Dodaj do ulubionych

lekcje religii w szkole - problem

18.12.06, 17:04
jestem uczniem LO i jestem zwolniony z lekcji religii (mam 18 lat). niedawno w mojej szkole miało miejsce pobicie - ofiarą był chłopak także nieuczęszczający na religię i czekający na następną lekcję na korytarzu. po tym incydencie dyrekcja wprowadziła następujący zakaz: osoby nie chodzące na religię podczas jej trwania muszą przebywać na świetlicy (2 godz.) gdzie sprawdzana jest obecność(!) lub na lekcji swojego wychowawcy! a najlepsze jest to, że ludzie którzy mają religie na pierwszych lub ostatnich lekcjach mogą przychodzić później do szkoły lub wcześniej iść do domu[sic!]
czy taki nakaz jest legalny i czy coś się da z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • Gość: Maja Re: lekcje religii w szkole - problem IP: *.chello.pl 23.12.06, 20:39
      Obawiam się, że nakaz jest jak najbardziej zgodny z prawem - szkoła ma obowiązek
      zapewnić uczniom opiekę w trakcie zajęć dydaktycznych. I czy to będzie
      świetlica, czy lekcja wychowawcy, czy meldowanie się w czytelni szkolnej, musi
      być wiadomo, gdzie w tym czasie przebywałeś. Tak naprawdę to, że w czasie
      religii, na którą nie uczęszczasz, chodziłeś sobie swobodnie po szkole, było
      niezgodne z prawem. Bo gdybyś w tym czasie opuścił budynek szkoły i miał
      wypadek, albo został pobity na terenie szkoły, to szkoła jest temu winna.
      A jeśli religia jest pierwsza lub ostatnia, to uczniowie przychodzą
      później/wychodzą wcześniej, i w tym czasie szkoła już za nich nie odpowiada.
      U nas sprawa została załatwiona inaczej - uczniowie, którzy nie chodzą na
      religię, mają w tym czasie zajęcia z etyki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka