Dodaj do ulubionych

Klonowanie aut

IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.04.02, 19:50
Nie jestem wielkim znawca motoryzacji, ale ostatnio chodzi mi po glowie, ze
nastepyje jakas totalna standaryzacja wygladow modeli najpopularniejszych
marek. Czy nie uwazacie, ze nowy peugeot, nowa toyota, stilo, nowy megane (moze
ktos jeszcze cos doda) wygladaja do zludzenia tak samo?
Obserwuj wątek
    • Gość: Stanik Re: Klonowanie aut IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 28.04.02, 20:07
      Czesc
      Zgadzam sie z tym, ale mysle ze jest to spowodowane kilkoma czynnikami.
      Otoz po pierwsze i chyba najwazniejsze (wedlug mnie) samochody podlegaja prawom
      aerodynamiki i musza one byc mniej wiecej w takim ksztalcie aby stawialy jak
      najmniejszy opor powietrza. I tu juz nam sie pojawia konkretna bryla, ktora
      teraz mozemy w zaleznosci od specyfiki poddawac roznym obrubkom.
      Jesli ma to byc samochod rodzinny i tani (pojecie wzgledne) wiec
      przyczepiamy/ksztaltujemy duzy bagaznik, powstaja samochody typu thalia, yaris
      (z kufrem podobno niedlugo w sprzedazy), kiedys cordoba itp.
      do samochodow uzytkowych musi wchodzic europaleta wiec tu juz mamy konkretnych
      rozmiarow skrzynie ladunkowa. Auta sportowe, SUV itp, itd
      Dodatkowym warunkiem ze samochody maja sie kojarzyc wygladowo/stylistycznie z
      konkretna marka. A poniewaz koncerny lacza sie w duze korporacje to korzystaja
      z gotowych wzorcow i przyczepjaja tylko swoje charakterystyczne cechy. Tak jest
      np z nowa skoda superb (juz widzialem na ulicy) i wyglada wrecz identycznie jak
      passat. To samo jest z fabia i polo. Ta sama podloga tylko karoseria
      charakterystyczna dla kazdej z marki, ale trudno zeby kazdy z tych samochodow
      wygladal zupelnie inaczej, wiec ogolny obrys maja bardzo zblizony.
      Mysle ze wlasnie motoryzacja idze w kierunku takim ze samochody beda do siebie
      bardzo podobne. I na razie w dobie kryzysu praktycznie we wszystkich rynkach
      handlu zadna firma nie pozwoli sobie na marnotrawienie kasy tylko skorzysta z
      gotowego schematu.
      Takie jest moje zdanie a co Wy na to?
      • Gość: jasiek Re: Klonowanie aut - stara sprawa IP: *.dip0.t-ipconnect.de 28.04.02, 21:10
        W mojej hondzie accord z 1980r. tloczki hamulcowe przednie byly jak w fiacie
        125p (wiem bo je stosowalem - jak ulal). A tloczki tylne byly jak w 126p, tylko
        z japonskim gwintem. Pytanie: kto od kogo sciagnal (sklonowal)?
        Wiele innych czesci tez bylo jak w fiatach (reflektory, pompa itd).

jasiek
    • Gość: vipR Re: Klonowanie aut IP: *.altkom.com.pl 06.05.02, 18:26
      No to sie przyjrzyj takim cudom jak fiat ulysse i podobne jemu family-vany
      Peugeot 806, Citroen C8 i Lancia (nie pamietam jak jej na imie). To dopiero
      jest przegiecie. Te samochody roznia sie tylko stylizacja elementow
      charakterystycznych i standardem wykonczenia. Prawdopodobnie 80% komponentow
      maja wspolnych - niech mnie ktos poprawi jesli sie myle...

Pzdr. vipR
      PS: nie to zebym byl wrogiem unifikacji, ale fajnie bylo jak samochody mialy
      swoja tozsamosc i byly rozpoznawalne z daleka. Teraz tendencja jest taka, ze
      producenci robia coraz wieksze znaczki firmowe na samochody, bo to nikiedy
      jedyny element ktory je wyroznia. Smutne...
      • vwdoka Re: Klonowanie aut 06.05.02, 18:31
        Gość portalu: vipR napisał(a):

> No to sie przyjrzyj takim cudom jak fiat ulysse i podobne jemu family-vany
        > Peugeot 806, Citroen C8 i Lancia (nie pamietam jak jej na imie). To dopiero
        > jest przegiecie. Te samochody roznia sie tylko stylizacja elementow
        > charakterystycznych i standardem wykonczenia. Prawdopodobnie 80% komponentow
        > maja wspolnych - niech mnie ktos poprawi jesli sie myle...
        >
        > Pzdr. vipR
        > PS: nie to zebym byl wrogiem unifikacji, ale fajnie bylo jak samochody mialy
        > swoja tozsamosc i byly rozpoznawalne z daleka. Teraz tendencja jest taka, ze
        > producenci robia coraz wieksze znaczki firmowe na samochody, bo to nikiedy
        > jedyny element ktory je wyroznia. Smutne...

Lancia Zeta, Fiat Ulysse, Peugeot 806 i Citroen Evasion były wspólnym produktem
        Fiata i PSA. Tak samo jak Ford Galaxy, Seat Alhambra i Volkswagen Sharan!

Pozdrawiam,
        vwdoka
        • Gość: ziemek Re: Klonowanie aut IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.02, 18:37
          ja jeszcze dodam chevy luminę , pontiaca trans sport i jeszcze jedno ( to już
          Marek by wiedział ) . Są to produkty firm , które utworzyły alianse
          strategiczne ( b. popularne w latach późnych latach 80-tych ) tylko i wyłącznie
          w celu stworzenia wspólnymi siłami określonego modelu samochodów - zwróćcie
          uwagę ,że wszystkie wymienione to vany - taki był trend ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka