, 17:56 Dla nieznających niemieckiego warto dodać, że wyniki są znormalizowane do pierwszego miejsca (co jest moim zdaniem kompletnie bez sensu). Wyniki nieco zaskakują - choćby wysokie miejsca Dacii, Jeepa i Porsche, a także niskie Opla czy Forda. Link Zgłoś
darmowy1 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 03.03.15, 22:37 Po 3 latach sprzedają desperaci mający dość padliny. Jak leciała gwarancja, to auto gniło w serwisie, gdzie jedno naprawili a drugie popsuli. Link Zgłoś
to.niemozliwe Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 06.03.15, 07:57 Zestawienie jest bardzo ciekawe. Wynika z niego, że po 3 latach wycena rynkowa samochodów używanych jest znacząco różna w stosunku od ich cen początkowych (nowych). To jest zgodne z intuicją. Akurat wycena używanego jest rynkowa, a nowego zawsze cena jest regulowana, w pewnym zakresie, przez producenta. Jeśli chce się kupić nowe Porsche, to tylko u producenta - u każdego innego nowego nie będzie. Czyli jest asymetria rynkowa. I teraz, jeśli najmniej tracą na wartości takie marki, jak Porsche, czy Dacia, to by oznaczało, że ich cena początkowa ustalona przez producentów jest...za niska. :-) I że rynek wycenia je lepiej niż sami producenci. Na drugim końcu jest Chevrolet i Smart i Opel. To z kolei znaczyłoby, że marketing dla tych marek jest bardzo skuteczny, a cena nowego - nieco wygórowana. > Wyniki nieco zaskakują - choćby wysokie miejsca Dacii, Jeepa i Porsche, a także > niskie Opla czy Forda. TO nie jest aż tak zaskakujące, jeśli zastanowić się jak ludzie wyceniają auta używane. Jest to także ranking zadowolenia klienta z marki. Jak popatrzeć na umowną punktację zadowolenia z posiadani danego auta, to i Porsche i np. Dacia Duster są wysoko oceniane, a Renault, czy Opel zdecydowanie niżej. Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 08.03.15, 10:33 Zestawienie to nie uwzględnia jednej rzeczy - przebiegów. U Niemców cena bardziej zależy od przebiegu niż roku produkcji. Jeśli tak na to spojrzymy, to na czele rankingu mamy samochody, które są mało jeżdżone, a na dole - te mocno eksploatowane (głównie flotowe). Link Zgłoś
wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 03.03.15, 22:53 Auta 3-letnie na rynek dostarczają głownie floty i firmy leasingowe, które najczęściej kupują popularne samochody klasy kompakt, stąd spora podaż Fordów czy Opli, co musi wpływać na ich spadek wartości. Żaden prywatny nabywca nie sprzeda auta po 3 latach od zakupu, chyba że trafił na felerny egzemplarz i chce się pozbyć złoma nawet ze stratą. Link Zgłoś
wt.opek Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 07:29 No jak to, na forach pełno takich" "nowy traci po roku 40%, a ja kupuję co dwa lata roczną zadbaną igiełkę" :D Link Zgłoś
loyezoo Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 08:58 Znam wiele osób,które zmieniają auta co 2-3 lata.Ba,jedna znajoma to nawet "kosmiczne" przebiegi robi,rzędu....3-4tys.km rocznie.Ma kasę i ma w d...ie. U mojego znajomego na komisie,kilka, czasem kilkanaście aut, jest jeszcze na gwarancji i są od osób prywatnych,nie firm.Z tych co ostatnio zapamiętałem Skoda Roomster,Volvo S60,Renault Fluence. Link Zgłoś
trypel Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 10:15 Mój teść tak robi 3 lata 50 tys I nowy A stary jeszcze zostawia w rozliczeniu czyli już w ogóle traci na tym więcej niż Misiaczek widział w życiu 😄 Link Zgłoś
loyezoo Re: To jest nieekologicznie. 04.03.15, 10:54 Znajoma o której wspomniałem,sprzedała 5 letnie Volvo S80 z przebiegiem...20tys.Miała je 5 lat tylko dlatego,że czekała na nowy model:) Więc co to za przebieg?:)) biorąc jeszcze pod uwagę,że silnik 4,4b V8. Link Zgłoś
nazimno ... w koncu, co mnie obchodzi, co ludzie robia 04.03.15, 10:59 z kasa. To problem w ich czaszkach. Kazdy ma taka czaszke, jaka mu natura do szyi przyczepila. I tak czacha jest niewymienna. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 11:59 Czym różni się zadbane używane auto od nowego? Ceną połowę niższą :) ...bo zazwyczaj stan jest dobry tu i tu:) ba....nawet znalazlem polówkę z 2007 r z przebiegiem 59 000km....Polo Link Zgłoś
schweppes1 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 12:22 Przede wszystkim brakiem gwarancji. Oprócz tego różni się przestarzałą konstrukcją, jest zwykle ciaśniejszy, mniej komfortowy, gorzej wyposażony, mniej ekonomiczny, słabszy i brzydszy. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 14:06 schweppes1 napisał: > Przede wszystkim brakiem gwarancji. Oprócz tego różni się przestarzałą konstruk > cją, jest zwykle ciaśniejszy, mniej komfortowy, gorzej wyposażony, mniej ekonom > iczny, słabszy i brzydszy. gwarancja to chwyt marketingowy... konstrukcja przestarzała? bo "nowe to nowe"?:) mi sie podoba starszy design...o ile ciaśniejszy? 2 cm?:)używany komfortowy jest....to utrata wartości nowego auta 50% w 4 lata jest niekomfortowa:) Najbardziej mnie rozśmieszył argument:że używany jest "mniej ekonomiczny"..za to utrata wartości nowego auta + drogi serwis są bardzo "ekonomiczne":)?... a "brzydszy"? kwestia gustu a o gustach się nie dyskutuje...mnie kłują nowoczesne sylwetki aut:) Niektóre nowe auta wyglądają jak UFO:) haha Link Zgłoś
wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 14:52 misiaczek, nasz drogi pluszowy kolego, temat utraty wartości nowego auta, był już przez ciebie wałkowany tyle razy, że każdy z tu obecnych zna doskonale twój pogląd na tą kwestię. I każdy umieścił go dokładnie w tym samym miejscu ciała, trochę poniżej pleców. Także odpuść temat. Link Zgłoś
klemens1 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 17:14 Utrata 20% w ciągu 8 lat jest komfortowa - a tyle się traci na nowym w porównaniu do 4-letniej używki. Oczywiście pod warunkiem, że dwukrotny zakup używki zakończy się nabyciem idealnego, bezawaryjnego i bezwypadkowego auta. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 20:44 W porównaniu do 8 letniej używki nowe traci więcej niż 20% :) 8 letnie auto traci 2 tysiące na rok a nowe 50% w 4 lata czyli 25 000 zł : 4 = 7 tys.zł rocznie. A 2 i 7 to wcale nie jest 20% więcej tylko ponad 300% więcej haha :) Link Zgłoś
klemens1 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 05.03.15, 15:14 misiaczek1281 napisał: > W porównaniu do 8 letniej używki nowe traci więcej niż 20% :) Oczywiście, ale ty przedstawiasz zawsze jako alternatywę nowego - 4-latka. A wtedy nowy traci 20%. Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 06.03.15, 09:56 klemens1 napisał: > misiaczek1281 napisał: > > > W porównaniu do 8 letniej używki nowe traci więcej niż 20% :) > > Oczywiście, ale ty przedstawiasz zawsze jako alternatywę nowego - 4-latka. > A wtedy nowy traci 20%. > Tak, bo dla mnie liczy się stan a nie wiek....a cena zależy od wieku...jeśli mam 8 latka w super stanie daję przykład 8 latka Link Zgłoś
klemens1 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 06.03.15, 12:08 misiaczek1281 napisał: > Tak, bo dla mnie liczy się stan a nie wiek....a cena zależy od wieku...jeśli ma > m 8 latka w super stanie daję przykład 8 latka Ale ja wyraźnie odpowiadałem na przykład związany z 4-latkiem. Którego to przykładu głupotę wskazuję ci już nie po raz pierwszy. Link Zgłoś
gzesiolek Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 05.03.15, 01:07 Ale spojrzales na zalinkowany artykul? Bo z niego wynika, ze az tak strasznie te auta przeceniane nie sa... Link Zgłoś
tbernard Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 11:12 > Znam wiele osób,które zmieniają auta co 2-3 lata.Ba,jedna znajoma to nawet "kos > miczne" przebiegi robi,rzędu....3-4tys.km rocznie.Ma kasę i ma w d...ie. No to masz fajowo, bo za rozsądną cenę możesz coś pewnego upolować okazyjnie. Większość skazana jest na "okazje" po dziadku z Niemiec, co tylko do kościoła. > U mojego znajomego na komisie,kilka, czasem kilkanaście aut, jest jeszcze na gwarancji i są od osób prywatnych,nie firm. Znajomy z komisu, to okazje wybierze dla siebie, rodziny i dobrych znajomych, a postronnym będzie wciskał "okazje" po dziadku. Nie twierdzę, że wszystkie te dla ogółu (po dziadku) to celowo wciskany szmelc, ale na pewno obarczone znacznie większym ryzykiem z punktu widzenia kupującego. Dla jednych akceptowalnym dla innych nie. Link Zgłoś
wt.opek Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 11:36 tjaaa, forumow opowieści z mchu i paproci "znajomy" z komisem i autami na gwarancji gdzie takie cuda? Link Zgłoś
loyezoo Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 15:29 Nie interesuje mnie,czy w/g ciebie to są opowieści.Podałem konkretne przykłady 3 aut,które ostatnio u niego widziałem.Żadne z tych 3 nie miało 2 lat i były na gwarancji. Gdzie takie cuda? Wujek google niech ci podpowie,ja spamował nie będę i reklamy tez nie będę robił. Link Zgłoś
loyezoo Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 15:25 Wiesz,prowadzi komis 24 lata.Raczej ciężko sprzedawać rodzinie i znajomym,non stop samochody:) Link Zgłoś
wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 14:49 Są i osoby co nowy samochód zmieniają pewnie po roku użytkowania. Ich pieniądze, ich prawo nam nić do tego. Jednak typowy prywatny nabywca trzyma auto nieco dłużej niż 3 lata, chyba że poprawiły mu się dochody i chce kupić coś lepszego albo w drugą stronę przycisnęła go biega i musi sprzedawać. Link Zgłoś
carnivore69 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 17:20 "Żaden prywatny nabywca nie sprzeda" nie jest rownowazne z "typowy prywatny nabywca trzyma". Z racji wykonywanego zawodu, takie niuanse panu raczej nie umykaja ;-) Pzdr. Link Zgłoś
wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 17:48 Słusznie trzeba być precyzyjnym, na przyszłość się poprawię :) Link Zgłoś
schweppes1 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 12:20 Bzdury. Ludzie zamożni raczej nie trzymają samochodu dłużej niż 3-4 lata, bo jak wyjdzie nowy model to stary od razu wydaje się archaiczny i napalają się na nowy. No i po 3-4 latach samochód się zwyczajnie nudzi. Link Zgłoś
schweppes1 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 12:25 PS. Żeby nie było, znam takie 3 rodziny, i żaden nowy samochód nie zagrzeje tam miejsca dłużej niż 4 lata. W ich firmach również. Link Zgłoś
wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 14:53 Nie wątpię, że masz takich znajomych, ale są oni raczej wyjątkiem niż regułą. Link Zgłoś
schweppes1 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 15:22 No to jest akurat logiczne i nie trzeba o tym pisać. Link Zgłoś
citizenwhite Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 16:49 wstrzasniety_nie_zmieszany napisał(a): > Żaden prywatny nabywca nie sprzeda auta po 3 latach od zakupu, chyba że trafił > na felerny egzemplarz i chce się pozbyć złoma nawet ze stratą. Co ty powiesz? A ja zamierzam sprzedac... wiesz, zeby dla kaprysu kupic nowe, ktorym tez pojezdze 3 lata... Link Zgłoś
wstrzasniety_nie_zmieszany Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 17:50 chodzi ci o coś konkretnie czy zły dzień w robocie się trafił. Link Zgłoś
citizenwhite Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 08.03.15, 03:29 wstrzasniety_nie_zmieszany napisał(a): > chodzi ci o coś konkretnie czy zły dzień w robocie się trafił. O takie uogolnianie w sumie, dzien w robocie mialem niezly, ale faktycznie, chyba troche irytacja wziela gore, no offence;) Link Zgłoś
schweppes1 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 19:09 Jakbym zarabiał >20k miesięcznie, to bym też nie trzymał nowego samochodu dłużej niż 3, może 4 lata. Po prostu się nudzi i wychodzą nowe, lepsze modele. Link Zgłoś
ahimsaboy Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 09.03.15, 04:01 " Po prostu się nudzi i wychodzą nowe, lepsze modele" biznes.newsweek.pl/wspolczesne-samochody-to-gorsche-auta,62016,1,1.html www.biztok.pl/moto/nowe-technologie-powoduja-spadek-niezawododnosci-najnowszych-samochodow_a11765 wyborcza.biz/pieniadzeekstra/1,136515,15490839,Dlaczego_samochody_psuja_sie_tak_szybko___Pieniadze.html Link Zgłoś
tbernard Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 04.03.15, 19:49 > Co ty powiesz? A ja zamierzam sprzedac... wiesz, zeby dla kaprysu kupic nowe, k > torym tez pojezdze 3 lata... O ile nie pitolisz, to znaczy, że jesteś w gronie może 10% najzamożniejszych rodaków. Bo zakładam, że te nowe co 3 lata to nie Panda lub coś z równoważnej półki. Jeśli faktycznie tak zamożny jesteś, to gratuluję i bardzo popieram Twoje podejście, bo dzięki Tobie inni mniej zamożni mogą całkiem fajową brykę nabyć na którą musieli by się mocno nadszarpywać w salonie lub wręcz nie było by ich stać. Tym niemniej większość osób które nabyło auto nowe (nie na firmę) i które sprawuje się dobrze to trzyma nieco dłużej. Podejrzewam, że średnio 5-6 lat. Link Zgłoś
citizenwhite Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 08.03.15, 03:37 tbernard napisał: > O ile nie pitolisz, to znaczy, że jesteś w gronie może 10% najzamożniejszych ro > daków. Bo zakładam, że te nowe co 3 lata to nie Panda lub coś z równoważnej pół > ki. Jeśli faktycznie tak zamożny jesteś, to gratuluję i bardzo popieram Twoje p > odejście, bo dzięki Tobie inni mniej zamożni mogą całkiem fajową brykę nabyć na > którą musieli by się mocno nadszarpywać w salonie lub wręcz nie było by ich st > ać. > Tym niemniej większość osób które nabyło auto nowe (nie na firmę) i które spraw > uje się dobrze to trzyma nieco dłużej. Podejrzewam, że średnio 5-6 lat. Niby czemu mialbym pitolic, co bym na tym zyskal?:) Patrze na to tak - kupuje auto warte wywolawczo 80 tysiecy, po targach, promocjach, rabatach i innych obnizkach place za nie 70. Po 3 latach sprzedajac je prywatnemu nabywcy ktory kupuje dla siebie (bo wiadomo, komis, salon jesli zostawiasz w rozliczeniu itp zechce zarobic wiec zaproponuje odpowiednio mniej) wezme powiedzmy 50 tys. Wiem wiem, juz slysze tych ktorzy mowia, ze na allegro chodza po 30 takie same:D Ale mnie nie interesuje deal z milosnikami ulepow, ja juz mam kolejke chetnych, oczywiscie przy zalozeniu, ze fury nie skasuje, nie bedzie miala przygod, przejade nia te 50 tysia itp. Dokladam 20 i znow mam nowe. Utrata 20 tysiecy, ktora misiaczka przyprawia o palpitacje, jest dla mnie akceptowalna. Czemu mialbym jezdzic starym autem? Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 06.03.15, 10:00 citizenwhite napisał(a): > wstrzasniety_nie_zmieszany napisał(a): > > > Żaden prywatny nabywca nie sprzeda auta po 3 latach od zakupu, chyba że t > rafił > > na felerny egzemplarz i chce się pozbyć złoma nawet ze stratą. > > Co ty powiesz? A ja zamierzam sprzedac... wiesz, zeby dla kaprysu kupic nowe, k > torym tez pojezdze 3 lata... to daj znać za 3 lata jak będziesz sprzedawał...jakiś miś się ucieszy i kupi za pół ceny nowego:) Link Zgłoś
gzesiolek Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 05.03.15, 01:05 Abstrahujac od marek... Srednia wartosc auta z tego rankingu jest powyzej 80%... Czyli 3latki traca w Niemczech srednio 20%... Jak to sie ma do naszego rynku gdzie auto wyjezdzajac z salonu traci podobno 20-30%... a po 3latach to 40-50% jak nic... I to wlasnie sprowadzone z Niemiec traca wiecej niz te z polskich salonow... Kolejny dowod na uczciwosc sprowadzajacych... Link Zgłoś
gzesiolek Re: Jak samochody traca na wartosci po 3 latach 05.03.15, 01:09 Ok, moj niemiecki kuleje... Czyli niewiadomo ile traca... wiadomo, ze w stosunku do innych marek mniej lub wiecej? A sa gdzie wyniki jak do tego doszli? Link Zgłoś
misiaczek1281 wyliczanka 05.03.15, 09:42 Policzmy w przybliżeniu różnicę między stratą mojego używanego a nowego Polo.... Moje używane Polo w 3 lata straciło na wartości 4 tys.zł. Gdybym kupił nowe to bym stracił w tym czasie na wartości 20 tys.zł (nowe ok.50 000 - 40% = 20k - 4k=14k.) Jestem 16 kafli do przodu tylko przez 3 lata....gdybym policzył różnicę za 6 lat albo droższe auto to strata byłaby zapewne większa... Ps. uwielbiam takie wyliczanki:) ...Ps.2 any questions?:) Link Zgłoś
hukers Re: wyliczanka 05.03.15, 13:03 Ps. uwielbiam takie wyliczanki:) ...Ps.2 any questions?:) Ja miałbym pytanie, kotku bez ogonka. Czy przeczytałeś historię o lisku i winogronach, tak jak ci wujek radził onegdaj. Przeczytanie tej krótkiej opowiastki dałoby ci możliwość zrozumienia twojego brandzlowania się starą polówką i miało zbawienny wpływ na jakość tego forum. Link Zgłoś
gzesiolek Re: wyliczanka 06.03.15, 01:03 No widzisz a ja bylem na tyle glupi, ze miast jezdzic dalej Honda Civic z 96 mimo, ze byla calkiem sprawna... ta przekazalem za free w rodzince, a sam nabylem nowego Lancera za 60tys... Czyli jakby nie patrzec moglem zaoszczedzic 60tys a wolalem nie... Teraz pewnie tez Lancer pojdzie dalej do rodzinki a ja wydam znowu 100tys... Musze miec cos z glowa, czyz nie? A moglbym jezdzic cale zycie Civiciem, albo przynajmniej jakas Polowka... ;) Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: wyliczanka 06.03.15, 09:43 gzesiolek napisał: > No widzisz a ja bylem na tyle glupi, ze miast jezdzic dalej Honda Civic z 96 mi > mo, ze byla calkiem sprawna... ta przekazalem za free w rodzince, a sam nabylem > nowego Lancera za 60tys... > Czyli jakby nie patrzec moglem zaoszczedzic 60tys a wolalem nie... > Teraz pewnie tez Lancer pojdzie dalej do rodzinki a ja wydam znowu 100tys... > > Musze miec cos z glowa, czyz nie? A moglbym jezdzic cale zycie Civiciem, albo p > rzynajmniej jakas Polowka... ;) no widzisz:) ucz się ode mnie :) Link Zgłoś
klemens1 Re: wyliczanka 06.03.15, 12:10 misiaczek1281 napisał: > Policzmy w przybliżeniu różnicę między stratą mojego używanego a nowego Polo > Moje używane Polo w 3 lata straciło na wartości 4 tys.zł. Gdybym kupił nowe to > bym stracił w tym czasie na wartości 20 tys.zł O ile byś je po 3 latach sprzedał. Link Zgłoś