nazimno 06.12.19, 06:45 gazetawroclawska.pl/oc-kierowcy-2020-rekordowa-podwyzka-kary-za-brak-komunikacyjnego-ubezpieczenia-oc-kierowcy-6122019-r/ar/c3-14445383 Statystycznie nic to nie zmieni. Ci, ktorzy nie maja i tak to oleja. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
tbernard Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 07:55 Ale co byś proponował? Odpuszczenie takim to z automatu przerzucenie ciężaru na uczciwie płacących. Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 09:57 Ja nie mam nic przeciwko takim metodom w rozsadnych granicach. Jednak jest to bezwzgledny szantaz zmuszajacy do placenia OC niezaleznie od sytuacji pojazdu. W Niemczech moge czasowo zawiesic rejestracje samochodu, ktory stoi na mojej prywatnej dzialce i w tym czase mam zwolnienie z ubezpieczenia. Nikt mnie nie szantazuje karami. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 10:33 WNiemczech duzo rzeczy jest rozwiazanych inaczej niz Polsce. co w tym dziwnego? Inny kraj, inne prawo.W Polsce obowiazuje prawo carskie/rosyjskie, w Niemczech sa podstawy prawa na kodeksie Napoleona, zmodyfikowane przez Bismarcka. i tyle. A to ze w Polsce lobby ubezpieczycieli chce na sile zeby kazdy placil OC - no to trudno. Rownie dobrze mozna powiedziec ze w polsce sa niedziele handlowe a w niemczech nie. Nie ma co porownywac dwa zupelnie inne kraje. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 10:55 Zacząłbym od mentalności. W Niemczech jest inna mentalność. "Abgemeldet" to "abgemeldet" i ma stać. W Polsce byłoby "Wyrejestrowany? Ale ja tylko z dziećmi do szkoły/tylko po piwo do sklepu... przecież nikomu nie dzieje się krzywda". Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 11:41 Jak jest abgemeldet, to tablice z nalepkami sa w depozycie w urzedzie. Dlaczego nie w Polsce? Potrzebna do tego inna mentalnosc? Jak wyjedzie na droge bez tablic, co? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 11:58 Nie wiem - dwie ulice od mojego domu od roku stoi (na drodze publicznej!) Alfa 145 bez tablic. Ile czasu stałaby taka Alfa w twojej okolicy? (odpowiem na pytanie, które i tak byś zaraz zadał - tak, zgłaszałem) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 12:35 Jeśli zgłaszałeś, to chyba instytucja ma obowiązek udzielenia odpowiedzi w jakimś przedziale czasowym. Czy była jakaś odpowiedź? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 14:09 Zgłaszałem telefonicznie, Straży Miejskiej - nie tyle, że bez tablic stoi, co fakt, że wyjazd ze strefy zamieszkania utrudnia. Tylko trzy razy. Dwa razy wspominałem też, że bez tablic stoi. Najwyraźniej nikogo to nie obchodziło. A samochód nie stoi tam cały czas. Okresowo znika, by pojawić się znów po tygodniu. Odpowiedz Link Zgłoś
misiaczek1281 Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 14:52 qqbek napisał: > Zgłaszałem telefonicznie, Straży Miejskiej - nie tyle, że bez tablic stoi, co f > akt, że wyjazd ze strefy zamieszkania utrudnia. Tylko trzy razy. Dwa razy wspom > inałem też, że bez tablic stoi. > > Najwyraźniej nikogo to nie obchodziło. > A samochód nie stoi tam cały czas. > Okresowo znika, by pojawić się znów po tygodniu. > straż wiejska to takie dupki z grubsza ciosane :) oni nie mają żadnych większych uprawnień prócz wystawiania mandatów za złe parkowanie - nawet nie mogą prędkości mierzyć :) po prostu nie wiedzieli co z tym zrobić o olali temat bo to papierologia biurokracja wypełnienie 20 papierków pisanie pism , czekanie na odpowiedź,...trza było na miśki zgłaszać albo do wydziału ochrony środowiska że się olej z niego leje i truje :) Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 12:26 qqbek napisał: > Zacząłbym od mentalności. > W Niemczech jest inna mentalność. > "Abgemeldet" to "abgemeldet" i ma stać. > W Polsce byłoby "Wyrejestrowany? Ale ja tylko z dziećmi do szkoły/tylko po piwo > do sklepu... przecież nikomu nie dzieje się krzywda". > No i dlatego, że są cwaniacy, to mają cierpieć uczciwi? Wprowadzić tylko bat, że jak wyrejestrował i jeździ i złapany, to anulować wszystkie jakiekolwiek do tej pory miał wyrejestrowania z obowiązkiem uregulowania składek i z pozbawieniem na przyszłość prawa do czasowego wyrejestrowania jeśli sytuacja się powtórzy. Nie widzę przeszkód aby niemieckie zasady wprowadzić. Dlaczego uczciwym uniemożliwiać tego? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 12:33 Bo poza cwaniakami mamy też państwo z dykty. Republikę Banasiową... Sami cwaniacy, czy samo państwo teoretyczne to jeszcze nie problem. Problemem jest ich kombinacja. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 12:39 Niestety jest jak piszesz, ale nie należy się poddawać. Należy się temu przeciwstawiać siłom, i godnościom osobistom. ;) Odpowiedz Link Zgłoś
nazimno Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 12:42 Pana Janka juz, niestety, nie ma. To kto ma walczyc? Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 12:51 Jasiu w kajeciku musiał pilnie notować, to może pamięć jakoś przetrwa. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: trzepanie kasy za brak OC 07.12.19, 00:03 no wlasnie, tego juz nie dopisalem, bo pewnie by tak bylo. Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 08:20 Hmmm To chyba jednak wykupię Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 17:57 A u nas nie ma takich kar..... Jak cie zlapia to najwyzej ukarza $100 za brak w danym momencie...za kazdym nastpenym razem mandart wyzszy ale nie ma kar za "dziury w posiadaniu" No i my mamy opcje aby sie sami ubezpieczyc - tz miec na koncie $35k... (nad ktorymi lapke trzyma DMV oczywiscie) Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 18:04 I dlaczego to "pracuje" ? Ano m in dlatego ze my mamy opcje i to nie droga aby sie ubezpieczyc od nieubezpieczonych .... Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 19:24 Fajnie, że macie taką opcję. U nas zdaje się UFG bierze wtedy na klatę, na które każdy posiadacz OC się składa. Jedyna różnica, że u nas masz to zagwarantowane a nie jako opcja. Odpowiedz Link Zgłoś
liczbynieklamia Re: trzepanie kasy za brak OC 06.12.19, 18:55 Gdyby to było trzepanie kasy, to UFG utrzymywałby się z samych kar. Póki co UFG trzepie kasę z tych, którzy OC mają, pobierając procent od każdej polisy OC. Odpowiedz Link Zgłoś
waga170 Re: trzepanie kasy za brak OC 07.12.19, 00:50 Nazi, wykup te OC i nie pierdol. Odpowiedz Link Zgłoś