Dodaj do ulubionych

kontrola techniczna pojazdów a nowe technologie

14.10.16, 19:15
Dziś miałem ciekawą rozmowę na stacji kontroli pojazdów. Jakiś młody człowiek próbował mnie odesłać, bo "światło nie ma rysunku", to znaczy, że normalnie granica światła i cienia w krótkich światłach układa się w taki schodek, a tu nie ma. Przeprosiłem grzecznie, wyjaśniłem, że po prostu światła były w trybie "Auto". Przełączyłem na ręczny i pokazałem, że teraz schodek jest. Nie przekonałem młodego. "Widocznie coś się w reflektorze zacina". Tłumaczyłem mu o reflektorach adaptywnych, aż w końcu zawołał starszego i mądrzejszego, który przyznał, że coś tam słyszał o takich wynalazkach.

I tak sobie pomyślałem, jak za 2 lata pojadę na kontrolę Lexusa małżonki i zechcą sprawdzić skład spalin: "proszę włączyć silnik i przegazować". "Ale nie ma takiej możliwości". Dyskusja będzie ciekawa. :-)
Obserwuj wątek
    • crannmer Re: kontrola techniczna pojazdów a nowe technolog 14.10.16, 19:57
      do.ki napisał:
      > Ale nie ma takiej możliwości.

Jest. Wlasnie na przypadek koniecznosci badania technicznego.
      Haslo inspection mode lub maintenance mode. Obowiazkiem diagnostyka jest miec instrukcje, jak wejsc w tryb inspekcyjny.

Ale w Niemczech jest pod wzgledem wyksztalcenia diagnostykow identycznie. Diagnostyk starej daty zwykle nie jest w stanie samodzielnie wjechac na stanowisko "bo silnik nie dziala".

BTW nowa technika, a nie "nowe technologie". HSD zbudowany jest jak najbardzie tradycyjnymi technologiami tloczenia, zgrzewania, odlewania i obrobki skrawaniem.
      • do.ki Re: kontrola techniczna pojazdów a nowe technolog 14.10.16, 21:36
        Diagności sami przyznają, ze instrukcje docierają do nic z dwuletnim opóźnieniem, wiec oficjalnie nie wiedza jeszcze o adaptywnych światłach, a technologia LED to jeszcze długo nie.
        Co do maintenance mode to krótkie googlanie przynosi pewne wyniki, ale nie mam złudzeń, ze diagności to wiedza. Na tej samej stacji pare lat temu udało im sie uszkodzić tylny most na rolkach, bo nie zajarzyli, ze auto ma AWD.
        • jestklawo Re: kontrola techniczna pojazdów a nowe technolog 17.10.16, 09:37
          do.ki napisał:

>technologia LED

technika LED
    • engine8 Re: kontrola techniczna pojazdów a nowe technolog 14.10.16, 20:09
      Ja ostatnio pojechalem na kontrole spalin u siebie i tym razem zasady sa zuplenie inne. Kiedys auto wjezdzalo na rolki i wkladali sonde do rury... badali spaliny na wolnych obotach. potem przy szuszej jezdzie i to trwalo 10 - 15 minut gazowania i trzymania obrotow na okreslonych zakresach.

Tym razem nic z tego nie bylo.
      Gosc zapalil auto i pozostawil na wolnych obrotach , podlaczyl sie do komputera przez zlacze OBDII i sprawdzil czy nie ma zarejestrowanych problemow.
      Potem podlaczyl swoj komputerek i po paru minutach wylaczyl wszystko....Mowi ze wszytko dobrze i teraz badanie sa szybsze i prostrze poniewaz technologia pomaga aby badac uzywajac komputera w samochodzie ktory na biezaco robi analizy. Tak ze teraz mozna sobie samemu sprawdzic jak sie ma czym.
      • crannmer Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 14.10.16, 20:15
        engine8 napisał(a):
        > Gosc zapalil auto i pozostawil na wolnych obrotach , podlaczyl sie do komputer
        > a przez zlacze OBDII i sprawdzil czy nie ma zarejestrowanych problemow.
        > Potem podlaczyl swoj komputerek i po paru minutach wylaczyl wszystko...

To jest juz od wielu lat normalna procedura.
        • jestklawo Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 17.10.16, 09:41
          crannmer napisał:

> To jest juz od wielu lat normalna procedura.

na wyspach Bergamutach
          • tomek854 Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 22.10.16, 01:34
            No nie wiem. Ostatnie badanie techniczne które przechodziłem w Polsce miało miejsce kilkanaście lat temu, testowałem swojego dużego fiata i już wtedy nikt mi nie kazał gazować samochodu przez 15 minut na rolkach, tylko sonda do rury, chwilka na wolnych obrotach, chwilka na przygazowanych i tyle (do komputera się nie próbowali podłączać, ciekawe dlaczego ;-) )
            • crannmer Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 22.10.16, 09:19
              tomek854 napisał:
              > nikt mi
              > nie kazał gazować samochodu przez 15 minut na rolkach, tylko sonda do rury, chw
              > ilka na wolnych obrotach, chwilka na przygazowanych i tyle

Z czyimi tezami dyskutujesz?
              • tomek854 Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 22.10.16, 20:07
                Jak widać z drzewka dyskusji, na pewno nie z Twoimi. Lubię kulturalną dyskusję.
                • crannmer Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 25.10.16, 10:35
                  tomek854 napisał:
                  > Jak widać z drzewka dyskusji, na pewno nie z Twoimi.

To interesujace, bo na drzewku dyskusji Twoj wpis znajduje sie (pomijajac pozbawiony tresci wpis jakiegos trolla) bezposrednio pod moim wpisem z 14.10.16, 20:15, cytuje "To jest juz od wielu lat normalna procedura."

> Lubię kulturalną dyskusję.

To zacznij od siebie i zaprzestan stosowania zawoalowanych odniesien ad personam.
                  • tomek854 Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 25.10.16, 11:34

>
                    > To zacznij od siebie i zaprzestan stosowania zawoalowanych odniesien ad persona
                    > m.

Powiedział ktoś, kto właśnie nazwał swojego adwersarza, na którego post odpowiedzialem, trollem.
                    • crannmer Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 25.10.16, 12:10
                      tomek854 napisał:
                      > Powiedział ktoś, kto właśnie nazwał swojego adwersarza, na którego post odpow
                      > iedzialem, trollem.

To bylo stwierdzenie faktu. Co latwo potwierdzisz na podstawie jego wpisow. Nie wiem, wg jakich zasad nazwanie trolla trollem mialoby byc w jakikolwiek sposob naganne li tez niekulturalne.

BTW naprawde sugerujesz, ze Twoj tekst zaczynajacy sie na
                      No nie wiem. Ostatnie badanie techniczne które przechodziłem ...
                      byl odpowiedzia na
                      na wyspach Bergamutach
                      ?

Na powaznie powaznie?
                      • tomek854 Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 25.10.16, 23:50
                        Tak.

Może Cię to zdziwi, ale świat nie kręci się wokół Ciebie.

Nie śledzę historii każdego użytkownika tego forum. Jednak "na wyspach bergamutach" to jest taki sarkastyczny, często używany komentarz, coś jak "pisz sobie na bedryczów" na przykład.

Czyli ty napisałeś że to normalna procedura, a Twój adwersarz odpowiedział mniej więcej "taaa, chyba w kraju który sam wymyśliłeś". Na co ja mu odpowiedziałem, ze akurat jak najbardziej również i w Polsce, po czym podałem przykład. Czyli de facto potwierdziłem to, co pisałeś.

A Ty teraz z tego robisz jakiś z dupy problem. I Ty się dziwiłeś, jak Ci kiedyś próbowałem wytłymaczyć dlaczego się z Tobą nieprzyjemnie dyskutuje?

Cały ten wątek poboczny także jest bardzo nieprzyjemny - najeżdzasz tu na mnie tonem nie znoszacym sprzeciwu próbując zmusić mnie do potwierdzenia Twojej tezy, że jestem debilem, bo albo rozmawiam z trollem, albo odpowiadam bez sensu na Twój post.

Zejdź na ziemię, wyciągnij kij z dupy i pogódź się z tym, że ludzie odpisują na forum także na posty innych ludzi. Także takich, którzy w innych wątkach trollują.
                        • jestklawo Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 26.10.16, 08:57
                          tomek854 napisał:

> Na co ja mu odpowiedziałem
                          > , ze akurat jak najbardziej również i w Polsce, po czym podałem przykład. Czyli
                          > de facto potwierdziłem to, co pisałeś.

;) jestes w mylnym błędzie. Podałeś przykład przeglądu twojego fiata z wkładaniem sondy do rury, a ten lanmer, dla którego niewygodne lub za trudne zagadnienia są trollowaniem, bredzi że podlaczenie do komputera przez zlacze OBDII podczas badania technicznego jest normalną procedurą. I to od wielu lat.
                          Nie drąż, on z reguły nie wie co pisze

Pozdrawiam
                          • tomek854 Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 26.10.16, 14:24
                            Akurat on często wie co pisze. Problemem jest forma, nie treść. No i to, że w tych (nielicznych, ale jednak) przypadkach kiedy się myli, absolutnie nie potrafi się przyznac do błędu, a przynajmniej nie bez uprzedniego obrażenia wszystkich adwersarzy :)

Natomiast co do mojego fiatarri to, jak pisalem, z oczywistych względów nikt do komputera niczego nie podlaczal ale bardziej chodziło mi o to, że nie było żadnego wycia silnikiem przez kwadrans na rolkach, co twierdzil ten jeszcze oczko wyżej na drzewku dyskusji :)
                            • samspade Z tymi wyspami to wcale nie jest wielka przesada 26.10.16, 15:48
                              Na przeglądach technicznych pojawiam się cyklicznie. I nigdy nie sprawdzano spalin nie podłączano się do komputera.
                            • jestklawo Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 26.10.16, 16:04
                              tomek854 napisał:

> Akurat on często wie co pisze.

:) nie żartuj, nawet kiedy bredzi że podlaczenie do komputera przez zlacze OBDII podczas badania technicznego jest normalną procedurą?

> No i to, że w tych (nielicznych, ale jednak) przypadkach kiedy się myli,

nielicznych? No tak, on z reguły kopiuje treści z niemieckich źródeł internetowych, więc jeśli ktos się myli, to raczej autorzy tych treści.
                              On faktycznie myli się tylko w tych nielicznych przypadkach kiedy pisze coś z głowy. Np, kiedy twierdzi że nie ma czegoś takiego jak indukcyjność, a popyt i podaż to są podstawowe prawa ekonomii
                  • tbernard Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 25.10.16, 11:56
                    Masz w takim razie zakłamane drzewko.
                    On nie odpowiadał Tobie tylko na:

jestklawo 17.10.16, 09:41
                    crannmer napisał:

> To jest juz od wielu lat normalna procedura.

na wyspach Bergamutach
                    • crannmer Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 25.10.16, 12:05
                      tbernard napisał:
                      > Masz w takim razie zakłamane drzewko.

Czyzbys nie zauwazyl w moim poscie frazy
                      (pomijajac pozbawiony tresci wpis jakiegos trolla)
                      ?
                      • tbernard Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 25.10.16, 12:33
                        Zauważyłem i się trochę zdziwiłem. Czyli wiedziałeś, że nie Tobie odpisywał, tylko nie wiedziałeś komu? Chciałeś tylko dowiedzieć się nicka do którego on odpowiadał? No to on nie znając Twojej listy ignorów miał prawo pomyśleć, że po prostu nie spojrzałeś dokładnie na drzewo i dlatego tam odesłał. Nic w tym niekulturalnego. Mogłeś przed zapytaniem rozjaśnić nieco sytuację, że masz taką listę z ignorami i bardzo ciekawy jesteś nicka któremu on odpowiadał. Zapewne otrzymał byś odpowiedź bardziej konkretną niż odesłanie do drzewa.
                        • crannmer Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 25.10.16, 12:41
                          tbernard napisał:
                          > dlatego tam odesłał. Nic w tym niekulturalnego.

Ja na tym watku nikomu niekulturalnsci nie zarzucalem. Az do momentu, kiedy sam zostalem ni z tego, ni z owego tak potraktowany ad personam:

na pewno nie z Twoimi. Lubię kulturalną dyskusję.
                          • tomek854 Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 25.10.16, 23:55
                            NIe "ni z tego, ni z owego" tylko w odpowiedzi na Twoje, zadane w sposób typowy dla Ciebie (o czym już parę razy dyskutowaliśmy, ale nie widzisz problemu) pytanie "z czyimi tezami dyskutujesz", poparte wcześniejszym doświadczeniem dyskusji z Tobą które zawsze kończą się nieprzyjemnie - co widać i tutaj.

Poza tym chciałem zwrócić uwagę, że także nikomu niczego nie zarzucałem. Po prostu stwierdziłem dwa fakty:
                            1. Nie dyskutuję z Twoimi tezami, bo po pierwsze akurat w tym przypadku są słuszne, a po drugie odpowiedziałem na post kogoś innego.
                            2. Lubię kulturalną dyskusję. Obaj wiemy, że Ty nie bardzo, dlatego nie trzeba było tego tematu rozwijać. Ale też niekoniecznie trzeba było brać tego twierdzenia do siebie :)
                            • waga170 Oj Tomus, Tomus, pobiles rekord, grastulacje 26.10.16, 07:25
                              Podyskutowales jak normalny czlowiek z narcyzem!
                        • jestklawo Re: kontrola techniczna pojazdów a nowa technika 26.10.16, 08:58
                          tbernard napisał:

> Czyli wiedziałeś, że nie Tobie odpisywał, ty
                          > lko nie wiedziałeś komu?

:))) wiedział, wiedział. Myślisz że moje posty do usunięcia zgłasza królowa rumuńska?
                          Tak sie temu mistrzowi w robieniu hałasu w głowince poprzestawiało (chyba że to stan pierwotny), że codziennie sprawdza kto tam w internetach znowu nie ma racji
    • engine8 Re: kontrola techniczna pojazdów a nowe technolog 14.10.16, 20:36

Moze w Europie jest inaczej ale w W USA Stany decyduja czy kontrola techniczna jest obowiazkowa i po pierwsze tylko czesc stanow to wymaga a po drugie coraz wiecej Stanow decyduje sie na eliminacje tych wymagan poniewaz nie ma dowodow na to ze stan techniczny pojazdu jest glowna przyczyna wypadkow - zwykle to wina kierowcy.

Podejrzewam ze generalnie to glownie chodzi o to za za inspekcje sie placi wiec do dochodowa inicjatywa czyli jeszcze jeden podatek.

"AAA Public Affairs Vice President Mike Wright said some safety inspections are not worth it.

"Nobody can prove with any degree of certainty that spending the money, suffering the inconvenience of getting your vehicle inspected, actually produces desired results," said Wright, who added only the smallest portion of car accidents are caused by motor vehicle defects. Driver error is the biggest cause, Wright said, while stressing that drivers should still get their vehicles inspected periodically. "

www.foxnews.com/politics/2015/02/21/state-lawmakers-weigh-abolishing-unnecessary-car-inspections.html
      • engine8 Re: kontrola techniczna pojazdów a nowe technolog 14.10.16, 20:42

Article in Eksploatacja i Niezawodnosc - Maintenance and Reliability 16(1):105-111 · January 2014 with 6 Reads

1st Wojciech Jarosinski

Abstract
        The article is an attempt to find relationship between the implemented system of periodic technical inspections of vehicles and the number of road accidents, reliability of vehicles and road safety. The study utilises results of comparative tests, where the relationships and parameters could be directly observed for the cases with the system implemented and some without periodic technical inspections at all (for example: between the states of the USA, Australia and the research work conducted in Norway in the 90's). The analysis of results leads to unexpected conclusion that system of periodic technical inspections of vehicles does not have statistically significant effect on the number of accidents, including the number of road accidents involving fatalities.

www.researchgate.net/publication/295603990_PERIODIC_TECHNICAL_INSPECTIONS_OF_VEHICLES_AND_ROAD_TRAFFIC_SAFETY_WITH_THE_NUMBER_OF_ROAD_ACCIDENTS_INVOLVING_FATALITIES

• do.ki Re: kontrola techniczna pojazdów a nowe technolog 14.10.16, 21:25
          Tak to jest tylko w krajach, gdzie policja zatrzymuje kierowców za niemanie świateł. Albo za kopcenie. Poza tym nie chodzi o wpływ kontroli technicznych na liczbę wypadkow. Kontrola techniczna koncentruje sie na ekologii i służy podniesieniu dochodów warsztatów.
          • nazimno Re: kontrola techniczna pojazdów a nowe technolog 15.10.16, 09:43
            Swiadectwo badania technicznego jest
            obligatoryjnym dupochronem dla ubezpieczen szukajacych pretekstu
            do niewyplacania odszkodowan
            tym, ktorzy w te pulapke wpadli.

Przy okazji daje dochod stacjom
            kontroli dzieki urzedowym cenom
            uslugi opodatkowanej.
            • misiaczek1281 Re: kontrola techniczna pojazdów a nowe technolog 15.10.16, 12:26
              Jaki rysunek? Jakie podłączanie do komputera przez złącze? u mnie na przeglądzie tylko sprawdził zawieszenie i hamulce na rolkach i ustawienie świateł skorygował:) śrubokrętem ręcznym :)
              żółta lampka świeciła więc błędy błędami ale autko sprawne , pali, jeździ...
              ech te nowoczesne wynalazki....same problemy z nimi :)
              proste auto=prosty serwis= no problem:)
              • qqbek Re: kontrola techniczna pojazdów a nowe technolog 22.10.16, 01:50
                A żółtą lampkę to którą masz dyżurną? "Check engine"? Ja się wczoraj ostro przejechałem po deszczowym krajobrazie i jedyna żółta lampka, która śmiała mi się zaświecić... to ta od kontroli trakcji była (w końcu wyłączyłem, bo w dżdżystych okolicznościach to jednak fajnie czasami sobie pozwolić na totamto - zwłaszcza, jeśli totamto mieści się w granicach dozwolonej przez ustawodawcę/zarządcę prędkości dopuszczalnej).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka