Dodaj do ulubionych

Honda Jazz 1.2 LS / Mitsubishi Colt 1.1 Invite

31.10.04, 07:54
Bardzo miło, że wkońcu ktoś podjął się porównania Hondy Jazz i Mitsubishi
Colt. Dziwi mnie tylko fakt dlaczego nikt nie porównuje tych pojazdów z ich
europejskimi odpowiednikami, czyżby z obawy o ich miejsce na podium. Daleko
za japończykami ... Przecież Fiat Idea, nowiutki Reanault Modus, Ford Fusion
raczej nie sa w stanie im zagrozić. I jeszcze jedno nie wiecie czym
jeździcie, opieracie się na danych z instrukcji obsługi Honda Jazz z tyłu ma
hamulce tarczowe, nie bębnowe. Tak więc i pomiary były tylko instrukcyjne.
napiszczie prawdę.

Obserwuj wątek
    • Gość: yeti zabawki dla bogatych IP: *.devs.futuro.pl 31.10.04, 13:14
      Jazz dużo lepszy, większa ładowność i praktyczność, składane siedzenia i równa
      podłoga w bagażniku - rewelacja. Colt nie dorówna mu pod tym
      względem.Wyciąganie siedzeń, aby uzyskać powiększoną przestrzeń bagażową
      niepraktyczne.W środku wykończenie plastikowe i kiczowate. Pokrętła z korków po
      winie "siarka".
      Ceny obydwu z kosmosu.Można kupić kompakta za tą cenę.
      Colt ma diesla, ale na razie niedostępny. 3-cylindrowy- nie wiadomo, jaka
      cena. Nie wiem , czy pójdzie na gazie, pytałem w serwisie- rozkładali ręce.
      Jazz nie ma diesla, a do gazu absolutnie się nie nadaje- to wiem z serwisu.
      • Gość: roluso Re: zabawki dla bogatych IP: *.crowley.pl 31.10.04, 15:25
        To co napisałeś w pierwszym akapicie to rzecz gustu ,a o gustach się nie
        dyskutuje.Mnie akurat się podoba i dlatego wpłaciłem na COLTA.Kompakta
        rzeczywiście kupisz za tę cenę ,ale "gołego".Ja wolę samochód mniejszy,ale z
        pełnym wyposażeniem.Kupując samochód kierowałem się urodą auta,funkcjonalnością
        oraz ilością extraktów za najniższą cenę
        • kpt_stopczyk Re: zabawki dla bogatych 31.10.04, 15:35
          Gość portalu: roluso napisał(a):

> oraz ilością extraktów za najniższą cenę

strzel sobie pol litra extrAKtow najlepiej smirnoffa

PS
          mam nadzieje ze chciales napisac extrasow - ale ubawilem sie do lez

pozdrawiam
          kpt
          • Gość: roluso Re: zabawki dla bogatych IP: *.crowley.pl 31.10.04, 18:07
            do szer. stopczyka.Czepiasz się pierdołek.Lepiej się ubawisz patrząc na bajki
            bo one odpowiadają twojemu IQ.
            • porucznik-borewicz Re: zabawki dla bogatych 31.10.04, 19:36
              koles ci kuluralnie zwrocil uwage a ty na niego z ryjem
              nieladnie
              tym razem poprzestane na pouczeniu !

- zrozumieliscie roluso ?
              - tak jest panie poruczniku !!!
              - no to szerokiej drogi !
        • Gość: cc Re: nowego kompakta za 44 k ? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.11.04, 21:29
          chyba myślicie o Lacetti albo Lanosie, ewentualnie Accencie bo nic innego nie
          kupicie. aha, jeszcze astrę II, fakt... .
          • Gość: Kokeeno Re: nowego kompakta za 44 k ? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.11.04, 09:08
            No, jeszcze by się załapała Liana. Lepszy silnik. Lepsze wyposażenie, więcej miejsca w środku i nawet cena niewiele wyższa...
            • Gość: cc Re: w cenie Liany to można kupić Polo z takim ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.11.04, 10:53
              wyposażeniem. Ha ha.
              • Gość: Kokeeno Re: w cenie Liany to można kupić Polo z takim ... IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 21.11.04, 16:42
                Tak, też się uśmiałem ;o)

Jedno z niewielu aut o cenie niższej niż na zachodzie (cena w UK jest raczej mało atrakcyjna, bo z takim wyposażeniem jak u nas kosztuje ponad 11 tys. funciaków - 10999 + 250 lakier metalik)...
      • Gość: mlx Re: zabawki dla bogatych? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.11.04, 21:15
        Bez przesad. Ceny podstawowych modeli to około 44.000 zł w obu przypadkach.
        Wyposażenie standardowe lepsze niż u konkurencji, a np. nowe Polo
        (oczywiście "gołe") to 41.000 zł, a bagażnik mniejszy bez porównania, gwarancja
        tylko 1 rok i z pewnością psuje się częściej niż Japończyki.Coś o tym wiem;)
        Gaz do silnika 1.1/1.2? Przy spalaniu w mieście 6.5 l? No bez przesad...
    • Gość: paweł Re: Honda Jazz 1.2 LS / Mitsubishi Colt 1.1 Invit IP: *.um.gliwice.pl 02.11.04, 12:14
      No niestety panowie redaktorzy znowu dali pokaz niekompetencji i stronniczości.
      Tak na mój gust to ten artykuł jest pisany na zlecenie importera mitsubishi.
      Proszę zwrócić uwagę, że jazz przegrywa nawet w kategorii funkcjonalności co
      jest bzdurą biorąc pod uwagę wszystkie rozwiązania w tym aucie. Kto widział ten
      wie o co chodzi. Miejsca w jazzie jest o wiele więcej. Jakośc materiałów też o
      niebo lepsza. Co do urody to rzecz gustu. Generalnie auta sa porównywalne ale
      poza wszystkim jazz ma jedna zasadniczą przewaję. Jest robiony w JAPONII !!!
      I to tyle.
    • Gość: Ham Re: Honda Jazz 1.2 LS / Mitsubishi Colt 1.1 Invit IP: *.InterArena.pl 06.11.04, 21:19
      Opony Colta wpolskiej specyfikacji to 175 a nie 195 więc spalanie i hamowanie w
      teście powinny być inne.
    • Gość: Doki co to za pieprzenie? IP: *.246-200-80.adsl-fix.skynet.be 06.11.04, 22:47
      "Czterocylindrowa Honda ma większy moment i więcej mocy niż Colt, lepiej też
      przyspiesza. Potwierdzają to pomiary testowe. Subiektywnie jednak lepiej zbiera
      się Colt."

Co to znaczy "subiektywnie"? Co to za argument, do cholery? Moze po prostu
      fotele w Colcie bardziej gniota w plecy?

Uczciwiej byloby wstawic baner reklamowy Mitsubishi i po sprawie. Nie lubie
      tendencyjnosci w testach.
      • Gość: Dublaś Re: co to za pieprzenie? IP: *.czp.com.pl 10.12.04, 12:06
        Zgadzam się w 100% z przedmówcą....a może to był "artykuł sponsorowany" ???
    • Gość: arekjel Re: Honda Jazz 1.2 LS / Mitsubishi Colt 1.1 Invit IP: 66.198.41.* 21.11.04, 10:45
      No, nie popisali sie nasi redaktorzy. Od razu mogli powiesic reklame Mitsubishi
      na stronie. Takiego stronniczego artykułu dawno nie czytałem. Wstyd!
      Funkcjonalność Jazz'a gorsza od Colta? Bzdura. A lepsze "subiektywne
      przyśpieszenie" w Colcie? Chyba, że coś naszego redaktora coś uwierało w plecy
      podczas przyspieszania. Ponadto na drugi raz proszę nie kierować się danymi
      technicznymi z instrukcji obsługi. Jazz także z tyłu ma hamulce tarczowe.
    • Gość: Dublaś Re: Honda Jazz 1.2 LS / Mitsubishi Colt 1.1 Invit IP: *.czp.com.pl 10.12.04, 12:02
      NIe zgadzam się zupełnie z autorami tego testu.Przykro mi ale ten artykuł miał
      zwycięzcę wybranego już na początku (COLT).
      - dlaczego Honda Jazz przegrywa na punkty za ilość miejsca w środku?? Przecież
      jest w niej tak samo duuużo miejsca jak w Colcie (siedziałem w każdym z nich) a
      do tego ma gigantyczny 380 l bagażnik!!! To więcej niż Corolla, Megane itp.!!!
      Żeby zbliżyć się do tego wyniku w Colcie trzeba pozbyć się pasażerów z tyłu i
      przesunąć kanape!!
      - wnętrze colta - choć nowatorskie robi wrażęnie bardzo plastikowego - jazz ma
      mnóstwo eleganckich elementów imitujących aluminium (zegary, hamulec ręczny,
      drążek zmiany biegów) - to oczywiście kwestia gustu ale wg mnie jazz jest
      wewnątrz o wiele ładniejszy
      - Honda Jazz ma 4 hamulce tarczowe (przód wentylowane) - a nie bębnowe z tyłu
      (jak ktoś chce to mu pokaże - bo jeżdżę Jazzem)
      - max. moment obrotowy wynosi 110 Nm przy 2800 a nie 5700 obr/min jak pisze
      autor tego tekstu.
      - czy autor w ogóle jechał tymi autami?? Niech porówna jaki głośny jest silnik
      colta w porównaniu z silnikiem jazza i zastanowi się czy odjął za to punkty
      coltowi
      - jest jeszcze jedno "ale" - Jazz produkowany jest w Japonii a Colt w
      Holandii....a jakoś bardziej wierzę w solidność japońskiego wykonania.

Mógłbym tak długo wymieniać.....jednak myślę, że jeżeli ktoś się zastanawia nad
      kupnem jednego z tych aut, niech umówi się na jazdę próbną Coltem i Jazzem i
      sam oceni czy autor tego tekstu nie minął się z prawdą
    • Gość: Dublaś Re: Honda Jazz 1.2 LS / Mitsubishi Colt 1.1 Invit IP: *.czp.com.pl 10.12.04, 12:02
      NIe zgadzam się zupełnie z autorami tego testu.Przykro mi ale ten artykuł miał
      zwycięzcę wybranego już na początku (COLT).
      - dlaczego Honda Jazz przegrywa na punkty za ilość miejsca w środku?? Przecież
      jest w niej tak samo duuużo miejsca jak w Colcie (siedziałem w każdym z nich) a
      do tego ma gigantyczny 380 l bagażnik!!! To więcej niż Corolla, Megane itp.!!!
      Żeby zbliżyć się do tego wyniku w Colcie trzeba pozbyć się pasażerów z tyłu i
      przesunąć kanape!!
      - wnętrze colta - choć nowatorskie robi wrażęnie bardzo plastikowego - jazz ma
      mnóstwo eleganckich elementów imitujących aluminium (zegary, hamulec ręczny,
      drążek zmiany biegów) - to oczywiście kwestia gustu ale wg mnie jazz jest
      wewnątrz o wiele ładniejszy
      - Honda Jazz ma 4 hamulce tarczowe (przód wentylowane) - a nie bębnowe z tyłu
      (jak ktoś chce to mu pokaże - bo jeżdżę Jazzem)
      - max. moment obrotowy wynosi 110 Nm przy 2800 a nie 5700 obr/min jak pisze
      autor tego tekstu.
      - czy autor w ogóle jechał tymi autami?? Niech porówna jaki głośny jest silnik
      colta w porównaniu z silnikiem jazza i zastanowi się czy odjął za to punkty
      coltowi
      - jest jeszcze jedno "ale" - Jazz produkowany jest w Japonii a Colt w
      Holandii....a jakoś bardziej wierzę w solidność japońskiego wykonania.

Mógłbym tak długo wymieniać.....jednak myślę, że jeżeli ktoś się zastanawia nad
      kupnem jednego z tych aut, niech umówi się na jazdę próbną Coltem i Jazzem i
      sam oceni czy autor tego tekstu nie minął się z prawdą
      • Gość: KUBA 5510 Re: Honda Jazz 1.2 LS / Mitsubishi Colt 1.1 Invit IP: *.elb.vectranet.pl / 81.15.226.* 11.12.04, 22:00
        To wszyctko to naprawdę niewiele, w stosunku co opublikowanow nr 21 "AUTO
        MOTO". porównano tam HOndę Jazz 1.2, Citroena C 3 i Colta 1.5. Oczywiscie Honda
        była najgorsza bo: ma najmniejsze wnetrze!!!!!( ciekawe C3 chyba napompowali),
        na najgorszy komfort jazdy bo nie przechyla sie na zakretach jak C3 bo C3
        najdrozszy jest jednak najbardziej ekonomiczny!!!, , Honda ma jajgorszy silnik,
        skrzynię biegów, układ jezdny jest nieznacznie lepszy od C3 ale zdecydowanie
        przegrywa z Coltem na i jest najmniej ekonomiczny bo kosztuje tyle samo ile C3
        po 6 tyś. tabacie. Oczywiscie wygrywa Colt, drugi jest C3 a Jazz na szarym
        końcu. ja wiem , kto jesy sponsorem tego artykułu jaki i innych porównań tego
        rodzaju Wydawnictwo BAUER Sp. z o.o. nic dodac nic ująć . Auto Swiat tez wydaja
        Niemcy, Auto Moto i Sport również więc w Ppolskiej prasie motoryzacyjnej
        wygrywają samochody wyprodukowane w Niemczech, potem ewentualnie w Unii
        Europejskiej a reszta to motoryzacyjny złom. Prawda Panowie Niemieccy Wydawcy.
        A autorzy są arykułów są nieuczciwi, bo biorą kaśe i piszą na zamówienie. Nie
        przedstawiaja nawet danych technicznych prawdziwych tylko takie aby
        ich "FAWORYT: wygrał. Gratukuję bezstronnosci PANOWIE. WSTYD !!!!!!
    • pop100 Re: Honda Jazz 1.2 LS / Mitsubishi Colt 1.1 Invit 10.02.05, 01:45
      Artykuł naprawdę sponsorowany. Autor pisze tak "To nieważne - bije Colta
      pojemnością części wnętrza przeznaczonej na bagaż. Może przewieźć aż 380/845
      (do linii okien)/1323 l (po dach). Imponuje zwłaszcza ta ostatnia wartość[...].
      Toż to prawie kombivan. Jazz jest autem segmentu B z wnętrzem kompaktu (klasa
      C) i funkcjonalnością minivana", ale więcej punktów dostaje Colt???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka