engine8
08.02.18, 18:32
Z gory mowie ze pytanie powazne.
No wiec mam zestaw opon na swoim aucie ktore maja niesymetryczny bieznik i napis ktora strona idzie na zewnatrz... Nie ma strzalek oznaczjacych kierunek obrotu.
A wiec nie ma opon prawych i lewych.
O tu na obrazku widac.
www.tirebuyer.com/tires/michelin/latitude-diamaris/p/style/46318
Skoro zewnetrzna czesc bieznika wyglada ze kierunke jazdy nie ma znaczenia, to wewnetrzna juz wyglada ze moze miec bo bieznik jest "zakrecony" i z jedej strony fajka bedzie w jedna a z drugiej w druga strone? Co np moze powodowac ze woda po jedej stronie bedzie wypychana na zewnatrz a po drugiej do wewnatrz..???
W czym problem?
1. Czy i jakie ot moze miec znaczenie ?
2 .W tym ze poprzednio na to nie zwrocilem uwagi i nie za zaznaczylem opon kiedy zmienialem na zimowe (do jazdy w gory) tak ze nie wiem ktora byla na prawej a ktora na lewes stronie i dotyczy to przodu i tylu.
Tzn tak deliokatnie podejrzewam ktore mogly byc poniewaz jeda z tylu jest troszke wiecej zjechana (rowno) i sam juz zauwazylem ze w autach z napedem na tyl i samochodach bez Limited Slip Differential zwykle bardziej ciagna tylnym prawym ale nie wiem czy to sie przenosi tez na 4x4 ze oba prawe beda zawsze szybciej sie zuzywac?
Teraz chce znow zaminic na letnie i skrobie sie w glowe..
A ze mam szersze opony na tyle wiec nie ma problemu co idzie na tyl a co na przod ale co powinno byc po lewej a co po prawej?
Producent niby mowi zeby nie robic rotacji poniewaz kola sie "dopasowuja do pozycji i po zmianie przez jakis czas moze byc inna przyczpenosc)...
No ale skoro teraz nad tm nie mam kontroli to pytanie czy powinno sie przod i tyl dobrac tak aby "zakrety" byly w tym samym kierunku na przodzie i tyle czy na krzyz? (jako ze autop moze sie zachowywac inaczej np na mokrej jezdni)
No i jesli to prawda ze prawe sie zyzwyczaj szybciej to moge albo zalozyc jak podejrxzewam bylo albo przy okazji zamniec miejscami tylne i przednie aby przedluzyc im zywot?