Dodaj do ulubionych

Jak na lewą stronę???:):)

02.05.18, 18:46
Witam, mam pytanie , w szczególności do Panów, otóż chodzi o ruch lewostronny, a mianowicie, jakie są możliwości przygotwania się do jazdy po lewej stronie będąc w Polsce???Są może jakieś symulacje komputerowe, czy też np testy z multimedialnymi skrzyżowaniami, czy coś w tę bańke???Przychodzi Wam cosik do głowy???
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • engine8 Re: Jak na lewą stronę???:):) 02.05.18, 19:30
      Ja jak pojechalem do Japoni to robilem na poczatku wszytko odwrotnie niz mialbym robic w swoim kraju :)
      Nic sie nie przygotujesz na zapas.. Trzeba to przezyc i pogodzic sie z tym ze przez kilka dni bedziemy probowac wsiadac przez lewe drzwi - gdzie nie ma kierownicy i przyzwyczic sie do tego ze lewa reka zmienia biegi..
      Najwazniejsze to pamietac ze skret w prawo to "trudny" skret i nie wjechac na zly pas - pod prad. A ten w lewo to "latwy" (pry krawezniku) i sie nie bac sie jak sie widzi auta jadace z naprzeciwka bez kierowcow - jedynie z pasazerami..
      Przychodzi to szybciej niz sie nam zdaje ze wzgledu na to ze zdajemy sobie sprawe ze nie mozna liczyc na intuicje i zachowanie "automatyczne" wiec mamy napieta uwage..
      Zwykle gorzej po powrocie gdzie mi sie pare razy zdarzylo wjechac pod prad...

• celin.pl Re: Jak na lewą stronę???:):) 02.05.18, 19:51
        Dzięki, kurcze Wy faceci macie to w genach, ja jestem babeczką i muszę to sobi epierwej w głowie uporządkować:)):):)
    • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 02.05.18, 20:49
      ????????????????????

Normalnie... jedziesz i juz.
      • celin.pl Re: Jak na lewą stronę???:):) 02.05.18, 21:00
        taaa, żeby to było takie proste..... dzięki:)
        • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 02.05.18, 21:59
          To jest dokladnie takie proste.

3 zasady.

Trzymac sie/siedziec daleko od kraweznika/blosko srodka jezdnzi - zawsze.
          Jak znaki nie mowia inaczej to ten z lewej ma pierwszenstwo.
          Lewa reka to ta, ktora nie robisz krzyza.

Tyle.
          • carnivore69 Re: Jak na lewą stronę???:):) 02.05.18, 23:48
            > Jak znaki nie mowia inaczej to ten z lewej ma pierwszenstwo.

WTF?!!

Pzdr.
            • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 08:01
              carnivore69 napisał:

> > Jak znaki nie mowia inaczej to ten z lewej ma pierwszenstwo.
              >
              > WTF?!!
              >
              > Pzdr.

Jak sam nie dasz rady to daj znać, pomoge ;-)
              • carnivore69 Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 10:47
                Stary, żarty żartami, ale nie rób pytającej forumowiczce wody z mózgu.

Pzdr.
                • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 13:10
                  Care to explain?
                  • carnivore69 Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 15:44
                    Kawa na ławę: zasada, którą przytoczyłeś, a ja zakwestionowałem, jest wymysłem Twojej bujnej wyobraźni (czyli - w języku forum - z dupy wzięta).

Pzdr.
                    • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 17:04
                      Acha... czyli na skrzyżowaniu równorzędnym rzuca sie monetę?
                      • carnivore69 Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 17:27
                        OK, sprostuj najpierw swoją błedną tezę, a potem pogadamy czym sobie można rzucić.

Pzdr.
                        • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 07:59
                          Ktora, ze lewa reka nie robisz znaku krzyża?
                          • carnivore69 Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 11:24
                            Galtom, dyskutujesz w tym momencie jak idiota, a przecież stać Cię na więcej. Zacytowałem powyżej zasadę, którą wyssałeś z palca.

Pzdr.
                            • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 13:36
                              Pytam zatem, jak określasz pierwszeństwo na skrzyżowaniu równorzędnym?
                            • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 13:36
                              Pytam zatem, jak określasz pierwszeństwo na skrzyżowaniu równorzędnym?
                              • carnivore69 Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 13:59
                                Jak ja to robię nie jest przedmiotem dyskusji.

Przytoczyłeś natomiast nieistniejącą zasadę, a potem, mając pięć okazji do refleksji, zamiast w końcu napisać "ok, tu się myliłem" (lub przytoczyć stosowny przepis, żeby wykazać, że to jednak mylę się ja), stosujesz średnio poważne uniki.

Pzdr.
                                • celin.pl Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 14:09
                                  carnivore69 pilnuj porządku, pilnuj...:), ja jestem bardzo podatna na sugestie, poza tym myślę, że wiele jest takich osób, które nie znają się na danej rzeczy, więc bardzo łatwo je można zakręcić i zrobić "wodę z móżgu".
                                  • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 14:38
                                    To nie sugestia tylko PORD. W PL na roznorzednym skrzyzowaniu auto z prawej wpuszczasz czy ladujesz mu sie przed masek wymuszajac pierwszenstwo?
                                    • carnivore69 Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 14:54
                                      Pisałeś o UK, a teraz - ni z gruchy, ni pietruchy - odwołujesz się do PORD, które tam (jeszcze) nie obowiązuje.

Pzdr.
                                      • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 16:15
                                        Ja pier....
                                        Ty naprawde nie kumasz?
                                        • carnivore69 Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 16:39
                                          Kumam. Nie masz jaj, żeby napisać "Sorry dziewczyny i chłopaki, rzucam tu 'zasadami' wyssanymi z koziej pyty" ((c) by vogon).

Nie jestem zresztą pierwszy na tym forum, który to kuma.

EOT

Pzdr.

Pzdr.
                                • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 14:37
                                  Gdyby nie istniała to nie poszczałbym aut z mojej prawej na równorzędnych skrzyżowaniach.

Pytam zatem po raz trzeci, jaka zasadę ustalania pierwszeństwa stosujesz ty... bo ja innej nie znam.
                                  • carnivore69 Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 15:01
                                    > Gdyby nie istniała to nie poszczałbym aut z mojej prawej na równorzędnych skrzyżowaniach.

Zdecyduj, piszesz o wpuszczaniu z prawej w PL (czyli nie na temat), czy z lewej w UK (wg Twojej zasady wyssanej z palca)?

> Pytam zatem po raz trzeci, jaka zasadę ustalania pierwszeństwa stosujesz ty... bo ja innej nie znam.

Ja np. oceniam kto ma wiecej koni pod maską. Gdy jedzie gość z benzynowym doładowanym V8 i wyżej, to zwykle puszczam. Ewentualnie zdarza mi się przepuścić staruszkę. Ale nie implikuję, że prawo tak nakazuje i ogólnie nie polecam tej zasady innym.

Pzdr.
                                    • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 17:04
                                      Dobra, my bad - bylem tak swiecie przkonany, ze nasze priority to the right ma swoj odpowiednik w UK, ze nigdy nie sprawdzalem...
                                      Masz racje, w UK nie obowiazuje.

Tym niemniej jednak, w sytuacli pytajacej - jak nie ma pewnosci... to bezpieczniej zawsze poczekac i puscic (najwyzej ktos zatrabi) niz wymusic i sie zdziwic...

Mnie sie to sprawdze - jak nie mam 100% pwnoeci to nie wyjezdzam, wyprzedzam, itp...
                                  • qqbek Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 16:26
                                    galtomone napisał:

> Gdyby nie istniała to nie poszczałbym aut z mojej prawej na równorzędnych skrzy
                                    > żowaniach.

Zasada istnieje w kontynentalnej Europie. W Wielkiej Brytanii, nawet po odwróceniu rączek, NIE MA ZASTOSOWANIA. Jak nie ma oznaczeń, to przyjmujesz, że jedziesz z pierwszeństwem, u nas jak nie ma oznakowania, to przyjmujesz, że wjeżdżasz na równorzędne.
                                    W Wielkiej Brytanii stosujesz się do znaków jak jedziesz podporządkowaną (i nie licz na pionowe A-7, bo to rzadkość zarezerwowana na specjalne okazje - najczęściej są tylko znaki poziome - podwójna przerywana linia oznacza koniec pierwszeństwa, czasem od wielkiego dzwonu namalują też trójkąt).

Twierdzisz, że chwilę mieszkałeś, a nawet jeździłeś po Anglii... jakim cudem, skoro nie wiesz najbardziej podstawowych rzeczy z zakresu zasad tamtejszego ruchu drogowego?

> Pytam zatem po raz trzeci, jaka zasadę ustalania pierwszeństwa stosujesz ty...
                                    > bo ja innej nie znam.

W Anglii?
                                    Nie ma znaku - masz pierwszeństwo.
                                    Masz znak - nie masz pierwszeństwa.
                                    Nasze A-7 i D-1 znajdziesz tylko na bardziej skomplikowanych skrzyżowaniach. Na większości jest podwójna linia przerywana... i starczy!

W wypadku skrzyżowań równorzędnych (wielka rzadkość, spotykane właściwie tylko na osiedlach mieszkaniowych) stosuje się zasadę przejeżdżania przez nie ze skrają ostrożnością i powoli.
                                    • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 17:07
                                      qqbek napisał:

> Twierdzisz, że chwilę mieszkałeś, a nawet jeździłeś po Anglii... jakim cudem, s
                                      > koro nie wiesz najbardziej podstawowych rzeczy z zakresu zasad tamtejszego ruch
                                      > u drogowego?

Normalnie - kupilem auto i jezdzilem. Najwyrazniej nie tafilem na skrzyzowanie bez znakow gdzie mialbym taka watpliwosc.
    • qqbek Re: Jak na lewą stronę???:):) 02.05.18, 22:17
      U mnie było tak:
      Siadłem za kierownicą na bocznej uliczce, obok mnie znajomy, pojeździłem w kółko, po skręcie w większą (ale jednojezdniową) uliczkę wylądowałem z przyzwyczajenia na prawym pasie, znajomy zbladł, doszło do mnie, że to nie ten pas... no i przez dwa lata jeździłem potem bez kłopotów.

Co do przygotowania do zmiany biegów lewą łapą - jak jeździsz z ręczną skrzynią to może poszukaj kogoś kto ma samochód z kierownicą po prawej w Polsce, niech da się tobie przejechać. Choć (wbrew temu co można sobie pomyśleć) akurat tu jest bardzo łatwo się przestawić i nie nastręcza to żadnych problemów.
    • toreon Re: Jak na lewą stronę???:):) 02.05.18, 23:28
      Tu chyba działa zasada: im mniej ktoś ma stażu za kółkiem, ewentualnie im gorzej jeździ tym większa szansa, że się tam odnajdzie i może nawet w nic nie przycedzi.
      Ktoś doświadczony, bardzo obyty za kółkiem prawdopodobnie będzie miał trudniej i będzie musiał przestawić się na zachowawczy styl jazdy.
      • qqbek Re: Jak na lewą stronę???:):) 02.05.18, 23:53
        A to to tak - na pierwsze tygodnie lepiej sobie Elektryczne Gitary i "Co ty tutaj robisz" nagrać na CD/mp3/przygotować do streamowania przez BT.
        Jedziesz, a muzyka wspomaga "co ja robię tu"... zachowawczo i sprawdzając dwa razy cokolwiek się zrobiło.
        Ale po 2-3 tygodniach mija i jeździsz już normalnie... a potem o 5 rano objeżdżasz puste [na szczęście] rondo w Ostendzie zgodnie z ruchem wskazówek zegara i znów chwilę zajmuje przestawienie się "na powrót".
        • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 08:04
          Eeeee, przesadzacie. Po prostu przez pierwsze kilkaset km pamietasz, ze jest odwrotnie a potem luz.
          Jezdzielem po UK i swoim autem (jukejowym) i pare razy polskim, busami, z przyczepami, itd...

To wiekszy problem mialem jak na chwile do PL wpadalem z nienacka i nie mysalem... bo przeciez tu jedzilem wiele lat. Raz sie pomylilem na osiedlowej drodze bez pasow.

Ale w UK... nigdy.
    • waga170 Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 08:10
      Jezeli jedziesz do Anglii to male piwo. Bo jezeli do Australii to musisz sie nauczyc jezdzic nie tylko po lewej ale tez do gory nogami!
      A na powaznie, tylko tak mi sie obilo o uszy, tam nad kanalem sa po obu stronach "miastczka ruchu" gdzie to mozna pocwiczyc pewnie za oplata ale bez ryzyka mandatu albo czolowki tu w kraju.
      • celin.pl Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 09:16
        Bardzo Wam wszystkim dziękuję.
        Co prawda nie dostałam tego , co chciałam, ale jest mi lepiej...:):):)
        Wiem, wiem jestem upierdliwa, ale naprawdę nie słyszeliście o żadnej grze badź programie, który pomoże????
        Tak, wiem, że to tak, jakby człek się uczył sexu z książek czy filmów, ale jednak, jak to mówią lepszy rydz niż nic.:):))::)
        • waga170 Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 09:40
          > Tak, wiem, że to tak, jakby człek się uczył sexu z książek czy filmów, ale jedn
          > ak, jak to mówią lepszy rydz niż nic.:):))::)
          Mam 95 lat ale zapodaj jakas wspomniana ksiazke czy filmik, no bo czlek sie moze jeszcze czegos nauczyc, tego sexu:)
          Bo jak na razie to ja wszystko i wszystkich. p...ale tylko mysla a nie uczynkiem.
          Na mojej ulicy byla sasiadka Australijka ktora z tymi rzeczami nie miala najmniejszego problemu.
          A ja na przyklad, mam tak ze bym sie porzygal gdyby karuzela pojechala w druga strone.
          Znajdz placyk I cwicz, cwicz, I jeszcze mnogo raz.
          • nazimno Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 09:54
            To ta Australijka?

media-cdn.tripadvisor.com/media/photo-s/01/5d/28/c8/c-users-robert-taylor.jpg#S22882504
            • waga170 Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 10:55
              No akurat nie ta. Ale jedni sa praworeczni, drudzy leworeczni i jeszcze jest waska grupa do ktorej sie zalicza moja Australijka, obojetniejakoreczni.
        • engine8 Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 17:22
          Idz sobie na youtube i poszukaj - masa filmikow na ten temat... Oswoisz sie troche.
          A nic lepszego jak praktyka na zywo z doza strachu... to mobilizuje jak nic innego..
        • engine8 Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 17:27
          www.wikihow.com/Adjust-to-Driving-a-Car-on-the-Left-Side-of-the-Road
          www.anylatitude.com/2012/11/25/learning-to-drive-on-the-left-side-of-the-road-ten-tips-to-make-it-easier/
          www.youtube.com/watch?v=09SkIpKAfcY
          www.youtube.com/watch?v=5zifEPA_rrcitd
    • samspade Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 13:33
      Poćwicz zmianę biegów z siedzenia pasażera.
    • celin.pl Re: Jak na lewą stronę???:):) 03.05.18, 18:36
      Niesamowite, jestem pod wrażeniem - bardzo dziękuję za wiedzę do kontempacji, przyswojenia a nade wszystko do praktycznego ćwiczenia::):)Czuję się prawie zaspokojona, może też dlatego, że jak waga170 jestem w wieku w którym oczekiwani moje, nie są aż tak duże:):))::):):):)
      Cholera boję się tej Anglii jak diabli, dlatego tak szczegółówo wałkuje ten temat, chce być przygotowana na każdą ewentualność, poza tym wychodzę założenia, że ten wiecej wie co częśćiej pyta....:):):)
      • wtop.ek Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 23:11
        bylebyś nie słuchała rad w stylu "wsiadasz i jedziesz", nawyków i automatyzmu nabiera się dopiero po pewnym czasie, jedni szybciej inni później

dużo też zależy od warunków inaczej się jeździ w godzinach szczytuw Liverpoolu, inaczej w irlandzkiej Ballinie, na pewno na prowincji przestawienie się będzie mniej stresujące

generalnie u większości parę tygodni codziennej jazdy wystarczy na w miarę komfortowe siedzenie za kierownicą
        • qqbek Re: Jak na lewą stronę???:):) 04.05.18, 23:32
          Veto - ja mieszkałem właśnie w Liverpoolu i ruch jest tam znośny (jest gęsto, ale fajnie, płynnie i żwawo to wszystko jeszcze "myka" - jak ktoś jest z Warszawy czy ma doświadczenie z innego dużego miasta europejskiego, to da sobie radę bez problemu). Jak pojedziesz do Lądka, to dopiero szykuj się na stanie w korkach (nawet na M25) i stres.

Co do kilku tygodni - zgoda - ale to nie jest tak, że się popełnia błędy... po prostu przez pewien czas pilnujesz siebie sam baczniej, tak jak po kupnie pierwszego auta właściwie, ale potem rzeczywiście mija to i wraca do normy.
        • galtomone Re: Jak na lewą stronę???:):) 05.05.18, 09:23
          A nby co masz zrobic?
          Kupilem fure, zadzwonilem, ubezpieczylem, wsiadlem i pojechalem do domu.
          • celin.pl Re: Jak na lewą stronę???:):) 05.05.18, 15:32
            Dziękuję wszytkim....
            • engine8 Re: Jak na lewą stronę???:):) 05.05.18, 17:04
              I radze cie przestac to juz czytac - wiecej sie nie dowiesz ale dostaniesz tzw pomieszania z poplataniem i kto wie mozesz sie nawet zalamac i wpasc w jakas depresje..
              • celin.pl Re: Jak na lewą stronę???:):) 05.05.18, 17:51
                Nieco przesadzasz engine8:), az tak zle nie jest:), ale ok zamykamy temat::):):):):)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka