Dodaj do ulubionych

Fajna kalkulacja - auto vs fotelik :-)

27.04.15, 17:14
Jako, ze wlasnie place ze wypozyczenie Fiesciny na tydzien to dotarlo do mnie jak fajnie sa kalkulowane ceny.
Auto - 8.11 funtow/dzien
Fotelik dla dziecka 5 funow/dzien

Troche kosmos biorac pod uwage np. wartosc obu :-)
Ale jak mus, to mus...
Obserwuj wątek
    • qqbek Było... 27.04.15, 17:32
      ...było "na Kuźniara" w Halfords wypożyczyć ;)
      • galtomone Re: Było... 27.04.15, 17:58
        Ale nie ma na lotnisku :-( Kurde... ech :-)
        • qqbek Re: Było... 27.04.15, 19:01
          Leń - chyba w większości miast Anglii do których latałem to właśnie przy lotniskach (niedaleko od nich) były centra handlowe. Leniowi się z buta nie chciało mili przejść po fotelik ;)
          • galtomone Re: Było... 28.04.15, 07:15
            Hmmm... to gdzie jest najbliższe Stansted, otwarte w niedziele, około 19:00 (loduje) centrum handlowe?
            Rozumiem, ze lepiej meic 35 funtow w kieszeni, zostawić rodzine z bagażami na lotnisku, żeby za 15 kupic siedzisko niż po prostu odebrać auto? :-)

Ja się nie czepiam kwoty w drogo/tani. Ale smieszy mnie kalkulacja która jakos przecież uzgednia wartość pożyczanego przedmiotu, amortyzacje, itd...

Wnisokujac po cenie dniówki, to Fiesta w UK pewnie kosztuje (nowa ) z 500 funtow :-) W zasadzie moglem sobie kupic swoja zamiast pozyczac;-)
            • qqbek Re: Było... 28.04.15, 10:55
              A znasz takie pojęcie jak "nabijać się"?
              A co do Stansted i Luton, to wiejskie a nie miejskie lotniska. Miejskie to ma Liverpool, Manchester, Bristol czy (tfu, tfu) Birmingham.
              Ale może warto zapytać o ofertę też inne wypożyczalnie samochodów. Bo 35 funtów za fotelik na tydzień to drobna przesada (przyzwoity fotelik można pewnie kupić za 90-100).
              • who_cares Re: Było... 28.04.15, 11:01
                Było zamówić na Amazonie z dostawą na lotnisko:
                www.amazon.co.uk/Britax-Adventure-Highback-Booster-Thunder/dp/B00AE2OAN2/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1430211560&sr=8-1&keywords=britax+car+seat
                Bardzo przyzwoity fotelik u nas sprzedawany pod marką Roemer
                • galtomone Re: Było... 28.04.15, 11:38
                  Bylo pisac wczesniej ;-)
              • galtomone Re: Było... 28.04.15, 11:36
                Sprawdzalem, cely roznia sie kosmetycznie.
                Zreszta z tego zyja chyba wypozyczalnie, bo nie z 8 funtow za fieste na dobe :-).

Takie auto nie jest wypozyczone 365 dni w roku + sa znim I dzialanoscia firmy zwiazane jeszcze dodatkowe koszty (nie tylko sam zakup) a liczac 8 x 365 daje 2.920 funtow /rocznie.

Ale jak dolozysz taki fotelik... dolozysz jak ja "excess cover" itp to z teoretycznych 7 x 8 = 56 funtow za tydzien, wyszlo mi 152 funty :-)
                • bemeta dziwaczna kalkulacja. ale nie tylko UK 28.04.15, 14:05
                  Byla taka mundra inaczej na forum Wyspy Kanaryjskie, zamowila Partnera za 177 euro, a na miejscu sie dowiedziala ze poddupnik plus fotelik to nastepne 144.
                  Ja mam w garazu nawet nie wiem ile siedzisk, jak przyjezdza ktos znajomy to podrzucam na lotnisko to co potrzeba i wuj.
                  Ale kalkulacja podobna, i podobnie smieszna, woz za 15.000 niewiele wiecej niz siedzisko za 15 lub fotelik za 50.
                  hahah... za zaoszczedzona kase robimy sobie wycieczke w gory zeby z Roque Nublo ogladac Teide,.. i zrec osmiorniczki z grilla.
                  • galtomone Re: dziwaczna kalkulacja. ale nie tylko UK 28.04.15, 14:21
                    bemeta napisał:

> Ja mam w garazu nawet nie wiem ile siedzisk, jak przyjezdza ktos znajomy to pod
                    > rzucam na lotnisko to co potrzeba i wuj.

Jakby mial kto po mnie na lotnisko przyjechac nie pozyczalbym auta na lotnisku tylko kolo domu :-)

> hahah... za zaoszczedzona kase robimy sobie wycieczke w gory zeby z Roque Nublo
                    > ogladac Teide,.. i zrec osmiorniczki z grilla.

Ja mam w planie Dim Sumy I duzo indyjskiego jedzienia :-) I oczywiscie moje absolutnie ulubione crispy shredded chilly beef
                • trypel Re: Było... 29.04.15, 14:22
                  fotelik, nawigacja, opony zimowe - na tym kasują extra.
                  ale z autem też nie jest źle - sprawdź ile taka fiesta kosztuje na miejscu, odejmij od tego co najmniej 30 -35%% (duża wypozyczalnia pewnie i tak dostanie wiecej), potem sprawdź cenę rocznej fiesty z przebiegiem 20-25 tys km (wiecej nie zrobi w rok w wypozyczalni takie auto) i okaze sie ze te wyliczone 2920 funtów to czysty zysk :)
                  • galtomone Re: Było... 29.04.15, 15:13
                    No... na pewno nie dokladaja do interesu :-)
                    • trypel Re: Było... 29.04.15, 15:37
                      poza tym robią większy biznes na ubezpieczeniach niż na autach :)
    • dr.hayd Re: Fajna kalkulacja - auto vs fotelik :-) 29.04.15, 22:49
      Ciekawe, czy fotelik jest tak samo często wypożyczany jak samochód. Bo jeśli na ten fotelik byłeś jedynym klientem w roku..
      Ale to tak jak wszędzie. Jeden produkt tani na wabia, a zarabia się na innych. Jedziesz do hipermarketu po jeden tani produkt z gazetki, a wyjeżdżasz z wózkiem pełnym towarów, które wcale najtańsze nie są. W usługach też to występuje: malarz proponuje niską cenę za pomalowanie jednego metra kw. , a jak przychodzi do rozliczenia to dolicza za przykręcenia gniazdka więcej niż elektryk, wyśrubowaną cenę za pomalowanie grzejnika, za przykręcenie listwy więcej niż za pomalowanie całej ściany, itp.
      • galtomone Re: Fajna kalkulacja - auto vs fotelik :-) 30.04.15, 07:16
        Takie zycie. Wazne by taka nauka nie szla w las.
        W tym wypadku wszystkie wypozyczalnie dzialaja tak samo i korzystają z tzw. przymusu. Nie będę przecież po lotnisku biegal, żeby fotelik kupic, czy zagracal sobie polowy bagaż "poddupnikiem" który ro tego nie jest tak doberym zabezpieczeniem jak fotelik.

Który rodzic będzie oszczedzal na bezpieczeństwie dziecka?
        • trypel Re: Fajna kalkulacja - auto vs fotelik :-) 30.04.15, 08:57
          odkąd mnie tak raz na Luton skasowali chyba ok 20 funtów za nawigację to mimo że i tak szło na rachunek to teraz wolę wziąc swoją. Nauka nie poszła w las :)
          na szczescie mój mały rosnie jak na drozdzach i za chwilę dojdzie do 135 w wieku 5 lat (chyba po listonoszu) i fotelik nie bedzie konieczny
          • galtomone Re: Fajna kalkulacja - auto vs fotelik :-) 30.04.15, 10:31
            Navi mam swoja, bo co mo po navi bez moich POI?
            A przecież nie ebde klepal punktów recznie przez godzine.

Chmura rulez! :-)
        • dr.hayd Re: Fajna kalkulacja - auto vs fotelik :-) 30.04.15, 10:04
          W każdym bądź razie dzięki za informację. Można się rzeczywiście zdziwić. Zawsze trzeba mieć jakieś zaskórniaki na tego typu zaskakujące sytuacje.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka