Dodaj do ulubionych

Musimy dużo jeździć, żeby pomóc Premierowi budować

03.10.18, 08:29
next.gazeta.pl/next/7,151003,23991375,fundusz-drog-samorzadowych-premier-powie-kto-dostanie-kase.html#a=88&c=145&t=2&g=c&s=BoxBizImg
Im więcej spalimy i zatankujemy, tym (po drobnej podwyżce ceny paliwa) więcej będzie mieć Premier na drogi lokalne.

I jak dobry Car będzie decydować komu dać (samorząd PiS) a komu nie dać (złodzieje i zdrajcy z PO/N/PSL w samorządzie).

Będzie jak znalazł do kolejnych wyborów, że gdybyście wybrali PiS...to droga by była...
Obserwuj wątek
    • samspade Re: Musimy dużo jeździć, żeby pomóc Premierowi bu 03.10.18, 08:39
      Gdyby uczciwie powiedzieli że brakuje pieniędzy i trzeba podnieść podatki bądź wprowadzić nowe.
      Tyle że oni nie są uczciwi.
      I czy jest gwarancja na co zostaną przeznaczone pieniądze? Może będą pomagać lokalnym działaczom w podniesieniu wartości działek.
      Z drugiej strony jeden z fanatyków wczoraj napisał że układy takie jak np. u mnie mu nie przeszkadzają bo zarabiają tam działacze pis.
      • galtomone Re: Musimy dużo jeździć, żeby pomóc Premierowi bu 03.10.18, 09:53
        samspade napisał:

> I czy jest gwarancja na co zostaną przeznaczone pieniądze?

No sam sobie odpowiedziałeś w kolejnym zdaniu :-)

> Może będą pomagać lo
        > kalnym działaczom w podniesieniu wartości działek.

Tylko bez "może". Będzie i droga (wiec lokalsi sie czepiac nie beda) i zadowoleni działacze - a wszystko z publicznej kasy. Plan w swojej prostocie genialny.
        Premier bedzie mial srodki do dyspozycji wg wlasnego widzimisie w zakresie drog i karte przetargowa/bat.

> Z drugiej strony jeden z fanatyków wczoraj napisał że układy takie jak np. u mn
        > ie mu nie przeszkadzają bo zarabiają tam działacze pis.

Coz... skoro go to cieszy to trudno. Kiedys dotrze do niego, ze nie ma wiekszego znaczenia pod jakim znaczkiem ktos kradnie.
      • vogon.jeltz Re: Musimy dużo jeździć, żeby pomóc Premierowi bu 03.10.18, 10:08
        > Z drugiej strony jeden z fanatyków wczoraj napisał że układy takie jak
        > np. u mnie mu nie przeszkadzają bo zarabiają tam działacze pis.

Może sam jest jednym z tych "działaczy"?
        • glupota.nie.boli Idzie młodość 03.10.18, 16:12
          Ciągle to same pierdzące trio forumowe:)
          wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,143907,23996436,na-kogo-chca-glosowac-mlodzi-polacy-w-wyborach-parlamentarnych.html#s=BoxNewsLink&a=167&c=125
          • vogon.jeltz Re: Idzie młodość 03.10.18, 16:20
            Że młodzi są głupi i głosują na oszołomów, świrów i debili: Korwina, Kukiza czy PiS? Żadna nowość, zawsze tak było. Mnie samemu zdarzyło się kiedyś oddać dla jaj głos na pierwszego z wymienionych.
            • glupota.nie.boli Re: Idzie młodość 03.10.18, 16:56
              vogon.jeltz napisał:

> Że młodzi są głupi i głosują na oszołomów, świrów i debili...<

Zwycięski elektorat: głupi młodzi, ortodoksyjni katole, świry, idioci, kretyni, ciemny elektorat, wieś
              drewniana, Polska B i C i jajcarze = 76,4%

Przegrany elektorat: większość piszących na forum Auto-Moto, czytający i cytujący religijnie GW,
              płaczący inteligenci z Polski A i biedroniowcy.

Mało was do pieczenia chleba:) Przeyebiecie kolejne wybory Amen!
              • galtomone Re: Idzie młodość 03.10.18, 19:49
                Trudno... Polska nie zawsze byla niepodległa i w przysżłosci nie musi byc.
                Jak ludzie sa tak durni, że wolą być Rosyjskim satelitą to trudno.

Czasem dupa po prostu musi zaboleć, zeby człowiek zrozumiał.

To zresztą tłumaczy to co sie dzieje ostatnio na świecie w zakresie wiary w proste populistyczne hasła i wyboru oszołomów w rożnych krajach.

Za długo mamy duży poko, spokój i względny dobrobyt. Ludziom sie wydaje, że to dane na zawsze.
                Ze zawsze bedzie ciepla woda w kranie, pelne polki w sklepach i tylko, że na te Jaguray to stac tylko elite złodzei.

Niestety jak sie zmieni elite zlodziei na elite kretynów to Jaguara i tak nie bedzie a i z tymi pelnymi sklepami z czasem moze byc roznie - dobrym przykladem odwrócenia sie losu po madrym wyborze jest Wenezuela.

Nie broniac socjaldemokratow i liberałów - bo jasne, ze mogli by sie starać lepiej. Leczenie grypy dżumą to skończony kretynizm.
                • glupota.nie.boli Re: Idzie młodość 03.10.18, 22:42
                  galtomone napisał:

> Jak ludzie sa tak durni, że wolą być Rosyjskim satelitą to trudno.<

Skoro wszystko potrafisz tak elokwentnie wyjaśnić to korzystam z okazji i zapytam: dlaczego ta mądra część społeczeństwa nie może zaoferować niczego tej durnej części elektoratu która jest w większości. Na mój, głupi chłopski, rozum albo nie jesteście tacy mądrzy jak twierdzicie albo macie chooyowy program lub nie macie żadnego. Proszę, wyjaśnij mi, czy jest może jeszcze inne wyjaśnienie które przeoczyłem. Jak to możliwe aby, was mądrych i inteligentnych ludzi kopała w dvpę nasza partia durnych ciemniaków i idiotów łamanych przez kretynów.

W oczekiwaniu na wyjaśnienie tej gniotącej mnie kwestii też pozdrawiam - twoja głupota
                  • galtomone Odpowiadam 04.10.18, 08:06
                    glupota.nie.boli napisał(a):

> Skoro wszystko potrafisz tak elokwentnie wyjaśnić to korzystam z okazji i zapyt
                    > am: dlaczego ta mądra część społeczeństwa nie może zaoferować niczego tej durne
                    > j części elektoratu która jest w większości.

Ale co miałaby wiecej zaoferować poza rozdawaniem kasy?
                    Czego to ogólne Polakom brakowało?

Bo nie licząc nazywania wszystkich, którzy nie zgadzają sie z PiS TW, zdrajcami, sprzedawczykami, gorszym sortem, komunistami, złodziejami, itd... co ni jak ma sie jako prawda w odniesieniu do - jakby nie patrzeć większości narodu!!!! - która na PiS nie glosowała, to "na lepsze" (chwilowo) zmienilo sie tylko tyle, że ludzie dostają gotówkę do reki.

Problem polega na tym, że kasa ta nie jest wydawana z góry pieniedzy nadwyżki i w końcu nie dośc, że chętni do finansowania tej akcji sie skończa to jszcze trzeba bedzie oddac te pieniądze z %.

> Na mój, głupi chłopski, rozum albo
                    > nie jesteście tacy mądrzy jak twierdzicie albo macie chooyowy program lub nie
                    > macie żadnego.

No moze być jeszcze tak - i osobiście skłaniam sie ku tej opcji - , że nie rozumiemsz o co "walczy" szeroko pojeta opozycja - Razem, SLD, PSL, PO, N. Na co sie oburza i jakie realnie konsekwencje będzie miec dla nas wszyskich zgoda na to co sie dzieje i łamanie podstawowych zasad.

Demokracja, praworzadnosc, itd. dziala tylko wtedy gdy wszyscy uczestnicy zgadzaja sie na umowe spoleczna pt. prawo i np. zapisy w Konstytucji. Jesli jedna strona lamie wszelkie reguly to nie bardzo jest jak (zgodnie z regulami, ktorych druga strona nie respektuje) z tym walczyć.

Bo skoro wyroki sadow moga byc ingnorowane - patrz publikacja wyrokow TK - to co wiecej zostaje.

Skad wiesz, ze za chwile "suweren" nie bedzie mial PiS dośc. Że nie przyjda inni, gorsi, ktorzy najpierw obicaja 1000 zl + a potem dla wlasnego interesu nie zaczna wykorzystywac mechanizmow, ktore tworzy PiS?

Pamietasz jak dzialal PRL?
                    Jaka wladze po przez wplyw na instytucje i panstwo mialo PZPR?
                    Pamietasz ile lat trwalo i ile nas kosztowalo obalenie rzadów jednej, jedynie slusznej partii?
                    Pamietasz jak PZPR mowilo o wszystkich, ktorzy mieli czelnosc sie z PZPR nie zgadzac?

Moze jestem przeczulony, ale troche z historii pamietam. I jak jedna partia przejmuje powoli panstwo i jego instytucje to wlacza mi sie dzwonek alarmowy.

A PiS pokaze prawdziwa twarz, jak faktycznie przejmie sady - to przedostatni element ukladanki, ktorego brakuje by - czy chcemy czy nie!!!! - rzadzic dlugo i niczym sie nie przejmowac.

> Proszę, wyjaśnij mi, czy jest może jeszcze inne wyjaśnienie któr
                    > e przeoczyłem.

Proby dokonalem ale nie łudze sie, że spojrzysz na to z dystansem i spróbujesz zrozumieć co sie dzieje i do czego to prowadzi :-(.

> Jak to możliwe aby, was mądrych i inteligentnych ludzi kopała w
                    > dvpę nasza partia durnych ciemniaków i idiotów łamanych przez kretynów.

Na to tez odpowiedzialem - ciekawe czy zrozumiesz sedno problemu.

> W oczekiwaniu na wyjaśnienie tej gniotącej mnie kwestii też pozdrawiam - twoja
                    > głupota

Nie Kochany, moja głupotą to ty nie jesteś...

Ps. Widzisz, ja nie jestem wyborca PO, bo ja nie lubie konserwatywnego swiatopogladu. A w wielu miejscach to co prezentowalo i prezentuje PO to nie moja bajka.

Ale potrafie ocenić - także przez pryzmat historii, nie tylko Polski co sie dzieje i analogii do tego jak powstawaly systemy totalitarne jest przerazajaco duzo.

A jak sie koncza rzady takich systemow dla Kowalskiego/Smitha/itp chyba nie musze tlumaczyc bo do szkoly chodziles.
                    • glupota.nie.boli Opowiesci dziwnej treści 04.10.18, 11:17
                      galtomone napisał:

Doceniam Twoja uprzejmą próbę wyjaśnienia.

> Ale co miałaby wiecej zaoferować poza rozdawaniem kasy?<

Sam widzisz, ze nie potraficie niczego przekonywującego wyborcom zaoferować.
                      Brak wam wyobraźni. Wszyscy jesteście Schetynami.

> Bo nie licząc nazywania wszystkich, którzy nie zgadzają sie z PiS TW, zdrajcami , sprzedawczykami, gorszym sortem, komunistami, złodziejami, itd...<

W wolnej chwili przyjrzyj się retoryce jakiej używacie odwrotnie. Medice cura te ipsum...

>... nie rozumiemsz o co "walczy" szeroko pojeta opozycja - Razem, SLD, PSL, PO, N. Na co sie oburza i jakie realnie konsekwencje będzie miec dla nas wszystkich...Bo skoro wyroki sadow moga byc ingnorowane…<

Doskonale rozumiem. Każda opozycja o coś walczy. Generalnie o powrót do rządów.
                      Jestem przekonany, że PO i jej przystawkom to się już nie uda. Nie kupuję też Twoich kasandrycznych wizji. Czy mogę? Uważam, że obecne sądy wymagają aeracji. Większość elektoralna łaknie aeracji tak jak kania deszczu. Wierzę, że to się uda. Nie słyszę trzasku łamania czegokolwiek. Słuch miałem ostatnio sezonowo przebadany:)

> Skad wiesz, ze za chwile "suweren" nie bedzie mial PiS dośc.<

Tego nie wie nikt. Nawet Ty. Obecny status quo mi odpowiada. I powinien wystarczyć na następną kadencję.

> Pamietasz jak dzialal PRL?...Pamietasz jak PZPR mowilo…<

Mgliście. To były moje beztroskie dzieciństwo. Pamiętam jednak dobrze Tuska mówiącego:
                      "Poleciłem natychmiast wyjaśnić niepokojącą patologię w rządzie i po jej wyjaśnieniu zastosuję odpowiednie środki naprawcze, i poinformuję obywateli.". I nigdy nie poinformował...Nigdy! Może Ty pamiętasz jakiś odosobniony przypadek?

> Moze jestem przeczulony...I jak jedna partia przejmuje powoli państwo...<

Niewykluczone:) To znaczy, że opozycja jest anemiczna i nie ma niczego interesującego elektoratowi do zaoferowania. Po kolejnych wyborach może ogłosić żałosne zwycięstwo moralne i umrzeć ze wstydu.

> Proby dokonalem ale nie łudze sie, że spojrzysz na to z dystansem i spróbujesz zrozumieć co sie dzieje i do czego to prowadzi :-(.<

Doceniłem Twoja próbę na początku. Z łudzeniem się masz rację. Przypomniałeś mi bajkę o Łodzi. Łudź się, łudź:)

> Na to tez odpowiedzialem - ciekawe czy zrozumiesz sedno problemu.<

Mało przekonująco. Powtórzę pytanie: jak to możliwe aby ludźmi inteligentnymi, mądrymi, uczciwymi do głębi, mającymi na uwadze tylko i wyłącznie dobro kraju (wasza opinia) rządzili
                      idioci, chamy, squ...syni i zdeprawowani katole manipulowani przez podstępny kler (wasza retoryka)? Być może podejmiesz jeszcze jedną próbę wbicia mi czegoś do mojego durnego łba. Będę zobowiązany. Od starych młodzi mogą się czegoś dowiedzieć:)

> Ps. Widzisz, ja nie jestem wyborca PO... A w wielu miejscach to co prezentowalo i prezentuje PO to nie moja bajka<

Ditto. Pełna zgoda:)

Też pozdrawiam - głupota (nie Twoja:)
                      • only_the_godfather Re: Opowiesci dziwnej treści 04.10.18, 11:24

> galtomone napisał:
                        >
                        > Doceniam Twoja uprzejmą próbę wyjaśnienia.
                        >
                        > > Ale co miałaby wiecej zaoferować poza rozdawaniem kasy?<
                        >
                        > Sam widzisz, ze nie potraficie niczego przekonywującego wyborcom zaoferować.
                        > Brak wam wyobraźni. Wszyscy jesteście Schetynami.
                        >
                        Właśnie do tego sprowadza się myślenie, typowego Janusza wąsacza wyborcy PiSu. Dajom pinadze a nie jak temte złodzieje tylko kradły i brały dla siebie. A skąd brać na to rozdawnictwo to już Janusza nie interesuje.
                      • galtomone Re: Opowiesci dziwnej treści 04.10.18, 12:32

> galtomone napisał:
                        >
                        > Doceniam Twoja uprzejmą próbę wyjaśnienia.
                        >
                        > > Ale co miałaby wiecej zaoferować poza rozdawaniem kasy?<
                        >
                        > Sam widzisz, ze nie potraficie niczego przekonywującego wyborcom zaoferować.

MY???? A ja jestem politykiem?
                        Ja pytam czego Ci generalnie brakuje i jakiegoż to przlomu oczekiwales/oczekujesz?

Nie jestesmy w ruinie, bydlem bez orgnizacji wiec nie wiem na jakie zmiany z dnia na dzien, takie efektowne moze liczyc rozsadny czlowiek.

Ja np. zyczylbym sobie reformy sadow ale dobra i dobrze przygotowana to minimum 2 kadencje pracy rozsadnych poslow. A takich niestety w pralemancie od lat mniejszosc.

Czego mozna zaproponowac ludziom - czego nie maja - poza powolnym budowaniem dalszego dobrobytu i w oparciu o tenze lepszej opieki i sprawniejszego panstwa.

Sprawniejsze panstwo zawsze zas bedzie kompromisem miedzy panstwem opiekunczym i kontrolujacym a takim, ktore sie nie wpierdzeila w kazdy kawalek zycia, ale tym samym nie moze trzymac kazdego za raczke.

> Brak wam wyobraźni. Wszyscy jesteście Schetynami.

Wam??? O braku wyobrazni mowi fact, ktory nie widzi jak wladza kreci mu bat na wlasny tylek. Rozkoszne, doprawdy!

Jakbys jednak mial kawalek wyobrazni to rozumialbys jak niebezpieczne sa mechanizmy tworzone przez PiS i kolejne "granice" umowy spolecznej ktore lamia.

Wiesz kto przyjdzie po nich do wladzy? Bo ja nie i tym bardziej boje sie tego co robia!

> > Bo nie licząc nazywania wszystkich, którzy nie zgadzają sie z PiS TW, zdr
                        > ajcami , sprzedawczykami, gorszym sortem, komunistami, złodziejami, itd...<
                        >
                        > W wolnej chwili przyjrzyj się retoryce jakiej używacie odwrotnie. Medice cura t
                        > e ipsum...

To sie nazywa fachowo "whataboutism" - (www.retronauta.pl/a-u-was-murzynow-bija-radziecka-technika-propagandowa) ergo, Twoj argumet realnie nie ma zadnego sensu i mocy. W ten sposob mozna sie przkrzykiwac do usranej smierci.

I tak, nie podoba mi sie returyka czesci opozycji. Prowadzi do niczego.

> >... nie rozumiemsz o co "walczy" szeroko pojeta opozycja - Razem, SLD, PSL
                        > , PO, N. Na co sie oburza i jakie realnie konsekwencje będzie miec dla nas wszy
                        > stkich...Bo skoro wyroki sadow moga byc ingnorowane…<
                        >
                        > Doskonale rozumiem. Każda opozycja o coś walczy. Generalnie o powrót do rządów.

No to jednak nie rozumiesz. Razem??? O jaki powrot. Ps. uzyj tej wyobrazni o ktorej wspominaleś.

> Jestem przekonany, że PO i jej przystawkom to się już nie uda. Nie kupuję też T
                        > woich kasandrycznych wizji.

Ale niekupuj... Wystarczy ze pomysisz obiektywnie do przodu i przypomnisz sobi jak powsawaly dyktatury na swicie i jak swietnie zyke/zylo sie pod nimi ludziom.

Jesli udowodzisz, ze w PRL bylo lepiej niz teraz to nie mam pytan. Poza jednym - po jaka cholere obalalismy komunizm?

> Czy mogę? Uważam, że obecne sądy wymagają aeracji.

Ale z tym nikt nie dyskutuje. Tye, ze reforma sadow ma sie ni jak do wymiany prezesow i sedziow.

To mniej wiecej jakmowienie, ze pacjent wymaga zabiegu/operacji (tu sie wszyscy zgadzaja) wiec zmienimy chirurga - guz do wyciecia jak jest tak byl ale inny lekarz stoi przy stole.

Jak zmienisz Prezesa sadu to jakos zmienia sie procedura sadowa?Skad!!!
                        Masz tylko wiekszy wplyw na sprawy, ktore moga cie interesowac.

> Większość elektoralna łaknie aeracji tak jak kania deszczu. Wierzę, że to się u
                        > da. Nie słyszę trzasku łamania czegokolwiek. Słuch miałem ostatnio sezonowo prz
                        > ebadany:)

Ale jednak wyjatkowo slaby.

> > Skad wiesz, ze za chwile "suweren" nie bedzie mial PiS dośc.<
                        >
                        > Tego nie wie nikt. Nawet Ty. Obecny status quo mi odpowiada. I powinien wystarc
                        > zyć na następną kadencję.

I co dalej? Chcesz dac taka wladze i mechanizmy w lapy Korwina/ONR/Stana Tymanskiego czy cholera wie kogo jeszcze co obieca zlote gory i ze zrobi z Polski twierdze... a ludziom sie bedzie zyło dostatnio.

Wenezuelczykom to powiedz.

> > Pamietasz jak dzialal PRL?...Pamietasz jak PZPR mowilo…<
                        >
                        > Mgliście. To były moje beztroskie dzieciństwo.

To sugeruje sobie przypomniec. Analogie sa bardzo niepokojace. Za to potwierdzasz to co napislem wyzej. Ludzie maja krotka pamiec, nie wyciagaja wnioskow z historii (bo jej nie paietaja albo nie znaja) i generalnie im za dobrze.

Pamiętam jednak dobrze Tuska mów
                        > iącego:
                        > "Poleciłem natychmiast wyjaśnić niepokojącą patologię w rządzie i po jej wyjaśn
                        > ieniu zastosuję odpowiednie środki naprawcze, i poinformuję obywateli.". I nigd
                        > y nie poinformował...Nigdy! Może Ty pamiętasz jakiś odosobniony przypadek?

Owszem... :

- sledztwo - jawne - w sprawie wypadku premier,
                        - caracale
                        - smolensk
                        - helikoptery
                        - prom
                        - lodzie podwodne
                        - drony
                        - auta elektryczne
                        - loklane uklady PiS dotczace np. zawilych drog typu S
                        - dotacje dla Ojca R
                        - ustawa frankowa

Wymieniac dalej?

> > Moze jestem przeczulony...I jak jedna partia przejmuje powoli państwo...&
                        > #60;
                        >
                        > Niewykluczone:) To znaczy, że opozycja jest anemiczna i nie ma niczego interesu
                        > jącego elektoratowi do zaoferowania. Po kolejnych wyborach może ogłosić żałosne
                        > zwycięstwo moralne i umrzeć ze wstydu.

Chyba, ze ktoś bedzie bardziej populistyczny niz PiS -to jakby nie trudne... a jak widac na przykladzie PiS skuteczne.
                        I co wtedy? Wyciagniesz reke z nocnika, powiesz... "a jednak sie mylilem" tylko wtedy to juz bedzie bez znaczenia.

> > Proby dokonalem ale nie łudze sie, że spojrzysz na to z dystansem i sprób
                        > ujesz zrozumieć co sie dzieje i do czego to prowadzi :-(.<
                        >
                        > Doceniłem Twoja próbę na początku. Z łudzeniem się masz rację. Przypomniałeś mi
                        > bajkę o Łodzi. Łudź się, łudź:)

Ta sadzilem. Nie ma to jak myslec samodzielnie - szkoda, że nie potrafisz. Byc może to jednak słaba pamiec i braki z historii?

> > Na to tez odpowiedzialem - ciekawe czy zrozumiesz sedno problemu.<
                        >
                        > Mało przekonująco. Powtórzę pytanie: jak to możliwe aby ludźmi inteligentnymi,
                        > mądrymi, uczciwymi do głębi, mającymi na uwadze tylko i wyłącznie dobro kraju (
                        > wasza opinia) rządzili
                        > idioci, chamy, squ...syni i zdeprawowani katole manipulowani przez podstępny kl
                        > er (wasza retoryka)?

Tak dziala demokracja - glosowac moze kazdy. A wiecej jest takich, ktorym wystarczy obiecach ochłapy by sie cieszyli. Znow zadajaesz oczywiste od tysiecy lat pytanie.
                        Znow wylaza braki w pamieci/historii - a to znane i proste od czasu powstania słowa "demokracja".

Tak, to najgorszy system wladzy ale nie ma lepszego. A to, ze ludzie teraz wierza w to, ze Kaczynski, Trump, Erdogan, itd... sa boscy niez naczy, ze demokracja sie nie sprawdza.

Moze dlatego, ze nie moga zapytac np. Koreanczykow z olnoscy jak im sie zajebiscie zyje.

> Być może podejmiesz jeszcze jedną próbę wbicia mi czegoś d
                        > o mojego durnego łba. Będę zobowiązany. Od starych młodzi mogą się czegoś dowie
                        > dzieć:)

Obawiam sie, ze jestesmy w bardzo zblizonym wieku. Tylko ja mam lepsza pamiec i bardziej w szkole uwazalem np. na historii.
                  • vogon.jeltz Re: Idzie młodość 04.10.18, 08:13
                    > nie może zaoferować niczego tej durnej części elektoratu która jest w większości.

A spróbuj racjonalnie wytłumaczyć coś zwierzętom.
                  • galtomone Re: Idzie młodość 04.10.18, 08:27
                    BTW dyskusji - troche zboczyles z tematu.

Jestes przeciwny smorzadom? Wolisz by jak z PRL to wladza centralna decydowala czy wyremontowac Ci chodnik?
                    Uwazasz, ze jeden facet, premier (dzis mateusz, kto nastepny nie wiadomo ale mechanizm zostanie) decydowal o tym, ze da kase na droge "swoim", tym co ich lubi... a jak mieszkancy glosowali na opozycyjnego kandydata na burmistrza np. to gowno dostana...

To wg. Ciebie jest przyszlosciowy i dobry system rozdzialu publicznych pieniedzy?
                    • vogon.jeltz Re: Idzie młodość 04.10.18, 08:30
                      Galtom, zważ, że mówisz do typa, który wejście zaliczył od "pierdzące trio forumowe". To jakiś neo-nazi, kto wie, może nowe wcielenie starego, a ty mu tłumaczysz jak homo sapiens i marnujesz czas. Nie skuma, to jest zwierzę.
                • only_the_godfather Re: Idzie młodość 04.10.18, 08:34
                  galtomone napisał:

>
                  > To zresztą tłumaczy to co sie dzieje ostatnio na świecie w zakresie wiary w pro
                  > ste populistyczne hasła i wyboru oszołomów w rożnych krajach.
                  >
                  > Za długo mamy duży poko, spokój i względny dobrobyt. Ludziom sie wydaje, że to
                  > dane na zawsze.
                  > Ze zawsze bedzie ciepla woda w kranie, pelne polki w sklepach i tylko, że na te
                  > Jaguray to stac tylko elite złodzei.
                  >
                  > Niestety jak sie zmieni elite zlodziei na elite kretynów to Jaguara i tak nie b
                  > edzie a i z tymi pelnymi sklepami z czasem moze byc roznie - dobrym przykladem
                  > odwrócenia sie losu po madrym wyborze jest Wenezuela.
                  >
                  > Nie broniac socjaldemokratow i liberałów - bo jasne, ze mogli by sie starać lep
                  > iej. Leczenie grypy dżumą to skończony kretynizm.
                  >
                  Ludzie nabierają się na jak to określiłeś populistyczne hasła, bo maja już dość przeginania drugiej strony. Niekontrolowany napływ imigrantów którzy wcale nie przyjeżdżają tu do pracy, ba w większości nie są to biedne kobiety i dzieci, traktowania przybyszów z bliskiego wschodu i afryki na specjalnych warunkach, kolejne ustępstwa względem nich a zarazem krytykowanie wszystkiego co wywodzi się z tradycji europejskiej, tworzenie kolejnych bzdurnych regulacji prawnych itd. i całej tej lewackiej propagandy. Gdyby lewica nie przeginała, to i ruchy nacjonalistyczne nie zdobywały takiego poparcia. Problemem jest tylko, to że lewica tego nie widzi...
                  • galtomone Re: Idzie młodość 04.10.18, 11:57
                    only_the_godfather napisał:

> Ludzie nabierają się na jak to określiłeś populistyczne hasła, bo maja już dość
                    > przeginania drugiej strony.

Ja nie widze by - na świecie i generalnie - druga strona przeginała. Tzn. system kapitalistyczny (patrz np. banki i coraz to kolejene, genialne instrumenty finansowe) tak po prostu dziala. W wiekszosci jestesmy chciwi i chcemy miec wiecej i to najlepiej zaraz. No to zawsze bedzie tak, ze jedni maja wiecej a inni mniej.
                    Populisci przeciez nie zmiena systemu redystrybucji dobr bo od razu trzeba by wprowadzic komunizm, rownosc, itd.... Tego sie nie da zrobic. Zreszta oni tez staja sie jakas tam elita bo i maja wiecej i rzadza reszta.

> Niekontrolowany napływ imigrantów którzy wcale nie
                    > przyjeżdżają tu do pracy, ba w większości nie są to biedne kobiety i dzieci, t
                    > raktowania przybyszów z bliskiego wschodu i afryki na specjalnych warunkach, ko
                    > lejne ustępstwa względem nich a zarazem krytykowanie wszystkiego co wywodzi się
                    > z tradycji europejskiej, tworzenie kolejnych bzdurnych regulacji prawnych itd.

Hmmm.... te niekontrolowany przyplyw po pierwsze w przypadku PL nie mial generalnie nigdy miejsca. Po drugie trwa nie od wczoraj a od czasow praktycznie kolonialnych.
                    Wystarczy odraniczyc "dawanie" i opieke, a imigranci sa nam, zachodowi potrzebni bo sie starzejemy.

> i całej tej lewackiej propagandy.

Tzn. jakiej? Ze rowery sa OK?
                    Ze homoseksualizm to nie choroba?
                    Ze mniejszosci powinny miec rowne prawa?

To chyba dosc oczywiste kwestie.

> Gdyby lewica nie przeginała, to i ruchy nacj
                    > onalistyczne nie zdobywały takiego poparcia. Problemem jest tylko, to że lewica
                    > tego nie widzi...

Hmmm... parzac pryzmat naszego podwórka - PO/PSL to lewica? Chyba zartujesz.
                    • only_the_godfather Re: Idzie młodość 04.10.18, 12:14

Jasne starzejemy się i europejczycy mają mniej dzieci. Ale pomyślałeś, że mają ich mniej bo ich nie stać dlatego, że ich praca jest obciążana podatkami które idą na tych wszystkim którym "się należy"?Po dwa weźmy też pod uwagę, że corazwiększa automatyzacja produkcji powoduje, że ludzi do pracy potrzeba też mniej.

Ale co do tego nie mam wątpliwości. Z resztą sam osobiście znam kilku gejów, ba z jednym pracuje, za ścianą mam sąsiadki lesbijki. Bardziej chodziło mi o wmawianie, że płeć to jest rzecz umowna, że wszyscy jesteśmy równi. Owszem pod względem prawnym wszyscy powinni być równi, pod względem biologicznym nigdy nie będziemy i tutaj rzeczywistości nie zagniemy.

PO i PSL to takie sam PiS tylko w mniej radykalnym wydaniu. Ci pierwsi chociaż zachowują pozory, że nie robią tak by było tylko im dobrze, PiS się z tym nie kryje, że dobrze ma być tylko jemu i jego poplecznikom.
                      • galtomone Re: Idzie młodość 04.10.18, 12:53
                        only_the_godfather napisał:

> Jasne starzejemy się i europejczycy mają mniej dzieci. Ale pomyślałeś, że mają
                        > ich mniej bo ich nie stać dlatego, że ich praca jest obciążana podatkami które
                        > idą na tych wszystkim którym "się należy"?

Nie , bo to nie do konca prawda.
                        Oszem, sa tacy, ktorych nie stac na kolejne dzieci.
                        Ale przewazajaca czesc nie specjalnie chce je miec w duzej ilosci + zyjemy "na zachodzie" znaczaco dluzej niz kiedys.

Znam rodziny (5-7 dzieci) i 2+1 jak moja na podobnym poziomie materialnym zycjace. Nie przesadzajmy.

Gdyby twoja tez miala sens, toznaczyloby ze wszedzie na swiecie gdzie jest bieda i brak edukacji jest dokladnie odwrotnie - bogactwo i stad ludzie stac na dzieci...
                        A jakos tak sie sklada, ze dzieci rodzi sie wiecej tam gdzie wlasnie dobrobytu nie ma.

> Po dwa weźmy też pod uwagę, że corazw
                        > iększa automatyzacja produkcji powoduje, że ludzi do pracy potrzeba też mniej.

Ja o tym wiem. Problem polega na tym, ze nasz system (od tysiecy lat istniejacy) tego pod uwage nie bierze. A nie da sie go zmienic prostymi hasłami - zbudujmy mur, wprowadzmy cła, itd...

Tu misi nastpiac olbrzymi przełom (na ktory sie nie zanosi na razie) w zakresie edukacji i zmian wartosci.
                        Jak dlugo wazniejsze jest "miec", "moj Bog", itd.. tak dlugo bedzie jak jest..

Zmiany ktory potrzeba wymagaja kilku pokolen i to skali swiata. Na dzis to nie relane.
                        Ale ani jako gatunek ani jako cywilizacja nie musimy istniec zawsze... Im dluzej bedzie trwac to co mamy tym gorzej dla nas.
                        Tak czy siak populisci rozwiazania nie maja.

> Ale co do tego nie mam wątpliwości. Z resztą sam osobiście znam kilku gejów, ba
                        > z jednym pracuje, za ścianą mam sąsiadki lesbijki. Bardziej chodziło mi o wmaw
                        > ianie, że płeć to jest rzecz umowna, że wszyscy jesteśmy równi.

Zle rozumiesz te hasla.
                        Po pierwsze plec jest umowna. Bo to czy ktoś ma siusiaka czy nie nie determinuje zawsze czy czuje sie facetem. I calej reszcie ludzi nic do tego jak sie czuje. Chce byc postrzegany jako kobieta. osoba wierzaca, punk, czy ktokolwiek inny... niech sobie bedzie.
                        Na tym polega wolnosc i tolerancja.

A co do rownosci to to tym bardziej oczywiste. Skoro kobieta i mezczyzna moga sie wspolnie rozliczyc podatkowo to nie widze powodow, by nie moglo tak zrobic dwoch facetow czy jaki kolwiek inny uklad.

> Owszem pod wzgl
                        > ędem prawnym wszyscy powinni być równi, pod względem biologicznym nigdy nie będ
                        > ziemy i tutaj rzeczywistości nie zagniemy.

I nikt tego robic nie usiluje. Na tym polega problem, ze sie wmawia ludziom iz marsze sa po to by uwazac kobiete za mezczyzne a nie po to, by miala rowne prawa w pracy, place, itd...

Nikt przeciez nie jest szalony i nie twierdzi, ze kobieta (generalnie, bo uogólniamy) moze podniesc tyle samo co facet. To argument ktorego nikt nie podnosi.

Raczej chodzi o to (np. sluzba kobiet w wojsku, prawo do glosowania, itd) by miala prawo sprobowac.
                        W czym tu problem?

Przeciez homoseksulaizmem sie nie da zarazic, nie jest tak, ze mozna kogos wychowac na geja.

> PO i PSL to takie sam PiS tylko w mniej radykalnym wydaniu. Ci pierwsi chociaż
                        > zachowują pozory, że nie robią tak by było tylko im dobrze, PiS się z tym nie k
                        > ryje, że dobrze ma być tylko jemu i jego poplecznikom.

Pelna zgoda.
                        • only_the_godfather Re: Idzie młodość 04.10.18, 13:33
                          Widzisz sam też to źle rozumujesz. Bo jak ktoś ma siusiaka to biologicznie jest mężczyzną. Że psychicznie czuje się kobietą to inna sprawa. Ale masz rację, nikogo to nie powinno obchodzić. Tolerancja polega też na tym, że toleruję tych którzy nie mają takich poglądów jak ja. A z lewicą jest tak, że albo jesteś z nami i jesteś tolerancyjny albo jesteś faszysta nazista itp. Mówisz, że nikt nie podnosi argumentu o równości biologicznej np, że kobieta podniesie tyle samo co mężczyzna, ale za chwile to robisz pośrednio. Bo skoro kobieta nie podniesie tyle co mężczyzna to też w niektórych przypadkach nie zarobi tyle samo co mężczyzna. Bo jeśli mężczyzna na godzinę przerzuci 100 kilo węgla a kobieta 50 to dlaczego mają dostać takie samo wynagrodzenie?
                          • galtomone Re: Idzie młodość 04.10.18, 13:45
                            Ale nie rozmawiamy o konkretych przypadkach tylko o tym jak wyglada to w wiekszosci wypadkow. A wiekszosci wypadkow wyglada to tak, ze kobieta zarabia mniej.

A co do pytania o wegiel... Skoro ktos zatrudnil do tego kobiete to albo placi za godzine (i to powinien tyle samo bo wysilek bedzie dla kobiety i mezczyzny taki sam) albo za kg... ale tak sama stawke.

Niestety jest tak, ze kobieta prawnik zarabia mniej albo za kg ma nizsza stawke.

Ale zarobki to tylko jedna z form dyskryminacji.
                            Wystarczy, ze nie dostaniesz pracy z powodu tego ze masz dzieci - bo moga byc chore... albo, ze nie masz dzieci....

I dziwic sie, ze jest nas coraz mniej. To sie jedno z drugim laczy.

A do tego pominales kwestie rozliczen, prawa do zawarcia oficjanego zwiazku (przed panstwem), wspolnych rozliczen, kwestii zwiazanych z dziedziczeniem czy adopcja, wymieniac mozna dlugo.

Nie liczac (a to podstawa) podejscia do tego jak np nasz system edukuje w zakresie tolerancji wobec osob homoseksualnych.

Jakos nie jest tak, ze bandy gejow wyzywaja w tramwajach facetow/kobiety a bandy debili (wierzacych partyiotow) dokuczaja/przesladuja tych co maja czelnosc ubrac sie inaczej czy trrzymac za reke z osobnikiem tej samej płci.
                          • vogon.jeltz Re: Idzie młodość 04.10.18, 13:50
                            > Bo jak ktoś ma siusiaka to biologicznie jest mężczyzną.

Bredzisz. Obecność lub nie narządów płciowych charakterystycznych dla jednej z płci (albo i obu, tacy też się zdarzają) jest tylko kryterium pomocniczym.
                      • vogon.jeltz Re: Idzie młodość 04.10.18, 13:32
                        > Ale pomyślałeś, że mają ich mniej bo ich nie stać dlatego,
                        > że ich praca jest obciążana podatkami

Bredzisz. Najwięcej dzieci rodzi się w krajach, gdzie ludzie żyją za dolara dziennie. Zaobserwowano natomiast dodatnią korelację pomiędzy mniejszą dzietnością a wyższym poziomem wykształcenia kobiet.
                  • vogon.jeltz Re: Idzie młodość 04.10.18, 11:59
                    > Ludzie nabierają się na jak to określiłeś populistyczne hasła,
                    > bo maja już dość przeginania drugiej strony.

Bo zapomnieli już, czym się kończy przeginanie populistów i nacjonalistów. Ockną się dopiero, jak wybuchnie znowu jakaś wojna.
                    • only_the_godfather Re: Idzie młodość 04.10.18, 12:15
                      vogon.jeltz napisał:

> > Ludzie nabierają się na jak to określiłeś populistyczne hasła,
                      > > bo maja już dość przeginania drugiej strony.
                      >
                      > Bo zapomnieli już, czym się kończy przeginanie populistów i nacjonalistów. Ockn
                      > ą się dopiero, jak wybuchnie znowu jakaś wojna.
                      Tylko, przeginanie w drugą stronę tzn., że nie ma narodów, nie ma granic itd., że kapitał nie ma narodowości, powoduje, że pojawiają się właśnie nacjonaliści.
                      • galtomone Re: Idzie młodość 04.10.18, 12:55
                        W dobie globializacji musimy zaczac sobie zdawac z tego sprawe, ze "narod", "granica" przestaja miec realne znaczenie.

Dewastacja srodowiska, itp - probemy ekonomiczne swiata generalnie nie patrza na narodowość i granice.
                        • only_the_godfather Re: Idzie młodość 04.10.18, 13:36
                          galtomone napisał:

> W dobie globializacji musimy zaczac sobie zdawac z tego sprawe, ze "narod", "gr
                          > anica" przestaja miec realne znaczenie.
                          >
                          > Dewastacja srodowiska, itp - probemy ekonomiczne swiata generalnie nie patrza n
                          > a narodowość i granice.
                          >
                          Niestety, ale jednak jest inaczej, te pojęcia dalej mają realne znaczenia.
                          • galtomone Re: Idzie młodość 04.10.18, 13:50
                            Bo takie im nadajemy, pomimo ich calkowietj abstrakcyjnosci i bezsensownosci.
                            Narod - zrezta - jako okreslenie - nie ma wiekszego znaczenia jak dlugo wg niego nie podejmnowane sa nasze dezyzje.

Mozesz sie okreslic Polakiem, Warszawiakiem, Europejczykiem, kobieta... bez znaczenia. Jak dlugo w ten sposob nie klasyfikujesz innych i w oparciu tyllko o te kalsyfikacje nie podejmujesz decyzji - ty jestes OK/ ty nie jestes OK.

To czy ktos jest Polakiem, Nimecem czy Tajem nie ma wiekszego znaczenia jak dlugo nie chcesz by mialo.
                            Niestety malo w nas tolerancji a wroga latwiej widziec w innosci i na nia zwalac wszelkie problemy.

A to czy robi to ONRowiec, Jozek na wsi, czy Ahmed islamista jest tylko skutkiem tego, ze winimi innych za to jak tworzymy nasz swiat.
                          • galtomone Zeby daleko dyskryminacji nie szukać... 04.10.18, 13:50

www.focus.pl/artykul/badz-pokorna-i-nie-uraz-oprawcy-tak-radza-dziewczynkom-podreczniki-rozdawane-w-szkolach
                          • vogon.jeltz Re: Idzie młodość 04.10.18, 13:52
                            > Niestety, ale jednak jest inaczej, te pojęcia dalej mają realne znaczenia.

Kiedyś nie miały ("naród" w rozumieniu nacjonalistów to wynalazek ostatnich 200-300 lat), teraz mają, za jakiś czas znów nie będą miały, albo będą miały inne. No i? Konserwatyści to głupcy, którzy chcą zawracać rzekę kijem, zamiast szukać sposobów odnalezienia się w zmienionej rzeczywistości.
                      • vogon.jeltz Re: Idzie młodość 04.10.18, 13:56
                        > że kapitał nie ma narodowości

Ale to chyba nie "lewacka propaganda", co?
                        • galtomone Re: Idzie młodość 04.10.18, 14:15
                          Lewacy nie maja kapitału ;-)
                    • galtomone Re: Idzie młodość 04.10.18, 12:54
                      Tego sie obawiam. Przebudzenie zwykle nastepuje za pozno.
              • only_the_godfather Re: Idzie młodość 04.10.18, 08:29

> vogon.jeltz napisał:
                >
                > > Że młodzi są głupi i głosują na oszołomów, świrów i debili...<
                >
                > Zwycięski elektorat: głupi młodzi, ortodoksyjni katole, świry, idioci, kretyni,
                > ciemny elektorat, wieś
                > drewniana, Polska B i C i jajcarze = 76,4%
                >
                > Przegrany elektorat: większość piszących na forum Auto-Moto, czytający i cytują
                > cy religijnie GW,
                > płaczący inteligenci z Polski A i biedroniowcy.
                >
                > Mało was do pieczenia chleba:) Przeyebiecie kolejne wybory Amen!
                Zobaczymy jak będziecie płakać kiedy w budżecie braknie kasy a braknie prędzej czy później, albo jak w starciu obywatel-państwo zawsze przegrasz w sądzie sterowanym przez ministra.
            • galtomone Re: Idzie młodość 03.10.18, 19:44
              vogon.jeltz napisał:

> Mnie samemu zdarzyło się kiedyś oddać dla jaj głos na pierwszego z wymienionych.

Buuuuu!!!!

Z drugiej strony chwali Ci sie, ze uczciwie przyznajesz sie do bledu i rozumiesz gdzie go poelniles. Zeby tak i inni mieli...
            • only_the_godfather Re: Idzie młodość 04.10.18, 08:28
              vogon.jeltz napisał:

> Że młodzi są głupi i głosują na oszołomów, świrów i debili: Korwina, Kukiza czy
              > PiS? Żadna nowość, zawsze tak było. Mnie samemu zdarzyło się kiedyś oddać dla
              > jaj głos na pierwszego z wymienionych.
              Też mi się zdarzyło za młodu głosować na tego pierwszego. I jestem w stanie zrozumieć młodych którzy na takich oszołomów głosują. bo gadkę to oni mają piękną, a młody człowiek, nie skalany jeszcze normalnym życiem, pracą z której musi się utrzymać łapie te piękne populistyczne hasła.
              Z drugiej strony PiS jest sukcesem wamawiania w Polsce jak to pięknie jest na zachodzie, jaki tam mają socjal itd. Skoro przez lata ludzie o tym słyszeli to w końcu to dostali.
          • glupota.nie.boli Re: Idzie młodość 03.10.18, 16:28

> Ciągle to same pierdzące trio forumowe:)<

Ciągle to/te samo/same pierdżace trio forumowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka