x4x9x 09.01.22, 18:41 Wyjechaliśmy z Dębicy. Czuć smog w powietrzu, choc teren nie jest zbytnio zaludniony. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
misiek13 Re: OT Smog 09.01.22, 19:14 no tak, bo gdyby zbudował elektrownie atomową a były takie plany w 2014 to by dziś prąd był tani i bym grzał dom piecem na prąd a nie na węgiel i powietrze byłoby czyste Odpowiedz Link Zgłoś
tbernard Re: OT Smog 09.01.22, 20:31 misiek13 napisał: > no tak, bo gdyby zbudował elektrownie atomową a były takie plany w 2014 to by d > ziś prąd był tani i bym grzał dom piecem na prąd a nie na węgiel i powietrze by > łoby czyste On przynajmniej na ten cel zbierał pieniądze, które twoi idole rozdali jako łapówkę wyborczą. Odpowiedz Link Zgłoś
misiek13 Re: OT Smog 09.01.22, 20:44 A gdzie ta elektrownia ja się pytam? Były plany....3 lokalizacje....obiecanki cacanki hehe Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Smog 09.01.22, 20:50 Ja już drugą zimę nie używam w ogóle węgla, palę suchym drewnem, biały dym idzie z komina. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT Smog 09.01.22, 21:00 Jakbyś miała kocioł dostosowany do spalania drewna to żadnego dymu by nie było. Dym = źle spalasz Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Smog 09.01.22, 21:04 Mam stary piec, można w nim palić zarówno drewnem, jak i węglem. Nie znam się na piecach. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT Smog 09.01.22, 21:30 Skoro leci dym (czyli produkujesz smog) to znaczy ze spala się źle. Widac albo stary kocioł albo nieumiejętne spalanie albo nie nadaje się do gazowania drewna Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Smog 09.01.22, 21:35 suche drewno tez produkuje pylki. masz filtry na kominie? pewnie nie.... trudno Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT Smog 09.01.22, 23:17 x4x9x napisała: > Chyba nie Kolejny PiS-owiec z kopciuchem. Misiek to, z tego co pisał, ze śląskiego - to powinien był już wymienić (ale rzecz jasna nie wymienił). Danusia z "matecznika", z podkarpackiego, to jeszcze nie musi. Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT Smog 10.01.22, 07:06 Na Śląsku chyba od tego roku stosowanie kotłów stałopalnych starszych niż 10 lat jest zabronione i grozi za to kara Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Smog 10.01.22, 07:18 w Polsce groza kary za wszystko możliwe. tylko jakoś nikt tego nie egzekwuje czyli w praktyce ich nie ma Odpowiedz Link Zgłoś
trypel Re: OT Smog 10.01.22, 08:19 No nie wiem. U kolegi w Gliwicach lata nad domami dron i sprawdza jakość powietrza, za dronem jedzie straż i wali kary. Niestety dzwoniłem na swoją straż i nie mają takiego sprzętu Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Smog 10.01.22, 08:24 ile powierzchni kraju maja gliwice? 0.00001% ? Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT Smog 10.01.22, 08:28 marekggg napisał: > ile powierzchni kraju maja gliwice? 0.00001% ? U mnie na wsi SM też od kilku lat ma drona. Wystawiają kilkanaście do kilkudziesięciu mandatów rocznie. A smród w niżej położonych częściach miasta jest przez cały sezon grzewczy. Dom mam w najwyżej położonej części, więc czasem spojrzę na dół i widzę, jak prawie całe miasto kisi się pod białobrunatną "kołderką". Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT Smog 10.01.22, 09:27 marekggg napisał: > ale to jest to co futrzaki lubia nie? Straż Wiejska Lublin podsumowała rok 2021. Za palenie śmieciami nałożyli... 21 mandatów na łączną kwotę 3950 złotych, nie skierowali żadnego wniosku o ukaranie do sądu. 21 mandatów. Jeden na każdy tydzień sezonu grzewczego, w ponad 300-tysięcznym mieście! Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Smog 10.01.22, 09:12 Mam kupiony nowy piec, nie ma kto go podłączyć, stoi już ze dwa lata. Mąż mówi, że ze nie ma potrzeby, bo ten jest dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Smog 10.01.22, 09:14 Ten dym nie śmierdzi tak, jak ten węglowy. Czasem spaceruję wieczorem z kijkami, to trudno we wsi oddychać. Odpowiedz Link Zgłoś
gzesiolek Re: OT Smog 10.01.22, 09:24 Hehehe, zawartość cząstek nie śmierdzi... A śmierdzi najbardziej jak palą polymerami czy innym syfem, albo odpadkami organicznymi... W Krakowie wprowadzenie zakazu dużo dało... czasem coś czuć w powietrzu, ale w porównaniu do tego co było, to mamy czyściutkie powietrze... Odpowiedz Link Zgłoś
marekggg Re: OT Smog 10.01.22, 11:16 odloz kijki i bedzie juz inaczej. na powaznie - jak napisal qqbek - te czasteczki nie smierdza Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Smog 10.01.22, 11:21 Chodzę w pola , ale bez kijków. Poczekam do wiosny. Teraz dla zdrowia lepiej przez wies nie spacerowac. Odpowiedz Link Zgłoś
x4x9x Re: OT Smog 10.01.22, 11:22 Nie czytam wpisów qqbeka. Nie interesuje mnie to. Odpowiedz Link Zgłoś
qqbek Re: OT Smog 10.01.22, 11:42 marekggg napisał: > odloz kijki i bedzie juz inaczej. > > na powaznie - jak napisal qqbek - te czasteczki nie smierdza To nie ja. A Danusia mnie nie czyta, odkąd napisałem, że nie lubię zwolenników PiS. Serio - tym razem tylko o to poszło :) Odpowiedz Link Zgłoś
frequenter.light Re: OT Smog 09.01.22, 18:57 stawros pierdnął w Rzeszowie czuć nawet w dębicy bo to smok durny jest Odpowiedz Link Zgłoś
hukers Re: OT Smog 09.01.22, 21:57 pixma59 napisał: > W Krakowie jest smok i też ziaje. Smok jest i owszem, smog na szczęście coraz rzadziej odczuwany. Odpowiedz Link Zgłoś
oixio Re: OT Smog 09.01.22, 19:59 Smog potrafi wędrować zgodnie i niezgodnie z układami niżów, wyżów w poziomie. Potrafi też przemieszczać się w pionie góra (konwersja)- dół(inwersja). Niedawno pyły z wulkanu na Teneryfie zawędrowały nad środkową Europę. Piasek z pustyni (?) często jest u nas spotykany. Jakie cząstki smogu (pyły zawieszone), jakie związki chemiczne na jakiej wysokości wędrują i gdzie lądują - nie bada się, gdyż dziecko powiedziało, że to kominy (nasz węgiel) i samochody. Aktualnie mamy napływ powietrza z południowego zachodu. Do niedawna były w Europie ośrodki przemysłowe z emisją porównywalną do Chin. Nagle to znikło - da się?! Odpowiedz Link Zgłoś