Dodaj do ulubionych

Jazda bez dokumentów

21.09.21, 12:04
Jaka jest za to kara?
Obserwuj wątek
    • klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 21.09.21, 12:23
      Żadna.
      • hukers Re: Jazda bez dokumentów 21.09.21, 12:31
        Chyba, że PJ zatrzymane (zabrane) przez policję, to wtedy kara jest.
        • klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 21.09.21, 12:35
          Ale to nie jest kara za brak dokumentów, tylko za jazdę bez uprawnień.
          • hukers Re: Jazda bez dokumentów 21.09.21, 12:47
            Sorry, nie zauważyłem, że to forum purystów językowych.
      • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 21.09.21, 12:59
        Dzięki:-)
    • nousecomplaining Re: Jazda bez dokumentów 21.09.21, 12:57
      „W świetle nowych przepisów podczas kontroli policji nie musimy mieć przy sobie prawa jazdy. Do tej pory brak dokumentu wiązał się z mandatem w wysokości 50 zł. Teraz kierowcom to już nie grozi. Co więcej - nie musimy mieć nawet zainstalowanej aplikacji. Policja poprzez terminale w radiowozach może sprawdzić, czy uprawnienia kierowcy zgadzają się z tymi, które deklaruje.”

moto.pl/MotoPL/7,88389,27008685,mandat-za-brak-prawa-jazdy-zaplacisz-go-nawet-jak-masz-uprawnienia.html
    • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 09:13
      Znalazły się! Mam za dużo torebek, wczoraj byłam na szkoleniu bez dokumentów, bo nie mogłam ich znaleźć, policja stała, miałam pietra, ale mnie nie kontrolowali, pozdrawiam:-)
      • klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 09:35
        Zastanawiałaś się kiedyś, jakie jest prawdopodobieństwo że policja cię skontroluje?
        • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 09:46
          Mam prawie 30 lat prawo jazdy, dwa razy byłam kontrolowana. Nie zastanawiałam się nigdy nad tym. Mąż kiedyś jechał do pracy 7 stycznia i 3 razy kazali mu dmuchać, w 3 różnych miejscach stali na trasie 20 km. Przy trzeciej kontroli powiedział im, że już dwa razy dmuchał i się do pracy spóźni, puścili go bez dmuchania:-) Pozdrawiam:-)
          • klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 12:15
            x49xx napisała:

> Mam prawie 30 lat prawo jazdy, dwa razy byłam kontrolowana. Nie zastanawiałam
            > się nigdy nad tym.

To zrób to teraz.
            Mnie np. w komunikacji miejskiej prawie w ogóle nie kontrolują (bo ogólnie mało kontrolują).
            Ale kiedyś też miałem 4 kontrole jednego dnia.

BTW. Matematyki chyba nie uczysz?

• x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 12:25
              Na zajęciach rewalidacyjnych uczę w sumie po trochu wszystkich przedmiotów oprócz języka angielskiego. Cały czas muszę się dokształcać.
    • tbernard Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 10:16
      Jazda bez żadnych dokumentów może wiązać się z pewną upierdliwością. Bo pozostaje tylko identyfikacja na gębę. Nie wiem, czy online mają dostęp do baz ze zdjęciem pozwalającym zidentyfikować osobę w takich przypadkach.
      • klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 12:16
        tbernard napisał:

> Jazda bez żadnych dokumentów może wiązać się z pewną upierdliwością. Bo pozosta
        > je tylko identyfikacja na gębę. Nie wiem, czy online mają dostęp do baz ze zdję
        > ciem pozwalającym zidentyfikować osobę w takich przypadkach.

Załóżmy, że nie mają. I co zrobią?
        • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 12:27
          Wlepią mi mandat? Jak się przed nim bronić? Powiem, że jestem nauczycielką i nie mogę być karana:-) Już raz tak się wybroniłam:-)
          • klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 12:44
            Nie wlepią, bo nie mają takiego prawa.
            Pytanie moje wskazywało, że w sumie nikogo nie obchodzi, czy zidentyfikują osobę, czy nie.
            Albo mogą zdjęcie ściągnąć - wtedy problemu nie ma, albo nie mogą - a wtedy co zrobią? Na komendę celem ustalenia tożsamości?
            • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 13:18
              Mam nadzieję, że nie będę musiała jechać na komendę:-)
              • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 13:19
                Ostatnio na komendzie byłam przesłuchiwana, ktoś podrobił nieudolnie mój podpis w celu osiągnięcia korzyści finansowej.
                • klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 13:52
                  x49xx napisała:

> Ostatnio na komendzie byłam przesłuchiwana, ktoś podrobił nieudolnie mój podpis
                  > w celu osiągnięcia korzyści finansowej.

To i tak nieźle, że nie w charakterze niespłacającego nie swoje długi.
                  • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 15:07
                    Niby tak, ale musiałam się tłumaczyć, to była grubsza afera.
                    • klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 18:58
                      x49xx napisała:

> Niby tak, ale musiałam się tłumaczyć, to była grubsza afera.

"Tłumaczyć się" z czegoś, czego nie zrobiłaś?
                      • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 19:21
                        Tak, ale nie chcę już o tym rozmawiać.
                        • klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 20:18
                          x49xx napisała:

> Tak, ale nie chcę już o tym rozmawiać.

Nie zamierzam tu drążyć. Po prostu chciałem się upewnić, jak skutecznie nasze organa ścigania gnębią niewinnych obywateli.
                          • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 21:56
                            ok
        • tbernard Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 13:47
          klemens1 napisał:

> > je tylko identyfikacja na gębę. Nie wiem, czy online mają dostęp do baz z
          > e zdję
          > > ciem pozwalającym zidentyfikować osobę w takich przypadkach.
          >
          > Załóżmy, że nie mają. I co zrobią?

Trudno powiedzieć ale nie wykluczył bym, że najdzie ich ochota na ustalenie tożsamości kontrolowanego, co może pochłonąć jakąś porcję czasu, co dla kontrolowanego mogło by być upierdliwe.
          • klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 13:52
            tbernard napisał:

> Trudno powiedzieć ale nie wykluczył bym, że najdzie ich ochota na ustalenie toż
            > samości kontrolowanego, co może pochłonąć jakąś porcję czasu, co dla kontrolowa
            > nego mogło by być upierdliwe.

To kiedyś spróbuję, jak mnie skontrolują.
            • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 15:08
              Próba nie strzelba:-)
    • kreinto Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 20:09
      Piekło.
      • x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 22:00
        Pewnie tak.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka