Dodaj do ulubionych

Jaki samochód do 20tyś

03.02.16, 19:11
Witam. Z wielu względów przyszedł czas na zmianę mojego obecnego auta (E12) na coś innego.
Kryteria?
1. +/- 20.000zł
2. 4/5 drzwi
3. Bezawaryjność
4. Spalanie nie większe niż 10l 95/100km
I to wszystko. Moje obecne auto jest wręcz bezobsługowe - wsiadam, jadę. Oczywiście, nie zaniedbuję wymian oleju itd - dzięki czemu auto nie uświadczyło, przez 13 lat (włączenie z poprzednim właścicielem) żadnej awarii.
Oczekuję tego samego od następnego auta. Nie interesuje mnie, czy będzie to skoda, czy toyota, czy cokolwiek innego.
Ma mieć 4/5 drzwi (chociaż wielkościowo, to coś pokroju Golfa IV mi starczy), być bezawaryjne, kosztować około 20.000zł (i mówię tutaj o egzemplarzach nie od handlarzyków). Fajnie, jakby spalało nie więcej niż 10l/100km w mieście. Diesel czy benzyna - także bez różnicy.

Na chwilę obecną naczytałem się tyle opinii, że po prostu nie wiem co kupić.
Mimo faktu, że rozważam i ropniaka i pb, to wolę jednak pb, ze względu na prostszą budowę, brak turbo, dpfow, i innych pierdół.

Ktoś coś poleci? Auto będzie kupowane za około 2-3msc, chyba że trafi się coś akurat
Obserwuj wątek
    • qqbek Re: Jaki samochód do 20tyś 03.02.16, 21:06
      Jak się Corolla nie sypie jeszcze, to zostań przy niej. Jak już rude chrupie - to wymień, ale nie spodziewaj się, że młodsze będzie bezawaryjne.
      Cokolwiek kupisz - ten sam badziew. Co jest może trochę bardziej warte zainteresowania? Ja z kompaktów bym Puga 307 (względnie 308, ale tu trzeba by było trochę dopłacić) albo Astrę J rozważył. Puga, bo to przyzwoite i dobrze wykonane auto, które ze względu na typowo polską "francofobię" jest śmiesznie tanie w porównaniu do tych wszystkich Golfów i "A3 TDI w absolutnie każdej wsi". Astrę bo mam sentyment do wyrobów GM... które może i od czasu do czasu się psują, ale są bardzo tanie w naprawach.
    • bambo.pl Re: Jaki samochód do 20tyś 03.02.16, 22:10
      1/ Renault Megane 1.5 dci
      2/ Ford Focus 1.6 tdci
      • hukers Re: Jaki samochód do 20tyś 04.02.16, 00:26
        Do kolegi bambo - jak przeczytałem punkt 1, to mi się przypomniał film "Dług" i tekst o wpierd.....niu kolegów w kłopoty.
      • mcezi79 Re: Jaki samochód do 20tyś 21.02.16, 23:53
        No ale kolega chce benzynowy silnik.
    • galtomone A dlaczego zmieniasz? 04.02.16, 08:02
      nikkoz napisał:

> 1. +/- 20.000zł

A ile zostawiasz sobie na naprawy i serwisowanie nowego nabytku?

> 3. Bezawaryjność

Im mlodsze tym mniejsze na to szanse.
      Dlaetego jesli Twoje obecne jak piszesz - jezdzi bezproblemowo, to lepiej 20k wsadz na locate czy kup za to zloto.
      Auto zmienisz jak obecne przestanie jezdzic.

> I to wszystko. Moje obecne auto jest wręcz bezobsługowe - wsiadam, jadę.

No wlasnie. Nie masz problemow , ze chcesz wydac 20k na jakiegos "nowszego" strupa co ma wiecej elektorniki I plastiku by miel problemy???
    • sky.83 Re: Jaki samochód do 20tyś 04.02.16, 11:23
      Kup Aurisa.
      • tbernard Re: Jaki samochód do 20tyś 04.02.16, 16:52
        Albo Hondę Civic.
        • sky.83 Re: Jaki samochód do 20tyś 04.02.16, 17:25
          Civica UFO do 20K ciężko trafić, a Aurisem IMO jeździ się przyjemniej. Sam mam Accorda i Aurisa w rodzinie także znam obydwie marki:-)
    • karol-pita Re: Jaki samochód do 20tyś 04.02.16, 11:29
      Corolla to bardzo dobre autko. Ale jak chcesz zmienić to może na Volvo lub Mercedesa w169 lub B.
    • boczek150 Re: Jaki samochód do 20tyś 04.02.16, 11:54
      Skoro twoje dotychczasowe auto jest bezobsługowe to w podanej cenie nie kupisz nic lepszego, zwłaszcza z "ogłoszenia". A jak masz możliwość kupić auto o znanej od nowości historii (rodzina, znajomi, wykup leasingu od pracodawcy itp) to nie ma co wybrzydzać tylko brać o ile z grubsza spełnia twoje oczekiwania (ale to raczej nie w podanej kwocie).

A opowieści o aucie 10 letnim, do którego leje się tylko benzynę między bajki można włożyć, bo to jest "termin przydatności do spożycia" dla większości aut z lat 90' i młodszych, po którym zaczynają się "schody".
    • konetio Re: Jaki samochód do 20tyś 04.02.16, 15:43
      Fiat punto z silnikiem Multiair
    • bugonarew Re: Jaki samochód do 20tyś 06.02.16, 12:40
      Propozycja jest tylko jedna. Niezawodna Kia Carens 2,0 CRDi z silikiem 140 KM i super spalaniem.
      Sprawdzone i bezawaryjne auto i najlepiej kupic samenu w Niemczhech, Belgii czy Austrii od 10szego własciciela. z 2007-2009 r. wypasione w wersji Top kupisz za 3500 Euro do tego koszty krajowe ca 1000 zł i osobiste sprowadzenie ca 1000 zł Razem ca 17-17,5 tys zł. i spokój na 10 lat.
      Przezyłem to i mam spokój od 2 lat, Carens ma 10 latek i chodzi jak burza i niczego nie naprawiam!
      Zadem Golf, Audi,Renault czy Opel-to sa złomy z wielkimi przebiegami i awaryje starocie!
      polecam-Lechu
    • bugonarew Re: Jaki samochód do 20tyś 06.02.16, 12:43
      I jeszcze jedno nt Carensa 3 w dieslu-sam. ma 10 lat i nie ma zadnych sladów korozji!!!!!!!!!!
    • plastikpiokio Re: Jaki samochód do 20tyś 07.02.16, 08:58
      tylko stary-używany / kłopotliwy /
    • loyezoo Re: Jaki samochód do 20tyś 15.02.16, 21:27
      NIE POLECAM www.pewnyautomobil.pl serwis tam, fajnie spawa jedno auto z 4 rozbitych,totalne złomy,omijać szerokim łukiem.
    • ikar7124 Re: Jaki samochód do 20tyś 18.02.16, 09:28
      Zdecydowanie Fiat Bravo z każdym silnikiem, zarówno z benzynowym czy dislem. Proste silniki benzynowe są bardzo tanie w naprawach, nie znajdziemy tam wyszukanej technologii wtrysku bezpośredniego jak w bardzo awaryjnych motorach TSI od VW. Natomiast silniki disla 1.6 JTD, czy 1.9 oraz 2.0 JTD to wzór do naśladowania dla niemieckich szrotów w rodzaju 2.0 TDI.
    • ronson10 Re: Jaki samochód do 20tyś 24.02.16, 15:47
      kolego,polecam Lexusa IS-a.Trochę większy i starszy od reszty w podobnej cenie ale jak cenisz bezawaryjność, to poważnie się zastanów. Japońska wytrzymałość i bezawaryjność na najwyższym poziomie!Dodatkowo odwiedź porządny warsztat lpg(polecam Ekspert lpg) i zamontuj instalację. Będziesz robił 100km. za niewiele ponad 20zł. :)
    • 2podroznik2011 Re: Jaki samochód do 20tyś 24.02.16, 22:21
      Ja znalazłem okazyjną ofertę na moto100.pl Jest to nowa wyszukiwarka ogłoszeń motoryzacyjnych pokazująca jak długo w sieci istnieje dane ogłoszenie, ile właściciel zszedł do tej pory z ceny oraz jak dana oferta ma się do średniej ceny tego auta. Można naprawdę znaleźć oferty, które są tanie i ktoś sprzedaje okazyjnie auto. Polecam.
    • loyezoo Re: Jaki samochód do 20tyś 13.05.16, 22:16
      NIE POLECAM www.motoja.pl/jaki-samochod-kupic jakiś debil ciągle spamuje tą stronę nie patrząc nawet na daty,wniosek, nic ciekawego się tam nie dowiecie.Skoro muszą zatrudniać idiotów spamerów,to firma jest do du..py.
    • qqbek kubaturski to DEBIL! 13.05.16, 23:23
      a reklamowane przez niego usługi motoja.pl to oszuści i spamerzy, których przerasta lektura regulaminu forum.
      Oszuści
    • rebad0w Re: Jaki samochód do 20tyś 18.05.16, 13:58
      Na cokolwiek się zdecydujesz wpisz sobie w google niemieckie licytacje komornicze.
      Kupisz auto z pierwszej ręki w cenie nawet o połowie tańszej. Oczywiście cierpliwość wskazana, natomiast ja mam póki co 100% skuteczności.
      • jerzytur Re: Jaki samochód do 20tyś 18.05.16, 18:09
        Myślę że jakiś Fiacik się nada :)
    • toreon Re: Jaki samochód do 20tyś 19.05.16, 08:36
      Przez tego spamera jest burdel w kolejności wątków
    • karnisz7 Re: Jaki samochód do 20tyś 29.05.16, 13:04
      Moim zdnaniem calkiem fajną opcją jest Dokker. Całkiem ładnie wygląda i może być fajnym, tanim autkiem rodzinnym. Zresztą jak tak patrzę na jego parametry - http://www.dacia.pl/samochody-nowe/dokker/ceny-i-specyfikacje]dokker usługi . To prezentuje się to naprawdę nieźle. Ewentualnie fajną też opcją byłby Citroen Cactus :) To trochę wyższa półka cenowa ale moim zdaniem prezentuje się naprawdę okazale. Kwestia znalezienia używanych :)
    • karnisz7 Re: Jaki samochód do 20tyś 29.05.16, 13:12
      Moim zdnaniem calkiem fajną opcją jest Dokker. Całkiem ładnie wygląda i może być fajnym, tanim autkiem rodzinnym. Zresztą jak tak patrzę na jego parametry - dokker usługi . To prezentuje się to naprawdę nieźle. Ewentualnie fajną też opcją byłby Citroen Cactus :) To trochę wyższa półka cenowa ale moim zdaniem prezentuje się naprawdę okazale.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka