Dodaj do ulubionych

Avensis vs Insignia

14.01.17, 10:05
Ostatnio byłem zmuszony wypozyczyć kilka samochodów, normalna rzecz, ale dwa zapadły mi w pamięć. Nie ze względu na jakieś nadzwyczajne cechy, ale niespodziankę typu "wygląd to nie wszystko".
Numer 1. Nowiutki Avensis kombi, bardzo bogata (jak na toyotę) wersja - alcantara na fotelach, deska obszyta czymś wyglądającym na skórę, ogromny (naprawdę duży) ekran dotykowy, czernione alufelgi, lampy tzw. full led, osiemnaście przycisków i joystick na fajerze, kamery, czujniki i tak dalej, i tak dalej. Auto miało wbudowany jakiś system ostrzegający o niebezpieczeństwach, o zjechaniu z pasa, czytało znaki, piszczało. Auto pociągnięte z zewnątrz naprawdę ładnym, atramentowo-niebieskim lakierem. Silnik 1.8 z ręczną skrzynią.
W drugim narożniku Insignia w wersji największa bieda - stalowe obręcze, plastikowa kierownica bez żadnych funkcji, monochromatyczne wyświetlacze, na pokładzie radio stereo (chyba 4 głośniki) i ręczna klimatyzacja, mnóstwo pustych przycisków na desce, bardzo brzydkie pokrycie foteli, o drzwiach nie wspomnę. Silnik 1.8 z ręczną skrzynią.
Avensis fabrycznie nowy, Insignia z połowy 2016.
Wrażenie po przejechaniu kilkuset km.
Avensis - niewygodne fotele, koszmarne podłokietniki (za wysoko w drzwiach, ten w konsoli nie blokował się tylko jeździł w przód i w tył), bezsensowne, nieintuicyjne i źle ustawione ustawnienia funkcji systemu multimedialnego, wyjątkowo irytujące niebieskie podświetlenie. Fatalnie grający system audio. Źle zestrojona, hacząca skrzynia biegów, brak mocy w przy każdej prędkości. Kiepskie zawieszenie, auto niepewne w prowadzeniu powyżej 100 km/h. Przy wyższej prędkości jest względnie cicho, ale głośniej niż w dajmy na to passacie B8. Chora rzecz to hamulec postojowy, które auto sobie zaciąga i zwalnia jak chce. Reszta w normie, sporo miejsca i tak dalej. Auto bardzo mało spaliło, wyszło chyba coś pomiędzy 5-6 l na sto.
Insignia - zaskakująco wygodne wnętrze, znakomicie zestrojony układ silnik/skrzynia, bardzo dobrze zestopniowana skrzynia, mimo niezbyt mocnego silnika auto naprawdę daje radę. Bardzo pewnie się prowadzi przy każdej osiągalnej prędkości. We wnętrzu jest ciszej niż w Avensisie. Zaskakująco przyjemnie gra to radyjko, wyraźnie ktoś w biurze projektów opla poświęcił mu chwilę czasu. Spalanie wysżło powyżej 10 litrów, ale to chyba głównie z powodu stylu jazdy.
Reasumując - Avensis fajnie wygląda, ale co do jazdy to jest naprawdę słabo. Ten model nie ma kierowcy do zaoferowania absolutnie nic, jedzie na wprost, skręca, hamuje, to wszystko. Udogodnienia bardziej przeszkadzają niż pomagają. Tępy dupowóz.
Insignia - można tym autem pojechać na drugi koniec Europy, jazda przypomina trochę starsze modele BWM z lat 90-tych. Przykład samochodu, gdzie inżynierowie dobrze zrobili swoją robotę, a nie tylko wysiedzieli godziny w pracy.
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • loyezoo Re: Avensis vs Insignia 14.01.17, 10:54
      Nie,żebym się czepiał ale audio z 4 głośnikami??? Chyba takiego nie robią już od 15 lat.

p/s rozumiem,że to wrażenia subiektywne,niestety nie jeździłem Avensisem nowym,więc nie mam jak porównać do Insigni
      • przemekthor Re: Avensis vs Insignia 26.01.17, 09:54
        No, nie zdziwiłbym się, jakby dwa tam były.
        Kokpit wyglądał dokładnie tak:
        www.opelegypt.net/content/dam/Opel/Europe/master/hq/en/01_Vehicles/01_PassengerCars/New_Insignia_Family/Insignia_Hatchback/MY1405/768x432/Opel_Insignia_Essentia_Interior_768x432_ins145_i03_114.jpg
    • gzesiolek Re: Avensis vs Insignia 16.01.17, 22:52
      Jak rozumiem opinie o Avensisie, tak nie za bardzo rozumiem zachwyt w temacie Insignii...
      Wielkie, ciasne, ciężkie, jeżdżące jak wóz drabiniasty, płużące przy każdym szybszym zakręcie, z gumowatym układem kierowniczym... Tak ja ją zapamiętałem... Ale ja jeździłem rocznikiem 2014 z dieslem 2.0... wersja jakaś Cosmo czy coś... Nie wybrałem ani jednego ani drugiego...
      • nazimno Re: Avensis vs Insignia 17.01.17, 08:51
        Insignia ma maly przeswit.
        Zupelnie nie nadaje sie na trudniejsze
        warunki zima w rejonach gorskich.

Znajomy ma i jest ciezko wq..y.
        A nie chcial mnie sluchac,
        gdy mu odradzalem kupno.
      • galtomone Re: Avensis vs Insignia 17.01.17, 17:06
        Moze silnik robi roznice?
        Moge sie mylic, ale diesel jest na pewno odczowalne kg ciezszy od silnika benzynowego. A oba wisza nad przednia osia.
        Nie sadze by Opel rbil ronze zawieszania w zaleznosci od rozaju napedu diesel/Pb
        • przemekthor Re: Avensis vs Insignia 26.01.17, 09:47
          Może być. Jakiś czas temu wypożyczyłem na kilka dni Insignię kombi z klekotem i automatyczna skrzynią. Dziwnie się tym jeździło, auto sprawiało wrażenie bezwładnego i reagującego z opóźnieniem na kręcenie fajerą i hamowanie. Ale teraz to był sedan z silnikiem benzynowym.
      • liczbynieklamia Re: Avensis vs Insignia 26.01.17, 21:31
        > Jak rozumiem opinie o Avensisie, tak nie za bardzo rozumiem zachwyt w temacie Insignii...
        Otóż to.
        • przemekthor Re: Avensis vs Insignia 26.01.17, 22:51
          Umówmy się, oba auta są marne i na pewno bym ich sobie nie kupił. Teraz pomykam aktualnym 520d z napędem na 4 łapy i to jest dopiero coś, gdzie nie można się za wiele przyczepić (poza głośnym silnikiem, przekombinowanym wybierakiem skrzyni i tym idiotycznym pokrętłem do obsługi multimediów jest to naprawdę rzetelne żelazo).
          Ale Avensis jest tak beznadziejny, że przy tym modelu nawet tępa Insignia wydaje się całkiem sensownym autem.
          • galtomone Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 09:21
            Osobiscie odnosze wrazenie, ze (przynajmien w Europie) Toyota sie strasznie pogubila.
            Auta sa o dosc dyskusyjnym designie.
            Jakosciowo niestety sa coraz gorsze (takze jesli chodzi o jakosc materialow) - Avenis III jechalem jako kierowca do Stutgartu (i nazad) - 1.8 automat i powie szczerze bylem zdegustowany caloscia.

Nadal nie jest to marka Premium (choc chyba celuje w ten segemnt).
            Moje obecne auto to juz 4 produkt Toyoty a do tego w bliskiej rodzienie (wiec auta znam) bylo kolejnych 6.... I niestety wszyscy mamy podobne odczucia - Toyota nie jest tym czym byla i nie jest warta tych pieniedzy, ktore kosztuje. Toyota nadal jedzie na swojej legendzie z lat 80/90 - niezniszczalnych aut. Tyle, ze dzis to juz nie prawda.

Ciekawe czy w USA jest podobnie z Toyota....?

Przy okzji warto zauwazyc, ze Mazda i Honda zarowno pod wzgledem jakosci (trwalosci), designu oraz materialow z ktorych korzystaja Tyote przeskoczyly.

Osobiscie gdybym dzis rozwazal zakup nowej Toyoty to chyba kupilbym Skode albo Forda i na pewno sprawdzil oferte Mazdy Hony i Hyundaia. Wszystkie te marki jawa mi sie jako zncznie sensowniejszy wybor podwzgledem finansowym i tym co w zamian oferuja.
            • nazimno Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 09:50
              To dlatego, ze jest ona napedzana podziwem i to w dodatku z rozpedu.
              Mam wrazenie, ze Koreanczycy wygraja odwieczna wojne z Japonczykami.
              • galtomone Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 15:20
                Rozumiem, ze podzialesz moja opinie o Toyocie?
                • nazimno Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 15:39
                  Wq...a mnie te udziwnione profile blach i przegiecie w strone tandetnych zabawek dla dzieci.
              • trypel Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 16:39
                Za 2 tyg biorę na 2 msc opitme z automatem. Wsiadłem raz na próbę i stwierdziłem ze avensis moze optimie buty czyścić. Ale jeszcze nie wiem jak sie jeździ.

Jeszcze jedna wkurzająca rzecz w avensisie. Hamulec ręczny.
                To ze guzik to pryszcz - wszyscy dają guziki. Ale gdzie tego guzika wsadzili to już przegięcie - pod kierownica, z odwrotnym sterowaniem.
                • przemekthor Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 19:00
                  Ja tego guzika w ogole nie znalazlem :)
                  • trypel Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 19:59
                    Właśnie.
                    A znalazłeś guzik regulujący pikanie alarmu albo włączanie lane assist?
                    Podpowiem: nad lewa stopa, pod deska rozdzielcza.
                    Ogólnie fajne auto, fajna skrzynia (jak ktoś lubi bezstopniowe jak ja), fajnie kręcący sie silnik, ale pierdoly dokuczają - brak ergonomii, kiepska nawigacja, mały bak, dotykowosc działająca tylko na przednie drzwi, wieszający sie non stop radar i kamera po zawieszeniu których nie da rady włączyć na stałe długich świateł.
                    A na superba 9 msc czekania :D
                    • przemekthor Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 21:04
                      Wiesz, meczylem sie z tym avensisem tylko dwa dni, wiec nie zaglebialem sie w szczegoly. Oddany, do widzenia, poszedl w diably.
                      Serio, 9 miechow czekania na skodzine? Jaka wersja? Nic z gotowych u dilerow nie podeszlo?
                      • trypel Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 21:08
                        Nie ma gotowych 190km 4x4 dsg. Kolejki, jak po polonezy
                        Na octavię 6
                        • przemekthor Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 21:17
                          Jak jestes oblatany w temacie, ile na alltracka?
                          • trypel Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 21:36
                            Nie jestem. Mamy teraz w polityce tylko octavie i superby. Ale 4 latać temu na pierwszego alltracka czekałem tez ok 8 msc- to raczej nie pomoże :)
                            • przemekthor Re: Moja wizja Toyoty... 28.01.17, 14:02
                              Znaczy sie, producent jest niewydolny.
                        • galtomone Re: Moja wizja Toyoty... 28.01.17, 10:52
                          No... gdybym kupowal Superba/Octavie to tez 4x4, DSG i 190/184KM diesel - oba fajnie jezdza.

OSobiscie wystarczylby mi Scout - tyle ze zupelnie mi nie odpowiada jak wykonczyli z zew. ta wersje. Mam wrazenie, ze za bradzo sie starali a czarne dodatki i bardziej "delikatne" fajniej by pasowaly.
                          • trypel Re: Moja wizja Toyoty... 28.01.17, 11:36
                            I tak tez wybralem, tylko teraz sie zastanawiam czy doczekam tego auta czy szybciej robotę zmienię :)
                            Mi sie scout podoba. Ale w superbie takiej opcji na razie brak wiec skończyło sie na domówieniu zestawu na bezdroża
                            • galtomone Re: Moja wizja Toyoty... 28.01.17, 13:23
                              Mnie sie to bardziej podoba. Scout wydaje mi sie na sile robiony i nachalnie plastikowy na zewnatrz....
                            • przemekthor Re: Moja wizja Toyoty... 28.01.17, 21:58
                              Wierze! Uwielbiam auta grupy VW za kapitalne silniki, skrzynie dsg oraz elektronike na pokladzie - jest doskonala.
            • przemekthor Re: Moja wizja Toyoty... 27.01.17, 19:06
              Tak, w USA jest taki sam śmietnik. Camry jest byle jakim i byle jak jeżdżącym tworem podobnym do avensis, tamtejsza corolla jest żenująca. RAV4 przemilczam,l.
              Jest jednak perełka w kaszance - Sienna. Jest brzydka i tandetna, ale cudownie ogromna i zadziwiająco fajnie jeździ. Duże wolnossące V6 robi robotę. Podobnie Highlander.
              • galtomone Re: Moja wizja Toyoty... 28.01.17, 11:01
                Highlander (czyli RX od lexa) zawsze mi sie podobal.
                Ze starych Tojek zawsze tez chcialem miec 4Runnera (ale tylko II i III generacja - wygladaja wg mnie GENIALNIE).

Sienna tez mi sie zawsze podobala podobnie jak Previa, ktora mialem - to bylo takie auto z dusza..
                Avensis mialem I i II.
                I -ka byla nudna do bolu (takie toyoty w tej klasie zreszta mialy by). Jezdzilem nia 4 lata i powaznie sie martwilem, ze ciezko bedzie wymyslic jakis realny argument , ze auto trzeba wymienic. Nic sie nie psulo, wszystko bylo na miejscu - no nie bylo sie do czego przyczepic.
                Benzyna, 2.0, automat, automatyczna klima... elektryka , otwierany dach....

Potem mialem tez gen II i tu bylo calkiem inaczej. Jedyne co dobrze wspominam to deske rozdzilcza - fajnie sie zapalaly zegary.... i tyle.
                Materialy (choc na oko ladniejsze niz ciapki gen I) duzo gorszej jakosci.... wszyetko plastkowe, bylejakie i generalnie ni jakie.I z awaryjnoscia juz niestety o 180 st inaczej - czyli jak w kazdej inne marce.

A z nowszych (optycznie) pasowala by mi jeszcze Venza... ale W Europie jej nie ma i do tego obawiam sie, ze jako przedstawiciel nowych Toyot to juz tez taka pasc jak reszta.

A to co z brzydkiej ale fajnej Rav4 (1 gen) zrobila Toyota wola o pomste do nieba!
    • arekcebul222 Re: Avensis vs Insignia 30.01.17, 19:58
      Fakt, avensis mało pali. Co do braku mocy, coś musiało być walnięte, bo w mój przyspiesza aż miło, z zawieszeniem też nigdy nie miałem problemu. Jak dla mnie auto bezawaryjne, a jeżdżę nim nie od wczoraj.
      • schweppes1 Re: Avensis vs Insignia 26.02.17, 03:42
        Jak może "przyspieszać aż miło", skoro nie ma czym? To jest właśnie jeden z problemów po raz drugi odnawianego Avensisa, przez który ulega samozaoraniu na rynku - brak mocnych silników. Najmocniejsza benzyna ma 152 KM, a jedyny diesel ma 143 KM, dzięki którym rozpędzają tą krowę do setki w prawie 10 sekund. I jak ten drugi raz odgrzewany kotlet ma konkurować z Passatem i Superbem, gdzie można zamówić diesle po 190/240 KM czy benzyny 220/280 KM? Zresztą, to nie dotyczy tylko Avensisa - w Aurisie najmocniejsza benzyna ma 132 KM a diesel 118, wszystkie 10+ sekund do setki. Super. Toyota wysyła ludzi chcących bezpiecznie wyprzedzać do 2x droższego Lexusa... Na szczęście to ostatnia reinkarnacja Avensisa i za kilka lat zostanie wycofany ze sprzedaży (Toyota porzuca w ogóle ten segment, który przez crossovery staje się coraz mniej rentowny). Accord już zniknął z europejskiego rynku. Peugeot i Citroen podobno po "wygaśnięciu" C5 i 508 porzucą segment D.
        • galtomone Re: Avensis vs Insignia 26.02.17, 07:50
          Dokladnie. Patrzac na silniki i wersje napedowe to Octavia jawi sie jako atrakcyjniejsza niz Avensis.
          • schweppes1 Re: Avensis vs Insignia 27.02.17, 23:13
            Otóż to, zwłaszcza, że przez tyle lat zdążyła już nawet ją dogonić wymiarami, mimo że jest klasę niżej.
        • tbernard Re: Avensis vs Insignia 26.02.17, 16:34
          Kierowca średnio rozgarnięty przed wyprzedzaniem zrobi redukcje i nie bredzi o tym, że 152 KM to za mało mocy. A kiepskiemu zawsze będzie mało, bo cała jego umiejętność sprowadza się do wciskania gazu w podłogę.
          • galtomone Re: Avensis vs Insignia 26.02.17, 17:21
            Jasne...
            Ale potem przychodza chwile gdy stajesz z piwem/winem/kawa/itp w reku w gronie facetow.
            Temat schodzi na auta... i zwykle pada pod temat ilosc cylindrow i KM.
            I tu niestety z Avensis nie bardzo jest sie czym chwalic...
            To troche jak miec ŚWIETNA, KOCHANA, NAJLEPSZA ale przecietna Zone (nie jakas profesor, poetke, pisarke, naukowca...) i do tego i brzydka i bez cyckow.
            CHyba, ze ktos ma na tyle odwagi, ze powie, iz faktycznie moze i nie urody Miss... ale robi takiego loda, ze cala reszta nie ma znaczenia :-)

Pytanie czy Avensis robi takiego loda??? Smiem watpic.
            • literka_m Re: Avensis vs Insignia 26.02.17, 18:08
              > Jasne...
              > Ale potem przychodza chwile gdy stajesz z piwem/winem/kawa/itp w reku w gronie
              > facetow.

uśmiałem się trochę. dodaj wśród niedojrzałych facetów, takich niewyrośniętych dzieciaków.
              PRAWDZIWI FACECI nie dyskutują ani o koniach mechanicznych ani o cyckach żon a już na pewno nie o robieniu lodów. Prawdziwi Faceci korzystają, ale nie gadają o tym.
              Dzieciaki fascynują się wszystkim tym co napisałeś.
              • galtomone Re: Avensis vs Insignia 01.03.17, 07:31
                Jasne...
                Do tego nie pija alkoholu, nie ogladaja sportu w TV, nie dyskutuja o polityce, nigdy na ogrodku nie maja ochoty postrzelac z wiatrowki i zawsze moga 3 razy po rzad - choc sie tym nie chwala.
                • vogon.jeltz Re: Avensis vs Insignia 15.10.18, 11:48
                  Ale to jest koniunkcja czy alternatywa? Bo ja rzeczywiście nie oglądam sportu w TV (uważam sport profesjonalny za głupotę, wynaturzenie oraz często zwykłe oszustwo) i nie mam ochoty strzelać z wiatrówki. Czy jestem "prawdziwym facetem"?
              • nazimno Re: Avensis vs Insignia 15.10.18, 11:50
                Galtomonek ma mentalnosc gipsowego krasnoludka z ogrodu.
              • allegropajew Re: Avensis vs Insignia 15.10.18, 22:01
                Prawdziwi faceci nie mają pęcherzy, tylko .... pompy paliwowe!

Gościula
            • tbernard Re: Avensis vs Insignia 26.02.17, 21:05
              Auto to przydatna rzecz do przemieszczania się. Dla normalnych ludzi. Ale do chwalenia się?
              • galtomone Re: Avensis vs Insignia 01.03.17, 07:32
                Nie do chwalenia sie - to nie podstawowka.
                Ale jak sie stoi w meskim gronie to jakos kto jest samcem Alfa sie ustala.
      • przemekthor Re: Avensis vs Insignia 27.02.17, 20:45
        Przyspiesza aż miło w stosunku do czego? Woła? Druida?
        Nic nie walnięte, auto było bez przebiegu.
        Niby jest tam te sto dwadzieścia parę koni, ale sposób rozwijania mocy przez ten wehikuł jest beznadziejny. To nie wytrzymuje żadnego porównania z napędami VW, Forda czy GM.
        • gzesiolek Re: Avensis vs Insignia 01.03.17, 08:24
          Ja mam za to wrażenie ze Toyota specjalnie przytlumila 1.8 przy średnich obrotach aby uzasadnic istnienie 2 podobnych mocowo silników... Jak dla mnie Avensis 2.0 jest już ok jako dupowoz i to on powinien robić za podstawę a wyżej powinien być np. Układ hybrydowy z RAV4...
          • przemekthor Re: Avensis vs Insignia 01.03.17, 08:47
            Dla mnie to wygląda raczej na efekt tumiwisizmu inżynierów - jest buda, jest jakiś tam silnik, jest skrzynia, poskładajmy do kupy, wszystko jedno, co wyjdzie, to jest w końcu tojota i się sprzeda.
            Użytkowałem w przeszłości 2 corolle (E110 i E120, czyli to było dość dawno temu) i obie sprawiały wrażenie, że poskładano je z czego popadnie. Nie komentuję jakości pojazdu jako takiego - chociaż pojazdy prymitywne, to były dość solidnie wykonane, szczególnie starszy model. Ale podobnie jak w rzeczowym ave, korolki miały naprawdę kiepskie skrzynie - dziwacznie zestopniowane i irytujące, miękkie, i krótkie skoki dźwigni.
    • nowak_r Re: Avensis vs Insignia 13.10.18, 06:07
      Jeżdżę na co dzień trochę lepszą insignią: 2-litrowy diesel z automatem, regulowana sztywność zawieszenia, ksenony, niezłe radio.
      Od paru tygodni jeżdżę wypożyczanymi toyotami: najpierw corolla benzyna 1.8 cvt, teraz camry 2.5 automat. Krótko - bieda z nędzą.
      Corolla była trochę lepiej wyposażona: kamera cofania, spory dotykowy ekran, czujniki parkowania, tempomat. Porównywalna, choć w prowadzeniu odczuwalnie gorsza od astry. Bliżej focusa.
      Camry - trafił mi się golas: brak jakiejkolwiek asysty parkowania (a jednak to kawał auta), przedpotopowy wyświetlacz, mizerny komputer pokładowy - podobny do podstawowej vectry C z 2005 roku. Jedzie, gdzie chce. Insignia (nie mówiąc o mondeo) zjada ją bez popijania.
      Corollę mógłbym porównać do astry, czy golfa/jetty. Przegrywa porównanie - jest bardzo słabo wyciszona i nawet brudniejszy asfalt od razu bije w uszy. CVT to jedno wielkie "niescescie", jakby to powiedzieli w "Chińskiej restauracji".
      Camry znacznie cichsza, ale słabo się prowadzi, jak już pisałem wyżej. Bardzo podstawowa jakość - po prostu większy dupowóz. Taki większy, ładniejszy i bardziej niezawodny wartburg. Miałem kiedyś carinę E i dość podobnie to było.
      Coraz bardziej cenię Europę.
      • jeepwdyzlu Re: Avensis vs Insignia 13.10.18, 15:14
        Opel pod wodzą Francuzów idzie na dno. A Toyota to globalny gracz, koncern nr 2 czy 3, z znakomitymi modelami. Camry źle się prowadz? . Fakt, tyle, że to auto nie dla Europy. A innym to lata i powiewa.
        • bwv1080 Re: Avensis vs Insignia 13.10.18, 17:27
          jeepwdyzlu napisał:
          > koncern nr 2 czy 3, z znakomitymi modelami.

Którymi aktualnymi konkretnie?
          • tbernard Re: Avensis vs Insignia 13.10.18, 19:16
            Na przykład Auris albo Yaris. Są nawet w wersji Hybrydowej. A Priusy to już najwyższa półka.
            • trypel Re: Avensis vs Insignia 13.10.18, 19:51
              Musisz zaznaczać sarkazm bo są tacy co wezmą to na poważnie.
            • bwv1080 Re: Avensis vs Insignia 13.10.18, 20:04
              tbernard napisał:
              > Na przykład Auris albo Yaris. Są nawet w wersji Hybrydowej.

Pomijając napęd hybrydowy, który dla niektórych profili użytkowania jest rewelacyjny (ale dla kilku innych suboptymalny) co jest znakomitego w Aurisie? To na wskroś przeciętne auto, pod wieloma aspektami mocno poniżej przeciętnej.

> A Priusy to już najwyższa półka.

Co w Priusie (pomijając napęd hybrydowy i kilka jego rozwiązań nieużytych w technicznie identycznych hybrydach Aurisa i ct200h) jest takiego z najwyższej półki?
              • trypel Re: Avensis vs Insignia 13.10.18, 20:17
                A nie mówiłem ze są tacy co wezmą to na poważnie
                • tbernard Re: Avensis vs Insignia 13.10.18, 21:41
                  No ale ja poważnie pisałem. A to, że jakiś snob jeden z drugim będzie się dąsał, że dla niego za tanie to co mnie to obchodzi. Niech sobie idzie do sklepu z Mercedesami i kupi coś droższego.
                  • bwv1080 Re: Avensis vs Insignia 13.10.18, 21:52
                    tbernard napisał:
                    > że jakiś snob jeden z drugim będzie się dąsał
                    > , że dla niego za tanie to co mnie to obchodzi.

Było by milo, gdybyś trzymał się tego, co było napisane, a nie konfabulował.

Nie rozmawiamy o Mercedesach. Auris jest w swojej klasie rozmiarowej i cenowej, pomijając napęd hybrydowy, poniżej przeciętnej. Miejscami znacznie. Prius tez poza napędem hybrydowym (nota bene identycznym *) do tego z Aurisa/Lexusa ct200h) nie reprezentuje niczego nadzwyczajnego.

____
                    *) Prius 3. Prius 4 dzieli natomiast napęd z pokemonem C-HR.
                    • jeepwdyzlu Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 01:34
                      Auris jest w swojej klasie rozmiarowej i cenowej, pomijając napęd hybrydowy, poniżej przeciętnej. Miejscami znacznie.
                      ----
                      Auris to corolla. Kompakt koncernu w pierwszej 10tce bestsellerów sprzedaży. Obok golfa i civica najliczniej produkowany kompakt na świecie. Wady nie mają znaczenia, dla milionów klientów.
                      • bwv1080 Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 10:18
                        jeepwdyzlu napisał:

> Auris to corolla. Kompakt koncernu w pierwszej 10tce bestsellerów sprzedaży. Ob
                        > ok golfa i civica najliczniej produkowany kompakt na świecie. Wady nie mają zna
                        > czenia, dla milionów klientów.

Jedzcie g.. i czytajcie Bild/Fakt, bo miliony much to robią?
                        W tym wypadku wyniki sprzedaży już dawno odsprzęgły się od jakości produktu. A jakość produktu spadła. Poza tym Corolla z różnych rynków ma mało wspólnego z europejskim Aurisem.

W Aurisie masz w komplecie praktyczny brak izolacji akustycznej, brak miejsca z przodu i z tylu, niewygodne fotele, niewydajne ogrzewanie i ledwo starczającą klimatyzacje, niekomfortowe zawieszenie, nieergonomiczne sterowanie mediami (wyłącznie ekran dotykowy) i wentylacją/ogrzewaniem (klawisze Morse'a zamiast pokręteł), na każdym kroku oszczędności na materiale jak w Dacii, odpustowo-barokowy design, kłamiące instrumenty i komputer pokładowy, jedna z najgorszych dostępnych fabrycznych nawigacji i... i... i...

A na uwieńczenie masz w standardzie najgorsze światła mijania na rynku. Halogenowe światła z żarówką HIR2 (ex equo z niektórymi modelami Opla z tym samym źródłem światła) to najgorsze światła od kilkudziesięciu lat. Są tak złe, ze jazda z nimi w ciemnościach poza miastem jest najzwyczajniej niebezpieczna. Zasięg 20-30 m, nawet wewnątrz zasięgu niska jasność, zupełny brak oświetlenia pobocza zarówno bliskiego, jak i dalszego.

Może Auris 3/Corolla w przyszłym roku co polepszy. Ale aktualnie jest bida z nędzą. Aktualny Auris to samochód dla bardzo mało wymagającego konsumenta. Jakościowo znacznie poniżej coby daleko nie szukać choćby Mazdy 3 czy Civika.
                        • jeepwdyzlu Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 12:59
                          Bwv o czym ty oiszesz?
                          Ja o wielkości sprzedaży a ty o jakości. Naoisałem gdzieś ze corolka czy avensis to fajne auta? Dla mnie to psie kupy. Natomiast stwierdzam, że się znakomicie sprzedają. Chcesz polemiziwać?
                          • trypel Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 13:52
                            Napisałeś "znakomite modele"
                            To bardziej kojarzy sie ze świetnym autem niż liderem sprzedaży.
                            • jeepwdyzlu Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 15:41
                              Modele są znakomite. Bo się znakomicie sprzedają. Są bestsellerami. I tylko to się liczy.
                              • jeepwdyzlu Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 15:45
                                www.kbb.com/car-reviews-and-news/top-10/best-selling-cars-2018/2100005607/

W zależności kto liczy - i ktore ma miejsce - toyota ma zawsze 3 modele w pierwezej dziesiątce.
                              • trypel Re: Avensis vs Insignia 15.10.18, 07:24
                                Mam kompletnie inna definicje znakomitości.
                                Wg mnie sam fakt wysokiej sprzedaży świadczy o wielu rzeczach ale nie o tym ze produkt jest znakomity.
                                • jeepwdyzlu Re: Avensis vs Insignia 15.10.18, 08:40
                                  Znakomite jest lamborgini diablo.
                                  A corolla nie
                                  😁

No dobra, wszystko co miałem do powiedzenia już wyłożyłem... Ciao
                                  J.
                          • bwv1080 Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 14:11
                            jeepwdyzlu napisał:
                            > Bwv o czym ty oiszesz?
                            > Ja o wielkości sprzedaży a ty o jakości. Naoisałem gdzieś ze corolka czy avensi
                            > s to fajne auta? Dla mnie to psie kupy. Natomiast stwierdzam, że się znakomicie
                            > sprzedają.

Teraz tak. Ale wczesniej napisales
                            jeepwdyzlu napisał:
                            > koncern nr 2 czy 3, z znakomitymi modelami.

Gdzie jest ta znakomitosc modeli?
                        • tbernard Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 17:05
                          Argument typu "niewygodne fotele" to każdy o każdym samochodzie może napisać. To takie widzimisię. Jak brzydki kolor. A co do tego, że jakościowo odstają nieco od modeli droższych (Civic, Mazda3) to wielkie mi odkrycie Ameryki. To zwyczajna strategia Toyoty, wyliczyli, że więcej im się sprzedaje w takiej cenie/jakości to takie dostarczają na rynek. Mogliby spokojnie robić lepsze, ale skutek byłby taki, że podwyższona cena zredukowała by liczbę klientów o tyle, że mniej by zarobili. Dla wymagających mają przecież Lexusa.
                          • bwv1080 Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 19:16
                            tbernard napisał:
                            > Argument typu "niewygodne fotele" to każdy o każdym samochodzie może napisać. T
                            > o takie widzimisię. Jak brzydki kolor.

Od brzydkiego koloru nie bolą mnie po trzech godzinach jazdy plecy i d...

> A co do tego, że jakościowo odstają niec
                            > o od modeli droższych (Civic, Mazda3)

Nie wiem, gdzie Trojka czy Civic znacząco odstaja cenowo od tak samo wyposażonego Aurisa. Przy większym wyborze silników. I jakościowo znacznym odstępie.

> to wielkie mi odkrycie Ameryki. To zwycza
                            > jna strategia Toyoty, wyliczyli, że więcej im się sprzedaje w takiej cenie/jako
                            > ści to takie dostarczają na rynek.

Czyli robią podprzeciętne jakościowo samochody za cenę normalnych. Sam to przyznałeś.
                            Tylko gdzie ta chwalona znakomitość?

> Mogliby spokojnie robić lepsze, ale skutek b
                            > yłby taki, że podwyższona cena zredukowała by liczbę klientów o tyle, że mniej
                            > by zarobili.

Nie. Marża by kapkę spadła. Tak do rozsądnej wielkości. Marża Toyoty jest bowiem od lat bezwstydna i porusza się w okolicach Porsche.
                            • tbernard Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 19:55
                              > Nie wiem, gdzie Trojka czy Civic znacząco odstaja cenowo od tak samo wyposażone
                              > go Aurisa. Przy większym wyborze silników. I jakościowo znacznym odstępie.

Mam wrażenie, że całe sedno zaciemniające istotę kryje się w słowach "znacząco, znaczący".
                              Bo tak nie "znacząco" to sobie możemy od Fiata Pandy małymi kroczkami do najdroższego i najbardziej wypasionego Merca lub BMW przejść.

> Czyli robią podprzeciętne jakościowo samochody za cenę normalnych. Sam to przyz
                              > nałeś.
                              > Tylko gdzie ta chwalona znakomitość?

Zacytuję sam siebie, bo jakbyś nie doczytał do końca:
                              "Dla wymagających mają przecież Lexusa."

> Nie. Marża by kapkę spadła. Tak do rozsądnej wielkości. Marża Toyoty jest bowie m od lat bezwstydna i porusza się w okolicach Porsche.

Ale po co mają obniżać marżę, skoro przy takiej jaka jest mają zadowalające dochody?
                              • bwv1080 Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 20:05
                                tbernard napisał:
                                > Zacytuję sam siebie, bo jakbyś nie doczytał do końca:
                                > "Dla wymagających mają przecież Lexusa."

Nie cytuj się, tylko trzymaj tematu. Napisałeś
                                > [znakomite modele] Na przykład Auris albo Yaris.
                                > Są nawet w wersji Hybrydowej.

A ja się nieustannie pytam, w czym Auris jest znakomity (uwaga: liczba sprzedanych egzemplarzy nie świadczy o znakomitosci)?
                                I w czym Prius ma być najwyższą półką?
                                • tbernard Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 21:32
                                  No to dlaczego tylu ludzi kupuje tą kiepską Toyotę, skoro mogą lepszego Civica lub Mazdę 3 lub dowolny inny w tym segmencie? Przecież przed zakupem każdy ma możliwość wykonania jazdy testowej aby sprawdzić jak którym autem się jeździ.
                                  • bwv1080 Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 21:37
                                    tbernard napisał:
                                    > No to dlaczego tylu ludzi kupuje tą kiepską Toyotę

Trzymaj się tematu. Napisałeś
                                    > [znakomite modele] Na przykład Auris albo Yaris.
                                    > Są nawet w wersji Hybrydowej.

A ja się nieustannie pytam, w czym Auris jest znakomity (uwaga: liczba sprzedanych egzemplarzy nie świadczy o znakomitości)?
                                    • sky.83 Re: Avensis vs Insignia 15.10.18, 11:20
                                      Mogę odpowiedzieć ponieważ moja mama zakupiła Aurisa 1,3 z wyprzedaży rocznika 3 lata temu. Auris w promocji kosztował 57 000 zł (wyposażenie wystarczające: komplet airbagów, elektryka, klima automatyczna, ABS+ESP). Porównywalna Honda Civic 1,4 kosztowała okolice 70 kPN, a Mazda 3 jeszcze więcej. Auris jest po prostu dobrze wycenionym samochodem.
                                • jeepwdyzlu Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 23:40
                                  A ja się nieustannie pytam, w czym Auris jest znakomity (uwaga: liczba sprzedanych egzemplarzy nie świadczy o znakomitosci)?
                                  ----
                                  Tak. Auto które jest liderem sprzedaży na wielu wymagających rynkach, generuje rok w rok miliardy - jest znakomite. Lepsze od takiej mazdy3 - bo jak widać wirtuozeria techniczna, jakośc, fotele itd - w skalu globalnej nie mają znaczenia....

---
                                  Pytanie nie do mnie, ale odpowiem. Najwyższa, bo tylko toyota sorzedaje hybrydy w milionach egzemplarzy. A auta przejeżdżają bez awarii setki tysięcy km. Warszawscy czy berlińscy taksówkarze się nie mylą.
                                  J.
                                  • nazimno Re: Avensis vs Insignia 15.10.18, 11:36
                                    Sami Japonczycy, na swoim wlasnym rynku...

www.best-selling-cars.com/japan/2017-full-year-japan-best-selling-car-manufacturers-brands/
              • jestklawo Re: Avensis vs Insignia 16.10.18, 21:36
                bwv1080 napisał:

> suboptymalny

:))) la(cran)mer jak zawsze w formie, byłoby jeszcze fajniej gdyby nie poległ na "było by miło", "nota bene"

BTW, kiedy miał Aurisa, piał nad nią z zachwytu, ciekawe czym jeździ dzisiaj
              • jestklawo Re: Avensis vs Insignia 16.10.18, 22:00
                la(cran)mer napisał:

> rozwiązań nieużytych w technicznie identycznych hybrydach

można więcej szczegółów? Które rozwiązania napędu hybrydowego Priusa są tak nieuczynne i nieżyczliwe (nieużyte) dla Auris, że nawet nie warto je prosić o pomoc? Wstrętni egoiści
          • jeepwdyzlu Re: Avensis vs Insignia 14.10.18, 01:30
            oncern nr 2 czy 3, z znakomitymi modelami.

Którymi aktualnymi konkretnie?
            ---
            Rav 4, prius, corolla, landcruiser.... Mało? To camry, aigo, połowa lexusów...
            • nazimno Re: Avensis vs Insignia 15.10.18, 11:40
              rynek USA, statystyka sprzedazy:

carsalesbase.com/us-sales-august-2018-models/
        • vogon.jeltz Re: Avensis vs Insignia 15.10.18, 11:49
          > Opel pod wodzą Francuzów idzie na dno.

Mógłbyś rozwinąć temat?
    • vogon.jeltz Re: Avensis vs Insignia 15.10.18, 11:42
      > Reasumując - Avensis fajnie wygląda, ale co do jazdy to jest naprawdę słabo.
      > Ten model nie ma kierowcy do zaoferowania absolutnie nic,
      > jedzie na wprost, skręca, hamuje, to wszystko.

Przecież to jest Toyota, czego się spodziewałeś? Toyoty zawsze takie były - auta do przemieszczania się i nic więcej. Taka japońska Skoda (z zachowaniem wszelkich proporcji, chodzi mi o to, do kogo są adresowane).

Zdziwił mnie za to Opel - a raczej zdziwiłby mnie, gdybym wcześniej o tym nie wiedział. Sąsiad w Polsce miał firmową Insignię, robił nią bardzo dużo bardzo długich trasy (like, wymiana oleju raz na 2 miesiące) i bardzo sobie chwalił.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka