Dodaj do ulubionych

Fiat Panda 4x4 - cena :D

16.07.17, 10:29
Może to nie jest nic bardzo ciekawego, ale tak zdziwiony jestem, że muszę się z kimś podzielić :D
Rozmawialiśmy ze znajomymi że czyjś ojciec-emeryt szuka emeryckiego samochodu który będzie się nadawał do dojazdu na działkę do której jest kiepska droga. Wszedłem sobie na stronę Fiata by zobaczyć ile kosztuje teraz Panda 4x4 bo to pierwsze auto które przychodzi do głowy.

No i bazowa cena Pandy 4x4 to... 70 tysięcy. Czy oni w tym Fiacie powariowali?
Obserwuj wątek
    • 1realista Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 16.07.17, 11:15
      To może niech kupi dustera 4x4 bo będzie w podobnej cenie albo prawdziwą terenówkę czyli suzuki jimny. Będzie emeryt globetrotter.
      Panda od kiedy przestała być polska to ma europejskie ceny. Żeby się sprzedała to musi wejść w sferę legendarnych upustów citroena.
      • poohdell Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 16.07.17, 11:19
        Ale nie musi wchodzić w takie upusty. Sprzedaje się bardzo dobrze.Tyle ze nie w Polsce.
        • 1realista Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 16.07.17, 11:23
          Bo jest za droga.
        • eustachy.pompka Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 16.07.17, 12:29
          Ale kto kupuje Pandę 4x4 za takie pieniądze, za jakie można mieć większe, lepsze auto?
          Pandę się kupuje jak kogoś nie stać na lepsze albo jak stać, ale jest dupowaty kierowca i boi się dużych aut.
          No ale jak ktoś się boi dużych aut to terenu też się boi i nie potrzeba mu 4x4. Nie rozumiem za bardzo.
          Może jacyś absurdalnie bogaci szwajcarscy emeryci-górale.
          • tbernard Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 16.07.17, 18:48
            Znalazłeś idealną niszę. Zaprojektuj i wyprodukuj auto o takich samych parametrach i sprzedawaj taniej.
          • nazimno Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 16.07.17, 19:34
            Szwajcarscy emeryci gorale kupuja
            subaru 4x4.
            Nawet nazywaja je tam "Bauernporsche".

• poohdell Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 17.07.17, 10:47
            Pandę taką sie kupuje we Wloszech. Gdzie jest duzo kretych i wąskich dróg. I zareczam Cię,ze Włosi to nie debile, co by se mogli większe kupić, a kupuja mniejsze.
          • greges58 Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 17.07.17, 12:11
            Misiaczkowe " mądrości " ?
            Dzisiaj, idąc do biura, widziałem dwie takie Pandy na podwrocławskich numerach.
            Za kierownicą fajne dziewuszki. Dobrze wyposażona Fabia kosztuje sto tysięcy, Octavia sto pięćdziesiąt,
            a Superb - dwieście ! Dlaczego więc Panda nie może kosztować złotych polskich 73450 ?
            Sprawdzone przed chwilką ...
            Multi-jet jest idealnym silnikiem do tego auta. Lepszego brak ;)

A to jakiś polski samochód, bo nie zauważyłem ? I co mają do tego Tychy ? Nie bardo rozumiem ...

Diesla kupuje, kto jeździ powyżej 50 000 kilometrów rocznie ( może być po mieście )
            i nie szkoda mu litra oleju więcej na - ewentualne - wypalenie sadzy w filtrach. Wtedy ma sens.
            Auto absolutnie nie dla kutwów i dusigroszy ! Teoria ? Niekoniecznie.

Na autostradę najlepszy jest jednak duży silnik benzynowy oraz co najmniej
            sześciostopniowy automat - załatwiający wszystko.
            I tyle ...

:)

• greges58 Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 17.07.17, 12:28
              zapomniałem dodać ...
              Nie jest ważna wysokość zarobków, liczy się parytet cen w danym kraju ? Siła nabywcza.
              Bo jakoś tak się głupio składa, że wszędzie w Europie robotnik na stawce minimalnej
              musi pracować dwie godziny - aby wypił w podłej knajpie trzy kufle taniego piwa !

P.S.
              W niebogatym Magdeburgu cena przyzwoitego piwa przekroczyła magiczne 4.5 €
              Sprawdzone !

• trypel Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 17.07.17, 12:33
                W sumie pasuje, pod Białymstokiem 2h pracy to jakieś 20-22 płn i spokojnie wychodzą 3 piwa i jeszcze jakie 3-5 płn zostanie
                • greges58 Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 17.07.17, 14:12
                  " trzynaście złotych na godzinę " od Szydło to około 9,5 netto ...
                  za dwie godziny zarobisz 19 ? cena piwa we wrocławskiej mordowni waha się w granicach 6 złotych
                  " stawka minimalna " w niemieckiej branży motoryzacyjnej ( Dingolfing ) to około 10 euro ?
                  czyli do wypłaty zostaje im sześć - za dwie godzinki zarobisz 12,
                  a piwo marki "piwo" kosztuje cztery euro !
                  Jeden Ch ...

;)
            • kolpik124 Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 17.07.17, 21:32
              greges58 napisał:

tjaaa...sprawdzone przed chwilką

Honda CR-V z bajerami, asystentami, ksononami kosztuje 130k z groszami...sprawdzone 2 miesiące temu przy zakupie

a tobie Octavia wychodzi 150k :D

>Dobrze wyposażona Fabia kosztuje sto tysięc
              > y, Octavia sto pięćdziesiąt,
              > a Superb - dwieście ! Dlaczego więc Panda nie może kosztować złotych polsk
              > ich 73450 ?
              > Sprawdzone przed chwilką ...
              > :)
              >
              >
              >
              • greges58 Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 18.07.17, 13:29
                uruchom konfigurator i się nim chwilkę pobaw ...
                złóż samochód, którego się nie powstydzisz, pojedziesz z przyjemnością bez zaciskania pieści,
                a za trzy-cztery lata znajdziesz kupca, który za nic nie chce już używanego Golasa !

Skoda Octavia Combi Drive 4x4 184 KM, DSG - około 160 000 złotych w wersji przyzwoitej ?
                Dużo ? Kwestia do ustalenia !
                • trypel Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 18.07.17, 13:41
                  Sorry, zamawiałem Superba 4x4, elegance, 190 KM dsg. Wyszlo 160 tys. A miałem wszystko co chciałem poza aktywnym tempomatem.
                  • nazimno Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 18.07.17, 20:17
                    I dobrze.
                    Aktywny tempomat, uruchamiany
                    nadmiernie czesto, powoduje szybkie
                    zuzycie tarcz i klockow hamulcowych.
                    / o czym malo kto wie /.
                    Koledze z A6 wymieniono klocki po 65 kkm. Glownie jazda autostradowa to byla.
                    • trypel Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 18.07.17, 20:39
                      Ale ja lubię tylko limitu zabrakło. W bmw już zamówiłem. I to stop&go bo to tez wazne.
                  • galtomone Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 18.07.17, 21:45
                    Jest roznica w cenie czy "kupujesz/konfigurujesz" przez www czy u dealera?
                    • trypel Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 18.07.17, 21:51
                      Mówię o tym co wyszło w konfiguracji na stronie. To wysyłam do zatwierdzenia. Transakcyjne to było duuuuuzo nizej bo duże firmy wynajmujące maja spore rabaty.
            • eustachy.pompka Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 17.07.17, 21:36
              Dobrze wyposażony Superb kosztuje 150 tysięcy. Dobierając wszystkie sensowne dodatki trudno przekroczyć 175. Powyżej 200 kosztują tylko absurdalne wersje z 280 konną benzyną. Myślałem, że jak ktoś chce auto które ma prawie 300 koni i nie liczy się ze spalaniem, to wybiera raczej inną markę niż skodę. :D
              Wiem to wszystko, bo w zeszłym miesiącu prawie kupilem Superba, ale potem doszedłem do wniosku, że wolę jednak Forda
              • nazimno Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 17.07.17, 21:44
                Za jakies 160 kPLN masz Focusa RS.
                • eustachy.pompka Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 17.07.17, 22:58
                  Akurat zdecydowałem się (tzn. jeszcze nie zdecydowałem się do końca, czy Galaxy czy Mondeo) na wóz, który wolniej ale wygodniej wozi tyłek, niż RS.
                  Ale zgadzam się, że jak ktoś bardziej chce szybko, niż wygodnie, to Focus RS jest znacznie lepszym wyborem od wielkiej, czeskiej krowy. ;)
                  • galtomone Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 18.07.17, 21:48
                    A ja jednak chyba wolabym Superba - ale to czysto optyczn opinia - jakos mam wrazenie ze Skoda ma bardziej tradycyjna, klasycnza linie i design.
                    I tam mi sie zdaje, ze co prawda te "krzykliwe" nowosci najpierw fajnie przyciagaja oko, ale potem szybciej sie starzeja i albo staja sie passe... albo po rpstu auto z czasem wyglada jak kupa zlomu.

Ale to oczywiscie tylko opinia ;-)
              • greges58 Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 18.07.17, 13:39
                Jak masz firmę doradczą z branży księgowo-podatkowej, która żyje z "okradania"
                drobnego rzemiosła i szemranego businessu ledwo wiążącego koniec z końcem - to czym podjedziesz do klienta ?
                Nie rzucająca się w oczy Skodą RS czy Mercedesem AMG ? Słyszałeś o wersjach bez oznaczeń ?
                Nikt się nie zorientuje ... Takie czasy.
                ;)
                • eustachy.pompka Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 18.07.17, 22:24
                  Jak biznes jest szemrany, to on lubi się pokazać i chce się otaczać ludźmi którzy też chcą się pokazać. Więc jak obsługujesz szemrany biznes, to najlepiej A8, BMW 7 albo S-klasa, oczywiście może być używana od Turka, bo szemrany biznes tez ma używane (Q7, BMW 7, Land Cruisery...). ;)
    • ari Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 16.07.17, 13:15
      Bo to wersja nie z myślą o polskim rynku, tak myślę. Pewnie 3/4 schodzi we Włoszech, w zeszłym roku widziałem tam tego mnóstwo. I chyba właśnie najczęściej kierowcami byli tacy ichni ojcowie-emeryci jeżdżący po górzystym terenie i nieutwardzonych drogach :)
      • trypel Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 16.07.17, 20:20
        Dokładnie. Właśnie wróciłem z Sardynii. Tylko na mojej uliczce na jakiś 200 M stały 3 sztuki należące do lokalsow.
        Ja jeździłem 2 tyg lancia z tym samym dieselkiem i słowa złego nie powiem. Radzi sobie dobrze i średnia z 2 tyg pi górzystym terenie poniżej 5l
    • eustachy.pompka Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 16.07.17, 15:09
      Pomijając już róznice w cenach i zarobkach między Polską a Włochami czy innymi krajami zachodnimi...
      Jedyna dostępna wersja Fiata Pandy do jest diesel 1.3 MultiJet. Przecież to podnosi koszty. Taki mały i prosty samochód powinien być dostępny z silnikiem benzynowym. Przecież nikt nim nie jeździ w dalekie trasy.
      Obecnie diesel to jest układ adBlue, filtr FAP, rózne inne skomplikowane układy. Zamontowanie tam zwykłego silnika benzynowego jaki jest w zwykłej pandzie obniżyłoby cenę o przynajmniej 10 tysięcy...
      • galtomone Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 18.07.17, 21:50
        Widac nie ma w tym interesu...
        Diesli trzba natluc i sprzedac duzo zanim beda nielegalne, by naklady wydane na ich uekologicznienie sie zwrocily z nawiazka ;-)
        • vogon.jeltz Re: Fiat Panda 4x4 - cena :D 19.07.17, 12:38
          > Diesli trzba natluc i sprzedac duzo zanim beda nielegalne,

To jest tym razem dobrze zamaskowana ironia, czy ty tak na serio?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka