galtomone 11.05.18, 12:28 spidersweb.pl/autoblog/40-lat-poloneza-niewygodna-prawda/ Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
waga170 Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 13:16 Poldek mial 40 lat w chwili urodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 13:53 Nihil novi sub sole Pierwsze słyszę, że włoskie pochodzenie poldka jako niechcianego prototypu to jakaś niewygodna, skrywana prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 14:01 Od czasu wynalezienia pisma glupie ludzie wierza w "tak bylo napisane wiec to jest prawda". Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 17:04 Przecież od dawna wiadomo, że poldek to odrzucony projekt Lanci Delty. Po dwa powstanie wersji 3d i coupe było związane z tym, że na ich bazie powstawały rajdowe wersje polonezów, a aby rajdówka uzyskała homologację to musiała owstać określona liczba wozów cywilnych. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 18:32 Ale projekty ciopue 3d to lata wczesniej niz rajdowe wersje poldka.. a te powstaly bo niby co innego moglo w tym czasie powstac w PL do rajdow.... autosan? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 19:06 Jak nic innego? A Syrenki? Do rajdów w sam raz. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 19:13 Nieśmiej się bo były również rajdowe Syreny jak i Fiaty 126p Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 20:15 Taaaa.... motopompa + turbo :-) A na serwisach mechanicy mieszaliby etyline z olejem? Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 20:35 galtomone napisał: > Taaaa.... motopompa + turbo :-) > A na serwisach mechanicy mieszaliby etyline z olejem? > Nie wiem co w tym śmiesznego ale poczytaj trochę rajdy24.pl/syrena-104-hrsmp/ pl.wikipedia.org/wiki/Syrena_(samoch%C3%B3d)#Syreny_w_sporcie i tu masz o tym że były też rajdowe maluchy moto.trojmiasto.pl/Wirtuoz-malucha-buduje-jego-rajdowa-kopie-n78070.html Więc nie wiem z czego się tak śmiejesz... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 20:50 ALez wiem... i co z tego... Ktore z tych aut przeszlo do rajdowej historii? Ot... Miś naszych mozliwości ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 21:00 Jejku człowieku wiesz ile było rajdowych aut które nie przeszły do historii?Chyba wszystkie z bloku wschodniego. Ba nawet Citroen który z modelem Xsara WRC święcił nieprzerwanie przez chyba 8 lat triumfy w kategorii zarówno kierowców jak i producentów miał modele które albo przeszły bez większego echa w rajdach np C4wrc czy obecnie DS4wrc, czy zapisały się fatalnie jak BX grupy B. Peugeot który miał doskonałe rajdówki na bazie 205 a potem 206 stworzył 307 WRC które było największą padaką w tamtym okresie w stawce. Była cała masa takich samochodów, a jednak Polonez jakoś tam w historii się zapisał, to właśnie tym samochodem Maciej Stawowiak w rajdzie akropolu zdobył jako pierwszy polak punkty w rajdowych mistrzostwach świata w klasyfikacji generalnej. Popatrz sobie na stawkę samochodów historycznego rajdu monte carlo (tam startują tylko te samochody które faktycznie startowały kiedyś w tym rajdzie). Ile z tych samochodów zapisało się w historii rajdów jakoś spektakularnie? Takich samochód było kilka i były to głównie B grupowe potwory... Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 21:06 Nie wiem i nie ma to znaczenia. Nasze nie przeslzly. Ergo - mozna sie usmiechnac z rajdowej Syrenki. Umowmy sie ze ani w wersji rajdowej ani w wersji cywilnej w swoich czasach (poza PRL) to zadne objawienie nie bylo. A to ze byly auta rownie zle albo i gorsze... coz to za pocieszenie? Jak dostawales troje w szkole t sie cieszyles ze inni dostali paly czy smuciles, ze nie masz 4 albo 5? Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 21:16 Rozumiesz ty postrzegasz świat tylko zero jedynkowo albo coś jest najlepsze albo to zniszczyć. Samochody były jakie były, Polonezy w wersjach rajdowych już w chwili debiutu nie miały szans przejść do historii bo wtedy królowały B grupowe potwory z napędem na 4 koła które z wersjami "cywilnymi" miały niewiele wspólnego. Ot Polonez na trasach rajdowych to był taki średniak nic się nie wyróżniający. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 21:21 only_the_godfather napisał: > Rozumiesz ty postrzegasz świat tylko zero jedynkowo albo coś jest najlepsze alb > o to zniszczyć. ????? Wszyscy w domu czy ktos jeszcze z majówki nie wrocil?? :-) Wskaz gdzie ja cos o niszczeniu czegos pisze (no... moze poza ETOSEM PRL, ktorzy niektorzy maja). To juz z limuzyny z silnikiem z motopomymy posmiac sie nie mozna? Ło PANIE! > Samochody były jakie były, Polonezy w wersjach rajdowych już w > chwili debiutu nie miały szans przejść do historii bo wtedy królowały B grupowe > potwory z napędem na 4 koła które z wersjami "cywilnymi" miały niewiele wspóln > ego. No to jasne od zawsze i? Z tego powodu nie mozna mwic, ze PRL byl do dupy? Czy jak? > Ot Polonez na trasach rajdowych to był taki średniak nic się nie wyróżniaj > ący. No nic nowego nie napisales... jakas konkuzja poza teza z poczatku z palca wyssana? Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 19:16 galtomone napisał: > Ale projekty ciopue 3d to lata wczesniej niz rajdowe wersje poldka.. a te powst > aly bo niby co innego moglo w tym czasie powstac w PL do rajdow.... autosan? > Do Polski z Włoch przyjechały trzy prototypowe Polonezy, klasyczna wersja, 3d i coupe które miało przód taki jak później wersja MR`85. Wersja coupe była dostępna tylko dla nomenklatury, natomiast 3d był wypuszczony w ilości nieco większej niż potrzebna do homologacji rajdowej. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Nie badz tajemniczy- od dawna wiadomo 12.05.18, 09:16 > Przecież od dawna wiadomo, że poldek to odrzucony projekt Lanci Delty. Ten project Lancii Delty to jak daleko byl zaawansowany przed odrzuceniem? Zarys bryly czy lokalizacja kazdego zgrzewania? Od dawna... Jak dawna? Wiadomo... Komu wiadomo? Odrzucony... Przez kogo i dlaczego? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Normy bezpieczeństwa to nie pomysl EU! 11.05.18, 14:19 "Wyniki serii crash-testów Poloneza przeprowadzonych między majem a czerwcem 1978 przez Przemysłowy Instytut Motoryzacji (PIMOT), ujawniły kilka słabości. Biały Polonez o nr nadwozia 00000139 zgodnie z wymogami europejskich norm ECE 12A i ECE 33 rąbnął czołowo w ścianę z prędkością około 50 km/h. We wnioskach stwierdzono kilka uchybień. Fotel pasażera wyrwał się z mocowań. Bez problemu otwarto tylne drzwi, ale przednie się zakleszczyły – dało się je jednak otworzyć w dwie osoby, bez używania narzędzi. Wadliwie zgniótł się przód pojazdu w rejonie podłużnic i błotników, zaś błotniki zakleszczyły drzwi. Natomiast wzorowo zachowała się kabina pasażerska, dach i kolumna kierownicy. W osobnej próbie wg normy ECE 12B badano energochłonność kierownicy. Okazała się niedostateczna i o ile samochód przeszedł test z wynikiem zadowalającym, to kierownica nie." Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Normy bezpieczeństwa to nie pomysl EU! 11.05.18, 16:55 Ale to już dawno wiadomo, że dopiero model Caro przeszedł testy EuroNCAP i nie miano do niego większych zastrzeżeń. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Normy bezpieczeństwa to nie pomysl EU! 11.05.18, 18:32 Ja nie mowie o tym co przeslo, tylko ze testy i normy jz w latach 70tych byly, gdy EU nawet w planach mamy i taty nie bylo... Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Normy bezpieczeństwa to nie pomysl EU! 11.05.18, 19:18 No to Ci piszę, że dopiero model Caro czyli wersja MR`91 zastosowano dodatkowe wzmocnienia i łamaną kolumnę kierownicy która miała się w razie wypadku skręcać i pochłaniać energię. Dopiero ten model poldka spełniał wszystkie normy bezpieczeństwa. Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Normy bezpieczeństwa to nie pomysl EU! 11.05.18, 20:17 Nie rozumiemy sie... Ja piesze o normach generalnie. Polonez nie ma tu nic do rzeczy. Chodzi mi o zarzut, ze ta "gupia EU" to jakies nrmy popwrpowadzala, zamiast (zgodnie z teoria korinoidow) pozwolic wszyskim na produkcje co kto chce, jak chce a rynek i ludzie sami sobie dobre wybiora... Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Normy bezpieczeństwa to nie pomysl EU! 11.05.18, 20:36 Musisz każdy wątek sprowadzać do polityki i wyśmiewania wszystkiego co było lub jest produkowane w Polsce?Jakieś kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Normy bezpieczeństwa to nie pomysl EU! 11.05.18, 20:53 Nie musze, ale moge. A wysmiewanie to na skutek kompleksow (chyba) tylko ty widzisz... bo ja PRL nie wsmiewam, ot... takie byly reali i mozliwosci. Ale tez nie stawiam PRL na piedestale jak szymek, ktory zdaje sie zapomina o tym jak bylo naprawde. A naprawde bylo wlasnie tak... siermieznie i kiepsko. Odpowiedz Link Zgłoś
agios_pneumatos Re: Normy bezpieczeństwa to nie pomysl EU! 14.05.18, 18:04 galtomone napisał: > Ja nie mowie o tym co przeslo, tylko ze testy i normy jz w latach 70tych byly, > gdy EU nawet w planach mamy i taty nie bylo... > Pierwsze plany UE to rok 1951, ignorancie. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Normy bezpieczeństwa to nie pomysl EU! 14.05.18, 11:35 Polonez nigdy nie przechodził testów EuroNCAP! Testy zderzeniowe, które można znaleźć, to testy ADAC, które po pierwsze wypadły dość mizernie jeśli chodzi o dane (a nie "na oko"), po drugie były przeprowadzane przy niemal 40% niższej energii zderzenia niż testy EuroNCAP. Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poldek ma 40 lat 11.05.18, 19:26 Generalnie to w Polonezie już w chwili wprowadzenia do produkcji nowoczesne było tylko nadwozie i może deska rozdzielcza. Reszta była totalnie przestarzała, silnik wywodzący się jeszcze z Fiata Milletrecento był ładowany do tego samochodu do końca produkcji. Fakt w czasie produkcji zwiększono pojemność z 1.5 na 1.6 i zamist gaźnika od modelu MR`93 zaczęto stosować wtrysk. Odpowiedz Link Zgłoś
edkinko Re: Poldek ma 40 lat 14.05.18, 14:36 stary, poczciwy poldek! cud na polskich drogach - jasne, był jaki był ale czasem ma sie ochotę pośmigać! Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Re: Poldek ma 40 lat 14.05.18, 14:43 Polonez i posmigac....w jednym zdaniu.... dobre... Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Poldek ma 40 lat 14.05.18, 17:13 Widzisz są tacy tzw miłośnicy tej marki którzy mają sentyment do tych samochodów. Ludzie je kupują trzymają remontują i jeżdżą nimi na zloty i właśnie tak mówią, że lubią sobie nimi np w weekend pośmigać. Sam mam kumpla posiada cztery poldki, klasycznego borewicza, borewicza z silnikiem 2.0 DOHC Fiata, przejściówkę z silnikiem 2.0 od Forda i replikę 3d. Ja sam przymierzam się do zakupu takiego klasyka. Ale Ty tego nie zrozumiesz pewnie ale za to możesz się z takich ludzi pośmiać. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Poldek ma 40 lat 14.05.18, 17:23 w temacie klasyków - wczoraj pozbyłem sie z garażu 23 letniego piaggio :( na sam koniec pojechałem na przegląd rejestracyjny zeby był swieży i posmigałem po miescie... własnie posmigałem. 45-50/godz, 50ccm, 23 lata i nie wiadomo jaki przebieg a ten dalej smiga jak nowy :) sprzedałem za symboliczną złotówkę plus koszt przeglądu i akumulatora. Przynajmniej zamiast stać w garażu odkąd mam vespę to sobie jeszcze pojezdzi. Ale żal i tak :( Odpowiedz Link Zgłoś
tahica1 Re: Poldek ma 40 lat 14.05.18, 18:10 czasem czlowiek nadal chcialby sie nim przejechac :D Odpowiedz Link Zgłoś
bohdan222 Re: Poldek ma 40 lat 17.05.18, 21:17 w międzyczasie doszedł 5 bieg, jak dobrze pamiętam :) Polonezy z silnikiem rovera też jeździły :) Odpowiedz Link Zgłoś