Dodaj do ulubionych

Zakupy auto 2021

15.03.21, 11:44
No i kto z Was co kupuje w 2021, jeśli chodzi o auta?
Jeep kupił Volvo V albo Xileśtam, Gzesiolek Mitsu Cross cośtam.
Ja już miałem sobie zorganizować nowe, ale póki co wystarczy 1 samochód nam, bo pracujemy z domu.
Docelowo chciałbym kupić passata kombi jak życie wróci do normy.
Obserwuj wątek
    • trypel Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 12:00
      Z takich poważnych wymagających długiego zastanawiania się tematów to chciałbym wymienić świece w skuterze.
      • bywalec.hoteli Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 12:48
        Wredzioch!
    • toreon Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 15:29
      Kupiłem w 20 więc w 21 już nie wypada.
      Nawiasem mówiąc z niepokojem odnotowuję u siebie zainteresowanie suv-ami i obawiam się że niedługo poddam się i coś takiego kupię...
      Czy mógłby ktoś dopomóc w zwalczeniu tego odczucia i założyć tu wątek nabijajacy się z suv-ow?
      • trypel Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 15:42
        Wystarczy rzucić temat "chce kupić suva" a hejterzy cie szybko znajdą.
        Jak chcesz żeby jeszcze szybciej się pojawili do dopisz suva premium
        • samspade Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 17:44
          Suvy kupują frajerzy chcący podbudować swoje ego. Pedały podążające za modą.
          Mam nadzieję że pomogłem.
          • trypel Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 18:31
            A suvy premium?
            • samspade Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 18:40
              Przepraszam za przeoczenie.
              Frajerzy przepłacający na marży. Podbudowanie ego do kwadratu. Wieśniackie podejście żeby się pokazać.
              • qqbek Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 19:08
                samspade napisał:

> Przepraszam za przeoczenie.
                > Frajerzy przepłacający na marży. Podbudowanie ego do kwadratu. Wieśniackie pode
                > jście żeby się pokazać.

Zapominasz o pedalskich plasticzkach.
                Choć może nie wywołujmy Klimka z lasu...
                • bywalec.hoteli Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 23:09
                  klimek podejrzanie siedzi cicho. czyżby wszedł nowy cennik Suber B?
                  • klemens1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 10:04
                    Wszystko, kurwa, widzę.
                    Ale widzę też, że moje nauki nie poszły w las.
              • marekggg Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 00:09
                argumentacja jak u futrzaka. moj suv jakos do najtanszych nie nalezy, ale do premium ma chyba daleko. i wzialem dlatego, ze z tych samochodow ktore mialem na celowniku ledwo sie wyciagalem, bo za niskie.
                • samspade Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 08:19
                  A jakiej argumentacji oczekiwałeś?
                • vogon.jeltz Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 11:57
                  > z tych samochodow ktore mialem na celowniku ledwo sie wyciagalem, bo za niskie.

Jak to jest możliwe, że przez parę dziesiątek lat wszyscy producenci tłukli te nieergonomiczne niskie auta (no chyba, że ktoś jeździł Kamazem) i dopiero SUV-y odmieniły wszystko?
                  • marekggg Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:27
                    przez kilkadzisiat lat to 99% samochodow mialo ksztalt lodowki i sie wsiadalo i wysiadalo zupelnie normalnie. ten 1% to byly samochody sportowe i drogie.
                    byly wyjatki typu wszelkiej masci fiaty , w tym maluchy, w ktorych sie siedzialo chujowo, no ale to nie jest miarodajny samochod.
                    inna sprawa, ze przynajmniej w europie nie bylo tyle otylych. ciekawe zatem dlaczego tez w stanach wymytslono patent otwierania drzwi i obrotowego krzesla.
                  • schweppes1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:40
                    vogon.jeltz napisał:

> > z tych samochodow ktore mialem na celowniku ledwo sie wyciagalem, bo za n
                    > iskie.
                    >
                    > Jak to jest możliwe, że przez parę dziesiątek lat wszyscy producenci tłukli te
                    > nieergonomiczne niskie auta (no chyba, że ktoś jeździł Kamazem) i dopiero SUV-y
                    > odmieniły wszystko?

Zobacz na to z innej strony - zauważ, że motoryzacja wraca do korzeni. Zobacz na Forda T - czyż nie przypomina on SUVa? Wychodzi na to, że być może długoterminowo to niskie samochody są "chwilową modą", a nie SUVy.
                    • dr.hayd Re: Zakupy auto 2021 18.03.21, 16:10
                      Niskie samochody to dzieci kryzysu energetycznego i dobrych dróg. Niski, opływowy samochód to mały opór powietrza i w efekcie niskie zużycie paliwa. Dlatego prototypowy Beskid z mało efektywnym silnikiem Fiata 126 schodził poniżej 4 litrów /100km.
                      Dobre drogi pozwoliły na niski prześwit. Ford T musiał mieć duży prześwit, bo Oplem Astrą byś po ówczesnych drogach daleko nie zajechał.
                      • vogon.jeltz Re: Zakupy auto 2021 18.03.21, 17:46
                        > Niskie samochody to dzieci kryzysu energetycznego i dobrych dróg.
                        > Niski, opływowy samochód to mały opór powietrza

Krążowniki szos też były niskie. Coś się ta teoria nie trzyma kupy.
                        • carnivore69 Re: Zakupy auto 2021 18.03.21, 18:03
                          vogon.jeltz napisał:

> > Niskie samochody to dzieci kryzysu energetycznego i dobrych dróg.
                          > > Niski, opływowy samochód to mały opór powietrza
                          >
                          > Krążowniki szos też były niskie. Coś się ta teoria nie trzyma kupy.

Może dlatego były niskie, bo takie sceny oglądałoby się słabo z (i takowoż jeździło) protoplastami Pontiaka Azteka w roli głównej:

Pzdr.
                          • vogon.jeltz Re: Zakupy auto 2021 22.03.21, 16:59
                            > Może dlatego były niskie, bo takie sceny oglądałoby się słabo z (i takowoż jeździło)
                            > protoplastami Pontiaka Azteka w roli głównej:

Etam. Tylko sobie wyobraź ten malowniczy pościg Porsche Cayenne za Lamborghini Urusem...

• carnivore69 Re: Zakupy auto 2021 22.03.21, 21:15
                              > Etam. Tylko sobie wyobraź ten malowniczy pościg Porsche Cayenne za Lamborghini
                              > Urusem...
                              >

W sumie za kolejne pół wieku mogą być takie odjechane wynalazki i gusta, że współczesne luksusowe SUV-y to rzeczywiscie będzie punkt odniesienia na miarę Chargera i Mustanga.

Pzdr.
                • spacex2 Re: Zakupy auto 2021 20.03.21, 16:57
                  marekggg napisał:

> argumentacja jak u futrzaka. moj suv jakos do najtanszych nie nalezy, ale do pr
                  > emium ma chyba daleko. i wzialem dlatego, ze z tych samochodow ktore mialem na
                  > celowniku ledwo sie wyciagalem, bo za niskie.

masz jakieś skrzywienie z tym futrzakiem? argumentacja jak u markaggg :) pasuje? hehe
                  • marekggg Re: Zakupy auto 2021 21.03.21, 10:54
                    futrzak sie odezwal heheheh - zaraz idziesz do kosza.
      • vogon.jeltz Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 15:55
        > Nawiasem mówiąc z niepokojem odnotowuję u siebie zainteresowanie suv-ami

To dosyć zrozumiałe, skoro nowe i najbardziej promowane modele samochodów to głównie SUV-y. W innych segmentach nieweie interesującego się dzieje.
      • bolo2002 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 07:57
        SUV-jak nazwa mówi za-suwa! I to by było na tyle co i na przedzie. Poza tym to skarbonka! Dzis lepszy jest crossover- na bank!
        • dr.hayd Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 11:03
          A możecie mi wyjaśnić rożnice pomiędzy suwem, krosiłwerem i miniwanem? O, i to jest temat na nowy wątek.
          • trypel Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 11:26
            Proste jak drut
            Minivanem jezdza ludzie normalni
            Suvami i krosolwerami pedaly
            • klemens1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 11:45
              trypel napisał:

> Proste jak drut
              > Minivanem jezdza ludzie normalni
              > Suvami i krosolwerami pedaly
              >

Czyli nie szata zdobi człowieka ...
              • trypel Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:04
                Ty mi lepiej wytłumacz dlaczego mam tak samo jak ty " Do superba nigdy się nie przyzwyczaiłem, bo to było chujowe auto. Do innych - bardzo szybko"
                • klemens1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:13
                  trypel napisał:

> Ty mi lepiej wytłumacz dlaczego mam tak samo jak ty " Do superba nigdy się nie
                  > przyzwyczaiłem, bo to było chujowe auto. Do innych - bardzo szybko"
                  >

Wyjaśnienie jest genialne w swej prostocie. Posłużę się analogią, którą już tu przedstawiałem - wpisz sobie w google "benny hill wine waiter" i kliknij pierwszy link.
                  Nie wklejam, bo się burzy że "wykryto spam".

• trypel Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:22
                    Ten przyklad znam
                    Czyli ty masz tak ze jak ktos ci przylepi inna metke i produkt będzie droższy to z automatu jest zły. Rozumiem.
                    Dla odmiany mógłbyś kiedys ocenić coś bez patrzenia na cenę a skupiając się na innych właściwościach ocenianego przedmiotu? Tak jak ja to robie. I wtedy np oceniam dobrze citroena C3, octavie scouta i bmw 3 a źle superba. Bo nie patrze na metkę
                    • klemens1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:30
                      Myślisz, że jak pierwszy raz wsiadałem do audi czy bmw, to nie spodziewałem się jakichś super właściwości?
                      Zresztą - za kolejnymi razami też się spodziewałem ...
                      • trypel Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:35
                        Z przykladu wynika ze nie
                        Ja każde auto traktuje jak znak zapytania i sam wyrabiam sobie opinie
                        - volvo xc90 do dupy
                        - talisman do dupy
                        - sq5 do dupy
                        - bmw 3 zajebiste choc nie dla mnie
                        - mercedes slk do dupy
                        - c klasa duzo lepiej
                        - glk super
                        Itd itp
                        Nie ma to związku ani z brandem ani z cena
                        Ale skoro wolisz bennyhilowac to twój wybór
                        • klemens1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:57
                          trypel napisał:

> Z przykladu wynika ze nie

Ale przykład dotyczył ciebie, nie mnie.
                          Jak wynika z twoich deklaracji - przykład jest błędny, to nie zmienia faktu, że jeździłem bmw i audi (różnymi) i w tych autach po prostu nie było nic, za co bym dopłacił. Nawet wolałbym dopłacić do innego.

• trypel Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 13:02
                            Ale masz problem jak pisze ze superb jest chujowy (dla mnie)
                            • klemens1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 13:15
                              trypel napisał:

> Ale masz problem jak pisze ze superb jest chujowy (dla mnie)
                              >

Jakoś nie zauważyłem. Ale podaj linka, gdzie mam ten problem.
                              • trypel Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 13:30
                                Ten moment kiedy napisales ze moze byl zepsuty:D
                                • klemens1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 13:43
                                  Bo może być. Ty też pisałeś, że bmw mogło być zepsute.
                                  • trypel Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 13:56
                                    Nowe auto z salonu? Często skody wyjezdzaja zepsute z salonu?
                                    • klemens1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 14:12
                                      trypel napisał:

> Nowe auto z salonu? Często skody wyjezdzaja zepsute z salonu?
                                      >

Nieczęsto. Ale głowy nie dam.

• trypel Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 14:17
                                        Pewnie podobnie jak inne marki.
                                        W sumie typowa awaria na wyjeździe z salonu zdarzyła mi się raz. Tylny zacisk w alltracku
                                        Wplywal na jazdę i delikatnie ściągał w prawo.
                                        • klemens1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 15:21
                                          trypel napisał:

> Pewnie podobnie jak inne marki.
                                          > W sumie typowa awaria na wyjeździe z salonu zdarzyła mi się raz. Tylny zacisk w
                                          > alltracku
                                          > Wplywal na jazdę i delikatnie ściągał w prawo.
                                          >

A ja raz kupiłem fiata. To była jedna wielka awaria od wyjazdu z salonu.

Wracając do tematu - może nowsze bmw jakoś jeżdżą, bo te starsze to po prostu padaki.

• marekggg Re: Zakupy auto 2021 20.03.21, 16:50
                                      tak, moze sie zdarzyc. okolo 8 lat temu kumpel kupil nowiutkie BMW3 w salonie w Belgii. i sie okazalo ze cos jest tak zjebane na tylnym zawieszeniu, ze mu w koncu dali nowy samochod. bo nikt tego nie umial naprawic. doszlo az do takiego absurdu, ze jak kolejny raz samochod spedzal w warsztatci kolejne tygodnie, to mu pokazali jego wlasne zdjecia w czym jest problem. naprawic nie potrafili.
            • samspade Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 11:46
              Doskonale to ująłeś.
            • vogon.jeltz Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 11:53

Minivanem jezdza dziadersi ;-) To segment w Europie już praktycznie wymierający. Modele, które dawniej były minivanami, przepoczwarzają się w crossovery (Renault Espace, Peugeot 5008). Jeszcze tylko Ford tłucze Galaxy a VW - Sharana.
              • schweppes1 Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:51
                vogon.jeltz napisał:

> > Minivanem jezdza ludzie normalni
                >
                > Minivanem jezdza dziadersi ;-) To segment w Europie już praktycznie wymierający
                > . Modele, które dawniej były minivanami, przepoczwarzają się w crossovery (Rena
                > ult Espace, Peugeot 5008). Jeszcze tylko Ford tłucze Galaxy a VW - Sharana.

To prawda. Cały segment spada ponad 40% w dół r/r. To za dużo, żeby już nawet myśleć o następcach (chyba, że są w trakcie prac nad nim). Czyli prędzej czy później będziesz mógł już tylko wybierać z coraz starszych używkach. Moje kondolencje, ale jest mała szansa, że zostaną z nami na długo pojedynczy, najmocniejsi gracze w temacie (Touran, Scenic, C4 Spacetourer), tak jak np. Passat czy Superb w niewiele mniej wymierającym segmencie D.
                • carnivore69 Re: Zakupy auto 2021 18.03.21, 18:20
                  > tak jak np. Passat czy Superb w niewiele mniej wymierającym segmencie D.

Może jestem nie bieżąco, ale właśnie do mnie dotarło, że Kia Optima (znajomy właśnie kupił dwulatka) w Europie to już przeszłość.

Pzdr.
                  • trypel Re: Zakupy auto 2021 18.03.21, 18:59
                    Ja się zorientowałem pare dni temu jak chciałem sprawdzić cenę
                    Ale stinger jest
                    • carnivore69 Re: Zakupy auto 2021 19.03.21, 16:10

> Ale stinger jest
                      >

Stinger i Mustang to chyba jedyne dwie nieco odstające od całej reszty oferty oficjalnie obecne w Europie. Może kiedyś (tzn. po wejściu w wiek szczepionkowy) trzeba będzie rozważyć ;-)

Pzdr.
                      • bywalec.hoteli Re: Zakupy auto 2021 20.03.21, 16:05
                        to ford?
              • dr.hayd Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 13:42
                To czy jest w takim razie Fiat 500L Cross - tak to się u Fiata teraz nazywa. A to na podwoziu Punto posadzono wysoką i szeroką budę (czyli koncepcja Multipli) w stylu 500.
                A sportowe marki jak Porsche i Alfa Romeo też sprzedają SUVy zamiast sportowych samochodów.
                Mam wrażenie, że za chwilę suw i krosołwer będzie po prostu synonimem samochodu. Ale po tym, jak w katalogu Fiata przeczytałem, że oferują kompaktowego Fiata Panda to już żaden marketingowy bełkot mnie nie zdziwi. Panda KOMPAKTEM :-))
            • dr.hayd Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 13:50
              trypel napisał:

> Proste jak drut
              > Suvami i krosolwerami pedaly
              >
              Czyli jeśli normalny wsiądzie np. do superba to stanie się on miniwanem? A jeśli pedal wsiądzie do fabii to stanie się ona suvem??
              A jak zamienią się samochodami, np. na postoju taksówek, to superb stanie się suvem a fabia minivanem???
    • engine8 Re: Zakupy auto 2021 15.03.21, 16:56
      Nic nie planuje wymieniac w garaz oprocz drzwi.
    • pies_w_studni Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 00:27
      Sprzedać Mazdę i BMW, kupić Mustanga 5.0 albo BMW M235i. Taki plan, a jak wyjdzie zobaczymy...
      • qqbek Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 00:35
        Sprzedać Pug-a bo wkurwia, kupić swoje stare BMW, bo obecny właściciel właśnie kupuje Jaguara XF i chyba będzie się "mojej" buni pozbywał.
        Wyprztykałem się z kasy jak już od lat nie zrobiłem tego, ale jak sprzedam stare lokum, to też pomyśle o jakimś V8 (ale niekoniecznie Ford, bardziej mi się Dodge podoba).
        • vogon.jeltz Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 11:55
          > kupić swoje stare BMW,

Serio odkupiłbyś swój stary samochód (w który w dodatku ładowałeś worki hajsu, z tego co pamiętam)? Nie wchodzi się dwa razy do tej samej rzeki...
          • samspade Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:02
            Kubie chodzi o starą trójkę chyba.
            • qqbek Re: Zakupy auto 2021 16.03.21, 12:22
              samspade napisał:

> Kubie chodzi o starą trójkę chyba.

Zgadza się.
              X5 gdzieś po stepach Ukrainy jeździ, ostatni raz ją widziałem, jak przez bramę z podjazdu wyjechała.

Trójka nigdy z Lublina nie wyjechała i czasami ją jeszcze widuję, ale obecnemu właścicielowi się znacznie status materialny poprawił (tj. skończył staż specjalizacyjny jako lekarz) i szuka czegoś "bardziej".

A ja mam niekłamany sentyment do tamtego auta :)
              • spacex2 Re: Zakupy auto 2021 18.03.21, 16:14
                odkup swoją starą Astrę tylko opony jej nowe załóż bo tamte już stare są :)
    • ankatymka Re: Zakupy auto 2021 22.03.21, 11:59
      Ja w tym roku postaram się sprowadzić samochód z Kanady albo USA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka