Dodaj do ulubionych

Pytanie na temat opon

08.02.18, 18:32
Z gory mowie ze pytanie powazne.

No wiec mam zestaw opon na swoim aucie ktore maja niesymetryczny bieznik i napis ktora strona idzie na zewnatrz... Nie ma strzalek oznaczjacych kierunek obrotu.
A wiec nie ma opon prawych i lewych.
O tu na obrazku widac.
www.tirebuyer.com/tires/michelin/latitude-diamaris/p/style/46318
Skoro zewnetrzna czesc bieznika wyglada ze kierunke jazdy nie ma znaczenia, to wewnetrzna juz wyglada ze moze miec bo bieznik jest "zakrecony" i z jedej strony fajka bedzie w jedna a z drugiej w druga strone? Co np moze powodowac ze woda po jedej stronie bedzie wypychana na zewnatrz a po drugiej do wewnatrz..???

W czym problem?
1. Czy i jakie ot moze miec znaczenie ?

2 .W tym ze poprzednio na to nie zwrocilem uwagi i nie za zaznaczylem opon kiedy zmienialem na zimowe (do jazdy w gory) tak ze nie wiem ktora byla na prawej a ktora na lewes stronie i dotyczy to przodu i tylu.
Tzn tak deliokatnie podejrzewam ktore mogly byc poniewaz jeda z tylu jest troszke wiecej zjechana (rowno) i sam juz zauwazylem ze w autach z napedem na tyl i samochodach bez Limited Slip Differential zwykle bardziej ciagna tylnym prawym ale nie wiem czy to sie przenosi tez na 4x4 ze oba prawe beda zawsze szybciej sie zuzywac?

Teraz chce znow zaminic na letnie i skrobie sie w glowe..

A ze mam szersze opony na tyle wiec nie ma problemu co idzie na tyl a co na przod ale co powinno byc po lewej a co po prawej?

Producent niby mowi zeby nie robic rotacji poniewaz kola sie "dopasowuja do pozycji i po zmianie przez jakis czas moze byc inna przyczpenosc)...

No ale skoro teraz nad tm nie mam kontroli to pytanie czy powinno sie przod i tyl dobrac tak aby "zakrety" byly w tym samym kierunku na przodzie i tyle czy na krzyz? (jako ze autop moze sie zachowywac inaczej np na mokrej jezdni)

No i jesli to prawda ze prawe sie zyzwyczaj szybciej to moge albo zalozyc jak podejrxzewam bylo albo przy okazji zamniec miejscami tylne i przednie aby przedluzyc im zywot?
Obserwuj wątek
    • waga170 Re: Pytanie na temat opon 08.02.18, 20:02
      Zaloz okulary i poszukaj dobrze tych strzalek. Jezeli kierunek obrotu nie ma znaczenia to sa dwie strzalki, po to wlasnie zeby nie kombinowac. Czasami "designer" wymysli malutkie poziome "V" zamiast strzalki, latwiej jest znalezc slowo "rotation. Musi cos tam byc, bo to nie sa opony do taczki.
      • engine8 Re: Pytanie na temat opon 08.02.18, 20:20
        Kuz..... no nie ma nic... Podobie jest z innymi Michelin Pilot Super Sport ktore maja asymetryczny bieznik i tylko napisane "outside" ...
        Mam jeszcze zimowe i te maja wyraznie napisane "Rotation >"

Duzo dyskusji na internecie i jak nikt inny nie znalazl kierunku i ktos nawet dzwonil do dystrybutora.. aby potwierdzic to chyba nie moje okulary..
        • engine8 Re: Pytanie na temat opon 08.02.18, 20:33
          Ok skontaktowalem sie Michelinem...
          Sesja Chat z reprezentantem Michelina ....potwierdzili ze nie ma kierunku obrotow i znaczenia.. jak konfiguracja - wazne aby "Outside" bylo outside. Hm....
          Musze przyznac ze ....trudne do strawienia. ale jak widac moge sobie robic co mi sie podoba... :)
          • waga170 Re: Pytanie na temat opon 08.02.18, 20:45
            www.tirerack.com/tires/BigPic.jsp?tireMake=Michelin&tireModel=4x4+Diamaris&sidewall=Blackwall&sidewall=Blackwall
            Outside napisane w pieciu jezykach a o kierunku cisza. Obojetnie jak je zalozysz to zawsze wyjdzie ze na tej samej osi ta zgieta czesc bieznika wyladuje od wewnatrz, ale na dwoch oponach bedzie "z wlosem" a na dwoch "pod wlos" w porownaniu z jednokierunkowaymi.
            Poniewaz mozna sie spodziewac ze po prawej stronie drogi wody bedzi wiecej niz przy srodku, zalozylbym tak ze po prawej stronie samochodu tak jak ta na obrazku gdyby samochod od nas odjezdzal.
    • allegropajew Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 00:23
      jak jest fajka, która wydaje Ci się OK, to po 1/2 obrotu przestanie Ci się wydawać OK. Po zamianie prawe-lewe miejsca OK z nie-OK obrócą się o pół obrotu.

Takie są świata symetrii porządki.

Gościula
      • waga170 Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 00:41
        jak jest fajka, która wydaje Ci się OK, to po 1/2 obrotu przestanie Ci się wyda
        > wać OK. Po zamianie prawe-lewe miejsca OK z nie-OK obrócą się o pół obrotu.
        >
        > Takie są świata symetrii porządki.

Co do swiata symetrii porzadkow nie bede dyskutowal. Ale uwazaj bo mozesz trafic na fajke ktora wydawala sie OK a to zla fajka byla. Co moze okazac sie po polowiee obrotu.
      • engine8 Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 02:13
        Mam nadzieje ze przynajmniej Ty wiesz co chciales napisac...
        • waga170 Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 02:38
          Odpowiedzialo Ci dwoch forumowiczow. Wedlug drzewka, odpowiedziales temu drugiemu. Rozumiem powyzsze jako stwierdzenie ze ja jestem ten ktory nie wie co chcial napisac. No to jeszcze raz, tam gdzie spodziewam sie glebszej wody/kaluzy, na poboczu, dalbym opone ktorej cala wewnetrzna polowa bardziej przypomina jednokierunkowa zalozona w prawidlowym kierunku. No ale to sie moze zmienic po pol obrotu, jaja panie jak berety:)
          • engine8 Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 17:29
            No nie widzisz ze moja galazka na drzewku rosnie z konara allegropayewa?
            Ciebie ponialem -
      • waga170 Gosciula pisz czesciej bo piszesz ciekawie 09.02.18, 05:10
        Te obrocenie o pol obrotu...
        Biore gacie z szuflady i je rozprostowywuje/naciagam gume, i co widze? Ze sa "inside out" bo widze metke po prawej, malo tego patrza na mnie tak ze rozporek jest w moja strone. Jedno "trzask" i sa no longer inside out..a przod rozporka zgodny z moim przodem, rozporek z przodu, no to je zakladam.
        Moze kiedys, ale w to watpie, poznam te swiata symetrii porzadki?:)

Pisz czesciej!
        • engine8 Re: Gosciula pisz czesciej bo piszesz ciekawie 09.02.18, 17:31
          A po co w majtkach jest rozporek? I od tego taki ze te "klapki" zachodza na siebie 10 cm wiec zanim sie dogrzebiesz to nie latwiej sie dostac od gory?
          • waga170 Re: Gosciula pisz czesciej bo piszesz ciekawie 10.02.18, 01:48
            > A po co w majtkach jest rozporek?

Jakto po co, zeby za latwo nie wychodzil z nich waz rozporkowy. Wiesz, to ten po ktorego ukaszeniu puchnie sie przez dziewiec miesiecy.
    • liczbynieklamia Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 10:30
      > Czy i jakie ot moze miec znaczenie ?
      Tak to po prostu jest z oponami asymetrycznymi. Nigdy nie zauważyłem z tym problemów, nie wydaje mi się zresztą, żeby taki np. Michelin pozwolił sobie na jakąś wtopę w tej materii. Obawiać by się można było co najwyżej przy jakichś chińczykach lub nalewkach, ale jedni i drudzy raczej kopiują wzory bieżników od uznanych producentów, więc przynajmniej to nie powinno być problemem.

> w autach z napedem na tyl i samochodach bez Limited Slip Differential zwykle bardziej ciagna tylnym prawym
      Otwarty dyferencjał działa tak, że przenosi moment po równo, co skutkuje tym, że jak jedno koło ma praktycznie zerową zdolność do przenoszenia momentu (bo np. stoi na lodzie), to drugie ma identyczną i samochód nie jedzie - nawet jeśli to drugie koło stoi na przyczepnym asfalcie.

> oba prawe beda zawsze szybciej sie zuzywac?
      Nie zauważyłem.
      • waga170 Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 15:37
        > Otwarty dyferencjał działa tak, że przenosi moment po równo, co skutkuje tym, ż
        > e jak jedno koło ma praktycznie zerową zdolność do przenoszenia momentu (bo np.
        > stoi na lodzie), to drugie ma identyczną i samochód nie jedzie - nawet jeśli t
        > o drugie koło stoi na przyczepnym asfalcie.

Siadaj, dwoja.
        • engine8 Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 18:01
          Come on, 3-
          Zaczal dobrze ale sie poslizgnal.
      • engine8 Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 17:52

No teoretycznie otwarty przenosi po rowno....wiec przy podniesionym tyle oba kola powinny sie krecic z ta sama predkoscia?

Wygogluj sobie pytanie dlaczego opony po jedenej stronie sie zuzywaja szybciej i zobaczysz ile bedzie potwioerdzen o tym ze po prawej a ile (jesli znajdziesz) ze po po lewej.... I ja tez to zauwazam - poniewaz nie orbie rotacji ze tyla po stronie pasazera idzie pierwsza. Ludzi pitola o geometrii, zawieszeniu itp... wszytko prawda ale to powinno dzizlac w obie strony i nie powinno byc statystycznej roznicy ktora strona cierpi wiecej... Statystyki nie ma ale narzekanie jest jej forma..

Teraz podnies auto i wlacz bieg to zobaczysz czy oba kola sie kreca czy tylko prawe? Jak wezmiesz pod uwage niesymetyczne uklady i wagi i naciski zabkow w mech roznicowym to teoia teoria a rzeczywistosc rzeczywostoscia i jak dolozysz do tego fakt ze w samochodach gdzie jezdzi tylko kierowca wiec obciaza lewy przod a wiec zmniejsza nacisk na prawy tyl i tam jest mnieszy opor a wiec wieksza mozliwosc "poslizgu" ?
        Moze tez dlatego ze po lewej na poboczach gorsza jezdnia?
    • kanna13 Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 12:08
      Jak jest tylko outside to tak zakładasz ;-)
      Miałem kiedyś Uniroyal Rainsport 3 i na felgach wyglądały tak : pix.toile-libre.org/upload/img/1393367579.jpg
      Fakt nieco dziwnie to wygląda ale jeździły bardzo przyjemnie, szczególnie na mokrym.
      • engine8 Re: Pytanie na temat opon 09.02.18, 17:58
        No tak mowi Michelin - ale jak widzisz neisymetryczny bieznik to sie zastanwiasz czy to ma nie tylko rozniece w odprowadzaniu wody ale w interakcji opony z droga... i Jesli ma to czy lepiej zakladac "taki sam kierunek" po jednej na przod i tyl czy moze skrzyzowac?
        Podejrzewam ze Michelin zrobil testy.. i dla mnie to akurat pasuje ze nie ma roznicy wiec moge sobie kola na przodzie i tyle zamieniac stronami aby wyrownac zuzycie.
        • filip505 Re: Pytanie na temat opon 11.02.18, 00:23
          .....nie prosciej isc do wyspecjalizowanego zakladu i nie komplikowac sobie zycia,chyba wiedza
          bo ja jeszcze zyje i miljony takich jak ja,choc jak raz zimowych nigdy nie zakladalem,ale zawsze
          jedne z najlepszych ,przynajmiej najdrozszych,na oponach i hamulcach nigdy nie oszczedzam,
          • engine8 Re: Pytanie na temat opon 11.02.18, 04:02
            Chyba nie poczytales postu w czym jest problem?
            Ja ani na oponach ani na hamulcach nie oszczedzam... Jedne i drugi sa bardzo dobre i instalowane oraz balansowane przez pro's
            Isc do zakladu z czym?

Oni wiedza mniej niz kto inny - ich obchodzi jedynie dwie rzeczy aby zalozyc opone tak jak producent zaleca i aby na tym zarobic. A dlaczego tak albo dlaczego nie - to oni na to nie maja czasu ....
            Zalozyli dobrze i ja nie zrobie bledu zakladajac znw w garazu ale mam watpliwosci.
            Sam Michelin - producent opon mowi ze nie wazna jak zalozysz to jest OK byle "outside" napis byl outside... I tu nie chodzi o zimowe bo te sa oznaczone wyraznie w ktora strone sie maja kreciec ale o letnie ktore nie sa a maje niesymetryczny bieznik i wuglada ze w jednej konfiguracji beiznik bedzie "z wlosem" a w drugiej "pod wlos" i chcialbym wiedziec dlaczego to nie ma znaczenia..... zwykla inzynierska ciekawosc.
            • waga170 Re: Pytanie na temat opon 11.02.18, 04:54
              > czny bieznik i wuglada ze w jednej konfiguracji beiznik bedzie "z wlosem" a w d
              > rugiej "pod wlos" i chcialbym wiedziec dlaczego to nie ma znaczenia..... zwykl
              > a inzynierska ciekawosc.

Juz w dziecinstwie zadalem sobie pytanie dlaczego tylne opony traktorowe, takie z grubym bieznikiem w ksztalcie strzalki, takiej przsunietej w fazie litery V, sa kierunkowe. Do tego nie sklonila mnie jeszcze "inzynierska ciekawosc" a starch, bo sie w lesie zgubilem z wycieczki wiezionej przez traktor z przyczepa, (PRL) i potem odnalazlem slady opon tego traktora tylko nie wiedzialem w ktora strone on pojechal. No wiec chwile pofilozofowalem i stwierdzilem ze roznica polega na tym ze jakby opony krecily sie w jedna strone to by......
              a w druga to by.... I zgadlem, dogonilem wycieczke:)*

* Czy nie miales takiego wrazenia ze nauki inzynierskie tylko potwierdzaly to co juz przedtem jakos tam, nawet niech to bedzie intuicyjnie, wiedziales?
              • engine8 Re: Pytanie na temat opon 11.02.18, 06:44
                O np to ze juz jako pedrak wiedzialem ze mozna z dwoch zyletek, dwoch pinesek , klocka i dwoch kawalkow drutu zrobic grzalke do wody.... za chiny nie mialem pojecia jak to pracuje... ale herbate mozna bylo zrobic w minute..

Albo ze 3 fazowy silnik elektryczny (wychowalem sie na wsi wiec wszytko bylo napedzane silnikiem ktory napedzal maszyn za popmoca pasa) mozna podlaczac prawidlowo - tzn uzywajac kable z wtyczka ktora sie wkladalo do gniazdka.... i wtedy silnik sie obracal w ktoras tam strone...a ze kazda maszyna byla inn wiec i obroty ni zawsze w ta sam strone . No i jak trzeba bylo zmienic kierunek obrotow to byl problem - najczesciej pas pomiedzy silnikiem i maszyna sie obracalo i zamiast prosej petli robilo sie "8"...
                A mozna to bylo robic prosciej - tzn wyrzucic wtyczke od strony gniazda zasilacaego i miec kabel 3 golymi przewodami/drutami ktore sie wkladalo do gniazdka i blokowalo drewnianymi kolkami zeby kabelki nie wypadly - Magia byla w tym ze mozna bylo wkladac dowolny drut od kabla w dowolna "dziurke" gniazda i silnik zawsze pracowal - najwyzej motor sie obracal w zla strone ale wtedy zamienialo sie dwa - znowu dowolne, druty i po klopocie. Pass zawsze byl prosto...
                • waga170 Re: Pytanie na temat opon 11.02.18, 07:29
                  I wez to wytlumacz dzisiejszym jajoglowcom z ajfonami. Co do maszyn to ja w dziecinstwie zalapalem sie nie na elektryczne tylko spalinowe, taki jednocylindrowy z chlodzeniem ewaporacyjnym! Pas zapeirdalal jak glupi a ja z bratem przechodzilismy nie pod i nie nad tylko "przez" ten pas czujac czasami jego "podmuch" albo na plecach albo na brzuchu... Klania sie Wajda i jedna ze scen Ziemi Obiecanej.
                  To moze i dobrze ze oprocz "mechaniki" nie zainteresowalem sie "elektryka"....
                  • jeepwdyzlu Re: Pytanie na temat opon 11.02.18, 12:09
                    Przejechałemnie wiem ile kompletów opon
                    I nigdy nie zauważyłem, żeby któraś strona prawa czy lewa bsrdziej czy mniej się ścierała. Tył przód owszem. Ale nie strony. Moja rada: częściej WYMIENIAJCIE opony. Na nowe...

J.
                    • engine8 Re: Pytanie na temat opon 11.02.18, 19:29
                      No ja tez nigdy nie zuawazylem aby jedna strona zuzywal sie szybciej ale to z kilku powodow... Po pierwsze ze dawniej temu jak jezdzilem autami ktore mialy takie same opony to robilem regularnie rotacje i wszytkie sie rowno zdzieraly.. Pozniej jak sie przesiedlismy na BMW to one maja w DNA ze opony sie zdzieraja szybciej od srodka bo to i widac z dalek ze kola maja gore pochylona do srodka i przyzwyczailismy sie do tego oraz do tego ze opony wymienia sie czesciej...poniewaz w tych autach i takie opony jak ja uzywam zwykle jezdza 15-20 tys mil..
                      Dopiero teraz - kiedy nie zaznaczylem pozycji myslac ze majac opony szersze z tylu i z niesymetrycznym bieznikiem to jest tylko jedna opcja gdzie ktora idzie i zauwazylem ze to niekoniecznie prawda i mnie zastanowilo.. a to ze opony maja 16 tys mil a wiec 3/4 zycia za soba i roznica pomiedzy tylnA prawa i lewa jest ok 0.5 -0.7 mm to nic wielkiego ... przod za to ok 1 mm lepszy niz tyl...
                      Za rok (a moze za wiecej poniewaz pojedze troche na zimowych zeby sie raczej zyzyly zanim sie nie zestarzeja) i tak pojda do wymiany. Ale tyl zamienie miejscami i zobacze co bedzie
                      • waga170 Re: Pytanie na temat opon 11.02.18, 20:29
                        Gdyby mi ktos przyniosl opony zdjete z samochodu zony to bym od razu wiedzial ktore byly zalozone z prawej.
                        Te z bokami obtartymi o kraweznik przy parkowaniu.
                  • engine8 Re: Pytanie na temat opon 12.02.18, 02:27
                    Jednego sie jedank nigdy nie nauczylem tzn nigdy nie zrozumialem na tyle reakcji chemicznych i fizycznych zwiazanych z rozpuszczniem ze moglblym zrobic dobra wodke ze spirytusu ktora sie nadaje do picia np po godzinie a nie po 24 czy wiecej....
                    Widzialem cudakow co to rozpuszczali woda destylowana, przegotwana, ciepla, zimna, stukali w odwrocona butelke az babelki znikaly, zasysali wode butelka z odrobina zaplonego spirytusu itd itp...... Nigdy sie tego nie dalo pic po godzinie a podobno mozna...
                    • waga170 Re: Pytanie na temat opon 12.02.18, 06:36
                      > a podobno mozna... Podobno to z olowiu mozna zrobic zloto. I tak naprawde to mozna, tylko ze sie nie oplaca. Tak samo ze spirytusu i wody mozna zrobic "tata z mama" ale po co marnowac spirytus jak mozna w sklepie kupic przegryziona wodke?
                      Alchemia to magia, tak samo wygladajaca ciecz jest niezbedna do zycia i rownie dobrze ulamek niezbednej do zycia porcji moze zabic.
                      Co do rozcienczania spirytusu woda, nawet jak masz tylko dolac troche wody, to zawsze DOLEWAJ SPIRYTUS DO WODY. Inaczej wyjdzie siwucha, lekko metna, i najwieeksi alchemicy nie dadza rady tego sklarowac.
                      Jezeli mieszasz, a zwlaszcza jak robisz Bloody Mary z pieprzem i Tabasco, to dawaj spirytusu pol tego co bys dal wodki i sie nie kapniesz. Ja to nawet do screwdrivera* dawalem wlasnie tyle i juz przy drugim drinku nie czulem roznicy.
                      *Wodka plus sok pomaranczowy, gdyby ktos jeszcze nie wiedzial to napisalem. Na Zdrowie!
                      • engine8 Re: Pytanie na temat opon 12.02.18, 18:17
                        Tzn jak robie screwdriver to tez ma znaczenie czy najpierw wleje wodki do szklanki i zalej sokiem czy tez najpierw sok a potem wodka?
                        No wlasnie, jak tobie drinka ze spirytusu to sie nie musi przegryzac a jak sie miesza spirturs z woda to sie musi?
                        Pytam bo ja rzadko robie drinki - Dal mnie jedyna przyczyna robienia drikow to jest proba zuzycie kiepskiego alkoholu.. Ja kupuje dobry i pije "straight" a jak sie nie da straight tzn jest do dooopy i wlewam zima do zbiornika na plyn do szyb w samochodzie. Ostatnio wlalem tam polskiego Chopina - przywiezli nam kiedys na prezent i wywietrzal czy co - nie da sie pic...
                        • waga170 Re: Pytanie na temat opon 12.02.18, 18:42
                          Jezeli ilosc wodki mierzysz takim barmanskim kieliszkiem to nie ma znaczenia co wlewasz najpierw. Jezeli tak jak ja wlewasz no oko to lepiej nalac wodki najpierw zeby bylo widac ile jej jest, a mieszacza nalewac potem.
                          Ja moge pic spirytus wiec o przegryzanie sie nie matrwie:) A wodke i wlasciwie wszystko inne pite straight musze czyms popic no to praktyczniej jest zrobic drinka. Od lat pije tylko Jack Daniels z Coca Cola. Pity straight wcale nie jest dobry.
                          Cos za duzo rzeczy robisz odwrotnie, wlewasz wodke do zbiornika z plynem podczas gdy brac pijacka pije plyn.
                          • engine8 Re: Pytanie na temat opon 12.02.18, 18:52
                            Ja pije scotcha - z paroma kostkami lodu i tak jak Ty - laduje lod potem wlewam whisky .... albo piwo.
                            Zona sie podlacza do Whisky i pije ja z tonikiem.
                            • filip505 Re: Pytanie na temat opon 13.02.18, 15:43
                              .....piwo z lodem ??????,a wody nie dolewasz zeby wiecej bylo????,tez tak robie choc bardzo
                              sporadycznie jak piwo jest za cieple,ale wypijam natychmiast bo jak sie lod rozpusci to smak
                              jest beznadziejny,
                              • filip505 Re: Pytanie na temat opon 13.02.18, 15:59
                                ......scotcha z coca cola to profanacja,chyba ze w nim smak cukru jest ci najwazniejszy,
                                kiedys w barze stary amerykanin dal mi taki przepis,
                                --szeroka szklanka,polowa grubego lodu,zalewasz go scotcha-m,dolewasz do 2/3 ginger ale,
                                do dzisiaj to stosuje,zreszta jak w barze powiesz skotch to ci tak zrobia,jak doswiadczony
                                barman,sprawdz,zobaczysz ze duzo lepiej smakuje,smacznego,
                              • engine8 Re: Pytanie na temat opon 13.02.18, 17:20
                                na glowe upadles? Piwo z lodem?
                    • waga170 Apropos przegryzania 13.02.18, 22:00
                      Byc moze wodka to nie roztwor alkoholu w wodzie tylko cos w rodzaju mieszaniny/zawiesiny. Jak mieszanina dwoch farb, czym bardziej wymieszana tym bardziej jednolita. Dlatego moze wode i spirytus nalezy wlac do miksera i puscic go na caly gwizdek na pare minut?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka