Dodaj do ulubionych

Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens...

IP: *.crowley.pl 27.10.04, 09:22
... nagminnego ustawiania w tym poje..ym kraju zakazu wyprzedzania na
prostej i bez skrzyżowań czy przejść dla pieszych drodze typu gierkówka
(czyli 2 pasy w jedną, dwa w drugą, oddzielone pasem zieleni).

Ja naprawdę nie rozumiem jego znaczenia: jeżeli np. ja jadę lewym pasem 100
km/h a prawym jedzie traktor 20 km/h to czy ja mam zwalniać do 20 i
jechać "łeb w łeb" z nim ???

Rytam zupełnie serio.
Obserwuj wątek
    • Gość: Driver mejson ci wytlumaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.10.04, 09:25
      mejson jest specem od tego
      sam by jechal za tym traktorem bo szanuje litere prawa
      choc w przewazajacej czesci to prawo nijak sie ma do naszej rzeczywistosci

nie przestrzegam przepisow ktore uwazam za idiotyczne i tyle w tym temacie
    • zoriusz Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 09:47
      Jeszcze nigdy nie widziałem zakazu wyprzedzania na prostej drodze dwupasmowej
      bez skrzyżowań. Ciekawe, że niektórzy takie zakazy (oraz inne dziwne) widzą co
      kilkaset metrów. Może wy macie coś z oczami? Wczoraj w TVN był reportaż na
      temat kierowców mających problemy ze wzrokiem.
      pozdrawiam
      • Gość: zx Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. IP: *.crowley.pl 27.10.04, 09:56
        Zamiast sugerowania problemów wzrokowych, przejedź się z Wawy do Katowic, to
        może zrozumiesz, o co chodzi.
        • zoriusz Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 10:46
          Może mnie oświecisz i wskażesz miejsca gdzie na takich odcinkach znajdują się
          tego rodzaju zakazy.
          pozdr
          • Gość: zx Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. IP: *.crowley.pl 27.10.04, 10:53
            W okolicy Siewierza, za zjazdem na Jaworzno (nie z gierkówki co prawda, tylko z
            tzw "15", też dwupasmowej)
            • zoriusz Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 12:00
              Raczej wątpliwe abym tam kiedykolwiek przejeżdżał.
              Może jednak jest jakiś powód ustawienia tam takiego znaku?
              Nawet jeśli nie ma to:
              1. w Polsce głupców nie brakuje, także wśród drogowców i im pokrewnym
              2. jeden przypadek to jeszcze nie reguła.
              pozdrawiam
              • jan.kulczyk Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 12:10
                Potwierdzam, również na 7-ce na odcinku Warszawa-Płońsk jest kilka takich miejsc, m.in. w okolicy Łomianek.
                • Gość: kafar Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. IP: *.emrsn.co.uk / *.emrsn.co.uk 27.10.04, 13:37
                  jan.kulczyk napisała:
                  > Potwierdzam, również na 7-ce na odcinku Warszawa-Płońsk jest kilka takich
                  miejs
                  > c, m.in. w okolicy Łomianek.

Owszem, są - ale zakazy wyprzedzania przez samochody ciężarowe. Dzięki temu dwa
                  TIR-y obok siebie nie powinny blokować osobowych.
                • zoriusz Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 13:39
                  "W okolicy Łomianek" jest gęsta zabudowa, liczne przejścia dla pieszych i
                  skrzyżowania.
                  • jan.kulczyk Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 01.11.04, 12:47
                    No dobrze, nie mam pamięci do nazw, wiec podałem Łomianki jako punkt orientacyjny. A więc ZA Łomiankami, ok? Tam, gdzie już nie ma gęstej zabudowy.
      • yellow_pan Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 10:15
        Nie pomyslales o tym, ze jezeli ty ich nie zauwazasz to mozesz miec problemy ze wzrokiem? Na twoim
        miejscu powaznie bym sie zastanowil, bo kiedys przegapisz zjazd do domu i przepadniesz ;)
        • zoriusz Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 10:48
          Nie ma obawy. Jeżdżę ładnych parę lat, nie miałem żadnej stłuczki ani mandatu
          (odpukać) i jak na razie notorycznych problemów ani ze znakami ani z kodeksem
          drogowym nie mam.
          Tylko z fatalną jakością polskich dróg i kierowcami-idiotami.
          pozdr
    • pavulon78 Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 10:08
      A nie jest przypadkiem tak że ciągnik jest zaliczany do maszyn rolniczych i
      można go wyprzedzić mimo znaku?
      • Gość: zx Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. IP: *.crowley.pl 27.10.04, 10:20
        Ciągnik to przykład przejaskrawiony, teoretycznie nie powinien on w ogóle tam
        jechać.

Weź więc przykład żuka jadącego 40 km/h.
      • yellow_pan Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 10:21
        A nie jest przypadkiem tak, ze nawet maszyny rolniczej (mowa o pojazdach silnikowych,
        niejednosladowych) nie mozesz wyprzedzic?
        • pavulon78 Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 10:52
          Nie chce mi się teraz grzebać w Kodeksie ale jak robiłem prawko w '95 to
          utkwiło mi w pamięci coś o tym ciągniku że można jednak go wyprzedzić. Możliwe
          ze cos sie zmienilo ale nie sądze.
    • edek40 Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 27.10.04, 10:28
      Pewnie krotko zyjesz, ze nie wiesz. Przeciez policja musi miec w swoim rejonie miejsce na pewne zgarniecie dowolnej puli mandatow. Po prostu oni maja gospodarke planowa. Jak nie wyrabiaja planu to musza nadrabiac.
    • Gość: Sven Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. IP: *.devs.futuro.pl 27.10.04, 11:07
      Mozliwe ze ten znak(i) pozostal zapomniany po letnich remontach nawierzchni bo
      to u nas tez rozdzial.
    • Gość: RF Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. IP: 57.66.193.* 27.10.04, 14:06
      Rozmawiałem kiedyś z Niemcem, który jechał polską "drogą" w miejscu gdzie była
      ciągła linia. W pewnym momencie na drodze stał rozkraczony traktor.
      Niemiec ów, nie widząc innego wyjścia ominął ten traktor i.. został zatrzymany
      przez "Policję" i ukarany mandatem za przekroczenie linii.
      Przepisy, przepisami, ale na 1-szym miejscu powinien być rozsądek i logika.
      Nikt nigdy nie wymysli przepisów przewidujących wszystko.

---------------------
      Jeździjmy tak, aby nie przeszkadzać innym.
      • Gość: zx Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. IP: *.crowley.pl 27.10.04, 21:46
        Nikt jednak nie wytłumaczył znaczenia tego znaku w wypadku drogi dwupasmowej...

Naprawdę nikt nie wie???
        • freebaby Re: Czy ktoś mi może wytłumaczyć, jaki jest sens. 01.11.04, 21:07
          no wlasnie - gdynia-sopot - podobny znak i nie wiem czemu ;) pozdr
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka