jeepwdyzlu 23.12.21, 10:16 Odpoczywajcie, wyluzujcie, radujcie się! Pędzę robić ryby w galarecie... Trzymajcie się, najlepszego! Jeep Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
qqbek Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 10:26 Nawzajem! Przede wszystkim bezstresowych! (pamiętajcie, Jezus nie zstąpi z niebios, nie da wam 10 batów na gołą dupę jak jedno z nastu okien w domu nie będzie umyte) Ja jeszcze w robocie, ale już myślami przy serniku i gonieniu młodej do porządków. Mamy wizytację jutro wieczorem... no i Szczepana też u nas... chuj by to strzelił, taka "kumulacja szczęścia", dobrze, że barek już przygotowany to i przeżyć się da. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 10:35 Zdrowych i spokojnych Mniej spinki Więcej uśmiechu i luzu I oby przyszły rok był lepszy od obecnego ale gorszy od 2023. Odpowiedz Link Zgłoś
duze_a_male_d_duze_m Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 11:47 Spokojnych i zdrowych Świąt Bożego Narodzenia! www.youtube.com/watch?v=egMrWK3ZPn0 Odpowiedz Link Zgłoś
misiek13 Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 11:50 Zdrowych i Wesołych Świąt Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Znów ludziom odjebuje na 2 dni... 23.12.21, 12:01 W sklepach tłumy... oczywiście każdemu wyrasta kolejnych 6 żołądków... trzeba wpierdalać... W radio kiszka... Merry i snow non stop... Mikołaj i Coca-Cola straszą z każdego zakamarka... Rodzina z którą przez cały rok nie gadacie już nie może się doczekać uścisków i dziubasków.. Tak dla równowagi... mikeymason.bandcamp.com/track/the-unchristmas-song Odpowiedz Link Zgłoś
galtomone Byście tak... 23.12.21, 12:02 ...cały rok sobie dobrze życzyli, spokojnie ze sobą gadali, itd... to może by te życzenia miały realne znaczenia. Tak jak jest to nie są warte nawet połowy ceny prądu zużytego na ich wysłanie... Odpowiedz Link Zgłoś
only_the_godfather Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 12:07 Zdrowych i spokojnych, bezstresowych, bez stresu i z uśmiechem. Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 12:48 Zdrowych, pogodnych, pełnych życzliwości Świąt Bożego Narodzenia, a tym co za kółkiem szerokości pasa jezdni i czarnego asfaltu...! Odpowiedz Link Zgłoś
halny12 Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 16:09 Zdrowych i pogodnych! I lampki dobrego wina w blasku choinki! Odpowiedz Link Zgłoś
kreinto Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 17:36 jeepwdyzlu napisał: > Odpoczywajcie, wyluzujcie, radujcie się! > Pędzę robić ryby w galarecie... > > Trzymajcie się, najlepszego! Jakich świąt? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
carnivore69 Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 18:28 Wesołych i Szczęśliwego! Obyśmy nie wrócili do punktu wyjścia i nie musieli sobie "normalnego" 2023 życzyć! Pzdr. Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 19:33 zdrowych i wesołych Świat Bożego Narodzenia Wam życzę! Odpowiedz Link Zgłoś
wislok1 Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 19:45 Wszystkiego dobrego dla wszystkich ! Zdrowych i fajnych swiat ! Odpowiedz Link Zgłoś
toreon Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 23.12.21, 20:57 Moc świątecznych serdeczności I jak najwyższych podatków w 2022 Oczywiście tylko i wyłącznie dzięki wyższym przychodom Tymczasem rybę po grecku czas zacząć Odpowiedz Link Zgłoś
jackk3 Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 24.12.21, 06:29 Tez zycze radosnych Swiat Bozego Narodzenia. U mnie sniegu kupa i przez kilka najblizsze dni temps okolo -30C. Bardzo ladnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 24.12.21, 07:01 Rowniez wszystkiego najlepszego wszystkim. glownie mniej stresu... w zwiazku z nowym (nie)Ladem zycze jak najmniej problemow... Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 24.12.21, 08:33 Nim Gwiazdka zagaśnie i święta przeminą, niech pobłogosławi Panienka z Dzieciną. Niech wam się życie w szczęście uplata dziś jutro, w Rok Nowy i po wszystkie lata:-) Dziękuję za życzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 09:21 Zdrowia, pogody ducha, dobrych ludzi wokół i nabrania sił na kolejny rok... No i Bożej łaski niezależnie czy w nią wierzycie czy nie... Najwyżej nazwijcie sobie ją darem losu... Trzymajcie się. Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 09:29 Niech wam się przyśni nalewka z wiśni. Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 09:30 Zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia oraz samych pięknych fur w Nowym Roku. P.S. Nie chciałbym za bardzo ematkować, ale jak robisz Jeep tą rybę w galarecie? Odpowiedz Link Zgłoś
jeepwdyzlu Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 22:40 P.S. Nie chciałbym za bardzo ematkować, ale jak robisz Jeep tą rybę w galarecie? ---- Łososia upiekłem, sandacza i karpia ugotowałem. Bulion rybny z żelatyną do łososia i sandacza, karp zalany osobnym wywarem na głowach i i odpadach rybnych z dużą ilościa cebuli, rodzynek i cukru... Poza tym śledzik, ryba po grecku a na ciepło halibut i dorsz. Poszło 10 kg ryby ( 5 na galarety) Wigilia na 17 osób... Trochę zostało na dzis i jutro... Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 22:46 6 rodzajów ryby? Nieźle Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 23:05 Zależy jaką ryba po grecku bo może być 7 ;) Na bogato... Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 22:59 To musicie lubić ryby U nas zero poza śledziami Szacun Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 23:11 trypel napisał: > To musicie lubić ryby > U nas zero poza śledziami > Szacun > U mnie w tym roku - karp (smażony), miruna (chciałem dorsza, ale nie było świeżego, a i mrożonego nie było z certyfikatem MSC - pieczona, w przyprawach), ryba po grecku (w tej roli morszczuk), śledź (w dwóch wersjach). Karp to tak "z obywatelskiego obowiązku" - zżeram co roku jedno dzwonko i to jest dokładnie tyle, ile wynosi mój limit na "tę rybę" - nikt mnie nie przekona, że denny gównojad to jest coś, co da się jeść. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 23:22 My w tym roku totalnie nie wigilijne Ruskie Schabowy dla młodego Barszcz czerwony (to jeszcze swiateczne) i śledzie I tak za dużo Walczymy z obżarstwem tradycyjnym A karpia nie lubie i tylko raz w życiu jadłem takiego co mi smakował Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 23:36 W tym sęk, że u mnie w tym roku była Wigilia, a teściowie "pełna konserwa". A moja ślubna średnio "kuchenna" jest... za to ja lubię i potrafię :) Tylko sernik w tym roku spieprzyłem, ale nie z mojej winy. Serek mi się chciało "na leniucha" kupić już mielony, z wiaderka - owszem, smaczny był, ale za dużo serwatki miał i zanim doszedłem do "pożądanej konsystencji" to żem wrzucił jedną torebkę budyniu i prawie 4 łyżki mąki. No i jest taki jak z cukierni - bardziej "mączny" niż "serowy". No dobra - na plus smak "jajeczny", bo 10 jaj nie poskąpiłem... ale gdybym miał drugą torebkę budyniu, żeby tych 2 łyżek mąki zaoszczędzić, to byłby taki "akurat". Za to bigosu w tym roku nie gotowałem. Zrobię na Wielkanoc. Taki, że wszystkim kieliszki przy wódce z rąk powypadają... z dziczyzną i prawdziwkami... barwiony suszonymi śliwkami, a nie koncentratem pomidorowym :) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 23:39 U nas chyba nikt nie lubi wigilijnej kuchni a że babci już żadnej nie ma to reszta nie chce Ważne że nam pasuje Za to znalazłem w rossmanie świetne armenskie wino i już 3 butelka od wczoraj idzie Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 00:05 Ach, z tymi babciami to już tak jest, że się wykruszają. Mi po mojej zostaną przepisy. Jest teraz na internie w jednym z lubelskich szpitali - sytuacja z tych beznadziejnych... ale ilekroć robię sernik to i tak w głowie słyszę co usłyszałem ponad 30 lat temu, jak pierwszy raz od babci, gdy razem z nią sernik piekłem. A co do lubienia wigilijnej kuchni - ja bym się mógł żywić wyłącznie postnymi potrawami, tak długo, jak by to były dobrze przyrządzane. Nie czuję przymusu żarcia mięsa. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 00:14 Tu nie chodzi o postnosc ale właśnie o typ Nie lubię za bardzo kapusty, grzybów pod wigilijnymi postaciami Stąd od dawna ruskie postne Młody jest tak mięsny ze aż mnie pobija Bez mięsa łazi i medzi że głodny Ale tez rosnąć zaczal jak durny 12 lat za miesiąc a już dawno pow 160 cm Muszę sobie przypomnieć czy to listonosz czy mleczarz mieli taki wzrost te 13at temu Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 01:54 No to u mnie córa zero mięsa... 12 lat za 2miesiace i 165cm... Ale ja prawie 190cm to po listonoszach nie szukam... A że ja też wyroslem w podstawówce (przez 4lata 11-15 35cm a później przez liceum już tylko 3cm) to na razie mnie to nie martwi... Bardziej żonę, bo już ma jej rozmiar stóp i a tylko 5cm mniej wzrostu... Ja tam znowu lubię smaki wigilijne, ale właśnie przez to, że przez cały rok praktycznie się dokładnie takich nie je (chuda zupa na prawdziwkach, barszcz z uszkami, kutia, kasza z suszonymi śliwkami, groch z kapustą, karp, kompot z suszu, na to się czeka specjalnie na wigilię, a tu ciekawostka moja mama jest spod Połańca a teściowa spod Ostrowca... 40km w linii prostej... I zestaw tradycyjnych potraw wigilijnych u nich w domach się różnił)... Co do smaku to dużo zależy od doprawienia, żeby nie było mdłe... No a karpia to tylko mój teść i moja mama potrafią zrobić tak, że zero posmaku mułu (choć zupełnie w inny sposób)... My sami nie robimy... A jak zrobiła raz teściowa to od razu wszyscy wiedzieli... Po jednym kęsie... Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 02:04 Widzę Połaniec przy dobrej pogodzie:-)Teraz jest wyższe pokolenie. Chłopcy w 8 klasie mają 186 wzrostu i nr buta 47. Moja córka też nie je mięsa, muszę specjalnie gotować dla niej. Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 02:32 musze powiedziec, ze w polsce to macie ciekawe dania na wigilie. chociaz przyznam sie, ze te 12 dan to jakos niekoniecznie musze jesc/sprobowac. jest zupelnie inaczej na slowacji a tak naprawde cale jedzenie wigilijne jest bardzo roznorodne na slowacji. i wszystko zalezy od regionu. u mnie w bratyslawie jest to proste: - zupa z karpia - salatka ziemniaczana (taka jak w austrii) - karp smazony w panierce jak do sznycla - biale wino, albo kto co chce (piwo nie pasuje, jakies wodki tez nie) - oplatki z miodem i inne ciasta. gdzie indziej robia "kapustnice" cos jak kapusniak, czy bigos, itpitd Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 02:43 Mąż nie pozwolił mnie i córce napić się w Wigilię wina.Taki kosciolkowy:-) Odpowiedz Link Zgłoś
pixma59 Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 09:50 Despota, czy tercjarz, a może jedno i drugie? ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 09:54 powiedz mu, ze to wino mszalne. na slowacji mozna takie kupic bez problemow w sklepach z dewocjonaliami. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 11:39 Czasem lepiej ustąpić uparciuchowi. Wino do tej pory nie jest napoczęte. Już się nam go odechciało. Udanego świętowania:-) Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 09:19 I tej sałatki wam zazdroszczę Moja ulubiona :) Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 09:53 umiem gotowac, nawet calkiem niezle, ale z ta salatka mam caly czas na bakier Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 10:14 Nie jestem zrobić takiej austriackiej Niemiecka tak ale taka lekka austriacka nie wychodzi Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 10:25 zalezy od tego jaka "niemiecka", bo sa generalnie 2 rodzaje: - poludniowa - bawaria/austria, jest oliwa, bulion, musztarda (niekoniecznie) - polnocna - oliwa, majonez, ogorek konserwowy, jajko, majonez (czasami parowka, szynka) za te druga nie przepadam. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 10:30 No właśnie u mnie po drugiej stronie granicy występuje tylko ta druga polnocna A to ciężkie cholerstwo A tej lżejszej nawet w knajpie tu nie dostanę Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 10:57 nie ma szans, taka jest tradycja. na polnoc od Regensburga/Norymbergii bedzie trudno. i to jest taka pomyslna granica na polnoc, na zachodzie sie konczy na granicach bawarii/baden-wurtenbergii Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 10:30 Wymieniłem te (no poza śledziami) które jem praktycznie tylko na wigilię... Bo np. pierogi (kapusta z grzybami, sama kapusta kwaśna, kapusta słodka z cebulą, kasza z cebulą, a czasem i ruskie), sałatki, bigos, łazanki, ziemniaki zdarza mi się jeść poza Wigilią... No i jakby każdy wymienił swoje dania wigilijne z różnych części Polski to stawiam, że się zbierze ich min 50... Samego Karpia można zjeść pewnie na 10roznych sposobów... Śledzia podobnie... Więc nie ma co się dziwić... Tradycja tradycją, ale historycznie w różnych częściach Polski miałeś dostępne różne dobra w zimie... W jednych ryby... Tutaj przykład jeepa, który ma z 7ryb na wigilię... W innych grzyby... U mojej mamy w rodzinnym domu z polowa potraw była z grzybami... Itd. Generalnie marynowane, suszone i kiszone to była podstawą wigilii w środku zimy gdy nie było lodówek, zamrażarek... Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 23:41 Ty to qqbek jesteś prawdziwy leonardo da vinci - nie dość że zarabia konkretną kasę na rodzinę, to jeszcze "własnymi ręcami" po godzinach wykańcza nowy dom, to jeszcze gotuje i piecze. Normalnie mąż anioł. Żona docenia? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 23:51 frequenter.light napisał: > Ty to qqbek jesteś prawdziwy leonardo da vinci - nie dość że zarabia konkretną > kasę na rodzinę, to jeszcze "własnymi ręcami" po godzinach wykańcza nowy dom, t > o jeszcze gotuje i piecze. > Normalnie mąż anioł. > Żona docenia? Eee- mam i swoje wady :) Ale docenia... pomimo wad :) A gotować lubię od zawsze. I nie wiem skąd to "mam". Ojciec gotował smacznie, ale niezbyt wyszukanie. Mama to był kompletny antytalent. Chyba po babci po stronie mamy tak mi się "zrobiło". Zresztą i bigos i sernik mam przez babcię swego czasu "autoryzowane", jako takie, które "i ona by zrobiła, gdyby miała siłę". Tyle, że babcia zawsze gotowała ekstremalnie tłusto... a ja lubię warzywa na parze na przykład (mam rzecz jasna garnek do gotowanie na parze) - dużo smaczniejsze są, niż gotowane na wodzie, gdzie większość smaku "ucieka". Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 23:56 a za przesiadywanie na necie żona cię nie goni? XD Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 26.12.21, 00:42 a ciebie twoja? bo moja naprzyklad nie. czas na kompie to moja kasa Odpowiedz Link Zgłoś
nousecomplaining Re: Zdrowych, wesołych, pogodnych świąt! 25.12.21, 19:35 Wszystkiego dobrego dla wszystkich, którzy na to zasługują 😁 Odpowiedz Link Zgłoś