14.09.22, 10:54
...to duuuuużo. Obejrzałem www.youtube.com/watch?v=8ev9jYYjTj0 ale u żadnego nie stwierdziłem takiej ilości. Czy rzeczywiście są takie osiemnastokołowce? Może z zapasowymi?
Obserwuj wątek
    • trypel Re: 18 kół 14.09.22, 11:04
      3 podwójne w naczepie to 12
      Ciągnik jedne podwójne + przód pojedynczy to 6
      Razem 18.
      W czym problem?
      • only_the_godfather Re: 18 kół 14.09.22, 20:31
        W standardowej trzy osiowej naczepie są pojedyńcze koła a nie bliźniaki. Chyba że mówimy o jakiejś niskopodwoziowej np do przewozu gabarytów.
    • klemens1 Re: 18 kół 14.09.22, 12:33
      Pytałeś o chemtrailsy, bo nie pamiętałeś odpowiedzi, napisałem ci jeszcze raz i co? Znowu to samo - nie jesteś w stanie dokończyć jednego tematu.
      • al.1 Re: 18 kół 15.09.22, 20:36
        klemens1 napisał:

> Pytałeś o chemtrailsy, bo nie pamiętałeś odpowiedzi, napisałem ci jeszcze raz i
        > co? Znowu to samo - nie jesteś w stanie dokończyć jednego tematu.

Ja już straciłem rachubę w jakim to wątku było. Podaj mi tu, albo bezpośredni link do Twojej odpowiedzi. Odpowiem bezzwłocznie.
        Bum tarara
        • klemens1 Re: 18 kół 16.09.22, 11:15
          al.1 napisał:

> klemens1 napisał:
          >
          > > Pytałeś o chemtrailsy, bo nie pamiętałeś odpowiedzi, napisałem ci jeszcze raz i
          > > co? Znowu to samo - nie jesteś w stanie dokończyć jednego tematu.
          >
          > Ja już straciłem rachubę w jakim to wątku było. Podaj mi tu, albo bezpośredni l
          > ink do Twojej odpowiedzi. Odpowiem bezzwłocznie.
          > Bum tarara

Tam chciałeś, by podać link, teraz tu chcesz. Zaraz stracisz rachubę i olejesz link, który bym tutaj podał.
          Foliarze ...

• al.1 Re: 18 kół 17.09.22, 23:27
            klemens1 napisał:

> Tam chciałeś, by podać link, teraz tu chcesz. Zaraz stracisz rachubę i olejesz
            > link, który bym tutaj podał.
            > Foliarze ...

Daj mi wiedzieć gdzie to jest "tam chcialeś"? Niczego nie oleję.

--
            Ci, którzy mają monopol na prawdę, szerzą kłamstwa
            • klemens1 Re: 18 kół 18.09.22, 11:45
              al.1 napisał:

> klemens1 napisał:
              >
              > > Tam chciałeś, by podać link, teraz tu chcesz. Zaraz stracisz rachubę i olejesz
              > > link, który bym tutaj podał.
              > > Foliarze ...
              >
              > Daj mi wiedzieć gdzie to jest "tam chcialeś"? Niczego nie oleję.

Twoje deklaracje są w sprzeczności z tym, co w praktyce robiłeś do tej pory.
              To byłoby trzecie miejsce, gdzie piszę o tym samym, bo o pozostałych miejscach zapomniałeś. Poszukaj sobie więc, jeżeli ci się chce. Bo mi się powtarzać już nie chce.

• tiges_wiz Re: 18 kół 14.09.22, 14:34
      naczepa 8, ciągnik 10... W Europie raczej naczepy mają 6 kół i ciągnik 6 kół, bo oponę można obciążyć jakoś w okolicy 3.5t, co przy 12 kołach daje 42t (40t masa dopuszczalna)
      • waga173 Re: 18 kół 14.09.22, 19:05
        Jeszcze niektorzy zamiast blizniaczych kol (dwie opony i dwie obrecze) daja jedna szersza opone i jedna obrecz co zmniejsza mase przyczepy i ciagnika pozwalajac na zwiekszenie masy ladunku.
        • duze_a_male_d_duze_m Re: 18 kół 15.09.22, 13:13
          Bliźniaki mają tą (czy tę?) zaletę, że jak jedna strzeli nie ma automatycznej tragedii.
          • waga173 Re: 18 kół 18.09.22, 04:54
            duze_a_male_d_duze_m napisał:

> Bliźniaki mają tą (czy tę?) zaletę, że jak jedna strzeli nie ma automatycznej t
            > ragedii.
            >
            tą tą tą :)
            Widzialem rozne przypadki. Na przyklad baaardzo przeciazony Star mial pewnie zle zmontowane zewnetrzne tylne kolo bo na przejezdzie przez tory tramwajowe spadl taki "pierscien", odwrocilem sie bo uslyszalem huk, pewnie napompowanej detki ktora sie wyzwolila z opony, ale zaraz drugi huk bo caly ciezar poszedl na drugie kolo tej pary i wlasnie ono jebnelo z tym drugim hukiem, jego opona. Ale widzialem tez jak w zakrecie osiemnastokolowiec ostatnim wewnetrznym w stosunku do zakretu kolem zawadzil o kraweznik, wspial sie na niego parocentymetrowym brzegiem jednego z osmiu tam sie znajdujacych kol, zjechal z kraweznika i pojechal dalej jakby nigdy nic.
            • waga173 Re: 18 kół 18.09.22, 05:09
              "jednego z osmiu tam sie znajdujacych"

Po tej kraweznikowej stronie byly trzy kola uniesione i jedno jadace brzezkiem ktore nie peklo. Prosze zwrocic uwage na pore dnia kiedy to pisalem. Dzien dobry!
      • only_the_godfather Re: 18 kół 15.09.22, 12:58
        W europie kiedyś też stosowano taki układ osi i kół. Potem zmieniono przepisy i nastąpiło przejście na układ ciągnik 2 osie przód pojedyncze tył bliźniaki i naczepa trzy osie pojedyncze.
        • bwv1080 Re: 18 kół 15.09.22, 20:57
          only_the_godfather napisał:

> Potem zmieniono przepisy i
          > nastąpiło przejście na układ ciągnik 2 osie przód pojedyncze tył bliźniaki i n
          > aczepa trzy osie pojedyncze.

Żadnych przepisów nie zmieniono. Rozwiązanie z dwuosiowym ciągnikiem i trzyosiową naczepą jest tańsze, a dla większości zastosowań wystarczające.
          • only_the_godfather Re: 18 kół 15.09.22, 21:18
            bwv1080 napisała:

> Żadnych przepisów nie zmieniono. Rozwiązanie z dwuosiowym ciągnikiem i trzyosio
            > wą naczepą jest tańsze, a dla większości zastosowań wystarczające.
            >
            >
            40ton.net/dlaczego-europa-zrezygnowala-naczep-blizniakach-skoro-reszta-swiata-nadal-nich-jezdzi/
            Chyba jednak było to związane z pewną zmianą przepisów.
            • bwv1080 Re: 18 kół 18.09.22, 12:57
              only_the_godfather napisał:
              > Chyba jednak było to związane z pewną zmianą przepisów.

Ok. Przynajmniej częściowo. Drugie to postęp techniczny w konstrukcji opon.
    • qqbek Re: 18 kół 14.09.22, 14:50
      18 kół?
      Phi!
      pl.m.wikipedia.org/wiki/Poci%C4%85g_drogowy
    • waga173 Re: 18 kół 14.09.22, 18:53
      Zeby bylo latwiej, policz kola po jednej stronie i pomnoz przez dwa.
      • al.1 Re: 18 kół 15.09.22, 20:27
        waga173 napisał:

> Zeby bylo latwiej, policz kola po jednej stronie i pomnoz przez dwa.

Pewnikiem masz rację. Ja szukałem zapasowych "podwieszanych".
        Przy okazji, BOEING 747 ma tyle samo kół (18) a jaka wielka masa!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka