galtomone 04.01.18, 07:20 antyweb.pl/platny-wjazd-do-centrum-miast/ Czy CNG jest faktycznie takie super, a LPG takie be, ze auta z LPG sa traktowane jak diesle czy te jezdzace na benzynie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
samspade Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 08:27 Jest o tyle super że mało samochodów jeździ napędzanych tym paliwem. Oraz komunikacja jeździ na cng Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 08:38 Bardziej mi o skład spalin chodziło... i toksycznosc LPG vs CNG... Czy auta z instalacja CNG, tak jak te z LPG moga jedzic albo na gazie albo benzynie? Czy jak CNG o juz tylko CNG.... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 08:44 Poszukaj pogugluj. Dla opłaty większego znaczenia to chyba nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 09:36 Dla oplaty to ma zasadnicze znaczenie. Skoro LPG nie truje bardziej niz CNG (i np. w Londynie auta z LPG traktowane sa jako EKO) to nie widze powodu by u nas CNG bylo OK a LPG Fee... Chyba, ze sa jakies autentyczne roznice o ktorych nie wiem i co pytam. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 09:45 Napisałem już tobie poniżej - jest różnica w emisji dwutlenku węgla (tu CNG jest bardziej "eko"). Jeżeli chodzi o emisje "smogodajnych" syfów, to różnicy nie ma. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 11:39 No widze... przeciez nie prosze drugi raz! Lece czystajac watek po kolei i odpowiadam na to co napisano do mnie. To raczej dosc powszechne... Ale ja k ty najpierwsz czystasz wszystko a potem odpowiadasz to inna sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 11:49 Ustaw sobie odpowiedzi chronologicznie i sprawdź czas publikacji. Bo znowu bijesz pianę bez sensu i to jeszcze zanim pojawił się tu nazi. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 12:08 Ustawiam sobie tak, jak mnie wygodnie - pozwolisz? Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 11:41 CNG będzie za free ponieważ komunikacja jeździ na to paliwo. Nie wiem czemu chcesz wiązać tą opłatę z faktem trucia powietrza przez pojazdy. Przecież chodzi w niej o promocje elektryków. A miasta wykorzystają ją dla zwiększenia dochodów oraz ograniczenia ruchu samochodów w miastach. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 11:48 samspade napisał: > Nie wiem czemu chcesz wiązać tą opłatę z faktem trucia powietrza przez pojazdy. A to nie oczywiste? Bo chce jezdzic tak jak dzis bez dodatkowych oplat tym czym jezdze dzis. Szczegolnie, ze na elektryczne mnie nie bedzie jeszcze dluuugo stac, elektryk ma spore ograniczenia w stosunku do mozliwosci dzisiejszego auta, a moje doswiadczenia z komunikacja zbiorowa w moim miesie sa marne. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 11:51 galtomone napisał: > samspade napisał: > > > Nie wiem czemu chcesz wiązać tą opłatę z faktem trucia powietrza przez po > jazdy. > > A to nie oczywiste? Dla mnie oczywistym jest nie łączenie tych opłat z szumnie zwaną ekologią. > Bo chce jezdzic tak jak dzis bez dodatkowych oplat tym czym jezdze dzis. Wiesz że nasze zachcianki są nieważne dla osób decydujących. Szczególnie gdy są one sprzeczne z nazwijmy to szumnie interesem ogółu. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 12:09 A mnie tam rybka czy to oplata ekologiczna czy dowolna inna - tzn rozumiem co masz na mysli, tyle, ze troche (ze wzgledow oczywistych) nie podoba mi sie ze skoro argumentuje sie ekologia dyskryminuje sie jeden rodzaj napedu. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 12:12 Tutaj nie dyskryminuje się jeden rodzaj napędu ale faworyzuje jeden. Oraz pozostaje furtka dla komunikacji publicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Nie polecam strony hothatche.pl 04.01.18, 08:51 Trzeba omijać ją szerokim łukiem skoro zatrudniają spamerów. Może zainfekować koputer. Omijać stronę hothatche.pl szerokim łukiem Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 09:20 CNG to głównie metan, LPG to propan-butan. Metan ma wyraźnie wyższą wartość energetyczną i marginalnie czyściej się spala. Emisje dwutlenku węgla związane z wyprodukowaniem 1kWh z poszczególnych paliw wyglądają tak, że CNG dorównuje ON, potem mamy LPG a najwięcej CO2 powstaje ze spalania benzyny. Jeżeli chodzi o emisję tlenków azotu, węglowodorów i sadz, to CNG jest marginalnie czystszy od LPG, a obydwa te paliwa sporo czystsze od benzyny (która z kolei jest sporo "czystsza" od ON). Tak więc CNG to emisja dwutlenku węgla porównywalna z Dieslem i znaczna redukcja pozostałego syfu. LPG to więcej dwutlenku węgla niż w Dieslu, ale spalanie sporo czystsze niż wypadku benzyny. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Spadaj spamerze 04.01.18, 09:37 Pewnie to strona niebezpieczna - skoro trzba takie spam uskuteczniac Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 13:42 W teorii jest nieco lepiej, bo im krótszy łańcuch węglowy tym mniejsze możliwości tworzenia różnych dziwnych związków, poza tym większy jest stosunek H2O do CO2. W praktyce również jest trochę lepiej - praktycznie wszystkie instalacje CNG są fabryczne, LPG są dokładane. Nie są to jednak duże różnice. Ja zrobiłbym taki podział: 1. Elektryki - zwolnienie z opłat 2. Hybrydy jeżdżące w trybie czysto elektrycznym - zwolnienie z opłat 3. Hybrydy w których może się uruchomić silnik spalinowy - opłata 4. Silniki o zapłonie iskrowym (benzyna/LPG/CNG) z katalizatorem - opłata 5. Silniki o zapłonie samoczynnym z filtrem cząstek stałych - opłata 6. Silniki ZI bez katalizatora - zakaz wjazdu 7. Silniki ZS bez DPF - zakaz wjazdu Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Ekologia - CNG vs LPG 04.01.18, 14:42 liczbynieklamia napisał: > Ja zrobiłbym taki podział: > 1. Elektryki - zwolnienie z opłat OK > 2. Hybrydy jeżdżące w trybie czysto elektrycznym - zwolnienie z opłat Przyklad - bo nie bardzo kumam roznice miedzy tymi a tymi nizej... Jak sprawdzisz czy jedzie w trybie czysto elektrycznym czy nie? > 3. Hybrydy w których może się uruchomić silnik spalinowy - opłata > 4. Silniki o zapłonie iskrowym (benzyna/LPG/CNG) z katalizatorem - opłata > 5. Silniki o zapłonie samoczynnym z filtrem cząstek stałych - opłata > 6. Silniki ZI bez katalizatora - zakaz wjazdu > 7. Silniki ZS bez DPF - zakaz wjazdu Obawiam sie, ze wprowadzenie oplat dla hybryd nr 3 nie byloby mile widziane... Odpowiedz Link Zgłoś