nazimno 22.03.17, 16:37 Euro 6c, poczatek: 01.09.2017 www.heise.de/autos/artikel/Partikelfilter-fuer-Ottomotoren-3658551.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
do.ki Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 23.03.17, 08:56 Czy silnik zaopatrzony w DPF jest jeszcze glownym zrodlem drobnego pylu? Moze pora wziac sie za hamulce i opony? Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 23.03.17, 09:02 Otoz to. Ci wszyscy oszusci lobbystyczni kreuja temat po to, by oderznac ludziom czesc dochodu, a nie obchodzi ich realny swiat zagrozen i ich zrodel. To wyjatkowo gow..na mentalnosc decydentow. I nikt nie jest w stanie tych matactw zdemaskowac. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 23.03.17, 15:04 ale po co wprowadzać filtry skoro za wycięcie nic nie grozi i Diesle z wyciętymi DPF-ami przechodzą przeglądy w SKP-ach bez problemu? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 23.03.17, 23:29 Oj tak. Zwłaszcza za klocki tych 'renomowanych' producentów. Rok temu Bosch-a z przodu założyć raczyłem. Nie nadążam z czyszczeniem felg w zimie (na lato mam czarne, więc tak bardzo nie było wcześniej widać). Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 24.03.17, 11:50 Jesli pyl przylega do felg, to moze byc tez z opon. Czasteczki gumy podlegaja elektrostatyce. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 24.03.17, 12:24 1. Ten z klocków hamulcowych chyba też. 2. Wcześniej (za "poprzednich klocków") problem nie występował w tak nasilony sposób. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 24.03.17, 12:39 Ktoś kogo stać na utrzymanie posiadanego samochodu wymienia części na oryginalne i zleca tą robotę w ASO. A wsadzanie dziadowskich (wiem, że nie wszystkie są dziadowskie) zamienników w celu zaoszczędzenia, to podobny typ 'zaradności', co palenie w piecu zużytymi oponami i świństwem wszelakim. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 24.03.17, 13:41 Jeden problem misiu - wolałem jeździć z hamulcami, a nie prawie bez. Niestety JURID-ów (one są OE) nie było, wziąłem Bosch-a, który kiedyś produkował dobre klocki. Kluczem okazało się słowo "kiedyś". Jak ktoś ma zaufanego mechanika, to po stokroć woli oddać samochód w jego ręce... niż w ręce praktykantów z najbliższej samochodówki terminujących w ASO. Jakoś niewiele jest ASO, które cieszą się dobrą opinią, za to bardzo wiele trafia się takich z niejednym "trupem w szafie". Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 24.03.17, 14:27 Faktycznie co do marki i solidności Bosch to nie to samo co kiedyś, też miałem okazję się przekonać jak akumulator w poprzednim aucie wymieniłem na taki 'markowy'. Co do ASO to też niestety masz sporo racji. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 24.03.17, 14:35 A skad wiesz, czy "ci Twoi" nie kupuja podrobek? Masz pewnosc, ze nie? Tu masz na temat falszywek: www.welt.de/motor/article111183126/Die-Crash-Gefahr-mit-der-Billigbremse-aus-China.html Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 24.03.17, 14:47 Nie wiem - hamują bardzo dobrze. Ostatnio miałem okazję przetrenować u siebie 120->40 na ekspresówce (bo mnie wyprzedzano akurat, jak ktoś "radośnie włączył się do ruchu z rozbiegowego"... sęk w tym, że nie wykorzystał pasa rozbiegowego zgodnie z przeznaczeniem, tylko majestatycznie wtoczył się z niego wprost przede mnie). Tylko brudzą strasznie. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 24.03.17, 14:52 Bo okladki hamulcowe i tarcza powinny byc materialowo dobrane. Wtedy masz optymalna wspolprace. Zreszta - po co ja Ci to pisze. Ty to wiesz. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: Bedzie przymus DPF w samochodach - silnik ben 24.03.17, 13:17 To latwo sprawdzic. Pyl "stalowo-okladzinowy" (hamulce) jest twardy, drobinki stali mozesz wylapac niewielkim magnesem neodymowym po zdjeciu ich palcem z felgi aluminiowej. Jesli to glownie guma, to nie musze nic dodawac. Odpowiedz Link Zgłoś