Dodaj do ulubionych

Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN

27.08.18, 15:55
Witam!
Jestem nowy na tym forum więc przepraszam jeśli podobny temat był niedawno poruszany.
Mam spory dylemat - mianowicie zamierzam kupić auto z salonu (w cenie do 50 000 PLN). Obecnie najbardziej jestem zainteresowany zakupem nowego PUNTO z silnikiem 1.4 lub FIESTY VIII z silnikiem EcoBoost 1.0.
Niestety nie mam pojęcia o mechanice samochodowej więc nie jestem w stanie określić które auto bardziej się opłaca zakupić.
A może ktoś z Państwa może polecić inny model z tego segmentu w podobnej cenie warty uwagi ???
Zaznaczam że autem będzie jeździć kobieta - głównie w ruchu miejskim - a od auta będzie wymagana przede wszystkim niezawodność i niskie koszty eksploatacyjne.
Pozdrawiam MR
Obserwuj wątek
    • nazimno Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 27.08.18, 16:01
      PUNTO z silnikiem 1.4.

Silniki EcoBoost 1.0 stwarzaja pewne problemy eksploatacyjne, mozna to znalezc w wielu dyskusjach.

Akcja wzywania do poprawek w serwisach:

www.automobil-industrie.vogel.de/ford-ruft-sieben-modelle-in-deutschland-in-die-werkstaetten-a-735326/

• toreon Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 27.08.18, 16:27
      O ile mi wiadomo Fiat wycofał model Punto z oferty i nie można go już zamawiać.
      • nazimno Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 27.08.18, 16:44
        www.fiat.pl/modele
      • nazimno Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 27.08.18, 16:48
        www.fiat.pl/punto/konfigurator-punto/#/version

czyli model jeszcze nie zdechl
        • ari Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 29.08.18, 13:17
          to że działa konfigurator www, nie znaczy że w FCA wznowią produkcję, jak ktoś z niego skorzysta :)
          Wg oficjalnych doniesień produkcja się skończyła, być może sprzedają jakieś resztki ze stocku.
          • sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 17:11
            Informacja z salonu Fiata - "Nie ma już możliwości zamówienia nowego Punta - dostępne są tylko te które salony zamówiły na wiosnę br ...".
    • nazimno Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 27.08.18, 16:42
      Stan na koniec 2017:

namasce.pl/nowe-auto-50-000-zl-top-10-2017/

• sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 27.08.18, 17:16
        Dziękuję! A możesz coś polecić z tej listy ???
    • misiaczek1281 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 27.08.18, 16:44
      sabaczka7 napisał(a):

> Witam!
      > Jestem nowy na tym forum więc przepraszam jeśli podobny temat był niedawno poru
      > szany.
      > Mam spory dylemat - mianowicie zamierzam kupić auto z salonu (w cenie do 50 000
      > PLN). Obecnie najbardziej jestem zainteresowany zakupem nowego PUNTO z silniki
      > em 1.4 lub FIESTY VIII z silnikiem EcoBoost 1.0.
      > Niestety nie mam pojęcia o mechanice samochodowej więc nie jestem w stanie okre
      > ślić które auto bardziej się opłaca zakupić.
      > A może ktoś z Państwa może polecić inny model z tego segmentu w podobnej cenie
      > warty uwagi ???
      > Zaznaczam że autem będzie jeździć kobieta - głównie w ruchu miejskim - a od aut
      > a będzie wymagana przede wszystkim niezawodność i niskie koszty eksploatacyjne.
      > Pozdrawiam MR

jeśli dla Ciebie ważne są niskie koszty to kup używane bo nowe traci 50% wartości w 4 lata no chyba że bierzesz w leasing:)
      • klemens1 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 27.08.18, 17:08
        Już ci obliczałem, że w ciągu 8 lat nowe może w ogóle nie tracić w porównaniu do dwukrotnego zakupu 4-latka.
        I do tej pory tych liczb nie zakwestionowałeś.
        • misiaczek1281 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 29.08.18, 13:37
          klemens1 napisał:

> Już ci obliczałem, że w ciągu 8 lat nowe może w ogóle nie tracić w porównaniu d
          > o dwukrotnego zakupu 4-latka.
          > I do tej pory tych liczb nie zakwestionowałeś.
          >

zakwestionowałem ale do ciebie nic nie dociera...twoje obliczenia są nic nie warte...w pierwszych 4 latach utrata jest 50% czyli dużo więcej niż w kolejnych latach więc nie gadaj bzdur że nowe może nic nie tracić:)
          • j_malec Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 29.08.18, 14:53
            > zakwestionowałem ale do ciebie nic nie dociera...
            I to pisze gościu, który nie rozumie prostych zdań, które czyta na forum. Naprawdę paradne.
      • sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 27.08.18, 17:15
        W kwestii zakupu używanych aut to mam niemiłe doświadczenie. Kiedyś kupiłem VW Passata i o ile zaoszczędziłem sporo na zakupie używanego auta to dużo musiałem dołożyć na naprawy/wymiany olejów (wiem że z tym trzeba się liczyć przy zakupie auta używanego ale serio przecież mało kto jest w stanie sprawdzić np. czy skrzynia automatyczna wymaga serwisu puki nie zacznie z niej wyciekać olej albo puki nie zacznie "szarpać") - a wiedzą Państwo jak to jest - wymienisz jedną część to za miesiąc coś innego się popsuje. Leasing odpada - auto będzie kupowane za gotówkę.
        • misiaczek1281 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 29.08.18, 13:42
          sabaczka7 napisał(a):

> W kwestii zakupu używanych aut to mam niemiłe doświadczenie. Kiedyś kupiłem VW
          > Passata i o ile zaoszczędziłem sporo na zakupie używanego auta to dużo musiałem
          > dołożyć na naprawy/wymiany olejów (wiem że z tym trzeba się liczyć przy zakupi
          > e auta używanego ale serio przecież mało kto jest w stanie sprawdzić np. czy sk
          > rzynia automatyczna wymaga serwisu puki nie zacznie z niej wyciekać olej albo p
          > uki nie zacznie "szarpać") - a wiedzą Państwo jak to jest - wymienisz jedną cz
          > ęść to za miesiąc coś innego się popsuje. Leasing odpada - auto będzie kupowane
          > za gotówkę.

ja mam niemiłe doświadczenie w kwestii kupowania nowych aut...i to dużo bardziej niemiłe niż Twoje :) to było dawno z 20 lat temu...wtedy rodzice kupili nowe Cinquecento coś ok. 25 000 zł...po kilku latach zgadnij za ile sprzedali...za 5 000 zł:) więc to nie jakaś tam zepsuta część za tysiąc lecz utrata wartości nowego auta to dziesiątki tysięcy :) a co do mojego Polo...kupiłem 9 letnie , dziś ma 15 lat i w tym czasie jedyne co szarpało to cewka zapłonowa - nowa 100 zł i sprzęgło nowe 350 zł,poza tym dwa łączniki stabilizatora,świece,akumulator...w sumie z tysiąc zł? jeśli na nowym Polo straciłbym 25 000 zł na wartości w 6 lat to ja dziękuję haha :) wolę czasem coś naprawić raz na rok za kilka stów a nie wywalać 25 000 zł w błoto na utracie wartości nowego auta jak jakiś frajer hahahahahahahaha
      • only_the_godfather Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 07:52
        50% w 4 lata?A to ciekawe ostatnio przeglądałem oferty 4 latków i tak Logan MCV który nowy kosztuje w najwyższej opcji wyposażenia ok 50 tys., żaden nie kosztował poniżej 30 tys, za to większość w okolicach 35 tys (a Dacia nie jest marką która trzyma jakoś bardzo wartość), Clio IV Grandtour, analogia była taka sama. Więc gdzie te twoje mityczne 50% kretynie?
        • qqbek Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 31.08.18, 00:13
          Próbujesz dyskutować z osobą upośledzoną w stopniu lekkim (obrusza się jak nazwać sprawy po imieniu). Nie nazywaj go upośledzonym w stopniu ciężkim. Ci nie są zdolni do samodzielnego funkcjonowania. Ten jest (podobno) nawet "mgr" (tj. magazynier w PM).
          Tak przy okazji - 2-letniego Golfa kupiłem za poniżej 90% jego ceny rynkowej i poniżej 70% ceny katalogowej nowego... ale to była naprawdę ta "jedna okazja na tysiąc"... no i cena katalogowa to góra 95% rzeczywistej ceny pojazdu przy zakupie indywidualnym.... i jakieś 80% przy zakupie korporacyjnym/przez leasingodawcę.

Upośledzony i tak nie kupi nigdy auta 4-letniego, bo 8-letnie będzie jeszcze tańsze "a prawie tak samo dobre", tak więc jakakolwiek dalsza z nim dyskusja jest skazana z góry na niepowodzenie.
          • misiaczek1281 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 31.08.18, 16:03
            qqbek napisał:

> Próbujesz dyskutować z osobą upośledzoną w stopniu lekkim (obrusza się jak nazw
            > ać sprawy po imieniu). Nie nazywaj go upośledzonym w stopniu ciężkim. Ci nie są
            > zdolni do samodzielnego funkcjonowania. Ten jest (podobno) nawet "mgr" (tj. ma
            > gazynier w PM).
            > Tak przy okazji - 2-letniego Golfa kupiłem za poniżej 90% jego ceny rynkowej i
            > poniżej 70% ceny katalogowej nowego... ale to była naprawdę ta "jedna okazja na
            > tysiąc"... no i cena katalogowa to góra 95% rzeczywistej ceny pojazdu przy zak
            > upie indywidualnym.... i jakieś 80% przy zakupie korporacyjnym/przez leasingoda
            > wcę.
            >
            > Upośledzony i tak nie kupi nigdy auta 4-letniego, bo 8-letnie będzie jeszcze ta
            > ńsze "a prawie tak samo dobre", tak więc jakakolwiek dalsza z nim dyskusja jest
            > skazana z góry na niepowodzenie.
            >
            dyskusja z tobą jest skazana na niepowodzenie ponieważ po pierwsze masz prostackie odzywki obrażające rozmówcę (ja ich zazwyczaj nie mam-bardzo rzadko) a po drugie 70% ceny katalogowej czyli jeśli stracił 30% w 2 lata to w 4 lata góra 5 straci jakieś 40-50%.
            Ogólnie to proporcjonalnie dużo biorąc pod uwagę żywotność takiego Golfa na poziomie 20 lat.

• qqbek Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 31.08.18, 23:04
              To jest auto od znajomego, po drobnej "przygodzie" na parkingu w Niemczech. Normalnie powinien kosztować około 80% ceny katalogowej, z czego ponad połowę z brakujących kilkunastu (do dwudziestu) procent stracił zaraz po wyjeździe z salonu.
              A dyskusja z tobą mgr misiaczku jest bezcelowa, bo co sobie imprintujesz w rozumku, tego się trzymasz.
              I parafrazując twojego ulubionego klasyka: żadne płacze i żadne krzyki nie przekonają ciebie, że białe jest białe a czarne jest czarne
              • misiaczek1281 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 01.09.18, 11:07
                no bez przesady...przekonają...też myślałem o zakupie Golfa VI z małą szkodą parkingową (przerysowane dość solidnie drzwi z przodu i z tyłu - progi słupki całe). Tylko tak: rocznik 2008, przebieg aż dziw że taki niski (70 000), a cena 25 z haczykiem...no i teraz malować drzwi czy lepiej je wymieniać?
                • qqbek Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 01.09.18, 11:27
                  U mnie drzwi były wymienione pod kolor, bez lakierowania.
                  Dla ciebie żadna różnica, ale jak zechcesz go potem sprzedać, a przyjdzie jakiś fiut i zacznie miernikiem grubości lakieru sprawdzać, to wyjdzie.
                  W E36 mi się drzwi pod kolor nie udało znaleźć to kupiłem złote (takie były po sąsiedzku) i lakiernik po zmatowieniu i wyrównaniu lakieru pomalował je bez oczyszczania do gołej blachy.
                  W Golfie zaś zakres szkód taki sam, jak w twoim (drzwi x2 po jednej stronie).
                  Tylko u mnie dwa lata (równe) i przebieg 65 (teraz ma 2 lata i 3 miesiące i zaraz 70 stuknie), w 10-latka z przebiegiem 70 to bym nie wierzył :)
                  • misiaczek1281 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 01.09.18, 12:38
                    znalazłem też 2.0 TDI GTD ale tym musiałbym się uczyć jeździć bo to 170KM:) ma 200 000 km w 8 lat to już bardziej prawdopodobne niż 70 w 10 lat w benzynówce a i cena 36 a nie 25 000
                    • misiaczek1281 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 01.09.18, 12:41
                      oto on: www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-gtd-2-0-170km-ID6B08eH.html#2f3a253294
                      co o tym myślisz?
                      • qqbek Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 00:29
                        misiaczek1281 napisała:

> oto on: www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-gtd-2-0-170km-ID6B08eH.html#2f3a253294
                        > co o tym myślisz?

Felgi mi się podobają.
                        Reszta mniej.
                        Wyposażenie bryndza przy moim (brak, m.in., grzania kuciapki/cohones i łapek w zimie, nawigacji, tylko jedno gniazdo USB (ja mam chyba 4 wszystkiego), do tego ta obleśna tapicerka... no i najgorsze - ręczny brandzlator, zamiast normalnej skrzyni i brak ogrzewania przedniej szyby).

Dla mniej wymagającego ujdzie, ale i tak nie wierzę, że chcesz dać 35 kafli za 8-letni samochód :)
                        • misiaczek1281 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 11:49
                          qqbek napisał:

> misiaczek1281 napisała:
                          >
                          > > oto on: www.otomoto.pl/oferta/volkswagen-golf-gtd-2-0-170km-ID6B08eH.html#2f3a253294
                          > > co o tym myślisz?
                          >
                          > Felgi mi się podobają.
                          > Reszta mniej.
                          > Wyposażenie bryndza przy moim (brak, m.in., grzania kuciapki/cohones i łapek w
                          > zimie, nawigacji, tylko jedno gniazdo USB (ja mam chyba 4 wszystkiego), do tego
                          > ta obleśna tapicerka... no i najgorsze - ręczny brandzlator, zamiast normalnej
                          > skrzyni i brak ogrzewania przedniej szyby).
                          >
                          > Dla mniej wymagającego ujdzie, ale i tak nie wierzę, że chcesz dać 35 kafli za
                          > 8-letni samochód :)
                          >
                          a tam od razu chcę dać:) rozglądam się, szukam, myślę :) wyposażenie ,trakcja,moc i tak lepsze niż w starym Polo:) silnik 2.0 170 KM ma dwa razy więcej koników niż u Ciebie i idzie jak żyleta do setki 8 sekund - to petarda przy Twoim 1.6 TDI (ile koni masz? 90? :) - to a propo tego filmiku na którym jakaś stara Vectra Cię wyprzedzała - gdybyś miał 170 KM to by nie miała szans ta Vectra:) ma kubełkowe fotele,przyciemniane szyby - cena trochę wysoka ale to GTD - sportowy Diesel:)...a propo...weź sobie zrób chip tunning i zwiększ moc - te Dieselki się ładnie skręca z 90 do 120 czy tam z 105KM do 140 :) Miałbyś lepszego kopa do setki:) nie myślałeś o tym?
                          • qqbek Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 12:07
                            1. Mam 110 KM.
                            2. Nawet jak miałem 286 KM pod nogą, to nigdy, PRZENIGDY, nie przyśpieszam będąc wyprzedzanym. Takiego bandytyzmu nie powinno się nawet leczyć, powinno być prawo pozwalające drogówce odstrzelić takiego suk_insyna bez zadawania pytań. A ta Vectra wyprzedzała mnie na ograniczeniu do 50 (jechałem trochę ponad 60), zaczynając od oznaczonego zakrętu (siedział mi wcześniej na zderzaku, więc "wychylił się" z równą prędkością, zamiast się za mną rozpędzić), przez podwójną ciągłą i kończąc za skrzyżowaniem - nie mam nigdy pretensji o to, że ktoś chce mnie wyprzedzić. Często mam za to pretensje o to, jak to robi. Tym bardziej, że dosłownie 2 minuty później dogoniłem tę Vectrę i wyprzedziłem, jak się dalej wlokła 70/90.
                            3. Nie będę chipował, bo mam 250Nm momentu obrotowego, co oznacza kres wytrzymałości skrzyni biegów.
                            4. 11 sekund do setki to i tak ponad sekundę lepiej niż "sportowe" 406 Coupe szwagra :P To auto jest wystarczająco dynamiczne i elastyczne. Do tego ma zawieszenie, które pozwala na dość dynamiczną nim jazdę.
                            • toreon Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 13:18
                              Fakt, przyspieszanie w trakcie bycia wyprzedzanym jest wieśniactwem do sześcianu, już pomijając, że zakazuje tego wprost PRD. Jest jednak kilka rodzajów tego typu mutantów. Jedni robią to mało świadomie, np. podczas wp***nia się z bocznej bramy, drogi itp. i następnie przyspieszają sobie nie bacząc co się dzieje wokół nich. Inni robią to z niewiedzy lub niefrasobliwości (zwykle oczywiście niewiasty). Inni z kolei już czysto złośliwie i tacy najbardziej zasługują na wp***
                              • qqbek Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 13:46
                                toreon napisał:

> Jedni robią to mało świadomie, np. podczas wp***nia się z boczne
                                > j bramy, drogi itp. i następnie przyspieszają sobie nie bacząc co się dzieje wo
                                > kół nich.
                                A to zależy, czy z drogi, czy z bramy/posesji/drogi wewnętrznej.
                                Bo jak to jest skrzyżowanie, to nawet jak ewidentnie wymusi (a wymuszeniem jest, co wielokrotnie mi instruktor wpajał sam fakt zmuszenia kogoś do zdjęcia nogi z gazu), to go raczej nie powinno się w rejonie skrzyżowania wyprzedzać. Bardziej przepisowo jest od razu przypier...lić ;)

> Inni robią to z niewiedzy lub niefrasobliwości (zwykle oczywiście nie
                                > wiasty).
                                Oj tak, niepatrzenie w lusterka to jedna z naszych cech narodowych. Nie tylko naszych zresztą. Ja mam nawyk kontrolowania całej przestrzeni wokół auta nawet, jak jadę po prawie pustej autostradzie. Spora część kierujących jest nieświadoma tego co się dzieje we wstecznym lusterku, chociaż mają je w zasięgu tzw. "widzenia peryferyjnego" i nie jest trudno nauczyć się na drobne zmiany w nim zachodzące.

> Inni z kolei już czysto złośliwie i tacy najbardziej zasługują na wp**
                                > *
                                To o tych mówiłem, że nie ma co edukować, trzeba strzelać.
                                Chyba każdy spotkał na swojej drodze, zapewne nieraz, takiego wsiowego ściganta.
                                • ari Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 14:23
                                  @qqbek i toreon
                                  Co do zasady zgadzając się z Wami - pytanie
                                  jak potraktować kowbojów, którzy w gęstym ruchu na drogach typu S/A wyprzedzają z prawej i wp***** się w niewielką lukę pomiędzy maską a następnym samochodem jadącym z przodu?

to jest jedno z niewielu zjawisk, które autentycznie mnie wpieniają. zwłaszcza, że często poprzedzone jest przyklejeniem się przez delikwenta do tylnego zderzaka i mruganiem długimi.
                                  • tbernard Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 15:00
                                    Tacy zasługują na mandat i poklepanie pałką po tyłku.
                                  • toreon Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 15:05
                                    Moim zdaniem to zależy
                                    Wiem, że w większości są to młodzi, gniewni wirtuozi którzy po prostu chcą sobie popędzić swoimi służbowymi ocataviami te 160 ale jako że przed nimi na lewym wężyk wlokących się 120 to w końcu frustrują się i swoją złość wyładowują na ostatnim w kolejce, mimo że on niewiele winny.
                                    Ale z drugiej strony jeśli delikwent jedzie sobie lewym w odległości dobrych 100 m od pojazdu poprzedzającego i niby wyprzedza ale tak naprawdę robi to bardzo zachowawczo i w praktyce wykorzystuje gęstość ruchu na lewym pasie żeby się tam "podczepić" bez konieczności snucia się na prawym za tirami to nie widzę powodów aby go nie wyprzedzić z prawej i wpakować się przed niego. Lewy pas z zasady służy do robienia czegoś sprawnie i w miarę dynamicznie a jeśli ktoś taki nie umie się do tego dostosować to niech jedzie grzecznie prawym. Poza tym "dzięki" takim modelom tiry mają wolne pole i mogą się wpasować na lewy pas żeby trochę poutrudniać ruch kilkunastu innym.
                                    • tbernard Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 18:05
                                      Zapewne miał na myśli kolejkę do wyprzedzania i sprawność tej kolejki ogranicza mocno ten pierwszy ślamazarnie wyprzedzający. Niby jak wtedy mają się zachować ci co są za nim i też chcą wyprzedzić i nawet chcieli by to sprawniej zrobić? Mają wszyscy nawzajem przylepić się do tylnych zderzaków na odległość metra? Miałem taką akcję. Idiota za mną na centymetry podjeżdżał i w końcu odowodnił mi, że jestem snującym się lewopasmowcem ale nie dlatego, że odstęp jaki zostawiłem to 100 metrów tylko taki, że on mi na około 5 metrów się wpakował i znowu dolepił do dupy nastepnemu. W sumie i tak mój odstęp był o wiele za mały aby uznać go za bezpieczny. Następni to już zjeżdżali, ale to jest po prostu bandyckie wymuszenie. Nie rozumiem dlaczego policja nie odławia takich mend.
                    • qqbek Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 01.09.18, 13:48
                      Mocniejszym autem wcale nie trzeba się uczyć jeździć (o ile napędzana jest ta sama oś). To dużo słabszym trzeba się nauczyć na nowo.
                      Wiem, dopiero co przerabiałem 🤣😂
                      • nazimno Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 15:14
                        Problemem jest wtedy "zarzadzanie kinematyka", a zwlaszcza jej ubytkiem.
                        Wszystko obarczone jest powolniactwem pojazdu, niestety.
                        • qqbek Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 19:48
                          Ja dwa lata, trzy-cztery razy w miesiącu, jeździłem do DC DK17 60-konną Astrą z 5-biegową skrzynią.
                          Ja wiem, jak jeździć dynamiczniej przy niewielkiej mocy.
                          Musiałem sobie po prostu na nowo te informacje przypomnieć. W X5 wyprzedzałem jak chciałem, gdzie chciałem i tak jak chciałem. Tutaj muszę już trochę lepiej zaplanować.
    • bartosz320 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 29.08.18, 11:45
      A może yaris toyoty? Brat ma służbowego i raczej na niego nie narzeka. Ja tam mam tylko używane, nowe to wydatek nie dla mnie
      • sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 17:25
        Fajne auto - ale przekroczy trochę budżet - chyba że jakaś "bieda edition"
        • loyezoo Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 18:59
          Za 45tys. masz białą,5 drzwi,ma klimatyzację.
          Za te same pieniądze masz Mitsubishi Space Star z klimatronikiem,lakier metalik itd.
        • bartosz320 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 31.08.18, 22:59
          Chyba warto jednak dołożyć te 6,5 tys. do 1.5, albo tylko 3,5 tys. jeśli zadowala Cię werstia 1.0 i masz wtedy pakiet premium. Ale to Twoja decyzja. Z drgiej strony jak zaczniesz podnosić maksimum to pewnie i do 100k można by dojść :)
          • sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 02.09.18, 23:47
            Tak właśnie jest niestety - z tymi dodatkami to jak się rozpędzisz różnie może być ... Teraz już wiem dlaczego niektórzy BEZDOMNI mają takie wypasione fury - po prostu poszli do salonu samochodowego i zaczeli szaleć z dodatkami.:)
      • dodekanezowiec Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 21:12
        50 proc.wartosci traci auto w.dobrym stanie po 5-6 latach. Zobaczcie na ceny wielu modeli japońskich i koreańskich. Jako zwolennik Azji - suzuki swift 1.2 90 Premium Plus za 50.400 z niemetalikiem czerwonym w cenie katalogowej już daje bardzo dużo. Fiesty z ecoboostem się nie kupi za 50. Punto to dinozaur wymyślony w 2005 roku. Nie, nie reklamuje suzuki. Po prostu jestem pod wrażeniem tego że suzuki stało się tańsze od hyundaia i kii.
        • loyezoo Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 31.08.18, 08:28
          Kupi się Fiestę z ecoboostem już za 48tys. i to w metaliku
          • sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 02.09.18, 23:36
            Fiestą jeździłem - ale mi pozycja kierowcy nie odpowiada. Za kółkiem nowej Fiesty siedzi się jak w "głębokiej wannie" - nawet przy maksymalnie podniesionym fotelu. Dla porównania w KA+ pozycja jest wiele lepsza dla mnie.
        • sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 02.09.18, 23:38
          Masz rację. Z tym że Suzuki Swift ma strasznie mały bagażnik - chyba najmniejszy w tym segmencie :(
    • ari Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 29.08.18, 13:47
      Moment na zakup dobry, bo dealerzy wypychają część aut w związku z nową normą spalania.
      Propozycje
      1) Za 50tys można kupić Tipo HB 1.4 95KM, czy to nie lepszy wybór od Punto? Wyposażenie podobne, nowszy model, przestronniejszy ale nadal pasujący do miasta, ciut lepsze osiągi.
      Jeśli upierasz się przy typowych "mieszczuchach" to ww cenie do 50tys na otomoto znalazłem jeszcze dwie fajne opcje:
      2) Opel Corsa 1.4 90KM z fabrycznym LPG - niskie koszty eksploatacji
      3) Clio 0.9 TCe 90KM Limited - jeśli liczy się dla Ciebie wyposażenie i design, to fajna oferta. Sam silnik już raczej typowy dla nowych modeli 3-cylindrowy turbomaluch.
      • sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 17:23
        Dzięki za propozycję. Jeździłem Tipo i jak dla mnie samochód jest spoko - ale kobieta dla której szukam auta twierdzi że " Tipo jest za duże i nie będzie umiała zaparkować pod STONKĄ (nie robiąc reklamy znanej sieci dyskontów) takim klocem". Odnośnie Opla to nie wiem musiał bym się wybrać do salonu i przejechać nim (nie mam zdania) a Clio z bogatszym wyposażeniem to niestety sporo przekroczy budżet 50 tyś :(
        • ari Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 21:18
          www.otomoto.pl/oferta/renault-clio-limited-tce-90-ID6zMABs.html#f2b918c3e9 - wg mnie fajne wyposażenie za 48 900
          Możesz też coś poskładać z oferty Dacii. Nowy Duster nie trąci już paździerzem :) Za 50k powinno znaleźć się 1.6 115KM z klimą i radiem. Dziewczyny lubią crossovery, po miesiącu będzie się dziwiła że chciała jeździć Fiestą.
          • sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 02.09.18, 23:41
            Dzięki za ofertę ! Fajne auto te Clio - muszę skoczyć do salonu i mu się lepiej przyjrzeć.
    • sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 17:29
      A co Państwo powiecie na temat Forda KA+ z silnikiem 1.2 85KM ??? Warty uwagi ?? - Cena jest w miarę przystępna i pozwala na wybranie w miarę wyposażonej wersji w cenie oscylującej w okolicach 50 tyś.
      • nazimno Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 17:35
        Kup Corse 1.4 i przestan marudzic.
        • dodekanezowiec Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 21:16
          Czy za 50 tys.ta corsa będzie miała np.kamere cofania, podgrzewane siedzenia, alugelgi 16 ? Bo to daje swift. Owszem odpowiednikiem corsy jest bardziej baleno i tu akurat- żeby wykazać obiektywizm - trochę jest odradzane bo jakość gorsza niż Swift Made in Japan. Baleno jest z Indii.
          • dodekanezowiec Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 21:19
            Prawdopodobnie swift jest jedynym autem za 50 tys.z kamerą cofania, jest krótsze od aut typu corsa punto fabia clio, w miare wysoko sie siedzi. Silnik 1.2 mało pali. Można przez Google korzystać z map na wyświetlaczu.
          • ari Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 21:32
            Oby tylko nie było tak, że my się nakombinujemy, pospieramy, a na końcu wygra biała Fabieda :)

Co do Swift to nie jest czasem Made in Hungary? ;) Niech autor zajrzy do salonu, pewnie. Tyle, że to autko może być z kolei zbyt małe - od Corsy czy Fiesty jest krótsze o prawie 20cm!
            • dodekanezowiec Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 21:58
              Swift był z Węgier, teraz produkcja wróciła do Japonii. S Cross i Vitara jest prod. na Węgrzech, Baleno w Indiach (choć czy to ma znaczenie aż tak to nie wiem). Swift ma długość Yarisa, zgoda jest to takie auto B-, ale w jakimś teście chwalono że więcej miejsca w środku niż Fiesta.
              ari, ale auto ma być małe, jak pisał autor wątku. Choć nie jest to też klasa A. Swift jest krótszy ale skutkiem tego jest chyba tylko mały bagażnik. Natomiast skoro swift ma 150 cm wys., to jest to tyle co kilka miejskich crossoverów (na czele z kia stonic) bez relingów.
              • ari Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 30.08.18, 22:38
                Dzięki za wyjaśnienia. Spoko, popieram każdy wybór, który nie jest Fabią :)
                • misiaczek1281 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 31.08.18, 16:05
                  ari napisał:

> Dzięki za wyjaśnienia. Spoko, popieram każdy wybór, który nie jest Fabią :)
                  a ja popieram każdy pojazd z japońskich i niemieckich który nie jest nowym :) utrata wartości to wyrzucanie kasy w błoto....jeśli ktoś ma za dużo kasy niech da na biedne dzieci albo chore.
                  • dodekanezowiec Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 31.08.18, 22:41
                    Nie lubię wyzywac na forum ale słusznie dostałeś już po łbie. Podaj przykłady. Jeśli ceed 3 kosztuje jakieś 73 a ceed 2 jako 3letni 55, to gdzie masz q... te pół ceny? Zobacz też ceny kii rio, hyundaia ix20, Mitsubishi asx. Gdzie masz pół ceny po 4 latach ?
                    • misiaczek1281 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 01.09.18, 11:10
                      no trochę przesadziłem że pół ceny....3 letni ceed za 55? a podobno nowy Auris w promocji kosztuje 55 :) nówka sztuka:)
    • thorpe Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 31.08.18, 11:07
      Przede wszystkim Kia Rio lub Hyundai i20 - szczególnie na tego ostatniego są teraz promocje, bo są jednocześnie stary i poliftowy model na rynku. Bezproblemowe autka, mają rozmiar kompaktów sprzed lat, w środku dużo miejsca i duży bagażnik. Bardzo długa gwarancja, którą nawet w miarę respektują.
      Swift jest super, fantastycznie się tym jeździ, ale tam jest jednak wciąż mały bagażnik, zastanów się więc poważnie w kwestii np. robienia zakupów. Za to pali tyle, co nic, w mieście zejdziesz do 5 litrów. Jeśli rozmiar nie przeszkadza - bierz, auto dla kobiety ładne, jest lans, styl, frajda z jazdy. Suzuki raczej nie daje istotnych rabatów na popularne modele, coś tam można ponegocjować w kwestii dodatkowych akcesoriów.
      Najlepszą relacje ceny do wielkości i wyposażenia ma zdecydowanie Baleno. To jest jak na ten segment ogromne auto w środku. Ale produkcja w Indiach i jest z tego powodu trochę narzekań na forum np na korozję tylnej klapy, był też problem ze sprzęgłem. Nie wiadomo też, jak długo będzie produkowany, bo hitem sprzedażowym raczej nie jest. Zaleta bardzo niskie spalanie, podobnie jak w Swifcie.
      Fiesta - tu musisz polować na konkretny egzemplarz na stocku czy u dealera, nie sugeruj się zbytnio cennikiem, bo w Fordzie jest tylko punktem wyjścia. To jest pewny wybór, jeżeli chodzi o komfort jazdy, popularność, łatwość odsprzedaży. Podobnie jest zresztą z Corsą, chociaż za ładna nie jest.
      No i zastanów się koniecznie nad Dacią Sandero Stepway - ładny, szczególnie niebieski kobietom się podoba i zawsze można mówić, że to minisuv ;-) Duży prześwit, krawężniki niestraszne.
      Wszystkie te auta mają swoje zalety i w sumie niewiele wad - zawieź, pokaż i niech kobieta decyduje. One często zwracają uwagę na wygląd, jakieś drobiazgi, które dla faceta są nieistotne.
      • dodekanezowiec Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 31.08.18, 22:39
        Hyundai i20 i Kia rio należą do najdroższych aut. Silniki wolnossace dużo palą w mieście a z turbo kosztują tyle co kompakty.
        • hukers Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 01.09.18, 09:21
          Jak ten świat idzie do przodu. Kia i Hyundai należą do najdroższych aut. Pamiętam czasy kiedy należały do najtańszych. W każdym segmencie.
      • sabaczka7 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 00:03
        Dzięki za odpowiedź. Masz rację kobiety bardzo zwracają uwagę na rzeczy o których facet by nie pomyślał. Idealnym przykładem jest kolor auta - Jest tylko jedna opcja "...srebrny i koniec..." plusem jest że na srebrnym chyba najmniej widać zabrudzenia - więc oszczędzi się trochę na myjni $$:)$$ . A odnośnie wyboru to bardzo się spodobała Corsa E (nie wiem z czego to wynika - może dla tego że łatwo w niej się kręci kierownicą nawet stojąc w miejscu) - Więc prawdopodobnie wybór padnie na Opla. Tam jest jeszcze możliwość przerobienia auta na gaz w przyszłości jeśli spalanie będzie za wysokie.
        • ari Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 03.09.18, 10:26
          Corsa jest naprawdę spoko - może tylko osiągi niezbyt imponujące :)
          A nie chcesz rozważyć zakupu od razu z fabrycznym LPG w silniku 1.4 90KM? Spokojnie zmiścisz się w 50 tys.
          Po pierwsze masz gwarancję fabryczną. Po drugie jest to bardziej eleganckie rozwiązanie - wlew gazu jest umiejscowiony pod klapką obok wlewu benzyny, przycisk przełączania pomiędzy LPG a benzyną jest fabrycznym przyciskiem na desce rozdzielczej. I dodatkowo komputer też jest sprzężony z instalacją - czyli np pokazuje zasięg i stan paliwa dla LPG.
    • b_radek Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 05.09.18, 12:25
      Silniki 1.0 niestety bywa dość wadliwy, są duże z nim problemy. Więc poleciłbym Punto 1.4 albo Fiata Bravo ;)
    • qqbek Auto Motive z Tarnowa to złodzieje! 22.02.19, 15:13
      Spadaj z tym spamem fraglesie któremu z japy śmierdzi jabolem.
      Masz już jedną "antyreklamę" za nieumiejętność doczytania Regulaminu Forum.
      Jak będziesz pyszczył, będzie więcej.

A teraz grzecznie prosimy - spierdalaj i nie pojawiaj się tu ponownie.
      Paniał?
    • dodekanezowiec Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 22.02.19, 18:56
      Potrafisz zrozumieć że na forum gazeta nie siedzi suweren wykształcenie zawodowe 500+ ? Spam jest wyczuwany od razu
      • dodekanezowiec Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 22.02.19, 18:57
        To oczywiście do dajwuu
    • kanna13 Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 22.02.19, 19:45
      Trochę modeli tu jest : Corsa, I-20, Clio, Fabia, Baleno. Ka+, C3, Logan, Space Star, Polo VI, Yaris, 208.
      Zrobiłbym tak. Wstawił w otomoto widełki 45-50 tys, nowe, benzyna, potem wyposażenie np. automatyczna klimatyzacja i szukał co się załapie w wyniku.
      Potem patrzył czy akceptuje ten model i jeśli jest to rocznik 2018 dzwonił i oferował 5 tys. mniej od ceny pokazanej w ogłoszeniu dealera ;-)
      Osobiście jeśli ma to być samochód do miasta to wybrałbym fiata 500 w wersji lounge na 16 calowych felgach z pakietem style. Idealnie mieści się w budżecie bo kosztuje 49 999,00.
      Ale rozumiem, że 500 to zbyt ekstrawagancki wybór więc celowałbym w 208 albo Clio
      • dodekanezowiec Re: Auto z salonu - hatchback do 50 000 PLN 22.02.19, 19:49
        No w tym roku będzie nowa corsa, clio i 208 więc może obecne generacje będą w dobrych cenach wyprzedawane

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka