hukers Re: Jazda bez dokumentów 21.09.21, 12:31 Chyba, że PJ zatrzymane (zabrane) przez policję, to wtedy kara jest. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 21.09.21, 12:35 Ale to nie jest kara za brak dokumentów, tylko za jazdę bez uprawnień. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Jazda bez dokumentów 21.09.21, 12:47 Sorry, nie zauważyłem, że to forum purystów językowych. Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Jazda bez dokumentów 21.09.21, 12:57 „W świetle nowych przepisów podczas kontroli policji nie musimy mieć przy sobie prawa jazdy. Do tej pory brak dokumentu wiązał się z mandatem w wysokości 50 zł. Teraz kierowcom to już nie grozi. Co więcej - nie musimy mieć nawet zainstalowanej aplikacji. Policja poprzez terminale w radiowozach może sprawdzić, czy uprawnienia kierowcy zgadzają się z tymi, które deklaruje.” moto.pl/MotoPL/7,88389,27008685,mandat-za-brak-prawa-jazdy-zaplacisz-go-nawet-jak-masz-uprawnienia.html Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 09:13 Znalazły się! Mam za dużo torebek, wczoraj byłam na szkoleniu bez dokumentów, bo nie mogłam ich znaleźć, policja stała, miałam pietra, ale mnie nie kontrolowali, pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 09:35 Zastanawiałaś się kiedyś, jakie jest prawdopodobieństwo że policja cię skontroluje? Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 09:46 Mam prawie 30 lat prawo jazdy, dwa razy byłam kontrolowana. Nie zastanawiałam się nigdy nad tym. Mąż kiedyś jechał do pracy 7 stycznia i 3 razy kazali mu dmuchać, w 3 różnych miejscach stali na trasie 20 km. Przy trzeciej kontroli powiedział im, że już dwa razy dmuchał i się do pracy spóźni, puścili go bez dmuchania:-) Pozdrawiam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 12:15 x49xx napisała: > Mam prawie 30 lat prawo jazdy, dwa razy byłam kontrolowana. Nie zastanawiałam > się nigdy nad tym. To zrób to teraz. Mnie np. w komunikacji miejskiej prawie w ogóle nie kontrolują (bo ogólnie mało kontrolują). Ale kiedyś też miałem 4 kontrole jednego dnia. BTW. Matematyki chyba nie uczysz? Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 12:25 Na zajęciach rewalidacyjnych uczę w sumie po trochu wszystkich przedmiotów oprócz języka angielskiego. Cały czas muszę się dokształcać. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 10:16 Jazda bez żadnych dokumentów może wiązać się z pewną upierdliwością. Bo pozostaje tylko identyfikacja na gębę. Nie wiem, czy online mają dostęp do baz ze zdjęciem pozwalającym zidentyfikować osobę w takich przypadkach. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 12:16 tbernard napisał: > Jazda bez żadnych dokumentów może wiązać się z pewną upierdliwością. Bo pozosta > je tylko identyfikacja na gębę. Nie wiem, czy online mają dostęp do baz ze zdję > ciem pozwalającym zidentyfikować osobę w takich przypadkach. Załóżmy, że nie mają. I co zrobią? Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 12:27 Wlepią mi mandat? Jak się przed nim bronić? Powiem, że jestem nauczycielką i nie mogę być karana:-) Już raz tak się wybroniłam:-) Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 12:44 Nie wlepią, bo nie mają takiego prawa. Pytanie moje wskazywało, że w sumie nikogo nie obchodzi, czy zidentyfikują osobę, czy nie. Albo mogą zdjęcie ściągnąć - wtedy problemu nie ma, albo nie mogą - a wtedy co zrobią? Na komendę celem ustalenia tożsamości? Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 13:18 Mam nadzieję, że nie będę musiała jechać na komendę:-) Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 13:19 Ostatnio na komendzie byłam przesłuchiwana, ktoś podrobił nieudolnie mój podpis w celu osiągnięcia korzyści finansowej. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 13:52 x49xx napisała: > Ostatnio na komendzie byłam przesłuchiwana, ktoś podrobił nieudolnie mój podpis > w celu osiągnięcia korzyści finansowej. To i tak nieźle, że nie w charakterze niespłacającego nie swoje długi. Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 15:07 Niby tak, ale musiałam się tłumaczyć, to była grubsza afera. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 18:58 x49xx napisała: > Niby tak, ale musiałam się tłumaczyć, to była grubsza afera. "Tłumaczyć się" z czegoś, czego nie zrobiłaś? Odpowiedz Link Zgłoś
x49xx Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 19:21 Tak, ale nie chcę już o tym rozmawiać. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 20:18 x49xx napisała: > Tak, ale nie chcę już o tym rozmawiać. Nie zamierzam tu drążyć. Po prostu chciałem się upewnić, jak skutecznie nasze organa ścigania gnębią niewinnych obywateli. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 13:47 klemens1 napisał: > > je tylko identyfikacja na gębę. Nie wiem, czy online mają dostęp do baz z > e zdję > > ciem pozwalającym zidentyfikować osobę w takich przypadkach. > > Załóżmy, że nie mają. I co zrobią? Trudno powiedzieć ale nie wykluczył bym, że najdzie ich ochota na ustalenie tożsamości kontrolowanego, co może pochłonąć jakąś porcję czasu, co dla kontrolowanego mogło by być upierdliwe. Odpowiedz Link Zgłoś
klemens1 Re: Jazda bez dokumentów 22.09.21, 13:52 tbernard napisał: > Trudno powiedzieć ale nie wykluczył bym, że najdzie ich ochota na ustalenie toż > samości kontrolowanego, co może pochłonąć jakąś porcję czasu, co dla kontrolowa > nego mogło by być upierdliwe. To kiedyś spróbuję, jak mnie skontrolują. Odpowiedz Link Zgłoś