dr.hayd
09.07.21, 06:39
Jakie znacie/widzieliście/robiliście tuningi wnętrza samochodu?
Zacznę:
1. Obszycie kierownicy skórą. Wersja szybko i tanio to zakup w supermarkecie nakładki z dermy. W przypadku bieda-wersji z kierownicą z nieprzyjemnego plastiku nawet taka nakładka znacznie poprawia wnętrze samochodu.
2. Pamiętam z lat 80 gałki dźwigni zmiany biegów zrobione z przezroczystego tworzywa, a w środku był miniaturowy model Forda T - srebrna lub złota Tin Lizzy.
3. Skoro jesteśmy przy latach 80: moja babcia zrobiła na drutach pokrowce na siedzenia. Wyobraźcie sobie żółtego 126p z siedzeniami z czarnej dermy, ale na siedzeniach zrobione na drutach żółte pokrowce z brązowymi wstawkami i zapinaną na zamek błyskawiczny kieszenią z tyłu. Nie wiem tylko czy to był pomysł mojej babci, czy miała szablon z jakiejś gazety.
4. Czy teraz, gdy mamy boczne poduszki powietrzne można zakładać pokrowce na fotele?
5. Kupiłem kiedyś od emerytki samochód w którym gumowe dywaniki ukryte były pod samodzielnie wyciętymi kawałkami wykładziny dywanowej. Postrzępione brzegi, koszmarnie brudne, kolorystycznie od czapy - Ja to natychmiast wywaliłem, pod spodem znalazłem gumowe dywaniki w stanie jak nowe. Ale gdyby dobrać kolor dywanu i po wycięciu obrobić brzegi - można mieć niepowtarzalne wnętrze.