Dodaj do ulubionych

Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wieksze

26.08.17, 09:26
kary.

Co innego jak sobie przkraczamy predkosc i nagle zaskakuje nas policjant wyskakujacy z krzakow...
Dobrze zamaskowany... sprawa nie do wygrania.

Ale czesto i gesto widze auta zatrzymane przez radiowozy nieozkankowane, BA!!! czasem na A4 fury zatrzymane przez OZNAKOWANA Alfe Romeo.

Takim kara nalezy sie wieksza, bo fakt, ze dali sie zlapac jest dowodem na to, ze nie nadaja sie do jazdy - sa niebezpieczni bo nawet w lusterka nie patrza i nie mysla.
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 11:08
      Aha, rozne kary za to samo. Zalezy kto zatrzymal.

> Takim kara nalezy sie wieksza, bo fakt, ze dali sie zlapac jest dowodem na to,
      > ze nie nadaja sie do jazdy...

Wszystkie Frogi co uciekli i nie dali sie zlapac, nadaja sie do jazdy i nie powinni miec za to kary.

> ze nie nadaja sie do jazdy - sa niebezpieczni bo nawet w lusterka nie patrza i
      > nie mysla.

Oczywiscie Ty, myslacy i patrzacy w lusterko, widzisz ze to policja w tym nieoznakowanym. Zwlaszcza jak patrzac w lusterko nie zauwazyles ze przy 190 wyprzedzasz jadaca przed Toba policje w oznakowanym.
      • kanna13 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 12:40
        Nie żebym specjalnie chciał polemizować, ale jak lecisz sobie te 190 autostradą lewym psem i wyprzedzasz nienerwowo tych co się wleką 140 prawym to jednak jeśli któryś z takich maruderów prawopasowych wystartuje nagle za tobą to jednak warto się zastanowić co to za jeden i po co coś takiego robi.
        A jak już widzisz na prawym taką oznakowaną alfę to zwalniasz do tych przyzwoitych 155 i spokojnie wyprzedzasz a potem jednak dajesz im szansę by zniknęli w oddali zanim wrócisz do swoich przelotowych 190.
        I wcale nie trzeba do tego jakiejś wielkiej inwencji tylko lekkiej wyobraźni i myślenia za tych "innych" na drodze.
        Oczywiście czasami nie da się uniknąć niespodzianki szczególnie wtedy gdy wystartują za Tobą gdzie z parkingu i dogonią ale na ogół wtedy tez przez jakiś czas po dogonieniu jadą w równej odległości a i warto się zastanowić po co ktoś mnie goni jak sobie pomykam spokojnie 190.
        Także patrzenie w lusterka jak i analiza tego obrazu jednak się przydaje.
        Zresztą sami Panowie Policjanci potrafią dodać celny komentarz do całego zdarzenia :
        1. autostrada niedziela godzinny wczesnoporanne ruchu praktycznie brak lajtowo 170 km/h "ledwośmy pana dogonili" (startowali z parkingu)
        2. przekroczenie 89/70 gdzie widząc zwalniających na prawym pasie zjechałem na lewy i pojechałem lewym swoim tempem "wszyscy zwolnili bo nas zobaczyli a pan się chyba zagapił"
        W obu przypadkach zapłaciłem należne kodeksowo mandaty ale komentarz Panów Policjantów był celny :-) bo to ja na chwilę straciłem czujność.
        • galtomone I to jest celna uwaga - a moglo byc gorzej! 26.08.17, 18:37
          kanna13 napisał:

> W obu przypadkach zapłaciłem należne kodeksowo mandaty ale komentarz Panów Poli
          > cjantów był celny :-) bo to ja na chwilę straciłem czujność.

No!!! A jakby to bylo dawno temu w Afryce a zamiast policjanta bylby lew?
          Na mandacie by sie nie skonczylo ;-)

Tak kiedys dziala dobor naturalny - nie spostrzegawczy i nie czujni dalej nie jechali :-)
        • waga170 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 22:57
          Nie żebym specjalnie chciał polemizować, ale...

> Zresztą sami Panowie Policjanci potrafią dodać celny komentarz do całego zdarze
          > nia
          > "ledwośmy pana dogonili"
          > ...pan się chyba zagapił"
          CELNY komentarz to by byl: Co sie stalo, wiezie Pan umierajacego albo rodzaca, potrzebuje Pan naszej eskorty, mamy zadzwonic po ambulans?

• schweppes1 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 23:26
            Nie. Celny komentarz psa byłby taki:

1. "Wie Pan co, obaj wiemy, że ograniczenie prędkości to jeden z najgłupszych przepisów jakie widział świat i tylko Niemcy poszli po rozum do głowy, ale jestem psem na posyłki czerwonej hołoty, więc muszę wystawić Panu mandat, bo inaczej mogę stracić pracę, a kto przyjmie byłego kundla do jakiejś pożytecznej pracy?"

2. "Wie Pan co, obaj wiemy, że ograniczenia prędkości obowiązują wszystkich kierowców i w każdych warunkach, więc dla bezpieczeństwa muszą być dobrane dla przymarzającej drogi w środku nocy i 90-letniej emerytki za kierownicą, więc mógłby Pan na tej 70-tce jechać bezpieczenie nawet i 120, ale niestety jestem psem na posyłki czerwonej hołoty, więc muszę wystawić Panu mandat, bo inaczej mogę stracić pracę, a kto przyjmie byłego kundla do jakiejś pożytecznej pracy?"
            • waga170 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 23:42
              Nie zebym chcial polemizowac...ale popolemizuje...
              Kolego forumowy z ktorym malo dyskutuje ale go powazam:)
              Nastepnym razem TY daj policmajstrowi celny komentarz:
              Wsiadaj Pan Panie Wladza a ja pokaze Panu jaki ze mnie super rajdowiec kierowiec. I nie musisz Pan zapinac zadnych pasow, ja Pana teraz przewioze po Polsce po niemiecku.
              • nazimno Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 07:31
                "Po niemiecku" pasy sie zapina.
                Ty, waga, ciagle cos nowego wymyslisz.
            • kanna13 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 10:05
              Ano widzisz w sumie masz rację, ale żyjemy tu i teraz i mamy takie a nie inne ustanowione prawa i jednak powinniśmy je i szanować i egzekwować jego łamanie. Choć oczywiście w obu moich cytowanych zdarzeniach po krótkiej i miłej w sumie dyskusji z Panami Policjantami doszliśmy do podobnych wniosków ale bez mieszania do tego psów i czerwonej hołoty.
              • agios_pneumatos Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 10:23
                Tylko że na drodze są i 90letni staruszkowie i zmienne warunki. Nie każdy jest takim sprawnym Bogiem kierownicy jak przedpiszcy. Najlepiej żeby ci drudzy wybudowali własną sieć alternatywnych dróg. Tam mogliby se hulac jak opisujecie. Przypomina mi się jak umiejętności bogów prostej wychodzą na szkoleniach, he he.
                • kolpik124 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 12:37
                  nazimny znowu nie załapał co to jest jazda po niemiecku :)
                  • nazimno Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 12:57
                    ...nazimny robi dobie z was jaja i ma w zadzie wasze blyskotliwe odkrycia...

• klemens1 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 28.08.17, 18:25
          kanna13 napisał:

> jeśli któryś z takich maruderów prawopasowych wystartuje nagle za tobą to jednak w
          > arto się zastanowić co to za jeden i po co coś takiego robi.

Ostatnio nieświadomie spowolniłem kolumnę, a chciałem po prostu dynamicznie się w nią wpasować. Po minucie ostrożnego przyspieszania w końcu odjechali.
      • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:32
        waga170 napisała:

> Aha, rozne kary za to samo. Zalezy kto zatrzymal.

Raczej kogo :-)

> > Takim kara nalezy sie wieksza, bo fakt, ze dali sie zlapac jest dowodem n
        > a to,
        > > ze nie nadaja sie do jazdy...
        >
        > Wszystkie Frogi co uciekli i nie dali sie zlapac, nadaja sie do jazdy i nie pow
        > inni miec za to kary.

Naprawde tak uwazasz? Osobiscie bym polemizowal, ale aktualnie mi sie nie chce.

>
        > > ze nie nadaja sie do jazdy - sa niebezpieczni bo nawet w lusterka nie pat
        > rza i
        > > nie mysla.
        >
        > Oczywiscie Ty, myslacy i patrzacy w lusterko, widzisz ze to policja w tym nieoz
        > nakowanym. Zwlaszcza jak patrzac w lusterko nie zauwazyles ze przy 190 wyprzedz
        > asz jadaca przed Toba policje w oznakowanym.

Wiesz... ale jak jedziesz 190... i z tego prawego pasa nagle ktos ci siada na ogon... to albo jest 1941 i to jest japonczyk w zero... albo jednak policja.
        Zakladajac ze to policja spadasz na prawy i zwalniasz... jak dotad nie zaplacilem...
        Moze warto sprawdzac co sie mja, patrzec w luterka i nie jedzic 190?

Zreszta dla mojego staruszka t predkosc tak samo osiagalna jak predkosc swiatla.
        • waga170 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:40
          Po raz ktorys z rzedu mylisz slowo mija ze slowem wyprzdza. Moze masz racje, osobiscie bym polemizowal ale aktualnie mi sie nie chce.
          • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:43
            waga170 napisała:

> Po raz ktorys z rzedu mylisz slowo mija ze slowem wyprzdza. Moze masz racje, os
            > obiscie bym polemizowal ale aktualnie mi sie nie chce.

Wyjsnij roznice w kontekscie autostrady.
            • agios_pneumatos Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:56
              Różnica jest w kontekście PoRD. Nie brnij jeśli masz grzasko pod nogami.
            • waga170 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 19:27
              Z watku o ORMO i donosicielstwie:

Jak na autostradzie,w gestym deszczu, gdy mam 120 na blacie (i to juz jest szybko w takich warunkach) mija mnie X5 holujace inne auto... bez swiatel... to nalezy dzownic czy to bedzie swoinskie donosicielstwo?
              • qqbek Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 20:10
                Wszystkie poliftowe E53 (i niektóre przedliftowe) a także E70 i F15 mają elektroniczne systemy wspomagania holowania pojazdu. Tak więc większość X5 z palcem w dupie pociągnąć można przyczepę z taką prędkością, przy której w innym aucie cała ręka by nie pomogła.
                Co do świateł - jak jedziesz na dziennych to i pozycja w przyczepie się nie zapali.
                • waga170 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 23:19
                  > Wszystkie poliftowe E53 (i niektóre przedliftowe) a także E70 i F15 mają elektr
                  > oniczne systemy wspomagania holowania pojazdu. Tak więc większość X5 z palcem w
                  > dupie pociągnąć można przyczepę z taką prędkością, przy której w innym aucie c
                  > ała ręka by nie pomogła.
                  > Co do świateł - jak jedziesz na dziennych to i pozycja w przyczepie się nie zap
                  > ali.

Przede wszystkim nie wiemy jak te BMW holowalo Polo, na przyczepie, na "dolly", na sztywnym holu, czy po polsku, sznur, szwagier za kierownica Polo i na tyle Polo napisane olowkiem na kawalku kartonu "BRAK STOPU".

Ale co do tego palca w dupie to radzilbym nie testowac tej "elektroniki", i nie mowie o wkladaniu do dupy nawet dwoch palcow naraz, tylko o zbyt szybkiej jezdzie z przyczepa.
                  • qqbek Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 00:20
                    waga170 napisała:

> Przede wszystkim nie wiemy jak te BMW holowalo Polo, na przyczepie, na "dolly",
                    > na sztywnym holu, czy po polsku, sznur, szwagier za kierownica Polo i na tyle
                    > Polo napisane olowkiem na kawalku kartonu "BRAK STOPU".
                    >
                    > Ale co do tego palca w dupie to radzilbym nie testowac tej "elektroniki", i nie
                    > mowie o wkladaniu do dupy nawet dwoch palcow naraz, tylko o zbyt szybkiej jezd
                    > zie z przyczepa.

Spoko, to nie Audi:
                    • waga170 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 00:52
                      Nie zebym chcial polemizowac...
                      Masz uprawnienia do jazdy z dwoma przyczepami?
                      Ja tez nie:)
                    • waga170 Taka tylko refleksja... 27.08.17, 07:08
                      Ciekawy temat na forum Auto-Moto, ciagniecie przyczepy. Wart zalozenia specjalnego watku. Co jest powodem "fishtailingu", jak przciwdzialac i reagowac. Te "daj w pizde" powinno byc na kazdej przyczpie "wytatuowane".
                      Ale zamiast tego mamy codzienna slome dla jamochlonow. Za zlapanie przez nieoznakowanych kara mniejsza czy wieksza?
                      • galtomone Re: Taka tylko refleksja... 27.08.17, 08:04
                        Daj w pi...de niestety dziala tylko w tedy gdy auto ma wystarczajaco mocy by sie jeszcze rozpedzac.
                        Moje wszystkie doswiadczenia - zbierane na goraco - z przyczepami sa z UK.

Mialem 18 lat - znikome doswiadczenia jako kierowca - Transita i duze (dwuosiowe) przyczepy do rozwiezienia co rano po miescie.

Pierwszy raz sie zdziwilem jak minalm mnie TIR i przyczepa zaczela czalym Fordem rzucac...
                        To wlasnie wtedy moje piersze pytanie (do siebie) bylo- hamowac, przyspieszac, kontrowac...

Do dzis pamietam jak sie spocilem w sekundzie.
                        • waga170 Re: Taka tylko refleksja... 27.08.17, 08:25
                          > Mialem 18 lat - znikome doswiadczenia jako kierowca

Teraz masz 19 i jeszcze bardziej znikome. Aczkolwiek wspomniales o dwuosiowych przyczepach to moze kiedys "beda z ciebie ludzie" bo to istotnie robi roznice nad jednoosiowymi. Chodzi o nacisk "dyszla" przyczepy na hah samochodu.
                          • galtomone Re: Taka tylko refleksja... 27.08.17, 17:46
                            Taaaa... 19... chcialbym.
                            A co do dwu osi to jak byl jeszcze "bazar" pod Wembley co niedziele to sam takie bydle zawozilem - musialem tylem ja wsunac miedzy stanowiska - odczepic i odjechac 9 nie ma nikogoo do pomocy w pchaniu - wiec wustawic trzeba autem...
                            I to szybko bo kolejne przyczepy w bazie czekaja.
                            I potem wieczorem podjechac tak co by dyszel od razu na hak opuscic, bo o zadnym pchaniu mowy nie ma - za duze i czlwiek jest sam.
                            Podjechanie blaszakiem na lusterkach hakiem idealnie pod dyszel wcale nie jest proste.. a Po paru razach wyrabialem sie z zapieciem w niecale 10 min (z zostawieniem nawet szybcej).
                  • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 08:01
                    Na sznurku.
                • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 08:00
                  qqbek napisał:

> Wszystkie poliftowe E53 (i niektóre przedliftowe) a także E70 i F15 mają elektr
                  > oniczne systemy wspomagania holowania pojazdu.

Fajnie... i jako jedyne moga to robic na autostradzie?
                  A to sorry - nie wiedzialem.
                  • qqbek Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 11:31
                    Po prostu można to dużo bezpieczniej zrobić za kierownicą X5 z samopoziomującym się tylnym zawieszeniem i systemem elektronicznym do tłumienia drgań przyczepy, niż jakimkolwiek innym samochodem dostępnym na rynku.
                    Z tego co wiem to podobne systemy mają tylko nowsze Audi quattro i Jeep Grand Cherokee. Ale połączenie systemu elektronicznego z samopoziomującym zawieszeniem masz tylko w X5 i Audi Q7.
                    • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 17:47
                      Jakiej naczepy?
                      Mnie X5 mijao z autem na "sznurku" - na holu a nie na zadnej naczepie.
                      • qqbek Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 18:45
                        No to trochę zmienia postać rzeczy :)
                        • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 28.08.17, 09:48
                          Troche?
                          Nie wiem jak w X5... ale jakbym jechal (nawet calkiem sprawnym) autem na tym szurku... ile 1,5 - 3 m za tym X5... z taka predkoscia to byloby mi baaaardzo cieplo.

Na swoj sposob podziwiam taka ignorance i brak wyobrazni... mnie sie zawsze wyswietla kilka mozliwych scenariuszy w glowie, ktore jasno pokazuja, ze taka jazda nie jest zbyt madra.... Nie umiem tego wylaczyc.
              • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 07:59
                Ok... i naprawde nie domysliles sie, ze chodzi o kolokwialne wyrazenie?
                W calej dyskusji i pytanie najwazniejsze jest uzyte slowoczy sytuacja?

Oczywiscie masz 100%racy bylem wyprzedzany - tym nie mije nie tyle z PORD co z logiki i jezyka polskiego wynikac, ze jak kgos wyprzedzasz to go przy okazji mijasz...

Przynajmiej nie bardzo potrafie sobie wyprzedzanie bez mijania wypobrazic...
                • waga170 teraz kapujem 27.08.17, 09:38
                  > Przynajmiej nie bardzo potrafie sobie wyprzedzanie bez mijania wypobrazic...

Jak Twoj sasiad Cie do Twojej zony wyprzedzi to przy okazji Cie minie, rozumiesz teraz?
                  • galtomone Re: teraz kapujem 27.08.17, 17:48
                    A mowielem, ze nie minie?
    • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 11:39
      Zatrzymani przez oznakowane myśleli. Że oznakowana alfa nie ma wiedorejestratora. Nie wszyscy znaja wyposażenie polskich radiowozów
      • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:33
        Rejestrator nie potrzebny skoro jest dwoch gliniarzy - to albo szczyt glupoty, albo bezczelnosci....albo oba...
        • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:36
          Skąd wiesz za co zostali zatrzymani i że nie była to prędkość?
          • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:39
            A zatrzymal cie kiedys nie za predkosc?
            Na 10 mandatow z ostanich lat ktore dostalem lub dostali znajomi w roznych sytuacjach 10 bylo za predkosc.
            Najwyrazniej innych wykroczen u nas sie nie robi :-)

Zreszt za co mzna kogos na autostardzie zatrzymac?

"za niemanie swiatel" ? :-)
            • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:43
              Skoro za prędkość to musi byc wideorej.
              • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:45
                Nie musi.
                Ale jak sie jedzie nie swoim autem to da sie zamienic mandat za predkosc na nie posiadanie dokumentow ;-).
                To byl rok 2015? a moj wczesniejszy - zasluzony mandat za predkosc - to jakis rok...1999?
                • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:52
                  A jak inaczej mają zatrzymać za prędkość podczas jazdy jeśli niw wideo? Zgodne oświadczenie policjantów? Nie żartuj. Chyna za na A4 stoja i łapią na suszarką.
                  • trypel Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 19:16
                    Jak nie ma video to na dźwięk.
                    Powinno być pyrpyrpyr a było ziuuuuuuuuu
                  • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 08:07
                    Normalnie - wyskakujac z za krzakow suszarka.
                    Sorry ale troche sie zgubilem.

Zatem raz jeszcze - jesli rozmawiamy o auostradzie, to wg mnie 99% mandatow jest za predkosc, tak potrzeba widoerejestracji -tak, zlapany to ostatnia sierota a takie przekracac predkosci nie powinny.
                    • kolpik124 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 12:40
                      8 rano, niedziela i już na forum

lecz się...
                      • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 17:49
                        Gdyz?
                        Rano wstalem bo o 8:30 juz jechalem na Enduro Trails do Bielska - wlasnie worcilem.

BTW: pierwszy raz dzis tam bylem - wybieralem sie juz od jakiegos czasu ale zawsze cos bylo nie tak - REWELACJA!!!!
                        Jak ktos ma blisko i lubi rower to bardzo polecam. Super dzien.
    • ari Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 12:58
      Alfy miały/mają jeszcze tą niemiłą właściwość, że umiały pomierzyć i złapać pojazd jadący z naprzeciwka, a tego zawsze trudniej się ustrzec ;)
      • schweppes1 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 16:17
        Nie miały. Taki sprzęt radarowy mają tylko Focusy i Mondeo w ITD. Alfy mają taką samą prymitywną kamerę jak wszystkie pozostałe policyjne nieoznakowane Passaty, Insignie, Superby, a nawet zamówione właśnie BMW 3. Prymitywną kamerkę, która jest podłączona do licznika samochodowego z którego odczytuje prędkość i trzeba jechać "na oko" z taką samą prędkością za lub przed samochodem przez dany odcinek. Do podważenia w sądzie bez większego problemu, bo mierzą tylko swoją prędkość. Nie ma tam żadnego radaru, równie dobrze mogliby kupić zwykły wideorejestrator z GPS za kilkaset zł i efekt ten sam, a nawet lepszy, bo pomiar prędkości z GPS dokładniejszy.
        • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 16:24
          Miały miały. Używali niesławnych iskier. Aż wyszło na jaw jak mierzą i sprawa się posypała.
          • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:34
            Tak czy siak.. trzeba byc (jak to u nas godają) "CI...LEM", zebym dac sie zlapac.
            • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:37
              Juz ci napisałem. Nie każdy wie za alfą mogą złapać za prędkość.
              • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:40
                Ja pier... :-)
                Sam!!!
                Mieszkam na slasku - wiesz...
                Post nr jeden wskazuje na A4...

za co cie moze oznakowana alfa na A4 zatrzymac???
                Za wymszenie pierszenstwa na skrzyzowaniu???
                Wyprzedzanie na pasach???
                • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:45
                  Nie pie...tylko czytaj. Alfy mają wideorej. Cześć ludzi ontym nie wie. I jadą z gatunku mogą mi naskoczyć plus cześć patrzy tylko do przodu
                  • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 08:09
                    No dobra - i co z tego?
                    Zatrzymuja za predkosc czy nie?
                    I co... jak widzisz na dwupasmowce/autostradzie/ekspresowce radiowoz typu KIA czy cokolwiek bez wideorejestratora to ostentacyjnie przkraczasz predkosci go mijasz jak jedzie na dopuszczalnym limicie.

Gwarantuje ci zatrzymanie nawet bez wideorejestracji!!!
                    I nawet jak nie dostaniesz mandatu to ci udowodnia, ze nie warto byz bezczelnym i sie tak spieszyc...
                    • schweppes1 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 14:29
                      Bzdura. Wielokrotnie wyprzedzałem takie, ale z różnicą prędkości ok. 20 km/h, chwilę trzeba odcierpieć i jak będą daleko w tyle, gaz do dechy. A jak sami przekraczają prędkość, to od razu po wyminięciu gaz do dechy (jakby co, mam nagrany materiał na kamerce z GPS, że sami przekraczali prędkość).
                      • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 11:27
                        +20 to dla mnie juz za szybko - bo jakos mam wraznie ze jadac 160/170 po A4 to jednak by za mna ruszyli gdyby sami jechali 140/150 A zwykle jada ciut wolniej.
                    • klemens1 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 11:07
                      galtomone napisał:

> I co... jak widzisz na dwupasmowce/autostradzie/ekspresowce radiowoz typu KIA c
                      > zy cokolwiek bez wideorejestratora to ostentacyjnie przkraczasz predkosci go mi
                      > jasz jak jedzie na dopuszczalnym limicie.
                      >
                      > Gwarantuje ci zatrzymanie nawet bez wideorejestracji!!!

Twoje gwarancje są do dupy. Wyprzedzam ich bezczelnie wiele razy i nie reagują.
                      • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 11:25
                        Czyli jak jada 140 to ty spokojnie mijasz ich majac 170-190 na blacie?
                        No to masz jaja i faktycznie jestes bezczelny w tym zakresie.

Przyznaje z pokora - ja bym tak jednak nie zrobil.
                        Zdarza mi sie mijac radiowozy ale z predkosciami +5 - +10km/h w zaleznosci od sytuacji i drgoi... ale tak na bezczelnego z jawnym olaniem ograniczenia to jednak nie.
                        • schweppes1 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 12:55
                          Jechałem kiedyś w nocy 170 dwupasmową ekspresówką, oni jakieś 100 nieoznakowanym Ceedem. Wysunęli za mną (ledwie mnie dogonili) i chcieli ukarać mandatem 500 zł na podstawie pomiaru "na oko", tj. na licznik samochodowy. Odmówiłem, sprawa trafiła do sądu. W pierwszej instancji w rejonowym złożyłem wniosek o dołączenie do akt sprawy świadectwa legalizacji urządzenia którym wykonano pomiar (oczywiście go nie mają) oraz o ekspertyzę biegłego co do poprawności wykonania pomiaru, który odrzucono. Kolesiostwo rejonowe (pewnie chleją z komendantem) przywaliło wyrok 1000 zł. Złożyłem apelację i w okręgowym zostałem uniewinniony, a koszty pokrył skarb Państwa. Sąd orzekł, że do pomiarów prędkości trzeba bezwzględnie używać specjalnej aparatury ze świadectwem legalizacji i kropka. Od tego momentu nie mam żadnego szacunku do polskiego prawa, policji i sądownictwa, skoro policjant wystawia 500, jeden sąd 1000 a drugi 0. Na pohybel polskiej policji i sądom!
                          • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 15:21
                            Super... ciesze sie twoim szczesciem.
                            Ile czasu straciles na drodze i na sad?
                    • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 12:41
                      Kiedy mijam się z radiowozem to przyznaję że nie zwracam większej uwagi na prędkość. Gdy wyprzedzam radiowozy zdarza się że przekraczam prędkość. Nie przesadzam. Max 15 20+ Więcej nie. Czyli w sumie jadę normalnie.
                      • schweppes1 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 13:25
                        Jak nie miałem Yanosika i byłem już pod limitem punktów, to jechałem tak:
                        - miasto i 70-tki +20
                        - DK, S i A +30
                        - fotoradary +10
                        Wielokrotnie zmierzony, 0 zatrzymań, 0 mandatów. Dopóki tak wytrzymywałem oczywiście :D

Ostatnio mam bardzo wciągające audiobooki i raczej zależy mi, żeby jechać dłużej niż krócej, więc znowu gonię sobie +20 i jest miło.
                      • galtomone Reasumujac - sam/schweppes 29.08.17, 15:25
                        Z tego co piszecie, by zatrzymala kogos policja na takiej A4 trzba sie naprawe postarac.
                        Skoro ktos w takich warunkach daje sie zlapac nie powinien chyba jednak jezdzic autem...
                        • samspade Re: Reasumujac - sam/schweppes 29.08.17, 15:32
                          To twoje zdanie. Być może trzeba się postarać. Być może trzeba nie patrzeć w lusterka. Pozostaje pytanie czy lepiej nie patrzeć w lusterka czy nie patrzeć przed siebie przed przejściem dla pieszych.
                          Zawsze ktoś mógł się zagadać i nie zauważyć ograniczenia.
                          • galtomone Re: Reasumujac - sam/schweppes 29.08.17, 16:18
                            Znow zaczynasz wymyslac... przejscie dla pieszych na autostradzie...
                            • samspade Re: Reasumujac - sam/schweppes 29.08.17, 16:43
                              Nic takiego nie napisałem.
                              • galtomone Re: Reasumujac - sam/schweppes 29.08.17, 16:48
                                "Pozostaje pytanie czy lepiej nie patrzeć w lusterka czy nie patrzeć przed siebie przed przejściem dla pieszych." - rozmowa od wielu postow dotyczy autostrad...

Ale masz racje. Zle cie zrozumialem.
                                • samspade Re: Reasumujac - sam/schweppes 30.08.17, 08:38
                                  Jeszcze jeden aspekt patrzenia przed siebie. Kiedy się zapieprza powinno się patrzeć przed siebie. Czy nikt nie wiedzie na lewy pas chcąc wyprzedzać.
                                  • galtomone Re: Reasumujac - sam/schweppes 30.08.17, 09:44
                                    Wiesz... jakbym nie jezdzil autem, to moze te tlumaczenia jakos by do mnie dotarly.
                                    Ale jako, ze jezdze to troche mnie argumenty wyzej smiesza... tak jakby patrzenie w lustrka eliminowalo patrzenie w przod...

I co... naprawde mam ci napisac czywista oczywistosc, ze jasne i nalezy glownie patrzec przed siebie ale przeciez patrzenie w lusterka tego ani nie eliminuje ani nie wyklucza. - przeciez ty tez to wiesz!!!!

O czym my gadamy???

Kazdy z nas ma obowiazek miec zawsze i wszedzie oczy do okola glowy bo jak nie to sie przyczynia do wypadku... nie patrzac, nie widzac, nie przewidujac.
                                    • samspade Re: Reasumujac - sam/schweppes 30.08.17, 09:55
                                      galtomone napisał:

> Wiesz... jakbym nie jezdzil autem, to moze te tlumaczenia jakos by do mnie dota
                                      > rly.

Do mnie nie dociera argument że zatrzymanym przez nieoznakowane należą się większe kary. Bo powinni przewidzieć że ktoś jadący za nimi 100 czy 200 metrów to policjant?
                                      Nie dociera to do mnie.
                                      Ale ok. Mamy inne zdania na ten temat i oczywiście pozostaniemy przy swoich.
                                      • galtomone Re: Reasumujac - sam/schweppes 30.08.17, 11:03
                                        samspade napisał:

> Do mnie nie dociera argument że zatrzymanym przez nieoznakowane należą się więk
                                        > sze kary.

Bo traktujesz go doslownie - moze zatem lepiej skumasz jak napisze ze kary x 10.

Wydaje mi sie jasne, ze clou tej dyskusji nie jest wysokosc kar - to oczysity chyba zart i przerysowanie - a fakt zjawiska wyjatkowych sierot ktore potrafia sie na autostradzie dac zlapac. To chyba jednak o czym swiadczy...

> Bo powinni przewidzieć że ktoś jadący za nimi 100 czy 200 metrów to p
                                        > olicjant?

Wiedziec nie, ale przewidywac i dopuszczac taka mozliwosc. Ja tak robie, zwalniam i pare razy zaoszczedzilo mi to kase i punkty.

> Nie dociera to do mnie.

Przykre to co napisales, bo sprawa wydaje sie dosc oczywista i prosta jak drut.

> Ale ok. Mamy inne zdania na ten temat i oczywiście pozostaniemy przy swoich.

Na temat tego, ze jesli ktos jest na tyle ograniczony iz w warunkach autostrady, wiedzac ze lamie przepisy daje sie jeszcze zlapac to jest wybitnie zlym i ograniczonym kierowca? No.. jesli uwazasz, ze taka teza jest nie uzasadniona to faktycznie sie nie dogadamy.
                                        • samspade Re: Reasumujac - sam/schweppes 30.08.17, 11:11
                                          galtomone napisał:

> Wiedziec nie, ale przewidywac i dopuszczac taka mozliwosc. Ja tak robie, zwalni
                                          > am i pare razy zaoszczedzilo mi to kase i punkty.

A ja nie przekraczam aż tak prędkości żebym musiał obawiać się zatrzymania.
                                          Widać jeżdżę sporo wolniej od ciebie. Tyle że unikam przekraczania prędkości o więcej niż 20 km/h. Zysk czasowy żaden. A więcej nerwów.

> > Nie dociera to do mnie.
                                          >
                                          > Przykre to co napisales, bo sprawa wydaje sie dosc oczywista i prosta jak drut.

Być może dla ciebie. Jak widać tutaj inni mają odmienne zdanie.
                                          Może ten post miał być humorystycznym przerywnikiem tyle że nie wyszło. Nie wiem.
                                          W każdym razie nie wyglądał na żart. A jeżeli był na poważnie to cóż.
                                          Miej swoje zdanie.
                                          • galtomone Re: Reasumujac - sam/schweppes 30.08.17, 11:48
                                            samspade napisał:

> A ja nie przekraczam aż tak prędkości żebym musiał obawiać się zatrzymania.

Dla mnie 20 km/h powyzej limitu to juz "az tak" i wtedy jednak zwalniam by upewnic sie co do sytuacji. Stanie 30 min na poboczu drogi - nawet jesli zakonczy sie tylko rozmowa i wymiana pogladow na zyciowe tematy - mnie nie bawi.
                                            Zdjecie nogi z gazu kostuje mnie ciut czasu iciut paliwa by sie znow rozpedzic - na tyle mnie spokojnie stac.
                                            • samspade Re: Reasumujac - sam/schweppes 30.08.17, 12:01
                                              W trakcie jazdy ustawiam tempomat na 135. Mowa o S po to po nich jeżdżę. Nie muszę wtedy zwalniac i obawiać się wideo radarów i innych wynalazków. Jeśli będą chcieli cię załatwić i tak cię załatwią nawet jeżeli będziesz jechać 120.
                                              Osobna rzeczą jest bezsensowność takiej jazdy. Wiem że zysk czasowy jaki daje jest mizerny a mimo to tak jeżdżę. Mimo tak jeździmy powinno się napisać.
                                              • qqbek Re: Reasumujac - sam/schweppes 30.08.17, 12:16
                                                Hehe - ja też na "S" tempomat na 130-135 ustawiam zawsze :)
                                                Jak chcę podgonić (bo na przykład "szybki i wściekły" zamajaczył w lusterku w oddali, gdy ja właśnie wyprzedzam) albo zwolnić (bo na przykład "szybki i wściekły" jest blisko, ale ja jeszcze bliżej pojazdu, który chce wyprzedzić i zamierzam za "szybkim i wściekłym" zacząć manewr) na chwilę, to nawet nogi nie wyciągam, tylko "+" i "-" na kierownicy... no chyba, że rzeczywiście wypada hamować.

Ale w gęstszym ruchu to często nie zdaje egzaminu. Prawy potrafi wtedy 70-80, a lewy 90-100 jechać... i "Jak żyć Pani Premier"?
            • waga170 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 19:34
              Musisz byc ciulem jak to u Was gadaja i zadajesz sie z ciulami bo czesto dajecie sie zlapac.
              Sam napisales wczesniej:
              Na 10 mandatow z ostanich lat ktore dostalem lub dostali znajomi w roznych sytuacjach 10 bylo za predkosc.
              • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 08:14
                Owszem - ale zaden w ww. sytuacji.
                A od 1992 r jak zrobilem PJ dostalem w sumie: 4 mandaty
                1. za parkowanie na trawie
                2. za przkroczenie predkosci w terenie zbaudowanym (lapali wtedy na dwupasmowce z Wisly, bo taki kawaleczek byl gdzie bylo 60 i miejsce by schowac radiowoz
                3. Za wyprzedzanie na pasach - realnie chcieli na wodke ale nie dostali (to ciagle lata 90 te)
                4. +/- 2014/15 faktycznie wpadlem w teren zabudowany o wiele za syzbko (sie zagadalem) i wyskoczyl mily Pan z krzakow.
                Ale Lex byl nie moj, wiec w ramach ostrzezenia dostalem mandat za nie posiadanie dokumentow. Nie prosilem, sam z siebie mnie tak obdarowal. A bylby to pierwszy realnie zalsuzony mandat.

Ze znajomymi bywalo roznie... ale nikt z nas nie jest idealnym kierowca (wy oczywiscie jestescie!!!!). wiec pewnie kazdy z nas i za inne przewinienia czasem powinien.moglby mandat dostac -ale w PL nie daja za inna rzeczy niz predkosc - chyba ze po wypadku ;-)
      • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:33
        ari napisał:

> Alfy miały/mają jeszcze tą niemiłą właściwość, że umiały pomierzyć i złapać poj
        > azd jadący z naprzeciwka, a tego zawsze trudniej się ustrzec ;)

To szczgolnie na autostradzie swietnie sie sprawdza ;-)
    • schweppes1 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 15:25
      Żeby się w dzień dać złapać nieoznakowanym to trzeba być jednak osłem. Przecież ta banda tępych prymitywów kupuje Insignie bez ksenonów, w podstawowej wersji, za to z najmocniejszym silnikiem 2.0 turbo z dwoma rurami z tyłu. Prawie nikt prywatnie czy służbowo nie konfiguruje tak samochodu. Może z Passatami B6 jest trochę trudniej, bo od niedawna stał się najpopularniejszym samochodem używanym w Polsce, no ale nadal jadąc za nim widać 2.0 TSI, czego prawie nie nikt nie kupuje normalnie, a jadąc przed nim widać jak byk w lusterku tą prymitywną, kwadratową kamerkę na górze szyby i przede wszystkim zawsze są te dwie proste twarze myślą nieskalane. Nie da się pomylić twarzy psów z normalnymi ludźmi, tylko trzeba się orientować co się dzieje na drodze. Pół sekundy spojrzenia w lusterko co jakiś czas nie boli. Poza tym obecnie jest Yanosik, więc mandaty to już ewidentnie na własne życzenie. Jak nie było Yanosika, to zdawałem prawko średnio co dwa lata, mimo że regularnie co 6 miesięcy chodziłem na kursy -6pkt, od kiedy jest Yanosik, dostaję mandat średnio raz na dwa lata, jak zapomnę go włączyć.
      • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 26.08.17, 18:43
        Jak jezdzili Paskami B3 to raz im nawet machalem przez szybe jak za mna jechali.
        Od razu na lewy - podjechali - usmiech i pojechali dalej - ja jechalem na limicie (110 na ekspresowce) a oni znacznie szybciej sie oddalali.

Za to raz taki Pasek wymusil na mnie mandat... ale wtedy czlowiek byl mlody, gupi i nie dal glinom zarobic.
      • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 13:12
        Z patrzeniem na gęby trzeba uważać. Bo możesz za policjanta wziąć jakiegoś pehowca w służbowej skodzie czy pasku. Tyle że oni w przeciwieństwie do policji jeżdżą sami.
        • schweppes1 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 13:17
          Raczej niewielu pehowców jeździ w Polsce Passatami i w ogóle klasą D. Zdecydowana większość to kompakty Octavie, Focusy i Astry, czyli samochody, których policja prawie nie ma.
          • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 13:19
            W każdym razie wyraz twarzy taki sam.
            • schweppes1 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 13:21
              Nie ma takiej opcji. Zakapiorskie, tępe i siermiężne twarze sbcko/policyjno/taksiarskie są unikalne i jedyne w swoim rodzaju.
              • samspade Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 29.08.17, 14:02
                Byc może. Ja częściej w lusterku widzę tępe spojrzenia phowcow. Nieprzejawiajace woli do życia co widać w spiaobie jazdy tych osób
    • jeepwdyzlu Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 00:06
      Aha.
      W Niemczech są nie do wykrycia. Mają np 911, E klasy, berlingo(!) a pomiar robią często DO TYŁU.
      Jedziesz sobie, przed Tobą auto nagle zapala napis polizei
      I co?
      Większa kara?
      • waga170 Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 00:16
        > I co?
        > Większa kara?
        NO WLASNIE, ale to nie ja wpadlem na idiotyczny pomysl ze zatrzymani przez oznakowane zasluguja na mniejsza kare.
      • nazimno Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 07:34
        Maja najczesciej bmki.
        Zwlaszcza w Bawarii.
      • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 08:15
        A czy ja pisze o Niemczech? :-)

Sam piszez, ze tam trudo - u nas jednak wyjatkowo latwo i trzeba byc nie ogranietym frajerem (a tacy nie powinni szybko jezdzic) zeby tego nie ogarnac.
    • bimota Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 27.08.17, 18:31
      MOZE KTOS TEN BELKOT PRZETLUMACZYC NA LUDZKI ?

A JAK KTOS ZAPIEPRZA NA UATOSTRADZIE, TO NIECH LEPIEJ PATRZY PRZED SIEBIE...
      • nazimno Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 28.08.17, 08:40
        To po ...sa lusterka wsteczne?
        • galtomone Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 28.08.17, 09:50
          Zebys mogl tez zapieprzac tylem - o ile jestes na tyle dobry co Bimota.
          • nazimno Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 28.08.17, 09:53
            Ja wciskam pedal i pokazuje im za kazdym razem tyl.
            Na ch... mam zapieprzac tylem.
            • waga170 Juz tlumacze 28.08.17, 10:29
              > Ja wciskam pedal i pokazuje im za kazdym razem tyl.

Ale wciskany pedal rzadko kiedy jest zainteresowany twoim tylem, pomimo ze go pokazujesz za kazdym razem.

> Na ch... mam zapieprzac tylem.

To jedyne wyjscie jak nie chcieli twojej japy.
              • nazimno Re: Juz tlumacze 28.08.17, 19:04
                Waga, kolejna eksplozja blyskotliwosci!
    • bimota Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 28.08.17, 10:26
      NO TO MAMY KOLEJNA BEZCENNA RADE - JAK ZAPIEPRZACIE DO PRZODU, TO NALEZY GAPIC SIE W LUSTERKA... KTO BY TAM PATRZYL PRZED SIEBIE...

A SMARTFON Z KAMERA TEZ MOZE BYC ? :p
      • nazimno Re: Zatrzymanym przez nieoznakowane naleza sie wi 28.08.17, 19:06
        W Polsce jest za malo Porsche.
        Stad ta Twoja odkrywcza konkluzja, bimota.
    • waga170 Co myslisz o drucie w poprzek drogi 30.08.17, 08:22
      "Ciekaw jestem co sądzilibyście o takim pomyśle.
      Wiadomo, że jednym z największych grzechów kierowców jest prędkość. Policja walczy z tym zjawiskiem głównie za sprawą "suszarek", radiowozów nieoznakowanych i fotoradarów, a gdyby tak wprowadzić......"
      No wlasnie, wprowadzic DRUT W POPRZEK AUTOSTRADY, jak go ku... nie widza to niech se lby poucinaja, wiecej miejsca zostanie dla nas spostrzegawczych.,

> Takim kara nalezy sie wieksza, bo fakt, ze dali sie zlapac jest dowodem na to,
      > ze nie nadaja sie do jazdy - sa niebezpieczni

Dlatego trzeba ten uciety leb im przyszyc i uciac z pwrotem zby kara byla wieksza.
      • galtomone Re: Co myslisz o drucie w poprzek drogi 30.08.17, 11:05
        Nie bardzo widze jak to fizycznie ma dzialac... by obcinalo glowy wylacznie tym co jada powyzej 140....
        Nie doprowadzalo do blokowania autostrady, duzych karamboli, itd...

Masz juz szczegoly opracowane?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka