16.07.16, 01:14
Dziś pewien elektryk samochodowy pracujący w jednym z resortów, pokazał mi swoje pokaleczone przedramię.
W Kia cee'd instalował dodatkową instalację elektryczną i odchyliwszy podsufitkę ręką tą grzebał pod nią by przewody przeciągnąć.
A skąd okaleczenia? Ano stąd, że ci koreańce wygłuszyli i zaizolowali termicznie auto watą szklaną.
Zawsze zastanawiałem się nad tą ich siedmioletnią gwarancją. Teraz wiem. Siedem lat używania tego (może nie tylko tego modelu i marki) auta i na onkologię.
Pozdrawiam forumowiczów ze szczególnym podkreśleniem posiadaczy aut made in Korea. Im pozdrowienia mogą być potrzebne. To zawsze coś, no nie.
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: Szok 16.07.16, 05:02
      Przedramie to nic. U mnie kiedys jeden robol poszedl za rog sie wysrac i do podtarcia dupy uzyl garsci waty szklanej. Na pogotowiu smieja sie z tego do dzis.
      Wata szklana to jest wspanialy wynalazek. Zawsze jednak znajdzie sie ciul ktory nie wie jak sie z tym (albo z wlasnym bezpieczenstwem) obchodzic.
    • do.ki Re: Szok 16.07.16, 05:59
      No to strach się bać, że w jednym z resortów tacy fachowcy pracują, co to zamiast porządnie przygotować miejsce pracy (czyli zdjąć podsufitkę), próbują kombinować, wsadzając rękę w ciemno i grzebiąc pod odgiętą podsufitką w poszukiwaniu przewodów.
      • potwor_z_piccadilly Re: Szok 16.07.16, 08:37

Jak dzieci. Wata szklana, podobnie jak azbest, jako substancja rakotwórcza, nie powinna być stosowana tam, gdzie występuje jej styczność z ludźmi.
        No tak, paru to wie, ale wie też, że wszelkie zagrożenia Kowalskiego dotyczą, nie ich. Oni przecież są bezpieczni i zdrowi będą jak byki do śmierci. A ich dzieci, mimo gór tego świństwa na wysypiskach śmieci (kiedyś to świństwo tam trafi), będą jeszcze zdrowsze od nich.
        • liczbynieklamia Re: Szok 16.07.16, 10:04
          Według klasyfikacji International Agency for Research on Cancer (agenda WHO) wełna szklana NIE JEST rakotwórcza.
        • crannmer Re: Szok 16.07.16, 10:06
          potwor_z_piccadilly napisał:
          > Wata szklana, podobnie jak azbest, jako substancja rakotwórcza,

Wata szklana __nie__ jest__ substancja rakotworcza. Albowiem, w odroznieniu od azbestu, ma znacznie wieksze rozmiary wlokien, a ew. drobinki ulegaja biodegradacji.

Dotychczas nie dowiedziono empirycznie kancerogennosci plucnej waty szklanej u ludzi.
          • qqbek Re: Szok 16.07.16, 14:26
            To samo z wełną mineralną.
            Ale lud głupi, wszystko kupi. Pamiętam jak docieplałem poddasze, trafił mi się jeden inżynier, który uparcie przekonywał mnie do dowalenia wszędzie styropianu. Konstrukcję dachu mam mocną, wyśmiałem go.
            Dwa lata temu zrobiła się w dachu niewielka dziura (coś musiało zdrowo pier...nąć)... zauważyłem dopiero jak się zacieki na suficie piętro niżej zrobiły. Wełna mineralna przeschła (zresztą jest hydrofobizowana w końcu), styropian bym musiał do zera zerwać.
            • trypel Re: Szok 16.07.16, 21:11
              Chyba odwrotnie
              Styropian ma praktycznie zerowa nasiąkliwość i warunkach zagrożenia wilgocią sprawdza sie lepiej niż wełny. Co nie znaczy ze wierze w głupoty o rakotwórczej wełnie mineralnej czy szklanej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka