Dodaj do ulubionych

usunięty dpf a akcja serwisowa vw

28.10.15, 14:24
tak sobie mysle jak ktos usunął dpf i zostanie wezwany na akcje serwisową związaną z opytmalizacją spalin to co powinien zrobić:
a) nie jechać
b) pojechać niech będzie odhaczony że był i zrobił serwis zgodnie z zaleceniem producenta.

Jak myślicie jak do takich przypadków których będzie bardzo duzo podejdzie serwis ??
Obserwuj wątek
    • trypel Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 28.10.15, 14:26
      nie zostanie wezwany bo to nie obowiązek.
      Osobiscie jesli jest cień szansy ze po zmianie programu spadną mi osiągi i wzrosnie zużycie paliwa to nie pojadę i już. A akurat mam silnik z tych objętych akcją.
      • mamabasia80 Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 28.10.15, 20:15
        Przed chwila mówili w Zetce ze babcia Merkel będzie obniżała normy spalin żeby uratować dupe vw w Europie
    • tdf-888 Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 28.10.15, 14:28
      pazyjom uvidim...
      a własciwie: pazyetye uviditye :D
    • mamabasia80 Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 28.10.15, 15:07
      czyli co można uzunąć dpf i nie martwic sie całą akcją serwisową???
      • samspade Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 28.10.15, 17:24
        Niestety w Polsce można usunąć dpf/fap i nie martwić się niczym.
        • misiaczek1281 Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 28.10.15, 18:03
          Liczę że PiS wprowadzi zakaz usuwania DPF-a ....diagności brak DPF-a na przeglądzie powinni nie podbijać i zgłaszać do urzędu a urząd ochrony środowiska powinien z automatu dawać grzywnę po 5 tys.zł to by się cwaniaczkom odechciało wycinania i trucia ludzi :)
          • trypel Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 28.10.15, 18:50
            Zakaz usuwania chyba był wpisany w ich program.
            Coś tam było o tym.
            Bardzo prawdopodobne
            • mamabasia80 Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 28.10.15, 18:54
              do trypel: napewno wprowadzi szczególnie jak Duda wczoraj nie podpisał ustawy dot. protokołu z Kioto
              • misiaczek1281 Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 28.10.15, 20:54
                mamabasia80 napisał:

> do trypel: napewno wprowadzi szczególnie jak Duda wczoraj nie podpisał ustawy d
                > ot. protokołu z Kioto

ale podpisał ustawę antysmogową o zakazie palenia w piecach węglowych...a Diesel jest jak piec ...też kopci :)
                • stef615 Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 02.11.15, 21:37
                  Przyszły rząd PISu nie mus nic wprowadzać. W świetle od dawna obowiązujących przepisów samochód bez filtra DPF lub z zaworem recyrkulacji spalin odłączonym czy o zablokowanym przepływie lub generalnie z jakimkolwiek układem oczyszczania spalin poddanym przeróbkom, ma nieważną homologację.
                  Podobnie każdy samochód osobowy, ciężarówka, maszyna rolnicza itp. w którym zostało zmienione oprogramowanie sterujące pracą silnika, a po tej zmianie nie zostało wykonane badania emisji składników szkodliwych w standardzie homologacyjnym (nie żadna stacja kontroli pojazdów jak np. w przypadku samochodów osobowych) traci homologację. Z tego powodu, chyba 99% tuningu silników jest w naszym kraju nielegalna.
                  Dlaczego doszło do takiej sytuacji? Nie było chętnych do egzekucji obowiązującego prawa a i obecnie Transportowy Dozór Techniczny, jak dowiodła sprawa "afery" nic tej sprawie zrobić nie chce. Będą zmiany w badaniach technicznych pojazdów, które nieco utrudnią uzyskanie pozytywnego wyniku badania technicznego w SKP. Zmiany te będą obowiązywać w skali całej UE i nasz kraj też je musi wprowadzić. Nie jestem przeciwny tuningowi, ale nie może być tak, że silnik ze zmienionym oprogramowaniem sterującym silnika emituje znacznie więcej składników szkodliwych.
                  Pod koniec lat dziewięćdziesiątych, po zaostrzeniu w USA przepisów w zakresie emisji składników szkodliwych spalin, firmy tuningowe skierowały do sądu wniosek, mający na celu złagodzenie przepisów, bo jak argumentowali. przepisy nie mogą ograniczać swobody działalności gospodarczej. Przegrali na wszystkich szczeblach sądowych. W sentencji wyroku sąd federalny USA stwierdził, że czystość powietrza, jako dobro nadrzędne, jest ważniejsze nie interesy wąskiej grupy osób. Nie jestem szczególnym stronnikiem USA, ale ten osąd uważam za słuszny.
                  Stefan Myszkowski
              • qqbek Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 29.10.15, 00:07
                mamabasia80 napisał:

> do trypel: napewno wprowadzi szczególnie jak Duda wczoraj nie podpisał ustawy d
                > ot. protokołu z Kioto

Tryplowi nie o usuwanie filtrów chodziło.
                Choć prymityw z usuniętą korą mózgową i DPF zapewne nie załapał.

Za usunięcie DPF/katalizatora... a także dowolnego urządzenia sprawiającego, że dany pojazd spełnia wymogi homologacyjne powinno się natychmiast odbierać dowód rejestracyjny i zwracać dopiero po przywróceniu pojazdu do stanu, który gwarantuje spełnienie wymogów homologacyjnych. W wypadku VW odebrałbym wszystkim właścicielom "dotkniętych usterką" aut dowody, dopóki VW nie doprowadzi ich aut do stanu, który deklarował. Jako, że właściciele tych aut nie ponoszą odpowiedzialności za oszustwa producenta aut, to tego ostatniego obciążyłbym kosztami całej operacji (z zapewnieniem aut zastępczych klientom włącznie).

...ech, pomarzyć o cywilizacji w środku Europy.
                • rafal_rx Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 01.11.15, 21:30
                  Tylko jest jeden istotny problem. Bowiem w EU prawnie te auta spełniają wymogi norm czystości spalin wymagane do homologacji. I co zrobisz? Bo z automatu, bez nowych rozwiązań prawnych nic.
                  • rafal_rx Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 01.11.15, 21:32
                    Napisałem o autach z softwarem do oszukiwnia, a nie o autach z wyciętym DPF. Usunięcie DPF przez użyszkodnika rzeczywiście powinno skutkować utratą homologacji.
          • loyezoo Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 28.10.15, 23:55
            To żeś "pojechał". Usunięcie DPF wiąże się z
            1.niespełnianiem normy spalin dla danego auta - czytaj -nie ma prawa przechodzić przeglądu
            2.niespełnianiem homologacji auta - czytaj - nie prawa być w użytku
            Czyli przepisy sa i .....wuj z tego,skoro za 100zł przegląd + 100 zł "dodatek" diagnosta nawet nie musi mieć samochodu na podjeździe,a to się nie zmieni wbrew pozorom.
    • z_y_z_k Re: usunięty dpf a akcja serwisowa vw 31.10.15, 09:44
      gadajcie sobie "analfabeci techniczni" co wam ślina na język przyniesie ,ja mam wywalony DPF , spalnie 1 litr na dz dobry mniej, zero problemow z EGR ,w doooopie mam te pseudo mądrości ,jeden autobus wywali wiecej sadzy na przystanku niż polowa samochodów osobowych
      • misiaczek1281 Diesel to zło ! 31.10.15, 11:35
        z_y_z_k napisał:

> gadajcie sobie "analfabeci techniczni" co wam ślina na język przyniesie ,ja mam
        > wywalony DPF , spalnie 1 litr na dz dobry mniej, zero problemow z EGR ,w do
        > ooopie mam te pseudo mądrości ,jeden autobus wywali wiecej sadzy na przystanku
        > niż polowa samochodów osobowych

Ło matko....cóż za moralność...skoro inni trują to ja też mogę? :)
        Najśmieszniejsze jest to że te smrody wdycha także ich rodzina, sąsiedzi którzy idą ulicą obok ich przyjeżdżającego Diesla z wyciętym filtrem.....a ludzie wdychają smrody i chorują na raka!
        Tłumaczenie dziecka: "To nie ja , to autobus" :)
        Osobowych Diesli jest sto razy więcej niż autobusów....
        Za jazdę bez filtra powinna być grzywna 5 000 zł , auto na lawecie na parking
        (koszty) i zakaz poruszania się po drodze publicznej czyli odbierane dowody rejestracyjne !!!
        • qqbek Misio to zło ! 31.10.15, 12:17
          Weźmy za przykład starego diesla, bez DPF (Euro 4) i przebieg 25 tysięcy km rocznie.
          Wyemituje on maksimum:
          12,5kg tlenku węgla
          1,25kg węglowodorów
          6,75kg tlenków azotu
          175g cząsteczek stałych

Misiowe 7 ton węgla w tradycyjnym piecu to zaś (zakładamy, że misio pali wysokiej jakości orzechem o zawartości siarki w wysokości 0,4% i popiołu w wysokości 5%):
          315 kg tlenku węgla
          100g czystego, wysokorakotwórczego benzopirenu (i prawie 15kg innych węglowodorów)
          15,4kg tlenków azotu... i najlepsze na koniec...
          350kg pyłów zawieszonych!

Jeden ekoszkodnik Misiaczek kopci jak 200 starych aut z silnikiem Diesla!
          • misiaczek1281 haha 01.11.15, 11:23
            qqbek napisał:

> Weźmy za przykład starego diesla, bez DPF (Euro 4) i przebieg 25 tysięcy km roc
            > znie.
            > Wyemituje on maksimum:
            > 12,5kg tlenku węgla
            > 1,25kg węglowodorów
            > 6,75kg tlenków azotu
            > 175g cząsteczek stałych
            >
            > Misiowe 7 ton węgla w tradycyjnym piecu to zaś (zakładamy, że misio pali wysoki
            > ej jakości orzechem o zawartości siarki w wysokości 0,4% i popiołu w wysokości
            > 5%):
            > 315 kg tlenku węgla
            > 100g czystego, wysokorakotwórczego benzopirenu (i prawie 15kg innych węglowodor
            > ów)
            > 15,4kg tlenków azotu... i najlepsze na koniec...
            > 350kg pyłów zawieszonych!
            >
            > Jeden ekoszkodnik Misiaczek kopci jak 200 starych aut z silnikiem Diesla!

po pierwsze: nie 7 ton tylko 2 tony... palę też drzewem bo zimy są teraz ciepłe czyli swoje wyliczenia podziel na 3:)
            2. palę tylko 3 miesiące w roku a Diesel kopci 12 misięcy w roku więc podziel swe wyliczenia na 4 :)
            3. Palę zgodnie z prawem....! Nie ma zakazu palenia w piecu węglem i drzewem....a właściciele Diesla jeżdżą z wyciętym DPF-em bniezgodnie z prawem i normami emisji spalin Euro i nie powinni przechodzić przeglądów ... Diagności powinni badać skład spalin Diesla.
            • samspade Re: haha 01.11.15, 11:48
              Czemu więc normy czystości powietrza przekraczane są w okresie jesienno zimowym (grzewczym). Przecież diesle jeżdżą cały rok. A misiaczki palą czym popadnie tylko 3 miesiące w roku.
              • misiaczek1281 Re: haha 01.11.15, 14:59
                samspade napisał:

> Czemu więc normy czystości powietrza przekraczane są w okresie jesienno zimowym
                > (grzewczym). Przecież diesle jeżdżą cały rok. A misiaczki palą czym popadnie
                > tylko 3 miesiące w roku.

Diesle są w ruchu i ich zanieczyszczenie się szybciej ulatnia niż te z pieców stałych ale kopcą tak samo.Diesel kopci cały rok a piec 3-4 miesiące i Diesli jest więcej niż pieców....obecnie jest ciepło więc węgla nie używam... palę drzewem lub wcale....misiaczki palą w piecu drzewem legalnie a wycinacze DPF-ów wycinają i kopcą nielegalnie !
                • samspade Re: haha 01.11.15, 21:47
                  Ale to syf który ty i tobie podobni wywalają do atmosfery jest szkodliwy. To przez takich jak ty czasami trudno oddychać. To ty jesteś szkodnikiem.
                  • misiaczek1281 Re: haha 01.11.15, 22:22
                    samspade napisał:

> Ale to syf który ty i tobie podobni wywalają do atmosfery jest szkodliwy. To pr
                    > zez takich jak ty czasami trudno oddychać. To ty jesteś szkodnikiem.

nie wywalam dużo syfu...pale drzewem 3 miesiace w roku ...palenie w piecu jest legalne.....a inni trują ludzi cały rok usuwając filtr i jeżdżąc bez DPF-a! Po to producent auta wymyślił DPF żeby chronić środowisko a on usuwa i truje...Bo jo se tak wymyślił usunąć...cwaniak jeden z drugim.....to po coś kupił Diesla? Kup benzynówke jak nie chce ci sie czyścić filtra....brak słów!
                    • qqbek Re: haha 01.11.15, 22:49
                      A co to za "drzewo"?
                      Drewnem palisz Misiu? Takim z impregnowanych palet, czy z dzikiej wycinki?
                      Palenie w piecu jest legalne... ale truje kilkaset razy bardziej niż jeżdżenie niespełniającym obecnych wymogów Dieslem. I nie, moje powyższe wyliczenie odnosiło się do całego roku. 2 tony węgla? To ile palet/drewna/butelek PET/opon "niedeszczowych"? No chyba, że gnieździsz się na 50 metrach, bo "Misie lubią małe".
                      • panzerwurst02 Re: haha 02.11.15, 17:36
                        wolałbym, żeby mi misiek napisał gdzie jest siedziba tego urzędu ochrony środowiska, o którym pisał kilka postów wyżej...
                    • samspade Re: haha 02.11.15, 21:36
                      A inny cwaniak siądzie i pomyśli że dla oszczędności będzie palił w piecu syfem. Wujowy węgiel, palety, plastik itp. I siedzi taki głąb i myśli ze jest ok. Przyjmij to do wiadomości ze twój piec bardziej truje środowisko niż kilkadziesiąt diesli.
            • klemens1 Misiaczek znowu matematykuje 02.11.15, 17:46
              misiaczek1281 napisał:

> po pierwsze: nie 7 ton tylko 2 tony... palę też drzewem bo zimy są teraz cie
              > płe czyli swoje wyliczenia podziel na 3:)
              > 2. palę tylko 3 miesiące w roku a Diesel kopci 12 misięcy w roku więc podziel swe wyliczenia na 4 :)

Czyli gdybyś spalił te 2 tony w ciągu 1 dnia, to twoja roczna emisja syfu do atmosfery byłaby kolejne 90 razy mniejsza?
            • ja2-34 Re: haha 01.12.15, 13:56
              Witam. istnieje możliwość palenia w kotle co na węgiel bez emisji spalin a to za sprawa Palnika do spalania Dymu z Kwidzyna nic nie dymi nie kopci super sprawa można zastosować ten palik w większości Kotłach co .Pozdrawiam
            • ja2-34 Re: haha 01.12.15, 14:15
              Witam.Istenieje bez smogowe palenie w kotłach co za sprawa palnika do spalania dymu nic nie kopci niema dymu szkodliwego z komina super sprawa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka