mig26 01.02.19, 21:29 Jaki nowy, -1,6-2,0 diesel 115-150 koni, Octavia czy Superb? Cenowo Octavia wygląda o15000 - 20000 lepiej... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 01.02.19, 21:48 1.6 115KM dostaniesz tylko w Octavii, w Superbie jest 120KM z tej pojemności. Co kto woli - Superb nowszy wizualnie i modelowo i większy. Octavia to tylko monstrualnie rozrośnięty kompakt. Na długie trasy tylko to pierwsze (Superb). Do jazdy mieszanej - to, co będzie lepiej "leżeć". Do jazdy miejskiej - benzyniak. Jeszcze jedno - jak skrzynia DSG, to do 1.6 dostaniesz z suchymi sprzęgłami, do 2.0 z mokrymi. Ta pierwsza jest właściwie bezobsługowa (ale podobno po 140-150 tysiącach zdarza się konieczność wymiany sprzęgieł), w tej drugiej trzeba w kosztach uwzględnić wymianę oleju. Choć koszty podobne (sprzęgła dwa tysiące, wymiana oleju w ASO 700, za to 3 razy częściej wypadałoby zrobić). Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 01.02.19, 22:09 W superbie nie ma chyba silnika 1.6. Od razu. Idzie 2.0 Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 01.02.19, 23:45 Fucktycznie - zdaje się produkcję Superba 1.6 TDI zakończyli w październiku, jakoś tak mi się pamiętało, że była taka wersja i przyjąłem automatycznie, że nadal musi być :) Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 14:11 Przecież to kwestia całkowicie indywidualna czy wolisz 20 koła w kieszeni czy trochę większy i lepszy samochód. Ja na przykład bym w ogóle zaoszczędził jakieś 100 koła i nie kupił ani jednego, ani drugiego ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mig26 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 15:26 szukam opinii od użytkowników Superb i Octavii w dieslu...a czy kupie Skodę?? Nie wiem... Odpowiedz Link Zgłoś
bambo.pl Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 15:41 Służbowe Octavia 1.6 ON. Dla 3 osobowej ( mojej) rodziny wygodne. Zmieścisz wszystko. Na trasie bez trudu 180 km/h. Z tego 1,6. Więcej nie ma potrzeby bo powyżej 180 u nas nie da się jezdzic. Odpowiedz Link Zgłoś
mig26 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 16:08 a średnie spalanie ON przy 1,6 Tdi??? Odpowiedz Link Zgłoś
bambo.pl Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 17:45 5,0 l na 100 średnia z 120 000 km. Wiekszosc autostradowe przebiegi Odpowiedz Link Zgłoś
mig26 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 19:30 a tak czyste miasto??? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 19:35 mig26 napisał: > a tak czyste miasto??? Chcesz Diesla z DPF-em do miasta? Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 19:46 qqbek napisał: > mig26 napisał: > > > a tak czyste miasto??? > > Chcesz Diesla z DPF-em do miasta? > > też nie rozumiem po co kupiłeś Diesla do miasta...i dlaczego w ogóle Diesla skoro od Diesla się odchodzi ? DPF Ci się zapchał ? wypala się sam czy trzeba pociskać w trasie raz na tydzień czy częściej? :) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 20:37 Gdybyś tylko w życiu misiu mniej innych "mądrze" pouczał, a więcej sam dobrych rad posłuchał, to może nie jeździłbyś 15-letnim Polo z korbotronikiem i LPG i nie palił w piecu śmieciami... Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 20:57 qqbek napisał: > Gdybyś tylko w życiu misiu mniej innych "mądrze" pouczał, a więcej sam dobrych > rad posłuchał, to może nie jeździłbyś 15-letnim Polo z korbotronikiem i LPG i n > ie palił w piecu śmieciami... > ja nie jeźdżę kocpicuhem Dieslem lecz LPG paliwem ekologicznym! i nie palę węglem lecz drewnem ! ja dobrze pouczam tylko inni nie chcą mych rad słuchać i Diesle kupują:) a Diesel jest droższy w naprawach niż prosta benzynówka bo jest bardziej skomplikowany....i truje bardziej niż LPG bo tlenki węgla i azotu emituje .......takie fakty , a dlaczego ci Niemcy Diesli się pozbywają skoro te Dieslki takie wspaniałe? niemcy głupi są? a Polacy kupują ...i kto tu ma rację? :) Kupują Golfy TDI - myslą że miliony nie mogą się mylić:) a jednak...dlaczego wycofują się z Diesli Niemcy, Francuzi podnoszą podatek na Diesla by zniechęcić a z drugiej strony protestują żółte kamizelki? kto tu mądry? ekologia be? my w Polsce ekologii nie znaju:) 2 letni Golf to też nie jakieś wodotryskowe orgazmy motoryzacyjne a zwyczajny prosty wóz dla ludu:)...jakbym chciał to bym też kupił to i owo:) niech każdy jeździ tym co chce a nie dorabiaj ideologii że kasy nie mam i rad nie słucham:) ja też mam piękne rady...czemu nie zostaniesz szejkiem arabskim? posłuchaj mej rady miałbyś wtedy magazyn zabytkowych wartych miliony każde aut a nie jakiegoś gólfa:) wywierć dziurę w ziemi a może ropa wytryśnie...może tam na podkarpaciu są złoża?:) .... posłuchaj mądrych rad hehe:) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 21:11 misiaczek1281 napisała: > ja nie jeźdżę kocpicuhem Dieslem lecz LPG paliwem ekologicznym! To już sobie kiedyś tłumaczyliśmy (różnicę w emisjach sprawnego diesla Euro 6 i niesprawnego benzyniaka Euro 4). > i nie palę w > ęglem lecz drewnem ! Drewnem rozbiórkowym... i świeżo ściętym. Pierwsze to niebezpieczny odpad, którego spalanie emituje całą masę trujących związków, drugie załatwi ci przewody kominowe. > ja dobrze pouczam tylko inni nie chcą mych rad słuchać i D Jakoś się im nie dziwię. > iesle kupują:) a Diesel jest droższy w naprawach niż prosta benzynówka bo jest > bardziej skomplikowany....i truje bardziej niż LPG bo tlenki węgla i azotu emit > uje .......takie fakty , a dlaczego ci Niemcy Diesli się pozbywają skoro te Die > slki takie wspaniałe? niemcy głupi są? a Polacy kupują ...i kto tu ma rację? Niemcy są głupi. Wycofują się z energetyki atomowej, a na potęgę palą węglem brunatnym. > :) Kupują Golfy TDI - myslą że miliony nie mogą się mylić:) a jednak...dlaczego > wycofują się z Diesli Niemcy, Francuzi podnoszą podatek na Diesla by zniechęci > ć a z drugiej strony protestują żółte kamizelki? kto tu mądry? ekologia be? my > w Polsce ekologii nie znaju:) Jaki podatek na Diesla? Gorzej ci? W Niemczech ON kosztuje obecnie taniej niż w Polsce. Bo w Orlenie pozatrudniali różnych przydupasów i sekretarki, a i rząd z czegoś musi transfery socjalne opłacić. Debil jesteś i tyle. > 2 letni Golf to też nie jakieś wodotryskowe orgazmy motoryzacyjne a zwyczajny p > rosty wóz dla ludu:) A czy ja twierdzę coś innego? Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 21:22 qqbek napisał: > misiaczek1281 napisała: > > i nie palę w > > ęglem lecz drewnem ! > Drewnem rozbiórkowym... i świeżo ściętym. rozbiórkowym ale suchym bo leżało 40 lat suche na dachu osłonięte dachówką! i nie świeżo ściętym lecz leżało schło kilka miesięcy ściąłem na wiosne a palę zimą...8 miesięcy schło!:) > Pierwsze to niebezpieczny odpad, którego spalanie emituje całą masę trujących z > wiązków, drugie załatwi ci przewody kominowe. drewno z dachu to żaden odpad ! odpad to płyty eternitowe stare tu zgoda, ale je usunąłem oddałem do utylizacji gmina mi odebrała ! > > w Polsce ekologii nie znaju:) > Jaki podatek na Diesla? > Gorzej ci? > W Niemczech ON kosztuje obecnie taniej niż w Polsce. Jakich Niemczech??? We Francji podatek od Diesla....przeciwko temu protestują żółte kamizelki na ulicach Paryża telewizji nie oglądasz? > > 2 letni Golf to też nie jakieś wodotryskowe orgazmy motoryzacyjne a zwycz > ajny p > > rosty wóz dla ludu:) > A czy ja twierdzę coś innego? nie, ale narzekasz na mnie że jeżdżę też zwykłym prostym autem dla ludu tej samej marki.... Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 21:32 misiaczek1281 napisała: > rozbiórkowym ale suchym bo leżało 40 lat suche na dachu osłonięte dachówką! Debilu! I co? Związki cyjanku i ołowiu, którymi powszechnie drewno konserwowano od lat 20-tych XX wieku to wymyło? Puściłeś wszystkie te substancje przez komin! Jesteś debilem i bandytą! > i nie świeżo ściętym lecz leżało schło kilka miesięcy ściąłem na wiosne a palę > zimą...8 miesięcy schło!:) 8 miesięcy wystarczyłoby na przesuszenie tego w suszarni z kontrolowaną atmosferą. W wypadku suszenia w warunkach domowych absolutne minimum to dwa lata. W wypadku drzew twardych trzy! > drewno z dachu to żaden odpad ! odpad to płyty eternitowe stare tu zgoda, al > e je usunąłem oddałem do utylizacji gmina mi odebrała ![/b] No debil! > nie, ale narzekasz na mnie że jeżdżę też zwykłym prostym autem dla ludu tej > samej marki.... A jeździj sobie maluchem nawet, chuj mi do tego bałwanie. Ale nie mądrzyj się głupku wioskowy w temacie dotyczącym spalania silnika 1.6 TDI, jak nawet tego silnika pewnie na oczy nie widziałeś. I nie pouczaj innych na temat tego spalania... zwłaszcza kogoś kto zrobił 120000 km z tym silnikiem! Ja na razie zrobiłem niecałe 10000, ale mam podobne obserwacje, a mam auto cięższe niż Octavia. Odpowiedz Link Zgłoś
bambo.pl Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 20:05 Tylko Miasto 6,1 l Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 21:14 bambo.pl napisała: > Tylko Miasto 6,1 l 6,1x5zł=30,5zł mi miasto 8 l LPG czyli taniej 8x2,1zł=16,8zł:) POŁOWE TANIEJ:) Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 19:48 bambo.pl napisała: > 5,0 l na 100 średnia z 120 000 km. Wiekszosc autostradowe przebiegi takie bajki to dziecku mów:) Jak pociśniesz na autostradzie to i 6-7 weźmie:) 5 to chyba przy stałej prędkości 60 km/h:) Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 20:24 Futrzasty, ty jednak jesteś głupi. Zrób nam wszystkim przysługę i nie przekazuje dalej swoich wadliwych genów. Gość tobie o średnim zużyciu na dystansie 120.000 km, a ty pierdolisz smuty jak zwykle. Wyobraź sobie balwanie ciemny, że u mnie ten silnik pali podobnie, a mam cięższa i mniej opływową budę. Na krajówkach przy małym natężeniu ruchu można 3,7-3,9 uzyskać. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 19:52 mig26 napisał(a): > szukam opinii od użytkowników Superb i Octavii w dieslu...a czy kupie Skodę?? N > ie wiem... Diesel kopci i emituje smog...nie kupuj...Niemcy wycofują się z Diesli ... a kupuje:) poza tym jak to brzmi "Skoda w Dieslu"...."Golf w Dieslu"...jak mrówka w mrowisku....nuuda...są ich miliony:) Odpowiedz Link Zgłoś
bambo.pl Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 20:07 Auto służbowe. Nic się nie zapycha, robię okolo 5-6 tys km miesięcznie.... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 21:08 Przy takich przebiegach (można domniemywać, że większość to trasa) to ma to sens. Problem jednak pojawi się, gdy lawinowo miasta zamkną wjazd dieslom. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 21:08 a propo spalania...mój rekord to 6,5l LPG. Koszt 14 zł/100km. Realnie średnio pali mi 7,5 l LPG to 16 zł/100 km. Diesel spala realnie 6 l co daje 30 zł/100km. O 14 zł taniej na LPG niż ON. O kosztach dwumasy, turbiny, wtrysków i DPF - czegoś czego w prostej benzynówce nie ma - nie wspomnę :) A naiwni ludzie nadal wierzą w bajeczki że Diesel to "tania jazda" ...tak było 20 lat temu gdy ON był po 3,5 zł a LPG było w powijakach hehe Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 21:27 ciekawe ile kosztuje serwis takiego Dieselka gdyby w nim coś padło? 1400 zł wtrysk a są 4 więc 5600 wtryski....dalej....turbo 2500....dwumasa 2500...DPF? tu oryginał wymiana z 4-6 tysi...hoho...w sumie z 15 000 :) na hasełko: kupiłem Diesla żeby tanio jeździć szeroko się uśmiecham :) Odpowiedz Link Zgłoś
mig26 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 21:32 matko...nie straszcie:) nie kupie diesla Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 02.02.19, 21:37 Wrzuć futrzastego do killfile jak nie lubisz być straszony :) Misio wierzy w wyższość 20-letniej niemieckiej technologii (choć poprzednie Polo mu zgniło, a obecne ma opiłki metalu w oleju z "nieśmiertelnego benzyniaka"), pali w piecu odpadami, a wyznaję religię smoleńską i kult Jarosława, wiecznie dziewicy. Możesz się nim przejmować mniej niż ubiegłorocznym śniegiem. Dziwak. Upierdliwy, ale niegroźny (przynajmniej nie, jeśli nie mieszkasz w jego pobliżu i nie jesteś przez niego truty). Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 04.02.19, 12:21 misiaczek1281 napisała: > a propo spalania...mój rekord to 6,5l LPG. > Diesel spala realnie 6 l co daje 30 zł/100km. Debilu przy jeździe takiej żeby diesel spalił 6 litrów twoje srolo przyjmie 10 l podtlenku. Odpowiedz Link Zgłoś
sky.83 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 05.02.19, 15:50 Po obcowaniu (w służbówkach) z najnowszą Octavią i Fabią, mój głos idzie na Passata. Skody to ekstra wozidła do jazdy z punktu A do B, ale frajdy z jazdy tam nie znajdziesz. Plastiki w środku to chyba z recyklingu, wkurzają detale jak słabe wyciszenie i ogólne wrażenie tanizny w Skodach, co ciekawe nie miałem takiego wrażenia jeżdżąc poprzednią Octavią 2 FL z silnikiem 1,6 TDI. Odpowiedz Link Zgłoś
mig26 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 05.02.19, 18:14 Ok,ale Passat to cenowa inna półka. Mi też osobiście Pasek podoba się i uważam że to jedno z lepszych wózków porównywalnych z Audi A4, Avensis, czy Mazda 6...ale inne pieniądze:) Octavię chce kupić ze względów ekonomicznych i to w wersji skromnej... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 05.02.19, 18:27 Skoro Octavia ma być w wersji skromnej to czemu rozpatruje superba? Odpowiedz Link Zgłoś
mig26 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 05.02.19, 18:48 Tak mi narzucił handlowiec ze ..Śkody:) że nie jest drogie...hehe Nie zakładałem w ogóle Superb..bo w tej cenie można kupić inne fantastyczne auto... Odpowiedz Link Zgłoś
samspade Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 06.02.19, 09:39 Z tymi fantastyczne bym nie przesadzał. Bo albo rodzinny albo fantastyczny. Zresztą co oznacza fantastyczny i o jaki samochód chodzi? Mx5 rs gti? Odpowiedz Link Zgłoś
mig26 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 06.02.19, 16:34 np. nowy Avensis lub Mazda 6. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 05.02.19, 18:21 > Po obcowaniu (w służbówkach) z najnowszą Octavią i Fabią, mój głos idzie na Passata Gdybyś w służbówkach obcował z VW, to twój głos nie poszedłby na Passata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
mig26 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 05.02.19, 19:09 Jeśli komuś nie pasuje VW....to znaczy że coś nie na rzeczy....albo z rodziny królewskiej:) Odpowiedz Link Zgłoś
sky.83 Re: Octavia Combi czy Suoerb Combi Tdi 06.02.19, 09:14 Akurat jechałem Golfem VII Comfortline i odczuwalnie jakość wnętrza i samej jazdy na plus w stosunku do np. Octavi. A ta Octavia służbowa to było 2,0 TDI + DSG (wg mnie połączenie tej skrzyni z dieslem i jazda miejska to porażka). Odpowiedz Link Zgłoś