Dodaj do ulubionych

Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres

13.04.23, 00:07
Nie wiem czy było na Auto-Moto o telewizyjnych seriach Dawida Andresa „Ciężarówką przez…”. Najpierw przez Stany (i Kanadę do Alaski), potem przez Wietnam, przez Route 66 i aktualnie chyba prze RPA.

Otóż ja jestem fanem tych programów. Lecą one na jakichs dziwnych kanałach w rodzaju Metro TV, TTV czy TVN Turbo ale są zajebiste. I dobre do obejrzenia z cała rodziną.

Dawid Andres pracuje jako kierowca ciężarówki w polskiej firmie transportowej z Chicago i jeździ ze swoimi ładunkami długie trasy, po drodze miewa różne przygody i zwiedza wspaniałe miejsca i przejeżdża przez wspaniała przygodę.

W serii, która teraz oglądam „Ciężarówką przez Route 66” Dawid jedzie z centrum Chicago do plaży w Kalifornii wzdłuż całej dawnej Route 66, prawie 4000 km, oczywiście tam gdzie zachowały się fragmenty tej historycznej drogi i może wjechac swoim truckiem to jedzie (tam gdzie są zakazy a droga jest to jedzie np rowerem).

Przy okazji zahacza tez o kanion Kolorado i Monument Valley.

Odwiedza rożnego rodzaju biznesy, lokale i inne które odrodziły się i powstały na tej drodze jak i ślady po tych dawnych (jak motel gdzie spał Caro Gable, restauracja gdzie jadł Elvis itp ).

Widać tam mocny sentyment za tą dawną Ameryką i dawna Route 66. Droga która ludzie jeździli przez Stany np za lepszym życiem w Kalifornii.

Goraco polecam! :)

A co do słynnej piosenki z tytułu, która nagrał Nat King Cole a potem były liczne covery, to jej powstanie jest tez ciekawe.

Wikipedia:
„Bobby Troup got the idea for the song on a cross-country drive from Pennsylvania to California.[1] Troup wanted to try his hand as a Hollywood songwriter, so he and his wife, Cynthia, packed up their 1941 Buick and headed west. The trip began on US 40 and continued along US 66 to the California coast.[1] Troup initially considered writing a tune about US 40, but Cynthia suggested the title "Get Your Kicks on Route 66".

The song was started during the ten-day trip and finished after consulting a map in Los Angeles. The lyrics mention several cities and towns encountered along the way;[2] Cynthia later commented: "What I can't really believe is that he doesn't have Albuquerque in the song."[1]”
Obserwuj wątek
    • waga173 Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 02:11
      (jak motel gdzie spał Caro Gable, restauracja gdzie jadł Elvis itp ).

A ja kiedys mialem zaszczyt przeczytac w kiblu:
      Tu sral Lenin w drodze do Pienin.
      • bywalec_hoteli Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 07:43
        Obejrzyj „Ciężarówką przez…”
        • waga173 Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 08:22
          bywalec_hoteli napisał:

> Obejrzyj „Ciężarówką przez…”

Ja „Ciężarówką przez…” to przezywam co wieczor jak ciezarowka chce byc "przez" ale z pozycji "nad".
          A propos Route 66 to sie kieeeedys tamtedy przejechalem, tyle ze w kierunku zachod-wschod. Naprawde ciekawa podroz w czasie. Zachowaly sie tylko kawalki no bo caly ruch poszedl 40, ale historia pozostala. Znaki drogowe 66 West od dawna znikaly obciete bukfelem na drugi dzien po postawieniu, a pozniej nawet 66 East. Pozniej po prostu to malowali na drodze.Tylko kwestia czasu a beda wycinali i kolekcjonowali kawalki asfaltu:)
          Poniewaz temat znam to filmiku prawde mowiac nie obejrzalem. Czy pokazal tam nakrecacz filmiku dwie ciekawe rzeczy? Wulkan co nie wypierdolil z siebie lawy tylko surowa rope? I kopalnie soli o takim stezeniu ze nie tylko mozna czytac gazete plywajac na wznak, ale kurwa mozna w tej solance stac pionowo jak splawik. Tylko bron boze nie miec obtartego przedtem wiesz czego, bo by szczypalo i zgadnij skad wiem:)
          • bywalec_hoteli Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 13:24
            Fajnie że przejechałeś Waga. To moje marzenie przejechać tą drogą choćby kawałek.
            A kiedy jechałeś? Podobno jak ruszyły równoległe autostrady to 66 bardzo podupadła ale od jakichś 20 lat ją rewitalizują - stała się znowu modna, biznesy ruszyły.

Np. 92 letni Angel ma zakład golibrody w mieście Kingman i nadal w nim pracuje.
            • bywalec_hoteli Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 16:05
              bywalec_hoteli napisał:

> Np. 92 letni Angel ma zakład golibrody w mieście Kingman i nadal w nim pracuje.
              Okazuje się, ze Angel Delgadillo nadal żyje i za kilka dni wypada mu 96 lat :)
              Chyba jednak od zeszłego roku już nie goli bród:
              en.wikipedia.org/wiki/Angel_Delgadillo
          • bywalec_hoteli Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 13:30
            waga173 napisał:

> Poniewaz temat znam to filmiku prawde mowiac nie obejrzalem. Czy pokazal tam na
            > krecacz filmiku dwie ciekawe rzeczy? Wulkan co nie wypierdolil z siebie lawy ty
            > lko surowa rope? I kopalnie soli o takim stezeniu ze nie tylko mozna czytac gaz
            > ete plywajac na wznak

W jakim stanie? To nie film tylko seria odcinków. Na razie jedzie przez Arizonę, dojechał chyba do Kingman. Czyli niedługo Kalifornia. Czy atrakcje o których mówisz leżą przy samej 66?
            • waga173 Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 15:10
              roadtrippers.com/the-ultimate-guide-route-66/

Ja tylko lyknelem pare kawalkow R66 w drodze z Los Angeles do Sedona Arizona. Pamietam ze nie "niwelowali" terenu pod budowe i sie zjezdzalo z i podjezdzalo pod spore pagorki. Na Google maps mozesz sobie pojechac palcem po calej trasie metr po metrze. Niepozorne zjazdy w bok prowadza do ciekawych obiektow, jak ta kopalnia soli na przyklad. Moze czynna do dzis?
              • bywalec_hoteli Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 15:19
                Dawid odwiedza punkty z tej witryny np. niebieski wieloryb, gateway arch czy rancho cadillaców.
                W ostatnim odcinku dojechał do Oatman - miasteczka z dzikiego zachodu.
                Trzyma się generalnie trasy, choć czasem robi zjazdy. Grubszy zjazd to były na granicy Arizony i Utah Monument Valley i potem pojechał do kanionu Kolorado ale nie w to najbardziej znane miejsce tylko do jakiegoś "siodła" o ile dobrze pamiętam.

Aha, właśnie trasa przed Oatman szła mocno przez góry i tam było tak kręto i stromo, że musiał jechać samym ciągnikiem bez naczepy, bo dłuższe ciężarówki mają zakaz przez ten górski odcinek.
    • only_the_godfather Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 14:28
      Ja oglądam jego programy bardzo fajnie się je ogląda.
      • bywalec_hoteli Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 14:38
        Ta seria R66 chyba najbardziej mi się podoba ale przez Amerykę i Wietnam też były super.
        • only_the_godfather Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 15:29
          Był jeszcze w Indonezji i chyba Kenia a teraz RPA.
          • bywalec_hoteli Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 15:32
            i przepłynęli z bratem na kajaku Amazonke chyba
        • waga173 Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 18:55
          Engine z pewnoscia mialby cos do dodania w temacie, ale dzieki ormowcowi znow go zbanowali.
          • bywalec_hoteli Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 20:48
            Ale za co? Tu nic nie gadał. Musiałyby ormo do ubergrazyn donieść a to robią same grazyny.
            Jak Engin zablokowany to wchodzi jako car_fox

Poza tym można usunąć pliki cookies i cache przeglądarki i zarejestrować całkiem nowe konto i wejść.

Engin to przecież informatyk to umie to zrobić?
            • taniarada [...] 13.04.23, 21:03
              Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
          • taniarada [...] 13.04.23, 20:58
            Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
            • bywalec_hoteli Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 20:59
              Nie przeklinaj.
              • taniarada Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 21:34
                Dobrze .Nie mam czasu na pierdolety .Jestem teraz w Niemczech i nie mogę się obrobić .Czasami coś w przerwie napisze .Nawet ostatnio nie jestem na ematce .Sorry Bywalec .
              • waga173 Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 13.04.23, 22:25
                Ciekawe dlaczego taniarada pojawia sie od razu jak ktos wspomni o ormowcu.
                • bywalec_hoteli Re: Get Your Kicks on Route 66-Dawid Andres 14.04.23, 11:02
                  blokować trzeba
                  • marekggg dajcie se siana z tym blokowaniem 14.04.23, 13:41
                    bywalec_hoteli napisał:

> blokować trzeba - nie trzeba

te-odorek jest jaki jest, ale jednak nie jest to futrzak, wiec ja go nawet nie mam zbanowanego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka